marți, 5 martie 2013

Munca la oras vs munca la tara

Am hotarat sa fac un mic articol pentru cei care mai au ceva pus la ciorap si-s nehotarati in ceea ce vor sa faca mai departe : sa ramana la serviciu ( la patron, in multinationala etc) la oras sau sa investeasca in ceva pamant si intr-o casuta la tara, sa se apuce de munca adevarata. Pentru ca eu sunt sigura ca singurul lucru in care se mai poate investi si din care se pot scoate niste bani ( nu sa te imbogatesti, dar sa traiesti decent) este agricultura.
Prezint o mica analiza facuta de mine, citind despre niste chestii, ascultand oameni, vazand niste lucruri. Nu este o analiza completa, este sumara, dar cred eu, cuprinde principalele puncte.

La oras

Hai sa zicem ca lucrati intr-o firma nici prea-prea, nici foarte-foarte. O firma medie.
Ceva de genul asta :


Intr-un birou cu alte zece- doisprezece persoane, un birou de vanzari.
Fiind criza asta de atatia ani, telefoanele nu mai suna ca inainte, dar totusi suna, putini clienti dar mai multe probleme, multe task-uri, multe email-uri toate de rezolvat. De tine!
Fiind o moda acum, un subaltern are minim trei sefi. Fiecare cu cerintele lui. Si ei trebuiesc rezolvati. De tine!
Intri la 09:00 si iesi la 18:00 ( cand poti sa pleci la ora aia, ca doar e criza, ce dracu`! nu vrei sa-ti pierzi postul, doar sunt alti o suta la poarta, nu? ).
Cand pleci intr-un sfarsit, trebuie sa treci si pe la un supermarket pentru ca ti se mai intampla din cand in cand sa mai mananci, sa te speli, sa te imbraci etc. Dupa nebunia din trafic, ajungi la supermarket, mai pierzi si acolo o ora in aglomeratie, pleci cu cumparaturile si seara tarziu ajungi acasa. De aici tu stii daca mai mananci sau nu, daca mai apuci sa faci un dus sau nu, daca mai apuci sa vorbesti ceva cu partenerul tau de viata sau nu. Dar stiu sigur ca adormi in drum spre perna, iar dimineata ai impresia ca abia te-ai culcat. Si o iei de la capat.
Dimineata in drum spre birou iti aduci aminte de ratele la banca : la aspirator, la masina, la plasma etc ( ce mi-or fi trebuind? acu` tre` sa joc, iti zici. Le puteam lua si cu banu` jos, dar trebuia sa mai astept, continui sa-ti gasesti scuze. Da, dar am confort, am niste conditii, am un nivel de trai, te incurajezi).
Dupa cateva ambuteiaje, cateva injuraturi cu colegii de trafic, ajungi la birou. Plin de nervi. Si ziua de lucru incepe ca de obicei, asa cum am descris-o mai sus.
Te simti prins ca un soarece intr-o cursa sau ca un hamster care alearga de nebun intr-o roata. Si intr-o zi iti spui : Dar... daca mai exista o posibilitate...?

In momentul asta esti cu un pas ( mic, ce-i drept) in afara rotii pe care alergi de nebun.
Pentru ca da, mai exista o posibilitate. De fapt, exista mult mai multe posibilitati, trebuie numai sa te opresti un moment din treburile pe care altii iti spun sa le faci si sa te gandesti cu adevarat la ele. Si le vei gasi, cu siguranta.

La sat

Evident, ne dam pe noi exemplu, dar si pe altii.
Casa pe care am luat-o este o casa batraneasca, micuta, a trebuit renovata in modul cel mai sanatos cu putinta, dar are baie. Am amenajat-o in limita unor bani, asa cum ne-a placut. Acum e confortabila si primitoare. Nu avem gaze si nici centrala de nici un fel, dar avem butelii si panouri pe curent.
Apartamentul nostru avea 50 mp. L-am dat si am luat o casa si 2000 mp de teren. Si ne-au mai ramas si bani pentru constructia si punerea pe roate a solarului.
Munca in solar si-n gradina e grea. Durerea de spate a devenit prietenul nostru cel mai bun. Curatenia in 2000mp... e crunta! Si nu suntem la zi, nici nu stiu daca vom fi vreodata.
Dar iti poti imbunatati munca si dau numai trei exemple :

* Iti faci o ordine in noul tau loc de munca, ca sa n-o iei razna prea curand. 


* Incerci ca totul sa fie cat mai curat, ca nu vrei sa te imbolnavesti nicicum.


* Faci ceva ca sa te simti cat mai bine in noul tau loc de munca, de exemplu sa asculti muzica.


Si apoi privelistea...nici nu se compara cu tramvaiele, masinile, tirurile si alte lucruri "interesante" si "silentioase" mai vezi in oras.



De aer nu mai zic nimic. Nivelul zgomotului de la sat nu se compara cu cel de la oras. Auzi gaini cotcodacind, rate macanind, curci...care fac ca curcile :), caini latrand si ceva voci de oameni. Totul la un nivel care nu deranjeaza defel.
In timp, realizezi ca creierul tau e odihnit si incepe sa lucreze la o alta capacitate. Incepi sa "vezi" si alte cai. Alte moduri in care iti poti construi mica ta afacere .

Altii au ales sa-si faca magazine la sat, altii frizerii, altii au un microbuz cu care fac curse zilnice pana la cel mai apropiat oras, altii au tractoare si in sezon se lucreaza zi si noapte ( nu glumesc! chiar se ara, seamana etc si noaptea), altii cultiva cereale pe care apoi le vand, altii au ferme, mai mici sau mai mari, cu gaini, vaci, porci, altii au brutarii, altii au mori ( care pot fi de porumb sau de grau sau mixte), altii si-au facut solarii cu legume sau flori, altii si-au facut livezi.
Altii pe langa legume si fructe fac conserve, gemuri, dulceturi, muraturi si le vand.

Eu zic ca am dat ceva exemple destul de concludente. Evident si la oras poti trece pe cont propriu. Dar nu asta e subiectul articolului de azi, totusi daca o poti face, de ce nu?

