miercuri, 21 noiembrie 2012

Viata la tara cu bune si rele, mai ales rele

Mdooooa...dragii mei, m-am hotarat sa fac un mic articol in care sa prezint anumite lucruri despre viata la tara. De fapt e inceput mai demult, lasat, completat, iar lasat, dar cred ca i-a venit randul.
Mi s-au intamplat niste lucruri, niste coincidente in ultimul timp care m-au cam pus un pic pe ganduri. Si Ilincuta mi-a spus ieri vreo doua vorbe despre asta, m-am intalnit mai zilele trecute cu o cunostinta care imi spunea de cat de idilica si frumoasa si naturala si mirobolanta etc e viata la tara, am mai primit ceva mesaje pe tema asta, am mai citit ceva forumuri si am cam picat pe ganduri. Ma, mi-am zis, eu cred ca oamenii si-au facut niste impresii gresite despre viata asta la tara. Cred ca si eu am partea mea de vina, pentru ca anumite lucruri nu le-am spus. Nu ca am vrut sa le ascund, dar mi s-au parut logice, niste urmari firesti ale anumitor actiuni si nu am considerat ca e necesar sa le mentionez. Ia sa le spun eu oamenilor pe sleau niste chestii, ca sa fiu cu constiinta impacata!
Asadar dragii mei, va avertizez ca in cele ce urmeaza voi vorbi foarte franc si voi fi foarte transanta, iar cei care au urechiuse sensibile si stomacele iritabile sa se opreasca aici si acum din citit aceasta postare.
Avem urmatoarele afirmatii, mentionate de absolut toti subiectii in cauza :
* La tara e liniste si aer curat!
Probabil, dar avem si mult praf - strada mea nu e asfaltata, asa ca stiu ce vorbesc, avem miros de baliga de la vaci, de la porci etc si multa baliga pe sosele ( ar trebui sa-mi vedeti masina). Liniste este, adevarat, atunci cand nu sunt manele date la maxim - noi totusi am avut noroc de vecini intelegatori, au lasat volumul jos. Totusi, exista speranta : acum vreo cateva saptamani cand ma intorceam acasa, am oprit sa iau niste paine de la un magazin. Cand am iesit din masina, nu mi-a venit sa-mi cred urechilor. Se auzea un metal, de m-a uns pe suflet, urechi si inima. Deci lucrurile se schimba.
La tara, daca nimeresti intr-un sat unde sunt oameni gospodari, circula tractoare, combine si alte masinarii d-astea uriase, de te zguduie cu totu`, lasand in urma praful aferent, chiar si la 10.00-11.00 seara ( tot pe mine ma dau exemplu).
*Da, ma, dar iti pui rosiuta ta, ardeiul tau in gradina ta! Legume curate, stii ce mananci!
Dragii mei, legumele nu se pun singure si din pacate, nu se autoingrijesc!
Eu va spun din mica mea experienta, primul an de gradinarit :
Sapatul = rupere de oase, sale, spate, gat, maini. Febra musculara o sa devina noul vostru prieten. Cand a arat Lucian gradina din spate, afara erau 7-8 grade, iar el a schimbat doua tricouri, erau ude fleasca de transpiratie. Cam asta e nivelul de efort, el este un tip subtire, slabut. In vara, pe caldurile cele mari, este absolut criminal sa sapi sau sa scoti buruienile sau sa copilesti, legi rosiile etc cu soarele care-ti bate-n cap si te arde pe spate.
Stiti cat de tare ustura o picatura de transpiratie cand iti intra in ochi?
In vara mi s-a intamplat un lucru nou. Mi-au crapat calcaiele, din cauza pamantului si prafului. Poate o sa incepeti sa radeti, dar nu e nimic de ras. Doare ca dracu` si se vedea carnea cruda inauntru, crapaturile au fost mari si adanci, am schiopatat mai mult de o saptamana si pot sa va spun ca la 42 de grade afara e o adevarata placere sa porti ciorapi in picioarele date cu crema super grasa si scarboasa.
Cand cunostinta de care vorbeam mai sus, mi-a zis de legume curate, bio, organice, de la tara, i-am aratat mainile mele. Manichiura si pedichiura, recunosc, nu-s punctele mele forte si sincer cred ca mama m-a nascut cu ceva defecte in privinta asta, pentru ca nu pot suporta oja, rimel, saloanele de coafura, fustele si rochiile, culoarea roz - sunt exact opusul sora-mii, care-i cocheta, feminina, mereu aranjata si bibilita - , totusi imi plac unghiile lungi si degetele subtiri, asa cum le aveam eu. Am renuntat la unghiile lungi, iar degetele deja au inceput sa se ingroase, nu cu mult, dar se vede schimbarea.
*Gaini bio, oua bio, branza, lapte bio, evident, ca-i la moda. Cat mi-ar place gainuta mea, vacuta mea, caprita mea etc. Sa cresc un porc sa-l am de Craciun.
Adevarat, cele enumerate mai sus sunt mult mai curate fata de ce se gaseste la supermarket, nu bio, dar curate.
Dar, dragii mei, ca sa ai cele de mai sus, evident trebuie sa le cresti, hranesti, ingrijesti. Urmatorul lucru logic este ca daca gaina/rata/vaca mananca, ele se si golesc. Si aici, dragilor, incepe distractia. Pentru ca va veti apuca sa curatati rahat in cel mai curat si bio mod cu putinta! Daca nu faceti trebusoara asta, evident animalele se vor imbolnavi si voi impreuna cu ele. Curatatul mizeriei lor e un lucru care nu se face din varful degetelor, se face cu simt de raspundere. Se intampla frecvent ca rahatul lor sa-ti sara pe maini - da, mi s-a intamplat si nu, nu mi-e sila/ nu ne e sila, consideram ca e un lucru firesc. Dejectiile de la pasari sunt excelente in gradina. Se pun undeva intr-un colt de gradina si poti face macerat de gainat. Care miroase de-ti muta nasul la spate!
Vaca - aici va spun din experienta unei vecine . Ea e ferm convinsa ca daca vaca mananca, sa zicem, 10kg de alimente, elimina 20 kg. In momentul in care intra la vaca, desi face curat la doua zile, intra in rahat pana la glezna. I s-a intamplat de multe ori ca vaca sa aiba coada murdara de rahatul in cauza si sa o pliciuiasca peste spate, fata, gura, par cu ea. Cand se duce la vaca are echipament complet pentru asta. Si miroase de-ti intoarce stomacul pe dos.
Porc- porcul este cel mai murdar animal pe care l-am vazut eu. In plus mai ai o alta problema : balegarul de la porc nu e bun in gradina pentru legume. Unde il depozitezi, ce faci cu el? Nu stiu sa raspund la intrebarea asta. Evident sunt niste mirosuri insuportabile.
Incalzirea casei - desi noi am ales ca incalzirea sa o facem pe curent, nu sunt tocmai sigura ca e cea mai buna solutie, dar asta a fost. Nu am apucat sa luam lemne si sa facem instalatii etc, Lucian are numai - si din pacate- doua maini si doua picioare, asa ca am ales solutia cea mai rapida. Vom vedea pe viitor cum va fi, momentan e bine. Am avut si cateva ingheturi si a fost ok. Asteptam adevaratele valori negative.
Nu sunt multe sate care sa aiba retea de gaze si atunci alegi ori incalzire pe curent, cu un generator ca plan B, ori lemne. Lemnele nu se taie singure. Lemnele vin sub forma de trunchiuri de copaci. Care trebuiesc taiate, maruntite ca sa poata intra in soba sau centrala. Nu stiu sa va spun cam care e starea de spirit si starea fizica dupa ce tai vreo doua ore lemne, dar banui ca nu e tocmai buna.
Oamenii - la tara toata lumea se saluta cu toata lumea. Dragut, nu? Nu ai facut-o = subiect de barfa.
La tara oamenii se ajuta intre ei benevol.
Cuvantul e cuvant si se va tine peste ani.
Dar!...trebuie sa fiti pregatiti pentru mici invidii si multe barfe. Evident, astea-s si la oras, dar totusi nu cred ca in cantitate asa mare. Ignoranta oamenilor este ....dureroasa si socanta, pentru mine. Si am sa va dau un mic exemplu, o intamplare recenta. Saptamana trecuta o vecina a noastra si-a turnat, din greseala evident, apa fiarta pe ea. Rezultatul trei rani mari la sold, coapsa si glezna. Actiunea lor : a doua zi in jurul pranzului sotul femeii a venit la Lucian sa-l roage sa o duca la spital. La intrebarea fireasca de ce nu ai venit aseara, a raspuns ca era tarziu si i-a fost rusine. La urmatoarea intrebare fireasca : ok, dar de ce nu ai sunat la salvare, raspunsul a venit senin - nu am avut credit. Consecinta la toata intamplarea de mai sus : femeia in cauza, dupa o saptamana de spitalizare, a fost bagata ieri la urgenta in operatie pentru ca a facut infectie. Acum e bine.
Am intalnit si oameni scoliti, cu carte, care vorbesc frumos si cursiv si care au ceva in cap, am intalnit si oameni care mi-au " strepezit" urechile. Ca la oras, de altfel. Nu vreau sa fiu partinitoare in nici un fel, vreau numai sa arat anumite aspecte.
Desi impresia generala e ca nu, la tara se munceste. Greu, mult, zilnic, de dimineata pana seara. Pentru ca daca nu-si ara campurile, nu-si ingrijesc gradinile, nu vor avea mancare. Da, am vazut cu totii campuri lasate nemuncite, dar eu am vazut asemenea campuri in apropierea oraselor. La tara, in sate, se munceste. Noi mai cautam ceva pamant sa mai luam in arenda si nu prea mai gasim. E drept ca-l vrem pe mai multi ani, dar cam tot ce e, e arat deja, semn ca e luat de cineva.
La tara sunt insecte multe, rame, viermi, serpi si unii mai norocosi, au si ceva animale salbatice.
In concluzie, dragii mei, luati aminte la ce am scris mai sus. Imi rog prietenii si colegii din blogroll-ul meu, dar si pe cei care nu-s aici, sa completeze anumite lucruri, pe care eu poate le-am omis, daca vor. Sau sa impartaseasca din experienta lor mai bogata aici, la mine, sau fiecare in blogul lui. Sa arate si lucrurile astea printr-un articol. Daca vor. Eu consider ca e necesar, am vazut prea multi visatori.
Daca dupa tot ce am scris mai sus, tot mai vreti sa va mutati la tara, inseamna ca asta va doriti cu adevarat. Noi am trecut peste ele, mai greu, mai usor, mai in gluma, mai in serios. Nu ne afecteaza pentru ca asta ne-am dorit, acceptam si ne asumam lucrurile.
Da, la tara sunt fluturi, pomi, flori si se vad stele multe si sunt niste rasarituri si niste apusuri grozave.
Da, la tara mancarea e mai buna si mai sanatoasa.
Da, animalele si pasarile din curte sunt haioase si e interesant sa le urmaresti viata de zi cu zi, ce ierarhii au si cum comunica intre ele. Dar pana sa le vezi, dai piept cu cele de mai sus.
Poate ca aceasta postare e cam brutala, dar am vrut sa fie ca un dus rece pentru acei visatori. Pentru ca am intalnit si oraseni care s-au mutat la sat, dar au renuntat. S-au reintors in oras.

108 comentarii:

  1. curatenia se intretine mult mai greu si se face cu mare efort; rufele puse la uscat pot fi umplute de praf cand trec isteti cu off roaduri si 80 la ora; curentul pica des si cand n-o face are variatii zdravene; conteinerele se ridica o data pe saptamana, in rest o parte din gunoi pluteste duios pretutindeni; asfaltul se inmoaie; nu exista nonstop; sunt nenumarate masini oprite in mijlocul benzii, pe contrasens, si soferii stau de vorba; carutele sunt nesemnalizate si merg cate trei fix langa curbe; cand ninge zdravan e clar ca nu mai ajungi la serviciu, ca deszapezirea se face mai usurel, a, si trebuie date tone de zapada din curte, de pe drum; nici animalele, nici pamantul n-au sarbatori si nici nu asteapta sa ai tu vreme.
    haotic. cum mi-au venit. si nu, nu m-as intoarce in oras.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simonica, cum le stii tu scrie asa frumos :)
      Exact, de carute uitasem, era sa ma urc intr-una intr-o seara

      Ștergere
  2. Da, trebuia sa existe cineva care sa spuna si lucrurilor pe nume. E frumos la tara, dar e de lucru pana inchizi ochii. Trebuie sa-ti doresti cu adevarat sa vrei sa faci asta. Multumim de adevar, pentru ca multi nu au puterea sa recunoasca aceste lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  3. ei, da, asa este, cum ai spus tu, dar chiar si asa, eu nu m-as intoarce in oras.
    dar sa ne intelegem asupra unui lucru: daca vrei la tara si iti pastrezi job-ul la oras, o sa mai ai si dezavantajul dependentei de un transport prost cu maxi taxi, in cazul in care nu conduci auto personal.
    apoi: daca n-ai noroc de vecini buni, te simti cam singur. asta se traduce in spaima ca daca ti se intampla ceva si esti si singur acasa, n-ai la cine sa apelezi, cum aveai la bloc (poate nu e un caz in care sa ai neaparata nevoie de salvare)
    apoi: daca ai nevoie de un taxi, e scump rau.
    daca ai nevoie de un veterinar de urgenta si daca nu il cunosti pe cel al satului, sau daca ala nu e bun, ce faci? trebuie luat si asta in calcul.
    daca nu conduci si vrei sa-ti faci cumparaturile la supermarket - uita. depinzi de magazinul satesc si de alte surse de aprovizionare. plata facturilor - daca se face in satul alaturat, depinzi de transport.
    si asa mai departe dar nu, nici eu nu m-as muta inapoi la bloc, insa mai aproape de job, da.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristina, foarte bine le-ai punctat :)

      Ștergere
    2. Oooooo! Imi dati 10 ani din viata spunandu-le cu glas taaaaare!

