miercuri, 30 octombrie 2013

Diverse

Din ce vad si ce citesc pe la unii, pe la altii nu-s singura careia i se pare ca timpul parca s-a scurtat, s-a compactat. Nu stiu cand e dimineata si apoi seara si iar sunt pe drum, nu stiu cand e luni si cand e vineri.
Si-mi cam vine sa apas frana pana la podea.

Azi vreau sa va povestesc de vizita pe care am facut-o la Lunguletu si apoi la Baleni, ca n-am apucat sa va povestesc pana acum.
Am fost la Lunguletu sa ne luam varza si cartofi, din dorinta mai mult de a iesi, pentru ca zilnic trec masini cu varza si cartofi prin fata curtii. Iar comuna asta, Lunguletu, imi place la nebunie.
Imi place zarva de acolo, e un dute-vino continuu, oamenii muncesc intr-una, peste tot vezi tractoare cu remorci pline cu gramezi frumos aranjate cu varza. La fiecare poarta sunt saci cu cartofi, gogosari, varza, dovleci.
De-a lungul soselei, pana sa intri in comuna, vezi oameni pe camp care-si aduna varza, care o incarca in remorci sau care-si ara pamantul proaspat eliberat de culturi.
De la tineri pana la batrani toata lumea munceste acolo.
Ma, pana si in curtea Politiei era varza pusa! Au oamenii astia un cult al muncii pe care eu nu l-am vazut in alta parte pe unde am umblat. Nu spun ca n-o mai fi la nimeni, spun numai ca eu nu-s prea umblata peste tot la noi in tara.
Cand ne hotarasem sa ne oprim sa ne facem cumparaturile, Lucian s-a razgandit si ne-a spus sa mergem pana in Baleni, ca sa vad si eu cum e in acea comuna.
Zis si facut, am iesit din Lunguletu si am pornit pe drumul care ne ducea spre Baleni.
Am mers destul de mult, la un moment dat chiar imi parea rau de atata drum, dar intr-un tarziu, de-a lungul unor campuri verzi cu un grau verde crud abia dat, in departare a inceput sa se vada comuna.
Pe masura ce ne apropiam de ea incepeau sa se vada solariile.

Mai oameni buni, cum avem noi campuri pline cu grau, porumb, floare etc, asa aveau ei campuri pline cu solarii!
Multe, multe, multe!
Ne-am plimbat pe acolo, am admirat casele, care-s atat de frumoase si facute cu gust, am admirat scoala si liceul, am admirat curtile, gospodariile lor frumoase, le-am admirat solariile.
Lucian a numarat la unul din solarii 60 de arcade! Arcadele se pun la o distanta de 2 metri intre ele, deci calculati si voi cat de lung era.
Iar campurile erau pline cu solarii, cu oameni care culegeau, plantau, semanau, munceau! Acelasi dute-vino ca la Lunguletu.
Mi-a placut foarte mult in Baleni. Am ramas placut impresionata si am devenit fanul lor.

Apoi la intoarcere ne-am oprit si ne-am luat cele necesare din Lunguletu, le-am mai admirat din mersul masinii rezultatele muncii lor si tot drumul am vorbit, ne-am minunat, i-am laudat.

Am vrut ca sa stititi asta, iar daca aveti drum prin partile acelea, nu ocoliti. Garantat veti avea ce vedea.



Alte noutati ar mai fi ca multumita Elisei, care a vrut sa ne ajute cu o comanda pe care i-am livrat-o prin Posta Romana, am vazut cum e treaba cu livratul in tara si am decis ca putem livra in toata tara, dar numai produsele ambalate ( borcane, ulei si in curand faina si malaiul).
Teoretic am putea livra si legumele, practic...mai bine nu!
Multumim Elisa inca o data!



Sambata, dupa ce terminam livrarile, avem de gand sa ne ducem la Indagra. E prima data cand mergem acolo si abia astept sa vad ce si cum. Sper sa vad lucruri noi, sper sa am ceva de invatat de acolo.
Voi face un mic articol pe tema asta saptamana viitoare.





In solar lucrurile merg incet si bine.
Apropos de solar!
Ieri am primit o vizita inopinata a celor de la firma de certificare. Totul a decurs asa cum trebuie, au fost multumiti si de registru si de seminte si de legume ( au si ciugulit din ele :))). Adevarul este ca atunci cand intri in solar este asa un miros placut de legume proaspete, de reavan, ca-ti ploua-n gura instant, oricat ai fi de satul de rosii, vinete, ridichii etc ).
Au facut poze, ne-au mai dat sfaturi ce si cum sa facem si Lucian si-a adus aminte sa-i intrebe de zeama bordeleza.
Nu mai stiu cine m-a intrebat pe blog daca e admisa sau nu in cultura ecologica, asa ca va scriu aici ceea ce ne-au spus : este admisa in cantitati mai mici de 6 Kg cupru la hectar.