Asadar tu ce vrei sa faci? Oras...? Sat...? Cum crezi ca iti va fi mai bine? Esti in stare sa faci lucrul asta? Sa lasi un scaun caldut pentru o munca bruta la sat, in care vei uita de cele opt ore obligatorii de serviciu ( pentru ca vor fi 10-12-14 ore de lucru), dar in aer liber si nu inchis intre patru pereti?

Vremurile sunt grele. Desi sunt optimista de felul meu, cred ca vor veni vremuri si mai grele.
Si mai cred ca e cazul sa te hotarasti acum si nu cand vei fi pus in fata unui fapt implinit neplacut.

Asa cum am spus e o analiza sumara, raman multe lucruri de aratat sau lamurit. Poate ca voi continua seria asta, daca vad ca se arata ceva interes.

84 de comentarii:

  1. io zic stat la sat muncind in oras, mie asa mi se pare - pentru moment - cel mai bine. (pe bune, n-am curaj sa incerc sa traiesc din agricultura, ceea ce stiu eu face bine e legat strict de oras...)
    si mai zic ca de cires sunt bucatile de parchet laminat pe care le folosim si noi la facut alei pe pamantul sapat :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) cat am ras la faza cu parchetul.
      da, e cires si e parchetul pe care l-am gasit pus in casa, dar pe care l-am scos si acum i-am gasit o utilizare.
      e buna si varianta ta, de ce nu? asa cum am spus, nu am pretentia de a fi o analiza completa. e un punct de vedere al meu, eu fiind o persoana obisnuita, fara inalte studii econimice, contabile etc.

      Ștergere
    2. economie, contabilitate. ocupatii fata de care am un profund respect generat de faptul ca nu pricep cum unii oameni le pot avea.

      Ștergere
    3. corect! cand particip la o discutie si se vorbeste in termeni d-astia...imi iau fata de tampit si ma pun intr-un colt.
      nu inteleg o iota! la fel si tot ce inseamna mecanica.

      Ștergere
    4. Iuliana, se ia fata de ingeras, cu privire serafica, zambet in coltul gurii, din cel intelept, si daca te intreaba cineva daca ai priceput spui "nu, ca io ma gandeam la pisici" :D

      Ștergere
  2. Trei sefi si toti trei cu lucruri urgente, de facut ACUM. Cunoastem...
    Eu am ales satul. Sa stau in el si sa-mi traiesc viata linistita, departe de oras.
    Din pacate, munca ne aduce de cele mai multe ori inapoi la "civilizatie", adica la oras.
    Desi avem o slujba "liberala", tot nu scapam de mersul in oras.
    Si eu ma gandesc din ce in ce mai serios sa-mi schimb slujba. Nu-mi mai aduce satisfactii de niciun fel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. clar nu scapi de mersul in oras si nici nu e de dorit sa scapi de tot de el, din pdv al micii afaceri pe care cineva si-o poate face.
      orasul e oras, bun sau rau, urat sau frumos...

      Ștergere
    2. Nu acum Angelique,ci daca se poate ieri......offf,si eu am de gand sa renunt cat de curand la job....nu poti impaca munca de birou cu capra......nu ai cum......

      Ștergere
  3. Voi sunteti de admirat pentru curajul vostru si asta ti-am spus-o nu odata ci de mai multe ori:))
    Eu as alege sa plec cat vad cu doi ochi si nu langa Bucuresti ci mult mai departe dar deocamdata nu exista aceasta posibilitate...
    Acum stam la sat muncim la oras:)
    Arata superb solarul, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt situatii si situatii...
      sunt unele obligatii care-s grele si trebuiesc inchise.
      dar cred ca trebuie sa lucrezi la asta ( sa incerci sa inchizi tot ce e de inchis si apoi sa vrei sa-ti urmezi visul/ideea etc).
      mersi brandusa, mereu te simt aproape de mine :), nu stiu cum reusesti asta

      Ștergere
  4. Am cautat, am cautat si n-am gasit nimic in afara de propriile-mi picioare in ciorapii mei...
    Tu stii ce cred eu despre mutatul la tara, desi nu mai sunt tanara, tot cred ca mi-ar fi mult mai bine la sat decat aici. Intr-adevar se pare ca nu poti scapa de tot de oras si asta e o problema. O alta problema care ma framanta pe mine e costul iernii, parerile sunt foarte impartite, unii zic ca e mai mic la tara, altii ca e mai mare. Daca as fi cu macar 10 ani mai tanara n-as sta insa deloc pe ganduri. Cred ca-mi trebuie iar un impuls si parca ai ghicit asta, de-ai scris azi tocmai asa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in mod sigur sunt anumite obiecte pe care le ai si la care nu te gandesti, dar nu-mi permit sa dau sfaturi, ma bag unde nu trebuie.
      costul unei ierni...pe noi ne-a dus cam la fel ca la bucuresti, pe curent, ceea ce nu e bine.
      altii in sat isi iau lemne si iarna se retrag intr-o camera, doua. cu 2-3 carute de lemne ies din iarna. o caruta de lemne anul asta a costat 550 lei.
      socoteala o faci tu :).
      stii, e ciudat! unii spun " la pensie ma mut la tara". tu spui " daca as fi cu 10 ani mai tanara" , ceea e pe rationamentul meu, pt ca am hotarat ca nu are sens sa astept pana la pensie, poate ca nici nu mai apuc pensia sau poate nu mai pot munci. am realizat ca eu vreau ACUM si nu ATUNCI.
      e numai o constatare... :)

      Ștergere
    2. Maria, eu iti pot spune, cu mana pe inima, ca la sat viata ne costa mai mult decat la oras. benzina pentru naveta, curentul (triplu), net tv telefoane etc.

      Ștergere
    3. Da, dar si aici ai alternative :
      noi ne-am pus instalatii de gaz. gazul e 3.1 lei, benzina peste 6 lei.dar naveta ma omoara, clar!
      curentul - ai dreptate, nimic de comentat.
      net, tv - la bucuresti costa mai mult, adica numai netul acolo costa 55 lei. aici am de la romtelecom cablu, net + tel fix si ma costa cam 60 de lei ( asta cand nu vorbim pe fix ).
      situatii si situatii...