      Sunt de-acord cu tot ce ati scris.

      STOP: Solutie pentru plata facturilor. Avem NET? Avem valoare. Am avut norocul ca si salariul in ultimii ani si pensia acum sa mi se depuna in banca. Ai cont in banca si ai net poti plati din fata calculatorului. Explic cui vrea sa stie cum.

      Adaug: daca ai copii de gradinita, gimnaziu, liceu, facultate vei vedea ca nu se potrivesc visele tale cu necesitatile lor. Poate vei descoperi ca mine ca se poate in secolul 21, la 20 de km de Bucuresti o premianta III de clasa a 6 a sa nu stie tabla inmultirii si poate vei dori alternative la formele de educatie.

      Dacă îți faci buletin de localitatea respectiva s-ar putea sa patesti ca vecina mea care era sa faca apoplexie cand s-a dus in Aleea Alexandru la pasapoarte cum era invatata locuind de-o viata la Bucuresti și i s-a recomandat brutal să se ducă la județ ca de-acolo apartine. Sigur or mai fi si alte ocazii in care acest aspect sa fie un dezavantaj, poate altadata e un avantaj.

      Iti faci o imprejmuire serioasa si crezi ca te poti baza pe ea. Vine viscolul si esti ca si in fundul gol pentru ca troienele deschid si inchid barierele adica nu se mai poate circula pe drum dar se circula in voie peste garduri.

      Putem dezbate in continuare.



      Ștergere
    3. De-ntors?! Pai nu trebuie sa fim rigizi, never say never nu? Dar altfel... pana la urma este vorba despre viata si ea poate fi amara si la palat.

      Ștergere
    4. De intors la oras? Pai este bine sa nu fim rigizi, never say never nu? Altfel este vorba despre VIATA si ea poate fi amara si la palat.

      Ștergere
    5. Ilincuta, pe tine te asteptam. Cu plata pe net, ai dreptate, incep si eu sa o fac in curand.
      Iar la faza cu circulatul peste gard...m-ai lasat paf! Nu ma gandisem, dar ai mare dreptate.

      Ștergere
    6. @cristina - pentru plata facturilor se poate folosi internet bankingul, cum zice si ilinca (si sa platesti telefonul intre doua citiri de bloguri, duminica dimineata pe la 3 sau cand ai chef). iar cu mutatul mai aproape de job, nu mai bine muti jobul mai aproape de casa?:)

      Ștergere
  4. Mi-ai luat-o inainte.
    Chiar la asta ma gandeam zilele astea.
    In acest caz, sa punctez si eu cate ceva:
    1.Aer curat, da...daca vecinii nu ard cine stie ce plastic sau carpa;se merge pe principiul saracie, criza, nu au 5 lei pentru firma de salubritate. Eu as spune ca sunt saraci cu duhul, caci tomberoane speciale pentru plastic and co sunt in sat, dar “e grele astea”.
    2. Foarte mult de munca, cateodata trezit la 4 dimineata pentru udat, cateodata te bati cu roiul de tantari, ciori, grauri, omizi, afide, gandaci sau boli diverse.
    3. Daca nu esti un om religios, esti luat in vizor.
    4. Daca esti venit de la oras direct “in necunoscut”, asteapta-te ca totul sa fie mai scump pentru tine.
    5.Problema cu incalzirea pe timp de iarna este una serioasa. Daca ai ales pe curent electric, asa cum avem si noi, te poti astepta la urmatorul scenariu, trait de noi iarna trecuta. Cateva zile de ninsoare abundenta si viscol, ce au dus la inchiderea drumurilor si la oprirea curentului. Cum noi nu aveam o metoda alternativa de incalzire, am fost fortati sa plecam foarte repede pe o cale ocolitoare ( la 10 minute dupa ce noi am plecat, s-a inchis si acea cale).Daca nu ai la cine sta in oras, e jale. Noi am stat la hotel 3 zile, pana ne-a sunat vecina sa ne spuna ca a venit lumina si au deszapezit drumul.
    Si mai sunt foarte multe, care m-au cam enervat pe moment, dar puse in balanta cu cele pozitive, au fost uitate.
    E bine sa nu te imbeti cu apa rece si sa te gandesti foarte bine daca vrei la tara. Viata la tara nu este comoda. Chiar daca iti pui numai gazon in curte, tot trebuie sa ai grija de el, sa-l uzi, sa-l tunzi. Se mai strica cate ceva la casa, mai chemi o vidanja, mai o problema cu gardul, mai...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, corect, corect! Bine scris, de bagat la cap.
      Ar trebui sa faci si tu un post de genul, pt ca am intalnit o gramada de visatori. Au impresia ca vor sta in poienita, la umbra, fluturii facandu-le vant sa le fie racoare, cu pasarele cantand, plutind alene pe miresme de flori si venind spre ei tavi de rosii eco sau mai stiu eu ce.
      Nu e asa, e greu, munca multa, casa-i casa, nu ca la bloc, cum s-a zis...dar nu m-as mai intoarce in oras nici picata cu ceara.

      Ștergere
  5. aaaaaaaaa, stai ca mi-am mai adus aminte! VIDANJA!!!! e cosmarul vietii mele! nu ea, de fapt, ci fosa mea. dupa ce o lunga perioada nu mi-a creat probleme, dintr-o data au apucat-o pandaliile si se umplea din doua-n doua saptamani. la fel de brusc i-a si trecut si acum o golim la cateva luni, dar imi sta pe creier rau de tot, ca e tare neplacut cand, pe nesimtite, DA PE DINAFARA!
    apoi da, asta cu arsul de catre vecinii din neolitic a plasticului si gunoiului, in general, e moartea! unii oameni informati au spus ca le putem face reclamatie la garda de mediu sau nu stiu unde, ca e interzis sa dai foc la ceva in curti. inca n-am cercetat subiectul, dar daca rezolv, va spun.
    o alta problema pe care o am eu: in fata curtii mele este un teren pe care nu s-a construit nimic si nu stiu care lume vine si arunca acolo gunoiul. puteti ajunge sa locuiti langa un morman de gunoaie.
    apoi cu incalzirea iarna: noi ne-am tras gaze si ne-am pus centrala termica, dar eu ma gandesc extrem de serios sa ne facem si un horn si sa ne bagam o sobita pe lemne, pentru orice eventualitate. eu m-am socat cand ni s-a stricat centrala in octombrie anul trecut si trei saptamani a trebuit sa stam prin vecini. indiferent ce fel de incalzire ai (gaze sau electrica), o soba pe lemne te scoate din necaz. pentru asta nu trebuie sa tai lemne prea multe, deci ...
    alta treaba: daca vreti la tara, interesati-va cum se sta cu deszapezirea in zona. pe mine anul trecut nu m-au mai lasat sa intru pe DN1 intr-o seara, dinspre bucuresti, pentru ca se blocase drumul de la viscol. fusesem la un concert care s-a terminat pe la 10 noaptea si cand sa mergem spre casa, n-am mai avut pe unde! asigurati-va ca aveti unde ramane in oras daca se intampla ceva, sau macar luati-va mereu bani de hotel la voi cand plecati de acasa iarna.
    cred ca o sa-mi mai amintesc multe :))))

    ilinca, ai si tu dreptate cu acel never say never, dar la cat de urata devenise viata la bloc in bucuresti, parca n-as mai avea curajul sa ma intorc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo, da! fosa! cum am putut uita de ea, atat de productiva in mirosuri, ca tre` sa stau cu toate scurgerile de la baie si bucatarie acoperite.
      dar se fac inscrieri pentru apa si canal, sper sa uit de ea la anul.
      daca-ti mai amintesti, te rog feel free :)

      Ștergere
    2. Moooaaa...esti o norocoasa! :)

      Ștergere
    3. in sat exista si apa si canal, dar " in centru" si pe linia principala. noi suntem mai la periferie, mai uitati de lume, d-aia si strada pe care stam e neasfaltata.

      Ștergere
    4. iuliana, nu-i firesc ca fosa sa miroasa, cauta tu pe net ce e diavolina si cum se foloseste, bacteriile sunt foarte importante, la fel produsele chimice care ajung in fosa (exista substante care sunt strict interzise, la inceput umblam prin magazine cu lista dupa mine sa vad ce pot si ce nu sa cumpar). fosa noastra miroase a sulf, dar nu puternic, iar daca apare vreun iz de la scurgerea din baie se rezolva - la noi - prin punere de apa in sifon (se evapora si nu mai e garda hidraulica)

      Ștergere
    5. da, stiu ca nu e ok si am inceput sa caut si eu si lucian, am vazut mai multe chestii care s-ar putea pune, trebuie rezolvat ca nu se mai poate

      Ștergere
    6. buna ziua ,locuiesc unde in judetul Prahova si am o vecina care imi da mari batai de cap.de doua ori pe zi,adica dimineata si seara arde gunoiul(cocenii de la vaca)si mai mult de atat are un mic magazin si uneori mai arde si ambalajele cu toate ca are abonament la gunoi.am rugat o sa inceteze dar nu am cu cine sa ma inteleg.pur si simpl nu mai pot suporta mirosul,hainele pe care le pun la uscat miros a fum,nu pot tine geamurile deschise,in curte trebuie sa stai cu masca de gaze.va rog sa sa mi spuneti unde sa apelez,am citit cv de garda de mediu.astept raspuns pe mail kliknow@yahoo.com va multumesc!

      Ștergere
  6. Doamne ce-mi place problema asta!!Dar cand vin prietenii si te lauda si asteapta sa le pui si lor ceva in traista la plecare...de parca ei au muncit toata vara si si-au rupt unghiile la plivit..sau ti-au facut vreun favor ca au venit ...Cu uratii si ovatii: vai, bio!!vai,papa bun, vai ce minunat,soare,luna, aer curat,si te mai tin si din treaba,..Am o prietena care daca nu mai bombanea c-a fost la tara la cineva si nu i-a dat decat trei fire de patrunjel,nu i-a pus un kil de lapte ca-i zgarcita, calica...Si anu' trecut am luat-o toata vara la ajutor, pe produse Si toamna dupa ce si-a umplut camara am intrebat-o :mai vi???Ziceti voi ce-a raspuns....Anu' asta n-a mai zis vai !! ce-i cu mainile tale,vai ce calcaie ai ,vai de unghiile tale,...Complicat ,foarte complicat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @anonim :))) dar ce m-am distrat eu la comentariul tau!
      Prietena evident ca n-a mai vrut sa vina, asa-i?

      Ștergere
  7. NORMAL!!!Daaaaarrr...a venit saptamana trecuta:Da-mi fata ,o varza, ca fac pachet la baiat si a mea nu-i facuta inca...Iti dau de data asta! da' daca mai vii, la primavara vii in gradi'[acu are servici..si ce daca]Ba nu!! nu mai vin! ca se face si-a mea, ca-i cald in beci...si liru ,liru,liru.Eeeheee na-na-ul doare... anda pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu am experienta voastra, cea a traiului de zi cu zi, dar stiu cum e la tara si va declar cu mana pe inima ca eu nu m-as muta acolo de tot. E drept ca stau in Bucuresti, dar nu la bloc si am , asa cum stiti, un petic de gradina. Rudele din partea mea sunt din Gorj, undeva in zona subcarpatica, iar sotul meu e de aproape de Buzau, dintr-unul din satele care apartin comunei Plescoi.
    Ce nu-mi place mie la tara: mustele si tantarii, manelele care pot "rasari" de oriunde si in orice moment, dat fiind ca genul acesta de muzica este in expansiune continua. Apoi caldurile sunt mult mai mari decat in Bucuresti (stiu ca pare ciudat, dar asa este... chiar si in Gorj, intre dealuri, sa te fereasca Domnul de canicula!), iar frigul e mult mai patrunzator si tine mai mult decat la noi. In plus, la Buzau apa este restrictionata, asa ca te poti trezi ca trebuie sa astepti seara ca sa-ti faci un dus. Liniste de multe ori nu e, pentru ca toti simt nevoia sa tipe unii la altii de parca ar fi peste munti si vai, apoi mai sunt masinile, claxoanele, vanzatorii de tot felul...
    Nu-mi mai place obiceiul vecinilor de a-ti intra in curte oricand le vine pe chelie. Nu-mi place sa ma trezesc cu tanti nu-stiu-care sau cu nenea-cum-l-o-chema ca ma striga sa ies afara atunci, pe loc sau, mai rau, sa te trezesti cu ei in casa!
    Munca e grea. Categoric. Chiar si fara animale. Numai cine n-a pus mana niciodata pe nimic poate sa creada altfel. Fosa e o problema mereu. Sa nu tii apa deschisa fara rost, sa nu te dusezi cu orele etc. ca sa nu dea pe-afara.
    Unde sunt graunte, apar si rozatoarele... Animale scarboase, care cotrobaie peste tot, de la bucatarie, pana in paturi. E drept ca la noi, la Buzau, nu sta nimeni in casa peste iarna si in primavara trebuie sa speli si sa cureti absolut tot, tot, tot! Si or mai fi si altele, dar cam atata mi-au venit in minte la prima strigare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a, da, asa-i. vizitele...pe astea le-am rezolvat din prima de cand am dat drumul cainilor, nu mai intra nimeni acum.

