vineri, 10 mai 2013

Alintari, alintaturi, diminutive. Prostia omeneasca.

Eu, asa cum poate am mai spus, sunt o persoana obisnuita, nu am nimic special, nimic iesit din comun.
Sunt o persoana banala.
Ca oricare, imi iubesc baietii si ii alint. Imi alint si animalele si plantele si pasarile. Pentru toate am cate un nume de alint. Cui nu-i place sa alinte, nu?
Intr-o seara, in drum spre casa, ma opresc in Auchan Militari. Pe acolo imi fac veacu` de regula.
Mai intai trec pe la un bancomat ca sa storc cardu` de tot-tot-tot si dupa ce m-am asigurat ca e stors si uscat, ca un scalp plin cu matreata, intru in supermarket sa cumpar cele urgent trebuincioase.
Ajung in zona cu cafea, ceaiuri si alte chestii de genu`. Ma duc intinsa sa-mi iau cafeaua preferata ( stiu rafturile alora cu ochii inchisi), dar imi dau seama ca nu prea am loc. Exact in fata raftului cu cafeaua mea preferata un tip si-o tipa, foarte elegant imbracati, tinandu-se de maini, stateau si contemplau pachetele de cafea, cu niste expresii pe chipuri de parca in fata ochilor lor statea Gioconda in persoana. Langa ei, de-a lungul rafturilor, doua carucioare pline cu produse.
Nu ma mai mira faptul ca unii au impresia ca maine vine sfarsitul lumii si cumpara mancare ca inecatii, in fond sunt banii lor, asa ca incerc sa trec de ei. O iau in stanga - n-am loc. O iau in dreapta - nici atat. Imi zic sa stau sa astept un pic ca poate isi aleg o data pachetul si pleaca.
Si stau si astept.
La un moment dat tipa isi intoarce capul incet catre mine, imi arunca o privire dezgustata si isi reintoarce capsorul diafan catre tip, aruncandu-i priviri admirative.
Ma enervez si dau sa plec, cand aud in fundal : " Te-ai hotarat, Popo...?" .
Raman trasnita in loc cu privirea fixa la o eticheta cu pret ( nu ma intrebati ce pret era, ca habar n-am ce scria).
Popo..?! Popo, ma??? imi zic in timp ce rotitele incep sa se invarta, cautand numele intreg al tipului. [Popo...ce? Hai ca-i luat-o razna, numai tampenii ai in cap! O fi prescurtarea de la Popescu si tu te gandesti la prostii! ma cert, carandu-ma de acolo. Da, ma, da` sa-i zica Popo, ma? Asaaaa.... sa auda toata lumea?! Gura si nu mai comenta!]
Fac un tur rapid, imi pun in cos ce-mi trebuia si revin la cafea. Rasuflu usurata, cei doi nu mai erau acolo, pasamite se hotarasera intr-un final .
Dau s-o iau spre casa, cand imi aduc aminte ca as lua ceva afumatura. Ma intorc vijelioasa, bag viteza mare, ajung in zona aia si incep sa caut din ochi raftul ( p-astea le muta aia intr-una, tre` sa caut mereu).
Ochesc afumatura in cauza si-mi indrept fizicul catre ea, avand in cap o multime de planuri despre cum as putea s-o gatesc.
Imi iau avant, dar cand sa ajung langa raft, un carucior imi taie fata brusc. Pun frana nervoasa, imi iau o fata de killer cu experienta si-mi indrept privirile ca niste fulgere catre posesorul caruciorului.
In secunda doi fata de killer pleaca si-mi revine o fata de om lovit cu leuca in cap.