      Ștergere
    4. e, sa vezi tu cum urca o masina pe gaz pe coasta noastra in panta :)) (dacia pe care am avut-o era pe gaz, urcatul se facea pe benzina si era nu's ce consum). romtelecom cablu? bogatano, io aduc netul si tvul cu antena paranoica:)
      si se aduga costurile gradinii (orice hobby costa, nuuu?), ca uneori avem nevoie de oameni care chiar stiu ce fac, in rest - compensam noi prin harnicie si buna intentie nestiinta. se mai adauga hrana animalelor - da, stiu, nu trebuie musai sa am trei caini, dintre care doi cat viteii, da' daca-mi place, io acu' ce sa fac?:)

      Ștergere
    5. e, la tine e altceva, in sat era bagat rtcm, mai mult erau cabluri trase pe strada. de fapt si eu am lighean d-ala de la dolce. ma rog...nu stiu cum ne-au
      fost trase astea.
      evident ca gradina costa. dar compenseaza cu altele...altfel as fi stat intre patru pereti si gata.
      cu hrana animalelor nu am ce comenta din moment ce eu am patru caini plus turma de pisici :), dar asta sta la preferinta fiecaruia daca vrea sau nu caini si pisici. si cati, ca si asta e important :))

      Ștergere
    6. Factura la curent iti poate da palpitatii, daca asta este singura modalitate de incalzire :)
      Dar ai apa calda cat si cum vrei tu si incalzire pe masura.
      La bloc, pentru ca locuiam la ultimul etaj, asteptam extrem de multtt pana se incalzea apa si cand o mai vedeam si ruginita...
      Tot timpul aveam un consum mare la apa calda, fara macar sa apuc sa fac dus :)))
      Cand locuiam la oras cheltuiam multi bani pe prostii, acum ii cheltui pe seminte, plante si copaci.
      Si eu zic ca ne-au crescut un pic cheltuielile de cand ne-am mutat, mai ales pe benzina si curent.

      Ștergere
    7. Eu la baie si la bucatarie am pus un instant pe butelie pe care o umplu cu GPL ( la fel si la aragaz am o alta butelie tot cu GPL).
      evident la apa calda se consuma mai mult, acum iarna dau in jur de 60 lei la 3 sapt pe butelia pt apa calda. asta vara saream de 4 sapt.
      si-mi convine.
      singurul dezavantaj e cand se termina gazu` iar eu sunt in mijlocul dusului. atunci incep sa tip la lucian sa schimbe buteliile :)

      Ștergere
    8. M-ati umplut de respect! Multumesc tare mult, sunt extrem de utile scrisele voastre si de ajutor sper nu doar mie, capra batrana si incapatanata, care tot se vede scurmand in pamant si-o tine langa cu natura si traditia! Tre sa-mi fac calculelele serios si responsabil - ce infricosator suna... Naa, va dati seama ca as tine cam acelasi nr de pisici si caini si oratanii, daca am tinut la bloc, la casa ar fi dezmat! Iuliana tot asa dau si eu pe cablu, tv, tel, se pare c-am beneficiat de aceeasi oferta! Masina nu se pune c-am renuntat de mult la ea. Cu cheltuielile pe prostii, asa este, la oras probabil compensezi cu asta. Poate nu inchideti discutia, la tine vin multi si poate...

      Ștergere
    9. poate ca asta e o solutie pentru reducerea facturilor : http://cumsefaceunaalta.blogspot.ro/2010/02/panou-solar-diy.html
      http://www.ted.com/talks/bunker_roy.html

      Ștergere
    10. La noi este invers - au scazut mult cheltuielile fata de oras.
      Ne incalzim cu lemne, iarna asta - a fost si mai grea ca de obicei - am cheltuit cam 1800 lei pe lemne. Am avut si apa calda in banii astia, pentru ca boilerul e legat la centrala.
      Ce sa zic, factura de curent e comparabila cu cea de la oras.
      In rest mai facem ceva cumparaturi de la oras, in limita a 800 lei/luna.

      Ștergere
  5. Hai și nea Ion că și el e om. Adică îmi dau și eu cu părerea.

    Avantajul la sat este că te poți într-adevăr restrânge la vreme de restriște. Ai un an mai bun, folosești mai multe camere, încălzești mai mult...NU? Faci ce poți. Nu te așteaptă tabelul la intrarea în bloc, nici portărelul la ușă.

    La sat poți avea totuși mai ușor ceva de mâncare. Nu e una e alta, fie și-o mână de urzici pe care nu le cumperi, le aduni. Dacă reușești să te aliniezi la aspect cât de cât cu localnicii poat cumperi lucruri mai bune mai ieftin decât la oraș.

    Greu poate fi și la sat și la oraș dacă nu ești propriul tău jandarm, adică dacă nu-ți chibzuiești cu multă atenție viața și resursele(sufletești, fizice, financiare, de timp).

    Eu nu aș îndemna pe nimeni să facă o schimbare majoră ca aceasta dar dacă este nevoit s-o facă să considere că nu se prăbușește cerul și să facă în așa fel încât să n-o rupă de tot cu mediul cu care a fost obișnuit.

    În orice caz este categoric un cu totul altfel de mediu. Dovadă faptul că atunci când mă duc la oraș parcă aș călca în străchini, îmi vine să iau un făcăleț și să-i bat pe toti cei care au masini (avem si noi) pentru ca mi se pare ca nu am aer si pe unde sa calc.

    Linistea? Dacă stai prost cu tărtcuța și auzi cum: latră câinii, cucurigesc cocoșii, gâgâie gâștele, nechează calul, orăcăie broaștele și pe deasupra valsurile nemuritoare ale domnului Ț se duelează cu rock-ul metalic al doamnei F topăind peste manelele lăieților toate contracarate de populara autentică a lui nea Caisă, fiecare dată la maxim de pasionat cu convingerea că muzica pe care o agreează el este mai adevărată și mai îndreptățită te duci de bună voie în lumea largă.

    Stelele sunt mai multe ca la oraș... dar oare de câte ori mai ai chef, cu cocoașa frântă de munca fizică mai apuci să te uiți după ursa M și ursa mică?!