      Ștergere
    2. iulia, muste nu sunt decat daca sunt dejectii sau chestii in fermentatie in apropierea casei, tantarii pot fi tinuti departe prin plantare de nuci - raman in frunzisul nucului, nu mai vin spre casa -, chiparosi si alti arbusti plus jardiniere cu ceva marci de muscate, fug si mustele de ele + becuri antiinsecte, capcane de insecte si bete aromate de exterior. vecinii se educa repede prin incuierea portii si lasarea cainilor liberi, de rozatoare scapi cu pisici, impotriva manelelor pui tu muzica ta, taaare:)

      Ștergere
    3. stiu ca imi dau cu parerea dupa 2 ani, dar abia acum am descoperit blogul... cu 3 nuci in jurul casei, nu am avut probleme cu tantarii, iar muste erau putine (cred ca de la nuci);
      vecinii nu intrau nechemati ca aveam poarta incuiata si lupusor dezlegat in curte, desi e suficient doar cu poarta legata, ca doar nu ar fi sarit poarta; soarecii sunt vanati de matze...
      muzica vecinilor o poti contracara cu a ta; trebuie sa muncesti mult, e adevarat: animalele si pasarile din curte au nevoie de apa, hrana si curatenie, iar buruienile trebuie "extrase" din gradina.

      Ștergere
  9. majoritatea orasenilor care se muta in afara orasului o fac pentru gazon, eventual doi-trei pomi, un strat, cateva gaini.Foarte putini isi propun sa faca agricultura serioasa, sau sa creasca animale :). De obicei cumpara de la vecini, fiindca au cu ce :).Departarea de spital e o problema si cand vine vorba de copii, la fel si gasirea unei scoli bune, participarea la activitati suplimentare sau la intalniri cu colegii si prietenii (daca face scoala in oras). Eu nu m-as muta mai departe de 15-20 km de capitala, si n-as renunta la apartamentul din oras.E bine sa ai oricand o solutie de back-up daca se poate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, sunt numeroase cazuri mentionate de tine. dar eu am vazut, da fapt am citit, de unii care visau niste chestii si voiau sa faca niste lucruri...eu la acestia m-am referit ca ar trebui un pic treziti. sau cel putin sa le zica cineva cam care e treaba pe la tara, sa nu se arunce cu ochii inchisi inainte.

      Ștergere
    2. Ori va e frica de munca ori vae frica de schimbare.
      Sunt născut crescut în București (chiar în centru) și de 3 ani m-am mutat la tara și va spun cu mana pe inima ca nu m-as mai întoarce la oraș pt nimic în lume

      Ștergere
  10. Doamne, ce bine le-ai zis !Si pe mine ma enerveaza cei ce vin in vizita si exclama " vai ce frumooos" si cand le spui ca in spatele acestui frumos sunt muuulte ore de munca si chiar si bani.Pentru ca spre exemplu florile frumoase din gradina nu cresc din senin, le cumperi si le ingrijesti . Cand spui ca ai dat sute de lei pe niste bulbi sau seminte se uita ciudat la tine si spun " da nu dau eu atatia bani " sau iti invidiaza bucatica de gazon verde si frumos si cand le sppui ca decat sa tina curtea goala sa se faca noroi sa isi puna gazon primesti un raspuns de genul " nuuu, ca spun vecinii ca suntem puturosi -am pus gazon ca sa nu mai muncim ";ramai ca la dentist .Insa pe mine ma enerveaza cel mai tare faptul ca localnicii vad in tine -oraseanul mutat la tara- un bogatan , ce isi permite orice si incep cu texte de genul "cumpara-mi si mie un bax de ulei, ca la supermarket e mai ieftin si iti dau o galeata de vin" .De parca masina merge cu vin , de parca suntem alcolicii anonimi , la ei totul se rezolva cu o galeata de vin la toamna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, faza cu bogatanii e adevarata. dar le-am taiat-o scurt, direct, totul spus in fata.
      lucian poate fi cu adevarat "nesuferit" la faze de genul asta, asa ca au fost taiate inca din nascare tentativele astea

      Ștergere
  11. Pentru mine acomodarea a fost una greaaaaaaaa! Cand sotul meu pleca in delegatii cainii nu pazeau curtea dormeau cu mine in casa:)) si multe alte nebunii. Oricat de greu a fost la inceput nu as schimba viata la tara pe cea de la oras!
    Azi am vazut pluguri in Bucuresti, m-am ingrozit numai la gandul ca vine zapada si trebuie iar sa dam la lopata pana nu ne mai putem misca! Inghetatul apei in adapatori e o problema schimbi la adapatori de inebunesti, vara dezinfectatul adaposturilor la pasari e iar o problema mai ales in perioadele caniculare.
    Cu vecinii nu prea avem treaba si nici nu ne intra in curte ca avem caini.
    Mirosurile de porc sunt un adevarat "festin", Tot ce ai este bio dar trebuie sa muncesti pentru ele de dimineata si pana seara.
    Oricum nimic nu se poate compara cu satisfactia pe care o ai atunci cand auzi un cocos cantand prima data dupa ce manutele tale au pus oul la incubat si au facut tratamentele necesare sau sa vezi cum o gaina care a stat sa moara o saptamana e acum bine, mananca si oua din cauza ajutorului tau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i Brandusa, sunt bune si rele, dar ar trebui sa le aratam ca nu e asa idilic cum unii si-au facut pareri. Asa cred eu...
      Ref la pluguri...mai, aseara pe A1 m-am intalnit cu o coloana de pluguri, se duceau spre Pitesti si azi dimineata am vazut alta coloana, tot pe sensul spre Pitesti se duceau.

      Ștergere
    2. nu este idilic daaaaaaaar...de ce trebuie sa fie greu sa dai zapada sau sa te deranjeze atat un miros de fum..nu suntem indulgenti deloc..n am sa inteleg niciodata de ce trebuie sa fim stresati de ce fac ceilalti..de ce sa ma deranjeze pe mine ca da cineva muzica tare..indiferent ce asculta..doar nu mor de la muzica..la oras stai inchis acolo doar pe tv..si in tramvaie cum e??in intersectii..doamneeee stau buluc unii peste altii in ele..si toata lumea in mall..hai la mall..cand mergem in bucuresti si stam in trafic pana ne vine rau ne minunam cum fac ei asta zi de zi..la tara nu te pune nimeni sa fii prieten cu toti prostii..selecteaza..

      Ștergere
  12. viata la tara , ca la tara. Macar stii o treaba , asta e, nu o poti schimba radical ca atunci n-ar mai fi tara. Mai interesanta e viata la oras/tara, ca la mine asa. Cand orasul e la doi pasi , vecinii sunt la cativa km. , apartii de oras doar cu numele , pe drumeagul noroit troneaza la intrare pompos un nume de strada ( il gasesti si daca dai o cautare pe Google map) , apa trece pe la 200 de m (magistrala , de , nu ne intepam asa oricum ci cand vor exista fonduri care deocamdata nu exista) si ce frumos e cand iarna ori ti se dezamorseaza pompa de afara si se duce dracu' hidroforu' , ori te lasa butelia cand ti-e lumea mai draga ( ca gazele , la fel ca apa nu circula decat pe magistrala). Curentul ti-l tragi singur daca ai cu ce , daca nu mai cauti niste vecini (din fericire noi i-am gasit) , daca nici asa nu poti faci un imprumut ca electrica e scumpa si nu e pe degeaba. Noaptea e mai frig ca in oras , ziua insa nu-i mai cald dar e mai mult praf. Mirosuri , hm , parerile sunt impartite. Prefer o aroma de balegar decat una de subsol imputit de bloc. La mine miroase doar fosa mea , la oras miroase toata canalizarea. Tantari si muste sunt peste tot , la fel si caini vagabonzi , decat ca la oras nu-ti poti duce gunoiul din cauza lor , aici sunt de-ai zonei si-si cunosc locul. Sobolani am avut si-am scapat de ei , acum am soricei dar ma viziteaza frecvent si-o pisicuta panselata , in schimb la bloc aveam gandaci de care n-am scapat decat plecand de-acolo. Da , e noroi , e praf ,e mult de munca , nu ai timp de relax decat daca ai vreo armata de palmasi daca nu vai de mainile , salele , picioarele si toate ale tale , e discomfort , iarna e de-a dreptul dezolant dar ... nu m-as intoarce la oras pentru nimic in lume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte frumos spus, soricei am si eu, dar s-au pus pisicile pe treaba si mai nou...gainile :)) Nu stiu cat de ok este pentru ele, dar Lucian a vazut o gaina si un cocos cu cate un soricel in ciocuri.

      Ștergere
  13. Ohoho!! pe sama soarecilor...ei!! pe tema asta am avut o aventuraaa cu nabadai.Fiu-meu cel mare in tot Craciunu' vine la mamuca lui cu catel, cu purcel...de sarbatori!!Aveau vreo 2-3 ani de cand se luasera,n-aveau copii si cand vin ei ,ma lupt cu curatenia cu mancarea,placintele,tot!! Sa fie gata!! sa pot sa stau, sa povestim, sa lenevim acolo claie peste gramada..Noi stam la casa,in oras,avem gradina.si in spatele gradinii mai avem pamant dar din cauza tiganilor si-a hotisorilor si hotoilor nu putem pune nimic pentru ca avem tigani de soi care tin vara cate 20-30 de cai si pe langa si vaci ,si le dau drumul sa pasca zi si noapte ,si nu se poate intelege nimeni cu ei Ei!! si toamna ,de pe camp incep sa se traga la case,prin poduri, soproane, pivnite,case...soarecii!! Cand prind usi deschise ..zdup in casa!!Si simti ca se schimba mirosurile.si incepi sa gasesti mici mirodenii...si prinzi matoaiele si le arunci in casa sa-si faca treaba...si pui graunte si incep sa put hoiturile ..si tot il depistezi pana la urma..
    Si cum va povesteam:IMI VIN COPIII...Si eu sigura ca totu-in regula, ii zic lui noru-mea:-hai fata!! lasa-i pe ei la palavre,si hai sa asezam paturile[ca noi atunci povestim de-ale noastre]Si ne ducem in camere..Am un coastan [un scrin cu sertare,mare din mosi stramosi,in care-mi tim asternuturile,prosoapele,perdele ,fete de masa].Sertarul de sus e cu asternuturi...Si mareata ca o soacra ! trag sertarul sa scot lenjeria.[sa vada fata ca atunci le pun proaspete,curate] si fac herzattack!!! Pe loc!!smurdu' nu alta!!Ma uitam daca nu se crapa pamantu'...Peste toate cele ,frumos impachetate,trona o ploaie de cacarezi de soarece,cu pete de jur imprejur,si intr-un colt un soarec mort ,proaspat.Mi-a adus Raluca apa ,mi-a zis ca si la ai ei s-a intamplat,mi-a jurat prietenie vesnica si tacere pana la moarte...Peste tot rascolisem,spalasem,aerisisem,dar acolo nu m-am uitat de pe la inceputul lui decembrie...Am scos niste asternuturi mai vechi,dintr-un dulap,am trecut cu chiu cu vai de zilele alea,si inca traiesc... In celelalte sertare mai umblasem dupa prosoape ,dupa fete de masa,acolo nu erau catastrofe...Acu' am descoperit de cativa ani lipiciul de soareci si nu mai risc sa moara pe unde vor ei.La inceputul lui octombrie incep sa pun lipici:fac un cerculet de lipici,pe-o scandurica,sau pe-un carton [sa-lpot arunca apoi]pun in mijloc o bucatica de ceva si-i agat inainte sa se trezeasca...prapadita rasa de animale!!Daca pocaneam atunci, nu mai apucam sa-mi vad nepotii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu te-oi fi speriat tare, dar eu am ras cu hohote :)))))
      nu e frumos, dar asta e :))) nu ma pot abtine :)))

      Ștergere
    2. Doamne cat am putut sa rad :))))) De fapt, m-au inveselit toate comentariile voastre , sunteti bestiale ! Va pup, Dana !

