duminică, 15 februarie 2015

Culturi de iarna in solar. Vesti si semne de primavara.

Cu zor si spor am intrat in semanat, repicat, plantat ( ieiiii!!). Avantaj solar, deh!
Ingrijim culturile de primavara si le-am inceput pe cele de vara.
In mare, in solar este cam verde, unor plante le merge foarte bine, altele incearca sa supravietuiasca, altele ne-au parasit.
Dar hai sa facem un tur de solar!

Spanacul - una din culturile care merg iarna in solar.
Desi frig, el se va dezvolta, nu spectaculos, nu ca primavara, dar creste.
 Mai jos spanac gata de plantare.

In momentul in care o sa aiba patru frunze adevarate, e timpul pentru plantare. Cu o lopatica se scot incet si cu grija mare plantutele si se duc la locul unde le vom planta definitiv.
O distanta de cca 10 cm intre plante este suficienta pentru el.

Spanac mutat la locul definitiv.

Dupa plantare vor urma doua-trei zile de stagnare, apoi isi incepe cresterea. Pentru ca e verde si proaspat si bun, va fi atacat de "chestii" flamande. Asa ca eu il pun alaturi de  parcelute cu plante "mirositoare", in felul asta il mai apar cat de cat. De exemplu, am pus o parceluta de spanac, una de usturoi, apoi o parceluta de salata, una de ceapa si tot asa.

Spanac de iarna - tocmai potrivit pentru a culege cateva frunze pentru o salata gustoasa si sanatoasa.

Rucola - o alta cultura care se dezvolta iarna in solar. Este putin pretentioasa si creste destul de usor.


Salata micuta si gustoasa. O plantez la fel ca si spanacul, atunci cand are patru frunze adevarate. Trebuie avut mare grija la apa, daca e exces, moare, daca e lipsa, nu creste bine. Dar oricum ar fi, un castron de verdeturi ( asa cum sunt ele, mici si pricajite) cand afara-i zapada, merita orice efort!

Ce mai avem prin solar? Usturoi mai mare sau abia incoltit. Trece foarte bine peste iarna in solar. La fel ca si celelalte plante, nu va creste spectaculos, dar iti va asigura un necesar acolo, cat de cat ( si stiti cum miroase iarna usturoiul verde intr-o tocanita cu legume crescute si conservate de tine? Fa-bu-los :)! ).

Kale - alta cultura putin pretentioasa. Nici macar nu am acoperit-o cu agril de foarte multe ori, iar ea s-a descurcat destul de bine, chiar si pe gerurile cele mari. Are o capacitate de adaptare foarte mare. Desi dimineata le gaseam efectiv inghetate, dupa ce aparea soarele, isi reveneau foarte bine.

Ceapa verde - o cultura usoara care creste iarna in solar. Evident, plantele vor fi mici, inestetice ( gerul ii va ciupi varfurile), dar foarte placute la gust.
Iar in salata de verdeturi sau langa o bucata de branza, merge de minune un fir de ceapa verde.


Culturi de iarna intercalate in solar. De fapt si in gradina merg pe acelasi principiu, intercalez culturile ( in functie de preferintele lor) in ideea ca se vor apara una pe alta, ca se vor simti mai bine una cu cealalta.
Mai am cate ceva prin solar, dar le pastrez pentru o postare viitoare.
Altfel, noi suntem cam bine, ceea ce va dorim si voua :)!
Pe afara vad din ce in ce mai multe semne ca primavara totusi nu mai e asa departe.


Pomii incep sa-si formeze mugurasi, zambilele au varfuri maricele, narcisele la fel. Abia o astept :)!

6 comentarii:

  1. Ce frumos arata solarul tau verde... Pare floare la ureche cand il vezi asa, dar pot sa imi inchipui cat ati muncit acolo. Felicitari!!! (dar am vazut ca ati avut si ajutoare, si nu ne-ai spus: in a doua poza cu spanac sunt niste urme de niste picioruse... :) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca iti e drag, uiti de muschi durerosi, de spate intepenit si altele :).
      Urmele, da. Draga de Ureche ne-a facut o mare surpriza intr-o dimineata, a ros o particica din folie si a intrat in solar peste noapte.
      A reparat Lucian si sper ca ea sa se invete minte pe viitor ca acolo nu e voie. Pana acum se pare ca a invatat.

      Ștergere
  2. Dumnezeule! Inca o data iti spun ca pozele astea sunt terapie curata pentru mine! Nu-ti poti imagina ce rezonanta au in mine... Parca ma invioreaza, parca ma intineresc. Daca ati sta mai aproape, as veni toata ziua la voi numai ca sa dau o tura prin solar. Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da` ce mullt mi-ar placea mie daca ai fi mai aproape :)
      Mult spor si tie!

      Ștergere
  3. Buna ziua. Se pare ca plantele simt apropierea primaverii. Munca v-a fost rasplatita, arata bine solarul dupa trecerea iernii. Sa aveti o saptamana cu spor si rezultate in tot ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.

      Sper sa stie ce fac, ca uite iar a nins si-i frig si bate vantul.
      A frumos frumoasa iarna asta cu zapada si ger, dar incepe sa devina uracioasa. M-am saturat de ea.

      Ștergere