    Dacă știi foarte bine ce vrei dar mai ales ce poți... Poate e de făcut această schimbare majoră. Cu sfatul expres mai întâi crăcănat în șpagat, adică fără să rupi de la început legătura cu orașul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai f bine Ilincuta, esti mult mai experimentata ca mine.
      eu vorbeam de o mutare la sat, dar si cu o ideea de autosustinere. pt ca daca te muti ca-i viata boema si-s fluturi si stele mai multe la tara...n-are sens.
      din pacate banii sunt un rau necesar si trebuiesc facuti cumva.

      Ștergere
    2. Foarte bine punctat, Ilinca, multumesc! Ma refer la restrans si la propriul jandarm. Sincer, mi-e cam jena dar nu ma pasioneaza asa tare stelele...in schimb pamantul, eeeeh...

      Ștergere
  6. Haideti fetelor, continuati. Tare imi place sa va citesc. Discutia este peste asteptarile mele, asa ca incercati sa va axati discutia pe venituri si cheltuieli, pe cum se pot face bani la tara si cati iti trebuie sa traiesti acolo. Sunt sigur ca multi vor sa se transfere la sat dar se tem pentru ca nu cunosc datele. Voi sunteti vii, voi transmiteti live asa ca astept sa va citesc cu drag si pe tine Iuliana si pe tine Simona

    Don Niai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Don Niai!
      Uite ca au mai aparut ceva comment-uri super pertinente si la obiect.
      Sper sa foloseasca :)

      Ștergere
  7. Buna Iuliana, te urmaresc de ceva timp si mi-a placut tot ce am vazut. Eu ma tot gandesc de vreo 2 ani sa ma mut la tara. O am pe soacra mea acolo, dar din pacate suprafata de pamant pentru gradina este destul de mica si in momentul de fata nu am posibilitati sa achizitionez un teren liber de constructii pe care sa fac gradina. M-ar interesa daca ceea ce produci in solar si in gradina iti acopera cheltuielile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Aurelia, bine ai venit!
      Suntem la inceput.
      Din aprilie sper sa scot la vanzare prima transa de produse, asa ca nu-ti pot spune acum daca cheltuielile vor fi sau nu acoperite.
      Pe hartie iese ca ar fi ok, dar stii vorba cu socoteala de acasa...

      Ștergere
    2. Sa ai roade bogate si cumparatori buluc!

      Ștergere
  8. Frumos scris și oportun articol! Felicitările mele. :) Iar comentariile fac deliciul complet. A ieșit până la urmă dezbatere în toată regula.
    Vă cer permisiunea să prezint și eu cum vedem noi problema: pentru început, slujbă la oraș și navetă. Nu și dacă stai la 80 de kilometri. Dar un 15 merge. Apoi, self sustainment, fără discuție. A locui și a trăi cu ce produc la țară reprezintă pentru mine și soție un ideal. Sunt de aceeași părere cu doamna Iuliana. E rău, va fi și mai și, ne trebuie o asigurare, ceva. E drept însă că eu mă gândesc la mai multe, nu doar la grădinărit și apicultură. Însă până acolo mai este, astfel încât jobul e încă de preferat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cand vin acasa de la birou, pe autostrada Buc- Pitesti, ma opresc la km 70. Si de acolo mai am de mers :).
      Dar n-am renuntat inca la serviciu.
      Oricum ceva trebuie facut cu siguranta. Multumesc pt aprecieri.

      Ștergere
  9. eu cred ca, dc casuta o ai la o distanta de 10-15 km cheltuielile pe benzina nu sunt f. mari(desigur ca te grupezi cu toti membrii familiei, iti armonizezi si programul si... speri sa iesi cu un drum pe zi, cu o sg masina);
    cu incalzirea, eu am iesit mai bine decat mama mea, care locuieste intr-un apartament de 45mp. ea are 345 lei/luna*4luni la intretinere, eu am folosit pana in prezent mc lemn 7*180, adica cam 1300 lei/an si am incalzit 200mp (aici, nu am pus la socoteala taiatul lemnelor, caratul, stivuitul, curatatul zilnic al centralei...mar rog, astea-s gratis, ca barbati am in casaaaa slava Domnului! )
    am prin prima "editie" de casa verde panouri solare cu care imi incalzesc apa calda 9 luni pe an (deci practic gratis- ca soarele e moca)
    am apa din fantana cu care ud gradina (tot moca- dc nu pun la socoteala cheltuiala cu facutul fantanii)
    am tot ce-mi trebe din gradina (doar banii care-i dau pe seminte, ca nu ma invrednicesc sa strang decat la rosii, ardei, marar si alte alea. munca, tot moca- ca e a mea, desi am 3 barbati in casa:)
    am oua si carne de la gainutele mele.
    DAR, deocamdata, merg sarguincoasa la serviciu, si visez la ziua in care pot sa renunt la acesta...
    desi am stat 38 ani la oras, ma simt stinghera acolo, si, dupa cele 8 ore de munca, abia atept sa ajung la mine la tara.
    si nu am pus la socoteala SANATATEA pe care o mentin cu multa munca, aer si apa buna, fructe si legume sanatoase.
    hotarat lucru: mie imi place la tara! irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina nu stiu daca am mai vorbit pe blog, asa ca iti zic bine ai venit!
      Un comentariu exact pe gustul meu.
      Multumesc :)

      Ștergere
  10. mi-am dorit dintotdeauna casuta la tara, cu gradinuta si toate cele, dar depind de oras in multe feluri.Eu una nu m-as putea intretine din agricultura, nu am forta fizica necesara pentru a munci ca sa produc in cantitati mari. Sper sa produc macar atat cat sa acopar nevoile familiei si sa avem produse curate, fara chimicale. Apoi vreau pentru copii aer curat, multa miscare, spatiu, dar toti prietenii si colegii lor sunt in oras si nu vreau sa-i rup de ei.Daca nu aveam copii cred ca as fi fost mai putin dependenta de mediul urban.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Martha, eu nu vorbeam de o izolare intr-un sat. Orasul este benefic din multe puncte de vedere. Produsele evident ca le vinzi la oras. Eu am vrut sa dau un exemplu pt ca cineva sa aiba curaj si sa-si ia soarta in propriile maini. Articolul de fata este numai un exemplu. Si la oras se pot face mult mai multe lucruri. Si la oras cineva poate isi poate porni o mica afacere.
      Noi ne-am mutat anul trecut. Adi are 12 ani si l-am lasat sa termine cls a5a in Buc. Apoi pe timpul verii a cunoscut copii, iar o data cu inceperea scolii si-a facut si prieteni.
      Si la tara sunt copii, sa stii :). Unii poate mai buni decat cei de la oras.