      Ștergere
    3. Buna Dana si bine ai venit :).
      Stiu ca suntem bestiale, ne-am adunat una si una :)))

      Multumesc pentru vizita si te mai astept!

      Ștergere
    4. Stimata doamna.......am ras cu lacrimi de strasnica patanie cu soarecele. Mie una mi-e frica de soareci ca de moarte........deci va inteleg foarte bine spaima si dezgustul, dar ati povestit cu asa mult umor incat m-am distrat pe cinste si am uitat de aversiunea mea pentru aceste vietuitoare!

      Urmaresc si eu blogul Iulianei, am crescut la casa dar in oras, cunosc si viata de la tara pentru ca radacinile acolo sunt, si ne bate gandul sa lasam in urma betonul orasului cat si camarutele inghesuite de la bloc.
      Felicitari pentru BLOG.

      Numai bine

      Adriana

      Ștergere
  14. M-am gandit si eu sa scriu despre acest subiect, ba chiar de mai multe ori. Recunosc insa ca abordarea ar fi fost un pic diferita, pentru ca in articolul tau cred ca ai fost un pic cam dura. Si eu m-am mutat la tara de 2 ani, probabil ca stii. Am tras curent, apa, am destelenit un teren pe care a functionat inainte o ferma de vaci, drumul din fata casei este doar pietruit, bate vantul, este mai frig ca in oras, muncesc mai mult, am vecini de toate felurile care au animale, am fosa, muste, manele, am fost inzapeziti asta-iarna si am plecat din cauza asta de acasa - si tot tacamul - exact ca in postarile celorlalti. Insa pentru fiecare problema aparuta am gasit cate o solutie rezonabila - de exemplu eu personal nu cresc animale ca sa nu ma complic, insa cumpar cate o rata, oua sau lapte de la oamenii din sat, am gradina insa am dimensionat-o pentru nevoile noastre si nu am devenit sclavii ei, am fosa dar folosim pliculete cu bacterii ca sa o golim rar, am cumparat generator pentru cand se ia curentul, cand vecinii pun manele intru in casa, am cumparat uscator de rufe ca sa nu le usuc afara, am pus un rezervor de 500 l si nu raman niciodata fara apa. Si de cate ori apare cate o problema incercam sa o rezolvam. Dar muncesc in aer liber in loc sa stau cu fundul pe canapea, mananc oua cu galbenus portocaliu, imi fac legumele mele ecologice si nu exista satisfactie mai mare decat atunci cand ma duc in gradina si ma intorc cu cosul plin, miros iarba proaspat tunsa nu gazele de esapament, vad stelele si Calea Lactee, vad caprioare cand ma intorc seara tarziu acasa, aud si simt natura de jur-imprejurul meu. Si sunt dispusa sa dau si ultimul meu ban pentru casuta si gradina mea. Fara regrete, ci ca un sens al vietii. Toate astea nu le-am gasit decat aici. Si multe altele, pot scrie pana maine. Si incurajez pe oricine este dispus sa ma asculte sa faca aceasta schimbare. M-am amuzat citind ce ai scris si ce au scris si prietenii tai, insa nu pot fi de acord. Imi pare rau, sper ca nu am suparat pe nimeni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul si in primul rand vreau sa-ti urez la multi ani pentru maine, Ardeiuta.
      In al doilea rand nu cred ca cineva din cei care au comentat sau eu am vrut sa descurajam pe cineva sau am spus ca avem regrete. Nu, din contra! Cred ca toti simtim la fel ca tine si nu ne pare rau de nimic.
      Voiam numai sa aratam unora cam care ar fi dezavantajele ( nu de nerezolvat) ale vietii la tara. Pentru ca sunt, dar asa cum ai spus exista rezolvari.
      Si este exact asa cum ai spus : un alt sens al vietii, un alt mod de viata.
      Nici unul nu ne-am intoarce in oras, nici unul nu a spus asta.
      N-ai suparat pe nimeni, fii sigura de asta. Nici eu nu am vrut sa supar pe careva, departe de mine, numai sa-i " zgudui" din visari .Doar un pic :)

      Ștergere
  15. Bine v-am găsit!
    Felicitări pentru postare! Superbă! Consider că ar trebui introdusă în "ABC-darul" celor care au nedumeriri despre viaţa de la ţară.
    Comentariile au fost delicioase.
    Pentru mine, cele mai supărătoare faze au fost vizitele vecinilor, dar le-am rezolvat cu o încuietoare serioasă. Odată munceam în grădină şi unul voia să mă viziteze, iar încuietoarea era proaspăt montată... a zbierat la poartă până a răguşit. Aşa bine m-am simţit!!! Pe viitor, când mă voi stabili acolo, intenţionez să-mi iau un "căţeluş" ciobănesc german... care să patruleze prin curte şi prin livadă sau un maidanez dar să fie mare.
    Până atunci, mai "stau" prin Bucureşti. Sper să reuşesc să cumpăr grădina vecină şi să plantez şi acolo vreo sută şi ceva de pomi. A mea e rezolvată, din toamna lui 2012.
    În plus, în perioada asta de un an-doi, în care îmi pun lucrurile la punct acolo poate voi avea şansa de a cunoaşte pe cineva care să-mi împărtăşească planurile. Who knows? :)
    Viaţa la ţară nu e pentru oricine. La oraş regizori sunt alţii, pe când la ţară tu eşti propriul regizor, iar asta presupune multe. La oraş poţi trăi alegând să faci ori muncă intelectuală, ori muncă fizică, însă la ţară, dacă nu le îmbini armonios, nu rezişti. Viitorul e la ţară. Sunt convins de asta. :)
    Voi mai veni pe aici în vizită, de câte ori voi avea ocazia.
    Numai bine, tuturor! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit!
      Felicitari pt gradina si pt bucata ta de pamant. Felicitari pt modul cum gandesti ( exact pe gustul meu ) Imi place si blogul tau :). O sa-l citesc bine-bine.

      Multumesc si te mai astept.

      Ștergere
    2. Mulţumesc frumos!
      Voi reveni cu drag!

      Ștergere
  16. servus,am ras si am lacrimat la tot ce am citit!! noi ne-am mutatin vara trecuta langa Cheile Madei,langa Geoagiu Bai, departe rau de Bucuresti ,de unde sunt eu si departe de Timisoara,de unde e sotul meu.Am refacut casa,inca mai e mult de lucru,anul acesta..avem si fosa,avem si centrala pe lemne , busteni de peste un metru ce tre taiati...m-am regasit in comentariile voastre..Aici, in satul asta uitat de lume,unde natura te conduce,viata e dura,munca la fel.Nu am simtit prea multe greutati in prima iarna,pot spune ca foarte putin,am fost nevoita sa stau in pat o luna jumate,am reusit sa alunec in curte si sa imi fracturez glezna.Am pierdut frigul de afara,zapada,am pierdut mult,cu bune si rele.Doar motanul meu, o norvegiana de padure e extrem de fericita,hoinareste si merge in sat -pentru ca satul este ceva mai departe de noi, peste apa, noi avem singura casa din zona in care se face agricultura,adica stam intre rasaduri:))..Avem ceva teren,destul de mult , l-am dat la cineva anul asta sa lucreze.Anul viitor vom vedea.Va spun sincer,am nimerit aici cautand disperata cum se pun rasadurile,cum se ingrijesc,tot ce tine de munca in gradina ta de legume..Sotul meu zice sa o las balta,noo...Sorry,nu pot!! :)Inca merg in carje prin casa dar imi ard talpile sa muncesc,sunt satula de televizor si 4 pereti.Sunt o fire f activa si sunt invidioasa pana si motanul meu care fuge in sat,cum spuneam ,merge in curti si fugareste cainii lupi de acolo ,oi si ce mai prinde in cale.Ca sa nu va mai plictisesc,va spun ca m-a bucurat mult ca am gasit "niste bucuresteni"de ai mei care povestesc despre adaptarea si viata la tara.Sunt f interesata sa imi fac prieteni noi si apreciez orice sfat,nu stiu exact ce seminte sa aleg sa fie ok ,sa prinda si as vrea cat mai rpd sa le comand,si ,asa,sontac-sontac,sa ma apuc macar de sadit si repicat in prima faza,intre timp,pamantul ma asteapta gata arat de acel vecin ce lucreaza terenul.Gradina,deci,ma asteapta,am nevoie de un sfat ,daca se poate si nu cer prea mult:).Stiu ce ma asteapta,calcaie crapate am avut si eu asta vara:),mainile murdare de la culesul prunelor mici cat boabele de struguri si salele rupte de la aplecat.. dar palinca care a iesit de 70 grade si gemurile mele merita asta.Merita tot.Viata la tara e dura si grea,nu sunt speriata,sunt doar putin dezorientata.Nu stiu si caut informatii ce se pune in rasaduri si ma refer in primul rand la legume,si tot procesul ce urmeaza,ma refer la ingrjire ,ma refer la tot.Nu m-as intoarce in Bucuresti nici moarta:),cand merg nu stiu cum sa ma intorc mai rpd,asta pentru ca aici e acasa,aici respir,aici sunt eu ,aici natura e pretutindeni.Daca credeti ca ma puteti ajuta,va las adresa mea de email, tot caut ce marca de seminte sa iau,sa fie si bune sa prinda,sa iasa ceva,asa,pentru primul an,macar ceva,:)).Va multumesc tuturor care ati scris,asa mi s-a incalzit inima.Si am ras copios la faza cu cei care vin si asteapta sa le pui in sacosa,asa e..:)Va pup cu drag, Alexandra.Adresa mea e :alexandraatoszo@gmail.com.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alexandra si bine ai venit.
      Felicitari pt faptul ca v-ati mutat la sat.
      Vezi ca ti-am trimis un mail ref la seminte si semnat.
      Asa cum am scris si acolo : uita-te si la cei din blogroll-ul meu ca-s mai experimentati decat mine si gasesti articole f bune. Si mai vezi si la mine, dar am numai 2 sau 3 articole.
      Sper sa-ti foloseasca.

      Ștergere
  17. buna,seara,ce ma bucur ca v-am gasit !! si eu sunt bucuresteanca,sotul meu timisorean,ne-am mutat departe, la cuca-macaii :)undeva la Cheile Madei ,langa Geoagiu Bai, Hunedoara..intrun satuc de 90 locuitori,ardeleni toti :))Departe rau, intrun satuc uitat de lume.Asta vara,m-am lovit de fazele cu mustele,in iarna cu centrala in care si noaptea tre sa bagi lemne din 3 in 3 ore pentru ca nu merge bine, problemele cu lemnele de peste un metru , bustenii pe care sotul meu ii sparge si e rupt, de soarecii care au venit cand a dat frigul in sura care e toata din piatra,reconstruita din temelie si care acum e living,sa zicem:))si bucatarie, si treceau cu nerusinare pe sub nasul meu,seara,mizeria o lasau peste tot,pana am pus lipici si apoi am luat un aparat cu ultrasunete care ii tine departe,de fazele cu vecinii desi aici oamenii isi vad de treaba muncesc mult , zi lumina ca altfel nu a uce manca...de musafirii prieteni care zic cat e de frumos si fazele cu sacosele date la plecare ...Am avut mainile erupte si nu se mai curatau de la strans prunele mici cat boabele de struguri, am avut febra musculara de m-a rupt,calcaie crapate etc..M-am regasit in multe faze din ce ati povestit aici.Din pacate, nu am inca gaini, asa ca o sa invat,imi doresc din suflet sa imi fac anul asta o mica gradina de legume si sa plantez ceva flori, chiar daca inca suntem in constructie si renovare.Cautam ceva sfaturi de ce seminte sunt mai bune,tot umblu de bezmetica pe site uri ,cautand ceva seminte,ce sunt rezistente la boli si habar nu am ce se planteaza in rasaduri mai intai ,apoi se repica si apoi in gradina.Sper ca nu e prea tarziu.Problema mea e alta, iarna asta am stat o luna jumate in pat,am reusit sa imi fracturez glezna in curte,pe gheata, si acum merg prin casa cu carjele.Inca nu s refacuta ,dar deja privesc pe geam cu jind si nu vreau sa cred ca nu pot face totusi macar o mica gradinita cu legume anul asta..Daca ma puteti ajuta cu un sfat ,va rog mult, am nevoie!!Ce seminte sa iau??Ce legume se pun in rasaduri ?..etc.. Sper in maxim 2 saptamani sa pot iesi din casa,sa merg in gradina care am avut noroc cu un vecin cu tractorul si mi-a arat-o, si sa incep munca.Stiu ca nu e usor,mai ales prima oara,dar imi doresc mult si sunt o femeie energica si muncitoare.Am sanse sa mai fac ceva?Aici primavara inca nu a venit, e zona montana,am auzit ca saptamana asta oamenii incep sa puna arpagicul.E trist ca sunt in casa inca, as zburda pe afara in mirosul proaspat ,chiar si de balegar,numai sa pot umbla odata!! :)De unde se ia pamantul pt rasaduri, pot folosi si turba de la supermarket??amestecat cu pamant din gradina?Ca sa se obisnuiasca plantele .. ?Va rog sa nu radeti de mine,am eu 45 de ani,dar sunt novice rau in treaba asta.:)Ma bucur mult ca "v-am auzit" si daca ma puteti ajuta va las adresa mea :alexandraatoszo@gmail.com.Va multumesc ! Alex.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna ziua, Vali Ionescu ma numesc , bucurestean dar crescut si pe la tara in momentele de glorie ale agriculturii romanesti (3-4 mii de fire de rosii de la seminte pana la pus in carut si dus la centru, randuri de morcovi la cooperativa de multe mii de metri lungime, apoi dupa marea improprieterire porumburi multe ca de.. altceva nu stia nimeni sa puna.....).Am si o casuta nu asa departe de Bucuresti pamant intravilan vreo 8000 m asa ca ar fi (toate astea le-am pus aici pentru a se vedea ca nu sunt strain de loc de agricultura si tot ce prevede ea, nu ca sa ma laud) dar...aici vine intrebarea COPILUL ce parere a avut? Nu ii lipsste nimic din viata de oras? un film cand iti vine cheful, nu programat in week-end? mac donalds, kfc ,biciclete in parc? Si scoala unde, cum va fi? Nu sunt rau intentionat, nu pun aceste intrebari ca sa ma aflu in treaba dar asta imi pare unul din aspectele cele mai rele ale vietii la tara in Romania postdecembrista!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Vali, bine ai venit!