Tot cei doi! Tot de mana! Cu aceleasi priviri contemplative, voiau si o afumatura. Nu cred ca mai aveau loc in cele doua carucioare, dar daca-si dadeau drumu` la maini, aveau doua perechi de brate libere. 
 ...sau in gura, imi trece prin cap aiurea.
Raman pe loc uitandu-ma la ei, gandind daca nu cumva fac intentionat chestia asta.
Luam si un ciolanel, Popo? intreaba candid tipa.
[Aha, deci n-am inteles gresit! I-a zis Popo! Fata, termina-te cu prostiile! Poate o fi omul popa! Cum sa-i zica, na?!....Pe nume poate...Gata! Ia-ti afumatura si tai-o!]
Fac pe nesimtita, trag un branci la carucior ( din avant atinge si un piciorus al tipei), imi iau afumatura si o tai spre case, insotita de privirile revoltate ale celor doi.
Ajung la casa, ma asez la coada si astept. Nu stiu cum se face, de cate ori ma duc la supermarket, cel putin jumatate din Bucuresti hotaraste sa-si faca cumparaturile tot de acolo.
Intr-un final ajung in fata si ma munceam sa arunc cele cateva firfirele cumparate, care mi-au golit portofelul, in carut.
Din viteza imi arunc ochii la casa de langa mine si-i vad iarasi pe cei doi porumbei diafani, zambitori si iubareti, spre deosebire de tipa de la casa, care era grena la fata si cu niste ochi care i se miscau controlat, in ritmul in care produsele celor doi erau trecute prin scanner-ul piuitor ( eu cred ca fetele astea aud in permanenta sunetul ala enervant in urechi, mai ales noaptea ).
Tipa lua cate un chilotel, cate un salamior in varful degetelor si le aseza cu grija in carucior, concomitent facand si cate o semi-genoflexiune. Apoi isi ridica manuta brusc ( impreuna cu restul corpului), cu degetul mic ridicat si cu un zambet dragalas pe fata, adresat - evident- tipului.
Si iar se intorcea incetisor catre casa apucand cu grija, in varful degetelelor, o punguta micuta de bombonele pe care o punea in carucior, cu aceeasi semi-genoflexiune.
Si apoi - v-ati prins! - zambea incantata catre tip.
Tipa de la casa mea terminase intre timp cu produsele mele si astepta banii. Eu, ramasa cu gura cascata la cei doi, ma grabesc sa-i inmanez banii si sa arunc in carut ce mai ramasese de luat.
Primesc restul, apuc carutul bine si-mi fac avant de plecare.
Fac primul pas si aud o voce mieroasa si alintata : Sa nuuu uiiitiii saaa scoti carduletuuuu`, poponeeeet frumoooos ceee iieeesti tuuu!
Nu m-am putut abtine, ca si altii care erau pe langa Poponet&co, sa nu incep sa rad in hohote. Tari, rasunatoare, zgomotoase.
E prima oara cand ies dintr-un supermarket razand, e prima oara cand rad ca nebuna singura pe strada.
Ajunsesem pe la km 50 pe A1 si eu tot mai radeam.

32 de comentarii:

  1. cu rasul de una singura pe strada - inceputul e greu, te obisnuiesti rapid si-ti si place apoi. bun venit in club :)
    (eu fac cumparaturi in sm o data pe luna, pentru toata luna. cu carucior plin. nu-s fan shopping, asa ca prefer sa scap intr-o singura etapa)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ca-i un club :), chiar a fost relaxant sa rad de una singura, chiar daca se facea brusc gol in jurul meu.
      ma, si eu iau unele alimente lunar, dar n-am ajuns la performanta - si nici nu cred ca o sa ajung vreodata - sa umplu un carucior, daraminte doua, la refuz.

      Ștergere
    2. ulei zahar faina orez otet detergenti de nt feluri cosmetice paste mancare de pisici 20 kg de mancare de caini lavete bureti de vase hartie igienica oaresce conserve si carnuri. fac de-un cos lejer!

      Ștergere
    3. mai Simonica, fiecare isi ia ce-i trebuie :), nu comentez ce fac altii, ci ceea ce fac eu ( ex : noua ne ajung lunar o sticla de 2L de ulei; altii folosesc 4L sau deloc).
      eu am renuntat sa iau boabe la caini, mi-au facut o iritatie urata acum ceva timp, de care inca nu au scapat asa cum trebuie.
      fiecare are necesitatile lui.
      eu incerc sa reduc cheltuielile cat pot de mult, dar eu fac asta, de mine vorbesc, ok :)?

      Ștergere
  2. Si noi radem in continuare de povestea ta :)))))
    De pomina si povestea, si modul tau de a povesti!!!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cumpăraţi "afumături" de la mall?
    Şi mai trăiţi încă?

    Păi "afumătura" aia e dată cu pensula...
    Este un lichid care vopseşte carnea şi dă un gust şi miros
    asemănator afumatului.
    Dacă aţi şti ce conţine lichidul ăla...
    Cancer curat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, mai cumpar. nu des, dar o fac.
      nu stiu de unde as putea lua, parerea mea e ca si in carmangerii e acelasi lucru.
      poate numai sa le facem singuri, dar mai avem ceva pana la stadiul ala.

      Ștergere
    2. LUCIANA.DUNA@FJSC.RO13 mai 2013 la 11:57

      CORECT,SI EU AM GASIT AICI UNDE AM CUMPARAT CASA O SOLUTIE PE CARE SCRIE CA E FUM PENTRU CARNE AFUMATA.....O DAI CU SOLUTIE SI MANANCI......O PORCARIE CU CARE MANJEA ARABUL CARNEA CE-O VINDEA

      Ștergere
  4. Fetelor si eu fac parte din club si de ceva vreme deja:)))
    Pe afumatura aia daca ai facut o ciorba de fasole , atunci e bine:))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Am ras in hohote, cu client in agentie!! Nici eu nu suport alintaturile gratuite si mai ales in public!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. erau penibili
      ma bucur ca te-am facut sa razi
      am ras si eu in timp ce scriam, amintindu-mi fazele :)))

      Ștergere
  6. Eu rad in hohote, de una singura, ca mai am putin si cad sub birou. Noroc ca e mare si incap :))))
    Ai povestit asa fain ca am vazut fiecare faza. :))) Multumesc ca ai impartasit cu noi intimplarea si ne-ai dat prilejul sa mai radem putin!