      Ștergere
    2. intradevar, cel mai bine e sa fii propriul tau stapan si angajat.In aceasta privinta noi ne-am "eliberat" de mult - sotul e pe cont propriu de ceva ani, iar eu lucrez la stat, dar cu norma redusa, si pe langa asta castig din alte activitati. Asa cred si eu, satul iti ofera acea 'plasa de siguranta' in caz de ceva.La sat sigur n-ai sa mori de foame.Acum vreo zece ani eram si noi la inceput de drum, castigam extrem de putin si abia ne descurcam cu banii.Ziua in care nu aveam bani era o zi fara mancare.Pe cand prietena mea, ai carei parinti au o gospodarie la vreo 20 km de capitala, desi nu castiga bani, avea mereu legume, fructe, zarzavat, carne, oua aduse de la tara.Atunci a fost momentul cand am inceput sa-mi doresc foarte tare pamant, sa imi pot produce telina si patrunjelul meu, sa nu mai depind de cumparaturile din piata, de bani :).Si o dau ca exemplu tot pe ea - sotul ei lucreaza pe cont propriu, ea e acasa si se ocupa de copii (au 4).Au fost situatii dificile cand n-au avut bani prea multi, dar nu le-a lipsit mancarea.La sfarsit de saptamana si in vacante inchid apartamentul si se muta la tara, unde se ocupa de gradina (au mult pamant, numai curtea casei e de vreo 4000 m). Dar, vorba ta, trebuie sa stii ce vrei si sa platesti pretul pentru indeplinirea visului. Si noi am facut multe sacrificii ca sa fim unde suntem acum, am muncit, am strans din dinti, am rabdat, am facut eforturi...dar nu regret nimic.
      Referitor la scoala - unde avem noi casa nu sunt scoli prea bune, nici copii prea grozavi. Avem niste prieteni care s-au mutat inaintea noastra,renuntand la scoala din oras fiindca ar fi fost naveta grea (au mai multi copii), si nu sunt deloc multumiti, au spus ca nivelul e foarte scazut comparativ cu cel de la oras.Eu sunt f multumita de scoala copiilor si de aceea nu vreau sa schimb. Poate o sa ma crezi snoaba sau ceva, dar eu vreau sa am de-a face cat mai putin cu localnicii, spre deloc daca se poate :). Deja am avut o experienta foarte proasta cu vecinii de alaturi, care ne-au dat curentul pentru santier- desi initial ne-am inteles intr-un fel, la final au pretins sa le platim tot curentul consumat de ei in 5 luni de toamna- iarna (cand s-au incalzit cu calorifer electric). In loc de circa 800 lei cat am consumat, le-am dat dublu. Desi nu a fost corect am platit, ca nu-mi place sa las motive de comentarii,dar evident ca in afara de buna-ziua nu vreau sa mai am de-a face cu ei, si nici cu altii din zona. Asta a fost un alt motiv pentru care nu ne-am dus f departe de oras- avem un grup de prieteni si de cunostinte cu care dorim sa pastram legatura in continuare, si nu vrem deloc sa avem experiente noi in domeniul asta :).
      Ca o concluzie, ca deja m-am insirat, cred ca cel mai bine e sa fii in pozitia din care sa poti alege ce doresti sa faci- adica sa ai educatia si experienta care sa-ti permita sa lucrezi si sa traiesti la oras, daca vrei- dar daca te simti mai bine muncind pamantul- de ce nu. Problema e atunci cand urasti sa stai la tara, dar n-ai incotro, fiindca nu poti/nu stii sa faci altceva.

      Ștergere
    3. Aha! Deci stii despre ce e vorba, mai mult tu si sotul tau faceti parte din categoria la care am facut referinta.
      Faza cu vecinii...n-am ce comenta, oameni si oameni. Ati procedat f bine, eu personal nici buna ziua nu le-as mai zice.

      Ștergere
    4. ..."in afara de buna-ziua nu vreau sa am de-a face cu ei" hm ,.. te risti Marta !
      Din experienta proprie : In primul rand exista dilema formulei de salut portivita. Tendinta la tara este ca bastinasul sa salute mai lejer de cat este salutat. Astfel daca spunem buna ziua probabil vom primi dupa cateva intalniri pe strada cu aceiasi persoana doar un "salut",apoi numai o ridicare de mana, pentru ca mai tarziu [dupa mai multe intretaieri de drumuri]. sa ramana doar o usoara miscare a fetei, sau nici atat.
      Acasta este modul in care bastinasul isi afirma treptat suprematia ,dominatia ,"valoarea.

      Daca vorbiti cu ei folosind formule de politete [eu nu reusesc altfel nici acum de cat pe 'net], rare vor fi cazurile cand ti se va raspunde la fel. In general modul tau de adresare va fi interpretat ca un act de supunere si inferioritate iar respectivul va deveni f. familiar [fara sa te cunoasca] , asteptand in acelas timp sa continui sa-l domnesti"
      Postaritele de la noi din sat la primele colete primite de noi s-au aratat destul de respectuase,..pentru ca apoi dupa un timp modul de experimare sa degeneraze in "bai doamna" ,catre sotia mea.[nu exagerez nici un pic!], iar in final sa ne cheme telefonic la posta cu unton ce arata ca le-am deranjat fiindca am avut tupeul sa primim un colet.
      Daca facem greseala" sa explicam ceva,eu sau sotia mea ,din orice domeniu, unui bastinas,..dupa doar cateva secunde acesta va repeta ce tocmai i-am explicat ,chit ca n-a inteles nimic ,avand tonul ca ne invata el pe noi.
      Am lasat, la inceput, pe un vecin sa ia iarba de la noi din curte pentru animale fiindca ne rugase insistent si repetat. Mare greseala ! Am fost imediat nevoit sa-l dau afara din curte fiindca nu lua iarba de unde era mai buna ci de langa casa , iarba pe care o calcam noi in picioare ,iar privirea ii era doar la magazia de scule, la iala si la uneltele de prin curte.
      In timp ni -s-au furat destule. Cel mai recent, motoreta tatalui meu.
      Daca apelam catusi de putin la cineva , negresit va veni continuu sa ceara cate ceva pana vom fi nevoiti sa ne certam cu el.
      Chiar unii dintre ei ne-au spus ca e mai bine pentru noi sa nu-i cunoastem pe localnici [adica pe ei ] nici de buna ziua.