Asadar, cum ziceam, lucrurile merg incet si bine in solar, inca facem matanii in fata salatei sa creasca o data ca ni s-au lungit urechile uitandu-ne la ea si in curand vom avea si verdeturi, ceva patrunjel si marar, dar va vom anunta atunci cand sunt gata de livrare.
Pana atunci va asteptam comenzile azi si maine pentru livrarile de sambata si va las sa admirati rasaritul de azi dimineata de la noi din Rascaeti :).

18 comentarii:

  1. am copilarit in apropiere de Baleni, chiar aveam in sat niste vecini "sarbi" plecati din Baleni, descrierea ta imi trezeste niste amintiri inca vii din copilarie. Intra pe google maps pe Baleni si o sa vezi puzzel-ul de solarii... este impresionant. Iar legat de faptul cat muncesc... inca stiu sa recunosc in piata "producatorii", ... vara sunt bronzati mai mult pe ceafa decat pe frunte, la cat stau aplecati. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si foarte bine ca ai scris asta, poate baga si altii la cap :)
      mi-a placut f mult la Baleni, ramasesem cu gura cascata

      Ștergere
  2. Buna ziua,
    Urmaresc de ceva vreme blogul, am invatat foarte multe de aici si mi se pare ca deja va cunosc si in realitate, asa de mult imi place aici! Felicitari pentru tot ce faceti, pentru ca sunteti o familie minunata, pentru ca munciti asa de mult si pentru felul in care scrieti! Cu drag, Valentina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Valentina si bine ai venit!

      Multumesc mult pentru cuvintele frumoase si pentru faptul ca ma citesti. Ma bucur daca ai putut trage niste concluzii din balmajelile mele :)).
      Te mai astept :)

      Ștergere
  3. Pai poate ne vedem la Indagra, mergem si noi. Am mai fost acu 10 ani si a fost fascinant ! Acolo am vazut eu gaini blonde si crete ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gaini blonde si crete ? eu n-am vazut pana acum.
      pai hai sa ne vedem daca tot avem acelasi drum, nu :)?

      Ștergere
    2. Vad exact cum am programul si anunt; poate iese de-o intalnire :)

      Daaa, gaini alb-galbui cu pene muuulte si zburlite de parca ar fi avut un permanent esuat :))); mi-e o ciuda ca n-am tinut minte cum se numeau... :)))

      Ștergere
    3. vorbim. nici eu nu stiu cand ajung, depinde cate livrari vor fi si mai ales cum se circula in Buc

      Ștergere
    4. Na belea ca iar am incurcat zilele. Noi azi mergem la Indagra :) Si am aflat ca azi nu e sambata :))) Asa ca propun o intalnire cu o alta ocazie. Cum ar fi o invitatie la noi la curte. Cand vreti voi. Serios, daca aveti timp va asteptam in weekend. La o casa goala, o curte inca neingrijita si un gratar cu ceva sfaraind pe el :).

      Ștergere
    5. Roxanica in we asta nu o sa putem, dar o lasam pe alta data, chiar mi-ar face placere si-s si curioasa, ca sa fiu f sincera :))

      Ștergere
    6. Pai oricand cu drag :) poate facem si un schimb de nr de tel :)

      Ștergere
    7. pai facem, dar hai sa vb pe privat :). da-mi un mail chior ca sa ma adresa ta

      Ștergere
  4. Buna ziua !
    Cred ca suntem multi cei care urmarim de mult blog-ul Iulianei.Intr-adevar merita toata admiratia !
    Mult succes !
    Magda Ketenis

    RăspundețiȘtergere
  5. Atunci cand consumam produse de panificatie cred ca trebuie sa luam in calcul ca ingeram si un compus pe nume L-cisteina sau E-920.
    Iata care este provenienta lui http://www.moraritsipanificatie.eu/2011/06/l-cisteina-despre-ignoranta-si-alti.html
    Mai aveti ,,Pofta buna" ? Iar asa suntem stimulati sa le consumam produsele http://www.realtdc.ro/noutati/blog/despre-l-cisteina-si-necesitatea-utilizarii-ei-in-panificatie.html
    Am gasit si o sursa de informatie excelenta pentru cine vrea sa o consulte http://www.controleuri.ro/lista-euri
    ROG A SE ANALIZA SI PUBLICA. IORDACHE LUCIAN

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt multi oameni harnici in tara asta si ar fi si mai multi daca s-ar mai reduce din taxe si din birocratie , timp pierdut aiurea dupa avize si autorizatii si alte piedici. Atat timp cat vom fi condusi de niste incompetenti si hoti si nenorociti...lucrurile nu se vor indrepta, cat despre L-CISTEINA, ce sa mai zic...zic sa facem painea in casa sau sa cumparam de la micile brutarii. Te pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu stau aproape de Baleni,la Ciocanesti,la 5 km de Tartasesti......doar ca diferenta intre Lunguletu unde si mie-mi place la nebunie si comuna unde locuiesc eu este ca aici toti si-au vandut pamantul si si-au facut vile,nu agreeaza animalele,pasarile,doar gazonul si cimentul .....eu ma chinui singura sa fac agricultura, dar vecinii rautaciosi prefera sa culeaga roadele direct din munca ta, nu ca in alte parti. de anul asta am pus camere video.

    RăspundețiȘtergere