      Lui Adi ii place la tara. Acomodarea a fost mai grea, evident, dar acum si-a facut prieteni la scoala si acasa.
      La ce ii trebuie parc sa se plimbe cu bicicleta, cand acasa are spatiu mult mai mare? O ia pe dealuri, avem 4 paduri in jurul satului. In sat e si un parc unde vara se aduna copiii si stau la taclale, la joaca etc. Exista un teren de fotbal urias in sat. Nu simte nevoia parcului. La cinema nu mergeam nici in Buc f des, exista...alte cai sa vezi un film bun.
      Scoli avem in sat trei. Liceu e in satul alaturat, la 10 min de mers cu masina ( exista un autobuz care-i ia pe copii).
      KFC si Mac nu mergeam nici in Bucuresti, nu-s de acord cu ele si nu-l lasam. Dar cand mai iesim in oras in we mergem la anumite restaurante care ne plac ( mai rarut, adevarat).
      Eu sunt de parere ca daca vrea sa invete, invata oriunde. I-am bagat meditatori la mate si romana.
      E adevarat ca-s diferente de nivel, dar sunt si copii foarte buni la invatatura ( mai buni decat el).
      Toate astea le-am cautat impreuna cu casa. Adica, in functie de ele am ales si casa.

      Ștergere
  19. Buna ziua tuturor!

    f interesante postarile :) sunt din B si de cateva luni bune ma tot gandesc sa ma mut la tara impreuna cu familia, undeva la 30km de B si anume Valea Dragului...loc unde ne petrecem cam toate verile. m-am regasit in randurile de mai sus sau mai bine zis am vazut ca viata la tara este la fel oriunde in tara, oamenii sunt la fel, aceleasi intamplari, probleme si rezolvari. singura problema ar fi copilul care desi este f incantat de viata la tara ( vara ) prefera la oras asa ca ne gandim serios sa stam "separati" in sensul ca sotia va ramane la oras iar eu la tara sa am grija de gospodarie, de pasari si gradina...un fel de delegatie cu mici intreruperi :)oricand pot merge sa-mi vad familia si ajung in 30min. stiu ce ma asteapta iar cu cele postate de voi mai sus am ajuns la concluzia ca nu ma insel, va fi greu dar asta-mi doresc :)

    Adrians

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Adrian,

      Bine ai venit pe la noi!
      Pari tare hotarat in ceea ce zici. Daca voi acceptati compromisul de care spui, e ok. Cine stie, in timp poate si pustiul va dori sa stea permanent.
      Dar e pacat sa ai o bucata de pamant si sa nu profiti de lucrul asta, sa nu-ti produci macar o parte din alimente.
      Felicitari si spor in toate :)!

      Ștergere
  20. Bine v-am gasit...ma numesc Luciana si de doi ani de zile m-am mutat cu cei trei copii ai mei,sotul si tatal meu la 25 km de Bucuresti,in comuna Ciocanesti,aproape de Crevedia.Am populat rapid curtea cu gaini,gaste si rate,caini si pisici aduse de la tatal meu de la tara(Ialomita),am muncit pe branci la gradina si la construirea gardului intre noi si vecini(aveau un gardut de 30 cm pe care il sareau f usor in "vizitele lor ".Avem inca sobe pe lemne,si e frumos iarna sa auzi lemnele trosnind in soba.Cu scoala inca ii avem la Bucuresti,pentru ca avem masina si ne este usor cu transportul.Dar este obositor,pentru ca nu toti avem acelasi program,noroc ca au aici bunica din partea tatalui si pe nasa lor si mai stau pe la ele sa-si faca temele pana seara.In rest viata la tara mie-mi place f mult,chiar daca e mizerie,noroi si munca multa.Copiii ne ajuta f mult in gospodarie, avem si caprita care va face in curand un iedut.Inconveniente sunt,de exemplu la noi nu exista farmacie sau dispensar unde sa mergi la nevoie,vine cineva o data pe saptamana,joia.Vecini galagiosi aveam si la bloc,insa acolo sufeream de lipsa de spatiu, copiii nu puteau avea propriile camere,nu aveau loc de joaca sigur,nu-i lasam cu rolele ori bicicleta singuri.Aici avem si animale,si legume,si aer si spatiu de orice dorim,chiar si de plaja vara si de piscina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bina ai venit Luciana!
      Ce frumos ai scris. Ma bucur pentru voi si va invidiez un pic pt caprita :). In curand vrem si noi sa ne luam.
      Felicitari!

      Ștergere
  21. Buna ziua tuturor.....am stat si am citit....citesc de vreo 2 zile si in sufletul meu este un zbucuium cumplit...Nu!...nu citesc numai aici....am sapat pe net cu tot felul de cuvinte cheie pentru a gasi discutii....Sunt si nu sunt ,unii se declara multumiti iar altii.....au revenit la traiul citadin in plin miros de gaze de esapament dar cu apa curenta la o simpla rasucire de robinet.Cat despre curent ....anul acesta l-am avut oprit la bloc....3 ore si deja eram un pachet de nervi.Stau si imi pun intrebarea.....clar...sunt singurul in masura sa-mi dau raspunsul...sau mai mult sunt singurul care trebuie sa iau aceasta decizie.Sa o fac sau sa raman in continuare tributar unei chirii la bloc ,chirie pe care trebuie sa o platesc lunar.Si nu este chiar mica.Cum de s-a intamplat?....este simplu...suntem responsabili de deciziile pe care le luam in viata si chiar daca nu vrem sa credem aceste decizii ne vor afecta toata viata.Asta in conditiile in care ne pasa....Sunt singur...de ce?....este complicat....dar este numai vina mea,recunosc!...Am o casa langa Galati.....locuieste in ea un nepot cu sotia....curte ,maricica 3000 mp.....si vreo 7 hectare de pamant care momentan sunt date in arenda....am mai avut alte 10 pe care le-am vandut...ce prostie.MI-E FRICA!....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @anonim

      nu pot si nu-mi pot permite eu sa-ti dau sfaturi.
      dar spun numai atat : si eu am apa la o simpla rasucire de robinet si-i curata fara miros de clor, iar vara nu o poti bea de rece ce e, iti ingheata dintii.
      noi suntem la inceput cu mica noastra afacere. muncim ca nebunii amandoi, cu banii nu stam chiar pe roze, dar e ok. nu murim de foame in nici un caz.
      curentul nu a mai fost oprit de f mult timp ( sa nu le fie de deochi), nici chiar cand a batut vantul foarte rau, de am zis ca ne ia casa cu totu`.
      in plus, ne-am cumparat un generator pe care inca nu l-am pus la treaba ca n-a fost cazu`.
      ai vandut 10 hectare?! prostia ai facut-o, dar n-o mai repeta. pamantul NU SE VINDE.
      nu inteleg de ce ti-e frica...daca esti sanatos, daca vrei sa muncesti cu adevarat, sa pici seara lat, nici mancare sa nu-ti mai trebuiasca, daca vrei sa muncesti pt tine...esti liber s-o faci. ai cu ce, chiar ai cu ce, spre deosebire de noi.
      succes iti doresc!

      Ștergere
    2. Nu ma asteptam la un raspuns /comentariu asa de repede....m-a luat prin surprindere.Nu imi este frica pe lumea asta decat de Dumnezeu...de munca....am copilarit cu ceilalti bunici (nu cu acestia de la care am aceasta casa) pe langa Brasov....si nu ne iertau cu munca ...pe mine si pe fratele meu....si am avut bucuria existentei lor pana la varsta de 20 de ani...deci cate ceva imi mai aduc aminte....ca mi-am pierdut indemanarea...este altceva.Am mai vrut sa o fac de 2 ori pana acum.....dar tovarasul meu de viata era o citadina convinsa....iar eu sunt constient ca daca o fortam o terminam,dar asta este alta discutie.....stii Iuliana...scuza-ma ca-mi permit sa vorbesc la persoana intai,.....am 45 de ani si viata la oras m-a facut comod.....RECUNOSC....trebuie sa o iau de la zeroAm avut ingamfarea sa las tot in urma...aaa sa nu crezi ca imi pare rau...nici vorba).....NU MI_E FRICA .....dar....si intrebarea poate ar fi trebuit sa ti-o pun pe privat.....merita?.....fac socoteli de 2,3 zile....iar singura piata de desfacere rezonabila pentru produsele din gospodarie....mi se pare ca ar fi in Bucuresti...esti totusi singura zona care mai... misca ....iar eu am 250 de km.Pana la urma...si trebuie sa recunoastem...chiar nu poti sa traiesti numai pentru a manca.....

      Ștergere
    3. e blogul meu su am grija de el, nu e un forum, mi-ai atras atentia si din cauza asta am raspuns mai repede :).
      ma intrebi daca merita...nu pot sa raspund la intrebarea asta acum. sambata viitoare incepem prima livrare a produselor noastre. prima livrare!
      anul asta imi doresc sa am cat mai multi clienti. de la anul imi doresc sa incep sa ies pe plus.
      si-ti mai spun ceva, sper sa nu te superi, dar eu sunt mai directa : daca visezi ca din agricultura sa-ti cumperi iaht si avion...renunta!
      noi am ales alt stil de viata. si vrem o afacere din care sa putem trai decent. sa ne scoatem doua salarii bune, sa nu mai ai grija zilei de maine.
      sunt si alte nise din agricultura pe care le poti ataca. mai cauta pe net, vezi ce-ti place.
      dar! daca-ti place orasul cu tot ce inseamna el, eu una am un semn de intrebare.
      dar asa cum ai spus, tu esti singurul care poti hotari cum iti e mai bine.

      ps Lucian face pe 11 aprilie 45 de ani.

      Ștergere
  22. Daca unori commenturile mele ti se par prea personale, fara consistenta si importanta pe blog te rog sa le stergi.Nu vreau iaht si avion....intamplator am o mica salupa cu care faceam delta:(( asta in alta viata pana acum 3 ani)....Totul porneste de la acea oboseala psihica pe care o resimt de ceva ani.Cat despre nisele din agricultura....sunt ,evident, cu birocratia si stresul de rigoare...Stii de ce ma framant?...de acea rupere de citadin pe care nu stiu in acest moment cum o suporta un orasean.Oricum....mai am un venit ...la nivel de un salariu bunisor in Bucuresti,pe care nu vreau sa-l omor...il voi lasa sa mearga,incet, asa...Dar imi este dor de VIATA ANCESTRALA....in toata simplitatea ei.Of....ce Dumnezeu o sa fac in 6 camere plus bucatarie?....Ma apuca groaza numai cand ma gandesc ca trebuie sa ....nu...nu voi da cu lavabila ci cu var!
    Am vazut ceva din Europa asta....si am ramas impresionat de ceea ce inseamna la ei rural....dar,oare la noi pe cand?.....Am asfalt,gazul la poarta,apa din put dar si conducta pe strada....stateam si ma gandeam...Comuna a fost mare, populatia vreo 5000 plus vreo cateva sate apartinatoare cred ca alte cateva mii de persoane....dar DE CE...toti sunt mutati in Galati?....este la 20 de KM,are banci,CEC,magazine de tip market...si totusi sunt case goale...sau case care se umplu doar in weekend.Faci naveta in 15 minute cu masina sau...si cu maxitaxi.....dar de ce oare lumea a ales sa plece la oras....si stim cu totii ca in aceste momente este destul de greu in orase,sau evident se poate traii asa la limita suprvietuirii....cu intretinere la bloc de 600ron/luna de iarna.Mie atata mi-a venit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce s-a mutat lumea la oras? simplu! pentru ca e mai usor, pt ca e mai bine sa lucrezi 8 ore/ zi, apoi treci prin piata sau supermarket si iti iei ce-ti doresti decat sa lucrezi zi lumina in gradina, iar seara sa nu te mai poti misca din cauza durerilor musculare si de spate.
      din cauza asta s-au mutat oamenii.
      ce faci in 6 camere? iti spun ce vreau sa fac eu, acu` nu stiu daca vei fi incantat de idee. noi in curte avem 2 case : una cu 3 camere in care stam si una cu 2 care, momentan pana sambata cand am de gand s-o rastorn cu fundul in sus, pe post de magazie.
      in vara lucian are program de zugravit si aranjat casa din fata, dupa care vreau s-o bag intr-un mic circuit de turism rural. am cereri de la oameni care vor sa vina la noi, sa ne ajute in curte si-n gradina.
      vreau sa amenajam acolo si o baie, sa o facem frumoasa, frumoasa.
      de ce nu gandesti ca pe tine te avantajeaza lucrul asta, ca e multa lume la oras?
      pare super ok locatia...eu cred ca mai ai si altceva, nu e necesar sa faci public.
      a! si eu nu sterg comentariile din blog. daca apar unele ca sterse, le-au sters cei care le-au scris :)

      Ștergere
    2. a! ca am uitat sa zic : nu ducem lipsa orasului in nici un fel, absolut in nici un fel.
      ne place linistea satului, ne place curtea mare, ne place sa muncim.
      la ce sa duc lipsa? la claxoane, la aer irespirabil, la locuri mici si inguste, la suprapopulatie?
      nu, multumesc, chiar nu-mi mai trebuiesc.
      dar astia suntem noi, altii poate ca nu suporta linistea, poate ca le place la bloc...a nu se confunda lucrurile astea.