      Ștergere
  11. Un subiect pe gustul meu, nu ca as fi gasit vreunul, pana acum, pe blogul tau, care sa nu fie! :)
    Problema e ca, in ziua de azi, oamenii nu mai prea stiu ce vor sau mai exact nu mai stiu lucrurile cu adevarat importante pentru ei. De obicei si le amintesc atunci cand le pierd, iar cel mai important astfel de lucru ar fi sanatatea, atat fizica, cat si mentala.
    Cu totii ne trezim angrenati in roata care nu iti mai lasa timp sa te opresti si sa vezi daca esti pe drumul cel bun sau nu. Pentru asta va recomand cartea PARADISUL MEU scrisa de Heinz Erven, ca sa vedeti cat de important e sa ai un accident care sa te tina la pat cateva luni. Dupa asta, nenea respectiv, a stiut exact care e drumul lui. Sunt convins ca veti gasi multe lucruri folositoare in cartea respectiva, mai ales ca v-ati autorizat pe bio, daca tin bine minte. ;)
    E foarte greu sa pleci de la oras cand reusesti sa atingi acea zona de confort, locsorul caldut... si te simti atat de bine in pozitia respectiva incat ajungi sa ignori cat de relativa este acea zona de confort si ca in fiecare moment te poti trezi cu fundul jos de pe ea. La tara nu e usor, din contra, e greut, insa e un greu constant si suportabil, pe cand la oras te poti trezi din "caldut" direct in fundul prapastiei...
    Nu mai continui acum, insa vreau sa stii ca sunt interesat de subiect. In plus, mi-ai trezit niste amintiri, nu de mult timp ingropate... :( Ah!!!
    Noapte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca ti-am adus aminte de lucruri neplacute, chiar nu asta a fost intentia.
      In fraza asta " La tara nu e usor, din contra, e greut, insa e un greu constant si suportabil, pe cand la oras te poti trezi din "caldut" direct in fundul prapastiei..." ai spus cam tot :). Foarte adevarat.
      Inca nu suntem autorizati bio, am inceput demersurile : am semnat un contract cu o firma, acum asteptam lista de acte pe care ni le vor cere si apoi va urma lista cu programele de vizita, lista de analize etc intrand astfel in anul intai de reconversie. Vom fi autorizati bio dupa trei ani de reconversie.
      Mersi pt recomandarea cartii, chiar m-ai facut curioasa. O s-o caut.

      Ștergere
    2. Se pare ca cineva lucreaza la blog, de dimineata! :) Sunt curios cum va arata in forma finala, ca acum e clar ca esti in plin proces de creatie...
      Referitor la amintiri... mie imi pare rau ca am zis! Important e ca am invatat ce trebuie, din momentele respective, zic eu. :p :)
      Va urez succes, in ceea ce v-ati propus! Va voi citi cu placere!
      Referitor la carte, cu placere! E de datoria noastra, a fiecaruia, sa ne ajutam, fiecare cu ce putem, intre noi. Cartea respectiva cred ca te va inspira si poate chiar veti pune in practica unele lucruri scrise acolo.

      Ștergere
    3. Incerc sa fac multe...daca ziua ar avea 40 de ore poate as ajunge acolo unde vreau :).
      Pana atunci o fac incet-incet.

      Ștergere
  12. Buna dimineata, foarte interesant articolul dar si comentariile. Noi, desi pensionati inainte de termen de un sistem incapabil de reconversie profesionala( parerea mea) am ales sa ne retragem partial la tara( partial pentru ca n-am reusit sa finalizam lucrarile la casa, desi avem minimul de confort apa, lumina, internet, cablu si caldura de la soba). Aici insa am descoperit placerea muncii in aer curat si bucuria rezultatelor prop[riei munci. Sa nu uitam insa si partea materiale care nu este deloc de neglijat - pana incepi sa produci trebuie sa investesti. Dupa ce treci de socul primelor investitii( aici ma refer incepand de la gard si terminand cu cabina de dus - trebuie bagati ceva bani si nu chiar putini. Din al doilea an, dupa ce treci de hopul amenajarii incep sa se simta si ceva rezultate si sa fie nevoie de mai putine investitii. Pentru mine obiectivul a fost sa-mi asigur necesarul de legume si fructe pentru familie din gradina proprie si cred ca in mare am reusit. Acum sa vedem si celalalt aspect - un litru de lapte proaspat ma costa 2 lei( traiasca vaca vecinului) adus acasa fata de 4 de la supermarket, celelalte alimente ( lactate, branzeturi, carne, cu mult mai putin decat le cumparam la oras- incercam sa facem o asociere in care fiecare sa contribuie la bunastarea fiecaruia( in genul ghildelor sasesti, sa vedem ce va iesi.
    Insa incomparabil este modul in care m-am pus pe picioare. Dupa un AVC cu pareza pe partea stanga si 9 luni de spitalizare cu fel de fel de terapii am ajuns sa pot lucra in gradina fara prea mare efort iar analizele nu mai spun ca i-am speriat pe medicii care stiau cum plecasem din spital( pai inloc sa stric telecomanda - ascut sapa si in loc sa ma mut de pe fotoliu pe canapea trec din gradina in livada si vad eu ce mai este de mesterit. Hai ca te-am plictisit - concluzia mea, pentru cei carora le place,pot sa munceasca in gradina si au ceva banuti este o posibilitate si o oportunitate mutarea la tara. Daca nu-ti place sa te murdaresti pe maini si sa te trezesti inaintea soarelui preferabil este confortul orasului.O zi frumoasa si senina va doresc si bafta la recolta din aprilie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-ai plictisit in nici un fel, din contra! A crescut inima in mine! Felicitari-felicitari-felicitari! Esti de admirat si un exemplu bun pentru altii care stau si se plang, dar nu fac nimic in sensul asta, asteapta ca poate le pica ceva din cer sau le da statul ceva.
      Bravo! Inca o data felicitari! Multa putere de munca sa ai in continuare!

