vineri, 27 septembrie 2013

Scurt studiu personal. Dezvaluirea surprizei!


De cand ne-am mutat la tara consumam cu preponderenta, nu in totalitate, desi spre asta tindem, produse facute de noi ( legume, paine, faina, malai, oua, carne, conserve etc), dar si produse facute de consatenii nostri in casa ( branza de vaca si de capra, lapte, oua-cand intra-n greva ale noastre- etc).
Cu ocazia asta am constatat, si nici pana acum nu incetez sa ma minunez, cat de proasta calitativ e mancarea din supermarketuri. Ce diferenta poate fi intre produsele traditionale si cele industriale.
Diferenta nu este numai la gust, pentru ca cele industriale nu mai au gust natural, au un gust dat de “arome”, “emulsiatori”, “conservanti”, ci si la valorile nutritive. Si capitolul asta ne doare pentru ca mancam chimicale si nu ceea ce avem nevoie pentru a ne mentine si  imbunatati sanatatea.  

Azi voi vorbi despre uleiul de floarea soarelui rafinat ( cel uzual, din magazine, pe care il mancam cu totii) si despre uleiul de floarea soarelui presat la rece.

Cu totii folosim ulei, nu cred ca exista cineva care sa nu foloseasca ulei la gatit, salate, conserve etc.
De regula folosim uleiul din supermarketuri pentru ca este mai la indemana, este peste tot, gasim mai multe categorii de uleiuri, avem de unde alege etc.
Ati gustat vreodata uleiul? Adica sa luati sticla, sa o puneti la gura si sa gustati o picatura de ulei. E scarbos si are gust de orice, numai de samanta de floarea-soarelui nu. In mod normal uleiul ar trebui sa aiba gust si miros de floare din moment ce el e facut din samanta de floarea soarelui, corect?
M-am documentat mult timp, am citit si am vazut multe materiale si am sa va dau pe scurt, foarte pe scurt, procedeul prin care se obtine uleiul de floarea soarelui in mod industrial, adica cel rafinat din magazine :
  •    Rafinarea uleiului este una chimica si asta e clar pentru toata lumea.
  •   Semintele nu sunt selectate, se toarna vrac si se prajesc.
  •    In urma prajirii semintelor rezulta un ulei ranced care nu poate fi consumat din cauza mirosului si gustului extrem de neplacute.
  •   La acest nivel intra in scena soda caustica cu ajutorul careia se neutralizeaza acizii grasi polinesaturati, care la randul lor se transforma in sapunul nostru cel de toate zilele.
  •    Dupa eliminarea sapunului, uleiul se trateaza cu acid sulfuric sau cu acid fosforic, pentru neutralizare, dar si pentru un aspect cat mai placut.
  •   La final, dupa ce este incalzit la temperaturi de peste 150 grade de cateva ori, este tratat cu un abur supraincalzit pentru ca toate mirosurile sa fie indepartate, dar si pentru ca in acest fel i se adauga apa.
Dupa cum se vede, nu mai conteaza sanatatea consumatorului, conteaza banii. Totul trebuie sa fie rentabil.
Urmeaza mirarea noastra atunci cand ne imbolnavim, ca avem colesterol mare, ca avem dureri de stomac, dar si cand vedem cat de mult ulei se consuma.
Nu trebuie sa ne miram, pentru ca :
  • Oricat se straduiesc ei, soda caustica si acidul sulfuric ramane, nu pot fi eliminate de tot. In plus, uleiului i se mai adauga si ceva conservanti astfel incat termenul de valabilitate sa fie cat mai mare ( 2-3 ani)
  •  Evident ca vom consuma mult ulei, in special la prajire, din moment ce are apa in el. Apa se evapora.
  •  Reziduurile din seminte rezultate dupa prima presare se spala cu benzen, care apoi este eliminat prin evaporare. De ce fac asta? Maresc extractia de ulei rafinat si scad pretul de vanzare. Benzenul are o fractie care se evapora si una care nu se evapora si care este cancerigena.
Concluzia? O trageti singuri. 