      Ștergere
  23. da.....mai am o rata la banca!.....Nu, nu mai am alceva disponibil decat.....vreo 2000 ron si o vecina care este acolo dintotdeauna si care stie ...cum este cu legumele/vita de vie/si alte alea prin curte.Si care a zis ca imi va fi aproape (cu sfaturi) pana invat eu.Vad prima postare ...sau nu stiu eu sa caut undeva prin iulie anul trecut....as fi curios sa aflu....INCEPUTURILE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in iulie am inceput blogul, am mai scris in diferite postari de ce am facut asta, dar cred ca mai multe am scris aici : http://iulianai.blogspot.ro/2012/12/bilant-planuri-urari-si-muzica.html

      Ștergere
  24. o sa zici ca iti fur ideile....exact la asta ma gandeam si eu....la un apartament in partea din fata a casei in care sa poata sa vina cine vrea sa se odihneasca cateva zile....dar.....este zona de campie iar galatiul....este Galati deci nu stiu ce interes ar avea oamenii sa vina pe acolo sa stea cand exista zone in Romania mult mai frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a, nu, in nici un caz nu zic asta.
      pretul mai mic? un confort bun? o mancare curata? oameni primitori? prilejul de a pune osu` la treaba intr-o gospodarie taraneasca?
      am cereri de la oameni pe care nu-i cunosc, dar care imi citesc blogul, care vor sa vina sa munceasca la noi in curte. foarte serios iti spun acum.

      Ștergere
  25. da....aceste lucrri conteaza!Iti doresc numai bucurii....o sa revin!

    RăspundețiȘtergere

  26. liviana candea a spus:
    viata la tara este cea mai frumoasa poezie..incepand cu rasaritul soarelui cu mirosul ierbii,al vantului care adie...simti cum ti se umple sufletul cu viata..il simti cum zvacneste in tine..cum te pune 'la treaba' iti da cel mai adevarat optimism..sa mergi vara pe camp,prin lanuri de grau,de porumb ..prin padure unde miroase a copaci,pe unde misuna gazele,sa stai intins pe iarba sa intre in tine mirosul de pamant de glie..sau noaptea sa vezi cerul cu stele ..sa 'mirosi intunericul luminat' de luna..asta este cea mai adevarata fericire..daca simti sau traiesti asta poti face orice..si asta inseamna viata la tara..cine se naste la tara simte altceva decat cel de la oras inclusiv 'mirosul de balega'..seara cand trec vacile de la camp..cat despre barfe cine-i destept nu se complica sa asculte cine si ce vorbeste..toata lumea vb de toata lumea...''ceea ce, pana la urma ,determina parerile sunt sentimentele si nu facultatile intelectuale.''asa ca fiecare traieste viata oriunde dupa cum 'simte'..eu am crescut la tara locuiesc tot la tara si mi se pare grozav!!!!! cu respect pentru orasenii care rar simt asta..liviana candea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit si felicitari pentru modul in care gandesti :)

      Ștergere
    2. buna ziua as vrea si eu un sfat stam la oras la chrie am 2 copii una 7 una 5 2 fete daca ne mutam la tara avem posibilitate sa traim decent dar mie tema judetul bacau comuna tataresti satul corni de sus, acuma stam la ialomita fetesti.

      Ștergere
  27. Bine v-am gasit. Ma gandesc de ceva timp sa fac un astfel de blog" lamuritor despre viata la tara [in varianta /experienta mea],dar am deja 10 ani de rural" si am cam obosit sa explic fiecarui pretins interesat de natura despre scaparea de sclavie ,iar el sa dea totul peste cap spunand ca nu-l mai intereseaza fiindca n-are sala de fitness,sau alte astfel de chestii vitale. Datorita Iulianei exista deja aceasta discutie. Voi incerca sa fiu scurt cu toate ca nu-mi reuseste prea des asta :
    -in lagatura cu slaba calitate a scolii de la tara. Hm.. In primul rand localitatea un m-am mutat eu e plina de licentiati. Facultatile nu sant la tara iar daca le-au absolvit inseamna ca au fost compatibili" Guvernul si parlamentul tarii cred ca au in majoritate oameni proveniti din mediul rural. Presedintele tarii e de la tara ! Creanga, Eminescu, Sadoveanu, Brancusi........nu sant straini de mediul rural.
    E posibil ca un om care e nevoit sa gaseasca solutii la multele probleme mai mici sau mai mari aparute in viata la tara sa fie mai adaptabil decat cel caruia daca i s-a ars un bec cheama electriceanul,ori daca s-a stricat liftul cauta sa imprumute paine de la vecini.
    Fiecare mutare la tara e diferita. Apar probleme diferite uneori datorate chiar si directiei preponderente a vantului. Nu cred ca e cinstit sa i se ceara sfatul Iulianei daca e buna sau nu mutarea la tara fiindca in aceeasi locatie cu aceiasi bani ,unii pot reusi iar altii pot falimenta. Treba cu "omul sfinteste locul" devine in cazul nostru refrenul predilect.
    Cum spunea cineva inaintea mea ,toate problemele care apar isi pot gasi rezolvare in multe feluri, functie de inspiratie, pricepere, resurse locale...

    Acum cumpar toate legumele de la cei ce se pricep , pe alese si la un pret mai mic decat din pietele orasului.
    In afara de cainele meu amstaff nu cresc alte animale fiindca nu consum nici un fel de alimente de origine animala si nu sant de acord cu uciderea lor mai ales ca la tara sant chemate pentru asta cu "pui,pui,..hai la mama.....
    Nu am gazon in curte ci flora spontana [2500mp] si e plin de animalute. De ex ,recent, am descoperit culcusul unui arici cu 3 pui foarte aprope de casa si voi renunta sa repar anul asta magazia ca sa nu-i deranjez.
    Acum locuiesc la tara impreuna cu sotia profesand celeasi meserii ca si in oras, doar ca aici o facem pentru noi.
    Nu vrem sa ne imbogatim ci doar sa avem liniste. Nu visam sa avem cea mai mare casa din sat ci doar sa scadem cheltuielile cu intretinerea celei pe care o avem, cat mai aprope de zero. Nu avem imprumuturi la banci si nici ora fixa de sculare sau culcare. Putem pleca oricand cateva zile cu cortul fara probleme.
    Fiindca am vorbit de scaderea costurilor ,pe care eu o consider cheea traiului latara, voi da un exemplu :
    Inainte cumaparam zilnic un bidon de apa plata de 6l pentru mancare si unul de 2 l pentru consum. Adica 1,5-1,8 mil /luna. Acum avem un filtru cu 4 trepte [discutie lunga ..de ce cu 4 trepte] care a costat 2,8 mil ,iar asta duce la o economie de 18-20mil /an, mai ales ca nu mai platim nici pliculetele de Smecta" ce erau necesare atunci cand pet-urile cu apa plarta erau transportate inadecvat de catre distribuitor

    am obosit sa scriu,..ma oresc incercand sa ma tin de cuvant si sa fiu scurt. Am totusi sentimentul ca nu am spus nimic din ce era mai important. Nu am vorbit de faptul ca la tara sotia mea a scapat de crizere de sufocare din oras , ca urmarim in fiecare seara, vara, aparitia lunii cu binoclul , ca speram ca oamenii sa fie mai buni , ca animalele stiu daca le vrei raul si daca te stiu bun se aproprie de tine uneori , ca vinatoarea e o barbarie , ca Eminescu avea dreptate :"toate's noi si vechi sant toate, ca soarele incepe sa-ti raspunda la salut numai dupa ce e sigur ca esti un om fericit , etc etc etc

    Eu sant Laurentiu. Ex galatean , acum tulcean cu acte in regula si nu ma pricep sa dau sfaturi,stiu doar sa povestesc.
    [a trebuit sa sterg 3/4 din mesj fiindca nu pot depasi 4096 caractere]


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uau, cred ca e cel mai mare comentariu care l-am primit pana acum :).
      Nu stiam ca-s limitate comentariile la un nr de caractere.

      Bine ai venit, Laurentiu! Imi pare bine ca ai scris.
      Cred ca ar trebui sa-ti faci un blog si sa ne povestesti din pataniile tale, scrii foarte frumos si vad ca ai foarte multe de spus. Iar eu una vreau sa invat mai multe. Iar ca mine-s mai multi.

      Multumesc pt comentariu.

      PS Si sotia ta avea crize de sufocare?

      Ștergere
  28. Multumesc Iuliana. Da, sotia mea acuza des lipsa de aer, Galati-ul pe langa multimea de masini, asfaltul ce devine semifluid vara , mai are si combinatul siderurgic ale carui stranuturi" pot acoperi cu succes parfumul teilor in floare.
    Nu stiu daca una din astea ,sau poate toate la un loc au fost cauza problemelor respiratorii, dar acum stiu sigur ca au disparut. A disparut si usurinta cu care intra in panica la fiecare zvon aparut la serviciu . ori stire prosta la TV [am renuntat la el de 3 ani !] Acum e o persoana stabila emotional, sanatoasa ,vegetariana, putin dictatoare ,iar eu un om fericit la vederea zambetului ei lipsit de rezerva fricii pentru ziua de maine.

    RăspundețiȘtergere
  29. de cateva zile de cand v-am "descoperit" blogul tot rasfoiesc din postari, sa spun ca va admir, ca va felicit sau ca sunteti o adevarata inspiratie, am vazut ca au spus-o mai multi inaintea mea dar parca totusi se cade sa o fac :), prea putini oameni se opresc in ziua de azi sa aprecieze lucruri frumoase-normale, care din pacate incep a fi socotite din ce in ce mai mult exceptii (vezi si intamplarea delicioasa din trafic postata zile trecute).
    Am crescut la tara la bunici pana la 7 ani, am mai stat la Bucuresti inca 15 ani, la casa... cu o curte ff mica din pacate, iar de 16 ani stau ca pe ace la bloc. De vreo 2 ani tot ma gandesc impreuna cu sotia la o schimbare, dar avem un mare "handicap" nu mai avem pe nimeni "la tara" , astfel ca mutarea ar implica pe langa cele expuse mai sus de dvs si de ceilalti si o adaptare si o integrare sociala destul de anevoioasa. A fost si cazul dvs? sau ati avut/aveti rude in sat?
    Dupa concediu voi testa si eu produsele dvs, de abia astept sa vad ce gust au avand in vedere ca au avut si parte de ambianta muzicala "metalica" :), exact pe sufletul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i absolut nici un handicat faptul ca nu aveti pe nimeni la tara, va veti descurca.
      Nici noi nu am avut pe nimeni in sat si...ne-am descurcat. Mai intai ne-am luat ceva tepe, in special cu preturi facute pentru noi, dar dupa ce ne-am prins... n-a mai fost asa.
      Integrarea n-a fost anevoioasa pt noi, dar pt Adi a fost un pic, acum e ok.
      Multumesc pt cuvintele frumoase :)
      PS Inteleg cum va simtiti acum la bloc, dupa statul la curte

      Ștergere
  30. Iuliana. Ti-am ascultat sfatul si am facut un blog in care spun povestea mea de locuitor de la bloc fara nici un pic de antecedente in mediul rural ,fara un sfatuitor si fara rude acolo. Felul incare am parcurs perioada integrarii" si opiniile mele despre cum se poate trai in mediul rural mai simplu si mai lipsit de stress. Inca nu am spus tot ce aveam de spus ,dar scriu in continuare. Nu vreau sa fie un blog de sine statator ci doar o anexa al celui facut de tine, ce cuprinde un punct de vedere putin diferit visavis de traiul la tara. Am incercat sa fiu cat de pragmatic si de scurt pot eu ,dar multimea de date necesare de precizat m-au impiedicat sa fac asta.
    Adresa este : dqweds.blogspot.ro

    http://dqweds.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia sa vedem ce scrii tu acolo :)
      abia astept sa citesc!