      Ștergere
  13. Poate sunt io naiv, da' mie-mi pare mai placut / usor / comod / facil sa castigi bani la tara facand din toate cate putin, decat sa stai cu curu pe scaun in fata unui monitor de dimineata pana seara ( asa cum am facut eu in ultimii 6 ani inainte de a ne muta la tara ).
    Noi nu avem inca tot confortul pe care-l aveam la bloc da' si acolo ( ca si aici ) n-am dus-o mereu stralucit cu banii, insa cel putin aici chiar cand n-ai un sfant in portofel, mananci MUUULT mai bine decat poti manca in oras ( in aceiasi situatie ) si-ti poti face cald in casa...ceea ce cred ca e cel mai important.

    Am fugit sa fac niste taitei cu lapte si apoi sa pun usturoiu'...s-auzim numai de bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) pe sleau, asa cum imi place!
      Asta incerc sa spun si eu : e mult mai placut asa si poti face mai multi bani, decat sa stai intre patru pereti in fata monitorului.
      Spor la treaba, Iulian :)!

      Ștergere
    2. Pe de alta parte, desi puteam sa ne mutam si noi la tara la 19 km de Bucuresti si sa ne pastram siguranta serviciului samd, nu gaseam si tot nu vad rostu' sa stai la tara dar de fapt sa-ti petreci cea mai mare parte a timpului....tot in birou, intre 4 pereti :(
      Pentru ce sa te mai muti atunci...pentru o ora-doua seara si eventual weekend ?
      Hmmm...no thanks !

      Ștergere
    3. ca sa iti platesti ratele, de exemplu. de aia te duci la serviciu! :)
      dar ele, la un moment dat se termina, si atunci sa te tii agricultura. irina

      Ștergere
  14. Da...am auzit povestea cu ratele de 'nspe mii de ori. Noi ne-am mutat la tara cu 2 rate si pe amandoua le vom achita anu' asta ( pentru ca nu am fost suficient de inteligenti sa le achitam atunci cand inca mai aveam bani ramasi de la apartament ) :((

    RăspundețiȘtergere

  15. Prea multi ani am trait la bloc. As putea sa spun intr-o cutie de chibrituri chiar daca apartamentul are 65 mp. Tot ca o cutie o simteam. Vara prea cald, aerul prea uscat iar iarna...hmmm, frig de nu ma dezlipeam de-un fotoliu fara sa am curajul sa ma incumet sa ies afara.
    Sincer? Plictisitor dar mai ales monoton. Sa mai imi aduc aminte de zgomotele care se auzeau de-afara???(claxoane si injuraturi, manelele vecinului de la 2, urlete si tipetele copiilor care bateau mingea-n fata blocului, vecina de la 4 care stia tot ce se intampla in bloc si cat era ziua de lunga...rontaia seminte?
    Sau vara cand efectiv nu puteam merge pe strada dupa orele 14:00 din cauza caniculei, aerului uscat si teribil de fierbinte.
    Sau de cainii vagabonzi! ...in haita.
    Si-a fost si job-ul! Bunicel dar niciodata nu m-am simtit implinita cu acel job. Oameni si oameni cu diferite mentalitati, judecati si acuze. Si stressssss....zilnic. Mult stres pentru un pumn de bani.
    Eu zic ca asa a fost sa fie.
    Am ales sa plec.
    Intr-o zi de toamna mi-am prezentat frumos demisia si-am plecat.
    N-am intors capul nici macar 1 secunda sa-mi privesc biroul.
    Acum, dupa 1 an sunt relaxata.
    Si locuiesc la casa.
    In primul rand aerul e fresh. Apoi e linistea. Linistea aceea unde ai timp sa te regaseti, sa te analizezi si sa oftezi de drag.
    Acum ca e primavara linistea e "acompaniata" de trilul pasarilor. Cu o acuratete fantastica trebuie doar sa inchizi ochii si sa asculti.
    Apoi este cocosul. Si-mi place fantastic sa-l aud pe masculul gainilor cum imi spune ca incepe o noua zi.
    Apoi, cu coada ochiului privesc la ceas si zambesc. Incep sa bata clopotele bisericii.
    Apoi latra cateii ca doar si lor le e foame si ceva mai tarziu aud si cotcodacitul gainilor. E semn ca sunt in cuibar si eu iarasi am sa mananc oua proaspete.
    Cred ca atunci cand locuiesti la casa esti in sfarsit liber. Ai particica ta de rai.
    Ma bucur ca am avut curaj. Ma bucur ca am riscat si mai ales ma bucur pentru tot ceea ce primesc in fiecare zi de la Bunul Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @anonim, bine ai venit!
      mi-ar fi placut sa te semnezi.
      este f interesant ce ne-ai povestit aici. poate ca ar trebui sa ne spui - in mare, nu detalii - ce surse de venit ai, pt ca pe multi asta intereseaza. bineinteles, daca vrei si nu deranjam :).
      te felicit c-ai avut curaj sa lasi jobul si sa faci o asa schimbare in viata. bravo!