    RăspundețiȘtergere
  7. frate, nu stiu cum puteti voi sa radeti, ca mie imi vine sa matur cu aia pe jos si sa-i strig boului ei "trezeste-teeeeeeeeee!!!!!" fix in ureche. astia atat de penibili ar trebui interzisi prin lege, caci nici nu-i poti evita, dupa cum bine ai descris. te lovesti de ei zi de zi si au o putere de inmultire - ceva de speriat! eu am vazut specimenele astea adunate toate la un loc in noaptea de inviere. a fost cea mai socanta inviere petrecuta de mine (prima oara aici, la tara, unde m-am mutat), dar poate ca de aceea am si simtit o bucurie adevarata cand s-a zis "Hristos a inviat!". am vrut sa cred ca poate mai e o speranta, sa vina si sa mature ... cu toate ca si aia sunt - zice-se - ai Lui.
    in fine, nu spun ca nu e funny modul tau de a povesti, dar tu esti o persoana teribil de pozitiva de ai putut sa te retragi de la cafea pt ca nesimtita n-avea chef sa se dea mai intr-o parte, iar cretinul era prea tampit ca sa observe ca lumea n-are loc de ei. poponet, auzi?!! pfoaaaa ...

    scuze daca am fost prea virulenta, dar nu mai am de multa vreme ingaduinta cu prostiMEa omeneasca, desi as vrea sa ajung in starea asta, in care sa ma amuze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. incerc sa nu ma enervez ( sa nu ma mai enervez), daca ma enervez foarte tare, nu mai judec cum trebuie si ma simt rau fizic.
      asa ca prefer sa ma retrag, sa-i iau in ras, sa-i tratez...altfel.
      nu e buna iritarea, enervarea, supararea.
      din proprie experienta iti zic.

      Ștergere
    2. LUCIANA.DUNA@FJSC.RO13 mai 2013 la 11:59

      CE BINE FACI,ORICUM DACA TRATEZI PROSTUL CU UMOR SE ENERVEAZA EL,ASA CA MAI BINE SA SUFERE EI DECAT NOI...HIHI

      Ștergere
  8. Popo???
    :))))
    Si el era mandru?
    Tare, foarte tare

    RăspundețiȘtergere
  9. Hm, ce-ar fi fost să-l pui imperturbabilă pe tip să-ți dea un pachet din cafeaua preferată, ca să nu-i deranjezi mai mult?

    Asta-i un vis de-al meu, ca dintr-o situatie din asta sa nu ies eu plina de nervi lasand prostu sa-si faca numarul pana la sfarsit ci eu sa-mi pastrez cumpatul si sa zdruncin prostul. Inca nu mi-a reusit.

    Altfel, gradina lui Dumnezeu e mare și toti au loc sub soare si taman cand crezi c-ai vazut tot, pazea ca mai urmeaza ceva si mai si.

    RăspundețiȘtergere
  10. Savuroasă povestire! :)
    Partea plină a paharului: te-ai amuzat! Cu poftă. :)
    Seară frumoasă.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai talent de scriitoare :)))))))))))))))))))))) Nu m-am putut stapani din ras!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi,mi,mi,mu,mu,mu si acasa omor.Astia sunt falsi da-i incolo!Dar poate i-oi fi nimerit tu pe cei mai indragostiti amorezi.Astia mancau cu 2 guri? Apropo,erau grasi?Sincer te-a facut curioasa sa te uiti si la poponetul lui? :))) M-am amuzat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))
      Erau falsi din cap pana-n picoare, se vedea de la o posta.
      Nu erau nici grasi, nici slabi. Erau ok.
      Probabil daca ma mai intalneam cu ei, dupa ce madama a scos porumbelul, o faceam. Curiozitatea omeneasca e mare, cea femeiasca e si mai si :).

      Ștergere
  13. LUCIANA.DUNA@FJSC.RO13 mai 2013 la 12:01

    DECI M-AI FACUT DIN NOU SA RAD CA O APUCATA LA BIROU......DAR E OK,M-AI SCOS DIN APATIA ASTA CARE M-A APUCAT ODATA CU VENIREA IN BUCURESTI ....DECI MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt de acord cu Ilinca:)...eu i-as fi zis in timp ce asteptam sa se simta si sa se dea mai la o parte: ''daca sunteti amabil domnu'Popo, imi dati si mie un pachet de cafea, ca sa nu va stric idila?'':)))...era misto sa le vezi fetele:)))
    Maria

    RăspundețiȘtergere