Uleiul de floarea-soarelui presat la rece.

Modalitate de obtinere :
  •  Se iau semintele si se selecteaza. Din experienta proprie va spun ca la o tona de seminte, minim 300 de kg se elimina.
  • Semintele ramase, cele bune, sunt trecute apoi prin presa. Practic semintele se strivesc foarte bine, iar uleiul incepe sa curga din ele
  • Uleiul rezultat este lasat intr-un bazin la decantare o buna perioada de timp ( sau se filtreaza manual).
  •  Dupa decantare, uleiul se scoate si se pune in sticle.
Ce rezulta? Un ulei gros, cu gust si miros puternic de samanta de floarea soarelui, cu o culoare de un galben inchis.
Beneficiile uleiului de floarea soarelui presat la rece :

  •  Foarte bogat in vitamina E care ofera protectie inimii si arterelor, are efect antioxidant, stimuleaza sistemul imunitar
  • Continut mare de lecitina, care tonifica sistemul nervos
  •  Contine acizi grasi polinesaturati care ne ajuta sa scadem valoarea colesterolului
  • Contine vitamina A si F care au efecte antiinfectioase si regenerative, in special vitamina A ajuta la cresterea oaselor si dintilor, la prevenirea aterosclerozei si hipertensiunii.
  • Este antioxidant, tonic, nutritiv, regenerant, antiinfecţios şi detoxifiant.
  •  Consumul este cu mult mic fata de consumul celui rafinat, deci este mai ieftin.
Dragii mei, v-am prezentat pe foarte-foarte scurt, n-am vrut sa plictisim, un studiu facut de noi timp de mai bine de 2 luni. Sincer, ne-am ingrozit cand am vazut pana unde s-a ajuns cu industrializarea.
Daca v-am convins, urmatorul pas este sa dati o sansa sanatatii voastre, dar si micilor producatori de ulei presat la rece.
Daca vreti sa faceti lucrul asta, va asteptam precomenzile, pentru ca de sambata viitoare, 05.10.13, livram propriul nostru ulei de floarea soarelui presat la rece.
Voi reveni cu poze ca sa vedeti ce culoare poate sa aiba, dar ca sa va convingeti trebuie sa luati o sticla si sa-l incercati. Pretul il gasiti in sheetul cu lista de preturi.
Nu o sa va para rau, garantam asta!

10 comentarii:

  1. acum 10-15 ani am avut ocazia sa "gust" asa ceva, atunci nu-i apreciam valoarea...
    Abia astept sa-mi reamintesc gustul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pt mine acum a fost prima data, pana acum n-am mai gustat asa ceva. e incredibil ce diferenta poate fi. pur si simplu gustul si mirosul de floarea soarelui explodeaza in gura. si e f gros, nu apa chioara.

      Ștergere
  2. ,,,si tu Brutus !?? Credeam ca macar in ulei nu au ce sa bage. Si cand te gandesti ca toate de la bani ni se trag , sau, ma rog ..de la numarul lor.
    Curat , ca banii nu aduc fericirea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baga si baga multe, eu una m-am speriat. Cauta pe net, o sa gasesti si videoclipuri, o sa gasesti multe.
      N-am inteles faza cu Brutus, dar..in fine, o las asa

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Irina, te astept cu un mail si sambata viitoare il ai.
      mersi,

      Ștergere
  4. Brutus era dupa cum stii om de incredere al lui Cezar dar care l-a injungiat alaturi de ceilalti participanti la complot.
    Eu nu sant nici pe departe Cezar dar aveam incredere in uleiul asta ,iar acum multumita tie Iuliana, aflu ca e un participant la complotul menit sa ne distruga sanatatea pentru cativa arginti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) stiu cine a fost Brutus, dar nu vedeam legatura.
      sunt obosita rau, a fost o zi nebuna, creierul meu e intr-o stare de avarie, ca sa nu zic de prostie.

      cauta pe net, o sa te sperii, mie nu mi-a venit sa cred.
      e incredibil unde s-a putut ajunge.

      Ștergere