      Ștergere
    2. imi place ( uau... cate avem de invatat!), imi place mult.
      am citit aproape tot, sigur in seara asta termin.
      te-am adaugat in blogroll ca si altii sa invete, dar mai ales sa invat eu si lucian.
      foarte frumos.
      multumesc

      Ștergere
  31. Multumesc pentru apreciere Iuliana ,esti f. amabila, dar amandoi stim ca aici pe blog-ul acesta amplu,bine structurat si facut cu multa pricepere si pasiune se afla cu adevarat informatii multe si utile.
    Eu povestesc doar experientele mele si a familiei mele ,nu totdeauna placute,dar care nu au reusit niciodata sa ne faca sa ne indoim de justetea ideii de a ne muta la tara chiar daca lipsisem in scoala cu scutire [platita], de la mai toate practicile agricole , preferad strand-ul sau trupa rock din care faceam parte.

    RăspundețiȘtergere
  32. Sunt ani de cand ne luptam cu ideea de a ne muta mai la tara. Acum ne-am hotarat. Eu, sotul, un baietel de 9 ani si o fetita de 10 luni. Si sunt mai terminata ca oricand. mai ales ca apartamentul din Bucuresti e in curs de vanzare dar noi inca nu am reusit sa gasim casa potrivita; si curtea potrivita. Visez, evident, la toata partea idilica, ma gandesc cum m-oi descurca la partea cu munca... am locuit la casa pana la 19 ani cand am venit in Bucuresti, stiu ce presupune asta ca volum de munca; si totusi locuiam in oras... dar daca de munca curata n-a murit nimeni (cel putin in mod direct), ce ma termina cel mai tare sunt copiii. Aici am cele mai mari nelamuriri. Cum naiba voi lega viata la tara de nevoia lor de activitati, scoli, etc. Fi-miu canta, face muzica, repetitii de 2-4 ori pe saptamana, banuiesc ca si fi-mea va vrea sa faca ceva, cine stie ce... Scoala din sat... nu pare tocmai o fabrica de genii... asta ma nelinisteste cel mai mult. Stiu ca o copilarie la tara e incomparabil mai frumoasa decat una intre betoane, sau cel putin asa mi se pare mie. Stiu ca nevoia lor de smartphone-uri, net, laptop, tableta, tv e la fel de bine implinita si langa gaini si langa cainele blocului, minunata Gina :). Partea cu adolescenta si nevoia de mall, club si alte asemenea (pe care le-as sari eu cu placere, dar ma tem ca ei nu)... aici e mai dificil. Cum o fi la 16 ani sa il duci la intalnire cu iubita si sa il astepti pana termina... ce-o avea de terminat? :) Admir oamenii care stiu clar ce vor, admir oamenii ca voi, care si-au asumat munca si efortul ce il presupune o mutare la tara. Eu sunt in pendulare si merit sa imi dau 2 palme. Cert e ca ma mut. Probabil la 20 km de Bucuresti. 16 minute cu masina pe DN, in conditii de trafic normal. 45 minute pana la scoala actuala, in aceeleasi conditii ok. Si apoi o sa vin pe aici nu doar sa citesc ci si ca sa plang sau sa zambesc. Ii voi tine la curent pe toti nehotaratii :) cum e sa vrei sa fii si in car si-n teleguta si sa te arunci cu capul inainte cu toata spaima pe care o poti duce... :) daca ma mai primiti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ai venit!
      in primul rand nu cred ca e ok pt copii un drum de 45 min zilnic, o sa trebuiasca mutati, altfel vor obosi f rau.
      nu stiu ce sa-ti spun in leg cu nehotararea ta, iar nu cred ca e ok.
      adi nu simte nevoia de mall etc zilnic, cum imi pare ca ai tu impresia :).
      mai iesim si noi, mai vedem una alta, nu suntem izolati.
      20 km de Buc chiar nu e departe, nu vad de ce sa-ti faci griji.
      munca in curtea de la oras nu prea e tot una cu cea de la tara, dar e bine ca ai experienta.
      eu cred ca iti faci prea multe griji si probleme care nu cred ca vor apare :)
      dar astept vesti de la tine.
      clar te primim cu drag :)

      Ștergere
  33. Uuuf, sunt o negativista de felul meu, viata m-a si ars bine de tot si nu prea am cum sa vad totul in roz. Asa ca imi fac mai multe probleme decat media. :) Am citit Adi dar m-am gandit la Andi - asa il cheama pe flacaul meu - si da, nici el nu e (inca) mare amator de mall-uri; mai dor ii va fi de parcul plin de prieteni; dar prieteni isi va face oriunde. Cred, intr-un final, ca cea mai mare grija a mea ramane scoala; restul sunt rezolvabile intr-un fel sau altul. Stiu, un copil daca are de invatat invata oriunde; atata doar ca nu e chiar asa; un copil bun se poate pierde pe parcurs intr-un mediu nepotrivit...

    Da, va trebui sa luam decizii, sa imbinam visele cu pragmatismul; numa' bine - eu o romantica, sotul meu un realist drastic :).

    Multumesc pt raspunsul rapid; nu e ora de udat rosiile, nu? :)

    P.S. Aveam si un teren agricol pe langa curtea din oras, copil fiind am plivit, am udat straturi, am cules gandaci de colorado, am pus si scos cartofi, sfecla... Evident, parintii si bunicii munceau, eu mai mult incurcam :) Am avut si niste tentative de crescut gaini, rate, porci; cainele si pisica erau insa responsabilitatea mea; ar fi murit ratele de foame lasate in grija mea :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ora de udat rosiile este 6 dimineata :).
      ora asta e tocmai buna de facut bulion, dar mi-am mai luat o pauza ( toaca Lucian) .

      deci experienta ai si nu tocmai mica.

      ref la scoala : eu i-am bagat meditatori lui Adi la mate si romana. se poate invata oriunde atata timp cat exista interes pt asta. in plus lui Adi ii place sa citeasca f mult ( iar eu mi-am luat de o grija ).
      depinde de copil, de familie...
      aici in sat sunt copii care invata f f bine ( mai bine decat Adi), dar sunt si din celalalt tip mai multi decat primii.
      da, trebuie facut un efort mai mare decat la oras in privinta scolii, dar nimic nu e nerealizabil.

      Ștergere
    2. Una peste alta aveti toata admiratia mea, sunteti ceea ce cred ca ar trebui sa fim si noi, ceea ce ne dorim. Oare cum e sa fii un exemplu si inspiratie ? :)) Cati ani are Adi? Nu am reusit sa determin asta inca...

      Ștergere
    3. suntem onorati, normal :), dar cred ca e prea mult spus.
      suntem o familie care incearca sa-si faca un loc, sa fie pe picioarele ei si sa nu mai depinde de altii ( atat cat se poate).

      Adi implineste 13 ani in noiembrie.
      are un an scolar la activ in sat.

      Ștergere
  34. Viața la țară pentru unii e o afacere. Comunitatea ANTREC are și orășeni care au cumpărat o casă la țară și apoi au început o mică afacere, la început cu prietenii care îî încrajează. Mulți s-au mutat apoi cu totul la țară.

    RăspundețiȘtergere
  35. Eu am crescut toata viata mea la curte. Am fost la universitate in BUcuresti si am plecat in strainatate acum zece ani timp in care am locuit la bloc! Cunosc toate avantajele si dezavantajele trait la tara / trait la bloc.
    Concluzia?
    Dupa 10 ani de trait la bloc cu un Volkswagen la scara si de muncit intr-o multinationala de secretara prefer de o mie de ori sa ma intorc LA TARA.

    Dvs car va plangeti de munca nu ati mai muncit pana a nu va duce al tara si de aici trauma pe care o aveti. Draga te doare spatele, faci febra musculara, dar iti trece. Tonusul muscular pe care il capeti nu il capeti in nici o sala de sport!!!
    Nu esti obligat sa ai vaca si porc daca nu vrei. Noi am avut de toate si cand nu am mai putut am renuntat la vaca si la porc pentru ca nu renteaza munca. Laptele il poti lua cu abonament de la altii cu vaca si porcul se cumpara. Noi aveam porc din motive pur ecologice: ca sa ne manance laturile care le generam in gospodarie!
    Am redus si am ramas (inainte de a pleca in strainatate) cu gaini, rate, gaste, iepuri, capre (care le dadeam la stana - deci nu erau nici o problema), gradina si campul cu porumb!
    Eu personal nu am avut niciodata calcaie crapate, pentru unghii poti sa-ti pui manusi, iar cat despre bataturi - am capatat cateva si in strainatate de la manuit fregona si matura!
    In oras la noi avem de toate de la licee (cu olimpici pe tara) cu scoala generala, primara, gradinita, spital, dispensar, casa a apelor, tot tipul de magazine, funerara, etc...
    Deci, aleg din toata inima sa traiesc la tara in conditiile astea!
    E o viata mult mai sanatoasa si fizic si psihic, ai satisfactia muncii tale si apusurile de soare nu au pret!
    O zi buna,
    Iulia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Iulia,

      Ai un pic de agresivitate in ce ai scris sau mi se pare?
      Nu cred ca s-a plans nimeni aici de munca, din contra.
      Daca tie nu ti-a crapat calcaiele, esti o norocoasa, mie mi-au crapat si dupa doi ani, crapa in continuare.
      Acest articol l-am facut pentru cei care viseaza o viata boema la tara si care habar nu au in ce se baga.
      Cred ca e bine ca cineva sa le spuna lucrurile astea pe fata, pt ca viata la tara NU e usoara, dar e foarte frumoasa. Iar satisfactia muncii este pe masura.
      Concluzia mea este : ca nu m-as mai intoarce la oras niciodata si-mi pare rau ca nu am facut-o mai devreme.
      Ti-as recomanda sa citesti mai multe articole din blog si apoi sa ne judeci.

      O zi la fel de buna!

      Ștergere
    2. Draga Iuliana,
      Mi-am revizat postul si sincera sa fiu nu prea detectez nici o agresivitate. Prezint o serie de solutii pentru o serie de asa zise probleme in gospodariile de la tara. Si mai prezint argumente pentru decizia mea.

      Eu sunt o persona foarte activa si nu imi place sa ma plang. Iau lucrurile asa cum sunt, lupt sa ies din adversitati.Si nu, nu imi plac persoanele care se jeluie in plan ´´vai ce greu e si ce dificil si ce complicat´´. Totul in viata se rezolva. Nimic nu e de speriat. Si crede-ma ca mirosul de la residuurile de la vaca, porc, si alte alea nu sunt cel mai rau lucru din viata unui om!! De aici consternarea mea la atatea plangeri pe care le-am citit relationate la viata la tara.

      Blogul tau mi s-a parut amuzant. De unde ai tras tu concluzia ca am judecat pe cineva???

      Relaxeaza-te Iuliana, nu fii atat de defensiva ca nu e cazul.

      O zi excelente si tie!
      Iulia

      Ștergere
    3. Iulia, daca spui ca ai trait la tara sau cunosti viata la tara, atunci ar trebui sa stii ca tot ce-am scris nu sunt plangeri, ci realitati.
      Dar sunt unii care nu le cunosc, care nici nu se descurca atat de bine ca tine si care ar trebui sa stie lucrurile astea. E o moda, cel putin aici in Romania, ca sa se idilizeze viata la tara. Si nu e corect, pt ca da, viata la tara are si o parte idilica, dar inseamna si multe greutati.
      Si-s tare relaxata, mai ales acum cand abia am intrat in casa, dupa cules si umplut cateva zeci de caserole cu salata pt oraseni :).
      Da, viata la tara este frumoasa si are multe satisfactii. Dar pana sa ajungi in stadiul asta trebuie sa inveti niste mici chestii.

      Ștergere
    4. Iuliana draga,
      Ma bucur sa vad ca mi-ai raspuns.
      Cand tu mi-ai zis ca va judec...Ce rau ai estimat! Nu va judec, din contra va admir foarte mult si va zic un BRAVO cu majuscule pentru reusita voastra.
      Raspunsul meu cazon s-a datorat faptului ca am avut impresia ca incerci oarecum sa-i ´´luminezi´´ asa de bine - incat sa-i reusesti sa-i descurajezi pe cei dornici de trait la tara.
      Eu draga mea m-am nascut la tara si am trait acolo, deci se poate spune ca am o experiente de (la varsta mea de 34 de ani) cam de 24 de anisori traiti la tara! Am plecat cu creierul spalat de idei de genul ´´succesul in viata se masoara dupa cariera, masina, vila, gadgeturi, etc´´. Si dupa zece ani de munca incepand de la spalat in case si ajungand sa lucrez pentru presedintia acestei multinationale (ei m-au recrutat, oare de ce?) pot sa-ti spun ca toate scopurile marete de mai sus sunt bullshit.
      Ca viata adevarata e la tara cu munca ei, cu sacrificiile ei, cu gradina, cu animalele si cu apusurile de soare...(vai ce fotografii de apusuri as pune aici daca as putea!)
      Si eu sunt PENTRU INCURAJAREA revenirii la viata la tara.
      Deci draga Iuliana un mi-ii ´´speria´´ cu febra musculara si cu gainatul de la gaini! :-) Ca de astea nimeni un moare - si tu stii mai bine ca mine ca am dreptate.
      Lasa-i sa vina, sa se realizeze, ca vorba aia, cu cati mai multi romani bogati si realizati cu atat mai bine pentru biata Romanie!

      Altceva voiam sa spun. Eu am mers foarte mult prin ´´tarna´´ (cum se zice la noi, in Moldova) si nu am avut calcaie crapate. Cateodata calcaiele crapate sunt provocate de o lipsa de o vitamina in concret (nu-mi aduc aminte bine care). Un remediu ´´accelerat´´ e sa-ti pui din abundenta crema superhidratanta si sa-ti invelesti picioarele in plastic si sa stai asa vreo doua ore - daca poti si suporti - chiar si o noapte.
      Ai sa vezi rezultate a doua zi!

      Lasa ca orasenii cu caserolele or sa-ti multumeasca! :-) O sa vezi!

      Iulia

      Ștergere
    5. Eu ma bucur pentru fiecare persoana care decide si face pasul mutarii la tara, numai ca vreau sa stie inainte sa faca pasul niste lucruri normale din sat, lucruri care unor oraseni crescuti in 50 mp la etajul 5 al unui bloc din Militari li se par anormale.
      Si fac lucrul asta tocmai ca sa stie la ce sa se astepte si sa nu de gres. Asta e intentia mea si nu alta.
      E pacat sa nu vina in sate, sunt case parasite, sate intregi parasite, iar ei se inghesoaie in orase. Ar putea invia acele case, acele sate, ar aparea afaceri mai mici sau mai mari, ar fi ceva de vis.
      Blogul tocmai pt asta l-am facut, ca sa se vada ca se poate, ca nu e usor, dar se poate, cu toate ca nu-i chiar placut sa-mi pun o parte din viata asa... pe tava. Dar o fac si o s-o fac in continuare.
      Pe tine te inteleg perfect, stiu prin ce treci, ba inca zic ca-i si mai rau cum a fost la mine pentru ca ai trait la tara, stii ce e acolo si...stii ce pierzi.
      Referitor la raspunsul meu, dau drumul la toate comentariile si raspund, mai putin la alea in care-s injurata, ca mai primesc si d-astea, dar chiar imi face placere sa intru intr-o discutie asa cum o avem noi, chiar daca la inceput nu am inteles prea bine ceea ce am vrut sa spunem.
      Poze nu ne lasa bloggerul sa punem in comentarii, dar daca doresti si-ti face placere imi poti trimite pe mail si fac o postare cu ele, o postare numai pt tine :).
      Iar cu calcaiele...deja m-am invatat vara cu durerile, am sa incerc sa stau mai mult cu crema, incerc si pontul cu punga, multumesc pentru el :).

      Ștergere
  36. Buna Iulia,
    Te felicit pentru blog si mica afacere pe care o derulati acolo. Ma bucur sa vad oraseni mutati si razbind la tara. Am insa cateva obiectii de facut, si asta ca unul care s-a mutat la tara de 8 luni de ile si nu simte deloc lipsa orasului.
    Multi se muta la tara, aruncandu-se cu capul inainte, nefiind copti pentru asa ceva. Si aici da, iti dau dreptate. Insa daca stii ce vrei, daca iti permiti sa lucrezi de oriunde...viata la tara e intr-adevar o boemie. Un contributor deja a scris ceea ce am vrut si eu sa spun - vis a vis de cresterea animalelor si as completa aici si cu mana de lucru, care este destul de ieftina la tara ( in special pentru munca bruta - sapat,plivit etc ).Numai succese va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit!

      Ce mi-a placut postarea ta cu viata la tara!! ( da, mai intai v-am "cunoscut" si apoi am raspuns).
      Inca nu suntem bine razbiti, dar suntem pe calea cea buna.
      Asa cum am mai scris, am facut postarea asta ca sa-i dau un pic de pragul de sus, ca sa-l vada pe cel de jos, pt ca multi au impresia ca rosia se aseaza singura in castron, la fel si oul, laptele etc.
      E munca multa pana la stadiul asta. Si poate unii nu-si vor putea permite sa plateasca om ( pentru ca nu au tinut de sfaturile tale, care-s foarte bune si putini o stiu).
      Trebuie sa stie niste lucruri pentru ca viata la tara a ajuns un pic...euforica sa-i spun. Dar nu e asa.
      Multumesc pentru ca ai trecut pe la noi, te mai asteptam daca iti face placere.
      Mult succes si voua :)

      Ștergere
  37. Iulia,

    vrei sa te muti la tara dupa viata din multinationala?interesant:Dai mess?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anonim,
      Nu vad de ce ti se pare asa de ciudat. Am sase ani de US multinationala farmaceutica si de viata atat de ´´minunata´´ la oras fara mirosuri de resturi de la maretele vaci si maretii porci. Si m-am cam saturat de aceasta viata. E sterila, e deprimanta, e fara satisfactie. Un gim, o sauna si un VW la scara nu m-au scapat de depresii. Plivitul la rosii - da.
      Nu am mess. Nu prea stau pe net. Am gasit acest blog intr-o buna zi cand imi era dor tare de viata la tara, dar de obicei nu stau pe net. De ajuns 8 ore de telefoane si calculator la munca.

      De ce rezulta asa de incredibil sa renunti la o cusca de beton care adaposteste 700 de angajati?
      Iulia

      Ștergere
    2. Bună, eu nu va înțeleg, chiar nu va deranjează mirosul de porci ? Eu m-am am mutat de 1 an jumătate la tara, totul frumos, dar de 3 luni pute a porci de la o vecina mizeră de lesini. Ca de la ferma, desibare doar 3. Depozitează bălegarul la gard, are si wc la gard si cred ca e o combinație ceva, ca e tare nasol. Adică, e frumos la tara dar ați văzut că nimeni nu e fericit să stea pe lângă ferme de animale ca asa miroase la mine. Ce nu inteleg e de ce așa ghinion să miroasă după un an de la cumpărarea casei, ca nu mai luaam aici.
      Deci l tara nu e mereu aer curat, poate fi aer ca din cocina de porc

      Ștergere
    3. Bună, eu nu va înțeleg, chiar nu va deranjează mirosul de porci ? Eu m-am am mutat de 1 an jumătate la tara, totul frumos, dar de 3 luni pute a porci de la o vecina mizeră de lesini. Ca de la ferma, desibare doar 3. Depozitează bălegarul la gard, are si wc la gard si cred ca e o combinație ceva, ca e tare nasol. Adică, e frumos la tara dar ați văzut că nimeni nu e fericit să stea pe lângă ferme de animale ca asa miroase la mine. Ce nu inteleg e de ce așa ghinion să miroasă după un an de la cumpărarea casei, ca nu mai luaam aici.
      Deci l tara nu e mereu aer curat, poate fi aer ca din cocina de porc

      Ștergere
  38. Interesant articol ! Cred ca reusita acomodarii la tara pentru omul simplu si harnic, este sa nu isi ia mai mult decat poate munci. Sa nu se lacomeasca! Sa nu se impovareze cu terenuri sau activitati de fermier peste puterile fizice si financiare. Sa fie multumit daca are suficient cat sa-si intretina familia decent si sa nu caute sa aiba mai mult decat are nevoie (cu adevarat), caci tot ce e in plus, e osteneala inutila aducatoare de boala. Din cauza asta bogatii nu sunt fericiti, fiindca au mai mult decat le trebuie si surplusul asta material alunga darul divin -fericirea ! Daca ar fi toata lumea intocmita dupa principiul asta, ar disparea cu totul problemele sociale si multe alte rele din viata noastra. Am pasi cu-n picior in rai...

    RăspundețiȘtergere
  39. azi am dat de acest blog minunat ,am facut pasul făcut de voi acum 10 ani când am ieșit la pensie.Vreau să vă dau un sfat de început NU există în România produse BIO ex:oul de la găină ar fi bio daca ar mănca grăunțe bio greu de crezut, chiar iarba pe care o ciugulesc nu este bio datorita ploilor acide care cad,atmosfera poluată,etc.,oul de la găina de la țară este mai curat decât cel din magazin,pe această temă putem discuta mult( mai folosiți detergenți?) vă las să meditați la această întrebare. Mult succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. Oameni buni,ce se face in viata asta fara munca,la tara nu muncesti,nu mananci,si da pe langa job trebuie sa mai muncesti si in gradina,dar azi daca nu ai 5 lei mananci din gradina,dar la oras stai si faci foamea.Toate se fac prin munca,nu te poti uita la cer si iti pica para malaiata,fara efort.Cui ii place la tara cu munca si cu bune si cu rele sa stea,cui nu,sa stea unde ii este mai comod.Dar asta e adevarul,la tara trebuie sa muncesti,si mult!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua :)

    Fain articol, cunosc si eu de`astia crescuti in balcon care au impresia ca viata la sat e ca FarmVille, cu niste click-uri ai rezolvat tot.
    Am incercat si eu sa "luminez" cateva persoane in privinta traiului la tara, ca tre' sa tragi cu carca pentru fiecare firmitura si ca uneori esti la mila naturii, ca nu iti pemiti sa lenevesti in pat oricand poftesti sau sa zabovesti ore intregi la cafa, daca ai animale, de multe ori le hranesti pe ele si abia apoi imbuci tu ceva. Dar cu putin interes, informatie corecta, vointa si multa voie buna se face orice. Numa` bine va doresc si spor in toate :)

    RăspundețiȘtergere
  42. Ofer teren 4500 mp, casa batraneasca, in jud. Mehedinti la cca 20 km de Drobeta Turnu Severin, zona deal, unui cuplu de pensionari pentru activitati pretabile in zona rurala. Posibilitati livada pomi fructiferi, zona ideala pentru stupi, gradina zarzavaturi si cresterea de animale si pasari de curte! Trebuiesc facute anumite investitii initial marunte pentru locuit dar per ansamblu pentru cineva care doreste sa scape de agitatia orasului si sa incerce viata la tara fara a cumpara o proprietate cred ca este rezonabil! Mihai Tel: 0723381375

    RăspundețiȘtergere
  43. Da ,ne-am mutat la tara fata mea vroia pentru copii ei un loc unde sa stea la aer cind vor ,un loc de joaca si prieteni .In privinta vecinilor am reallizat ca e cel mai bine fara prietenii pentru ca sunt unii care au un chef de a barfi din...nascare.Poarta inchisa si camere de vedere, astea ne scutesc de nepoftiti .Nu ma intereseaza ce gindesc si ce spun altii ,buna ziua este suficient in relatia de aici .In schimb viata piticilor este mult ,mult mai buna .Sunt si copii mai multi cam de aceasi varsta si vara sunt la joaca toata ziua .Inainte de a cumpara casa ne-am interesat daca sunt probleme iarna,scoala e noua au centrala ,invatatori ca si in Bucuresti unii constiinciosi si altii mai putin.Cu gradina de legume anul asta am facut si solar si daca toata lumea a spus ca nu se lasa decit un fir la rosii ale noastre au crescut inalte pana in tavan si cu taiatul ,,,cat sa poti trece pe dedesupt la cules Am cules rosii si in noiembrie nu multe dar in schimb am cules gogonele si am zis sa incerc sa le pun la inrosit . A functionat ,la fel si cu ardeii .Am avut si gaini si curcani dar pentru ca nici sotul si nici fiica nu taie, ultimele rate le-am dat la cineva sarac din sat.Si am zis gata cu zburatoarele !Nici porc nu am luat ca noi nu mancam decit sotul am avut in primul an unul intreg si a ramas prin lada frigorifica destul timp.La tara cele cateva investitii risti sa te coste destul de mult pentru ca necunoscand pe nimeni am adus din Bucuresti .Si cei din sat vor mancare ,si altele deci trebuie sa tii cont de cati bani dispui pentru astfel de investitii . Nu stiu cati pensionari s-ar muta la tara cind caldura pentru iarna e f scumpa ,si trebuie sa faca focul sa aiba grija sa curete hornurile ,sa taie lemnele mai ales.....Caratul si aranjatul lemnelor nu prea e pentru pensionarii crescuti in Bucuresti care ar trebui sa scoata bani si pentru asta . Cind vine primavara si vezi cum inverzeste tot si-ti infloresc florile puse in anul trecut iti creste inima si simti ca traiesti .In schimb cand mai avem treaba sa mai luam din lucruri din apartament am stat in Bucuresti 20 de minute la stop sa trecem Colentina la D-na Ghica. Cosmar, asa ca ma bucur chiar daca ne-am mutat aici ca nu ma izbesc de oamenii nervosi si preocupati de ale lor ...din Bucuresti.In fond e bine acolo unde te simti bine ,oriunde ar fi acest loc .Wow mai e putin si vine 2017 .Noroc si dragoste multa va doresc tuturor !

    RăspundețiȘtergere