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      sunt si eu o noua agricultareasa ,dar de wekend.Acum 5 ani am cumparat o casuta batraneasca la 30 km de orasul in care locuim,cu 2000 mp in care am incercat sa avem de toate : pomi fructiferi,cativa busteni de vie, o gradina de legume si bineinteles floriLlocuiesc in oras din cauza serviciului si al ratelor, dar astept cu nerabdare vinerea sa pot pleca ACASA la tara.Imi placa sa am si eu cate ceva in gradina mea,deja am pus mazarea,spanac si acum urmeaza ceapa.Apropo nu am cumparat ceapa deloc de cand ne ocupam de gradina noastra.De-abia astept sa ma mut de tot acolo.dar deocamdata nu imi permite traiul, nu as mai avea nici o sursa de venit si nu cred ca se poate trai fara

      Ștergere
    3. Buna Loret si bine ai venit!
      Felicitari pt gradinuta!
      Ma gandesc ca totusi 30 km nu-s chiar atat de multi pt naveta, poate gasiti o solutie. Voi stiti mai bine :)

      Ștergere
  16. Am ajuns la sat din intamplare(nu aveam unde sa tin cainele ziua, cat eram la servici, si am cumparat un teren intr-un sat la 5 km de Arad). Apoi, tot din intamplare(am prins 2 ani fosrte buni la ,,job,, , am zis hai sa fac o casuta pe terenul ala sa fie de week end. Mergand acolo zilnic, am observat ce bine ma simteam.sI am decis casuta de week end sa fie si casuta de vara. Pe cand a fost gata (aproape gata) casa, am gasit un client nesolicitat care vroia sa inchirieze apartamentul din Arad, la un pret f bun. Am zis, la naiba, hai ca nu mor la tara un an. Dupa cateva luni, mi-am dat seama ca nu mai vreau sa stau la oras. Restul e poveste, si azi dupa 7 ani stau la tara, am renuntat la jobul din oras, si am o livada de nuc de 5 ha, dar teren este cumparat sa ne extindem la 8 ha. Castig mai putin decat inainte, dar timpul trece mult mai incet, in sensul ca te bucuri de fiecare zi, in loc sa te gandesti, ce repede trece timpul, sunt mult mai relax si happy, ma simt in fiecare zi cam cum ma simteam cand eram la liceu si eram in vacanta de vara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bina ai venit, Anamaria!
      Felicitari! Am intrat pe blogul tau si e impresionant ceea ce faceti. Bravo!
      Succes in continuare!

      Ștergere
  17. Minunat articol!
    Stress exista peste tot...la sat insa acesta este atenuat de viata sanatoasa : hrana,aer curat, liniste, energia pamantului.La oras exista stress determinat asa cum ai zis de sefi, care au o placere deosebita in a controla totul - orgoliu exacerbat,zgomote intense, aer inrespirabil, radiatii de la antenele multe etc.NIMIC care sa-ti intretina sanatatea nu se afla la oras.
    Ce tine omul la oras?FRICA de schimbare - de munca fizica, de renuntare la titlu de orasean si de cele de magaiere a orgoliului.
    Apreciez omul care are curajul sa faca aceste schimbari in bine.
    Sa fiti iubiti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincer zic, oricand prefer mirosul de baliga decat mirosul de pe Maniu la sase seara

      Ștergere
    2. esti tare la comparatia asta...am ras copios!

      Ștergere
  18. Si sa privim si la altii pentru a prelua idei...http://fymaaa.blogspot.ro/2012/05/leaganul-si-alte-comunitati-care.html

    RăspundețiȘtergere
  19. daca s-ar muta mai multi de la oras la tara poate s-ar mai schimba si oamenii pe la tara..n-ar mai fii barfitori si interesati de viata altora..ar mai vedea si ei altceva..alte idei alte principii de viata etc.mda..trebuie sa recunosc ca e ceva mai multa diferenta intre cei de la oras si cei de la tara..liviana candea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, este diferenta mare. si pe mine ma enerveaza la culme cand isi rup gatul uitandu-se in curte la noi ( da` fix, mai!) sau cand se uita la mine cand sunt in masina ( la fel de fix )

      Ștergere
  20. eu una daca nu as fi legata de maini si de picioare de amaratii astia de bani(care,tragand linie,abia ajung de benzina si hrana pentru o saptamana maxim), asa mi-as baga o demisie si as sta numai in curtea mea,incercand sa ma apuc de ceva......dar momentan nu dispun de bani,sotul inca are 5 rate de platit si avem inca multi ani de acum incolo de intretinut 3 copii.....deci este foarte greu.as vrea sa fiu propriul meu sef,sa fac ce-mi spune inima si sa stiu ca fac pentru mine,sa nu mam ai simt sclav pe plantatia altora care profita la maximum de tine,sa nu mai am 7 sefi si dead-line-uri care daca se poate ar trebuie sa le rezolvi de azi pe ieri

    RăspundețiȘtergere
  21. e misto la tara,poti sa faci si bani buni din verdeturi pt oras in extrasezon...m am limitat la rasaduri pe care le vand satenilor..e rentabil si nu ma plimb prea departe...sunt la 30 km de oras... probleme mari sunt cu plictiseala ...evit prietenii cei din zona ...ca..da... ei sunt cam din topor ...si cu cerutul... ca ....na ...la ei nu s-a facut....lol! nimic fara bani ....ca nimeni nu mi-a dat cand nu am avut...si m-au chinuit unii cu....furatul... da...acum vreau sa caut un teren aproape de oras sau sa ma asociez cu cineva...sa fac un solar 2,7;9....din alea mici ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca se pot face bani buni din verdeturi, nu inteleg de ce nu iti cultivi rasadurile.
      noi nu prea avem timp de plictiseala si da! ai dreptate cu prietenii din zona, mare dreptate!
      succes si spor iti doresc!

      Ștergere
  22. Salut. Ma gandesc si eu peste cativa ani sa ma mut undeva in afara orasului. Ma gandeam sa incep din timp - e.g. sa gasesc pe cineva la tara care sa ma ajute cu o sera si sa invat incetul cu incetul cu ce se mananca lucrurile. Deh, mi-e cam teama sa plec asa direct. Care au fost cele mai mari probleme pe care le-ati intampinat? De exemplu, ce stiati despre agricultura inainte sa va mutati? Mie imi este putin teama de aspectul asta..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, bine ai venit!

      Ce stiam despre agricultura ?:))) absolut nimic!
      Ne-am luat carti si am invatat, dar nu se compara cu practica. Din greseli am invatat.
      Probleme au fost multe, nimic de nerezolvat daca chiar vrei sa le rezolvi.
      Citeste-mi blogul, citeste-i si pe cei din blogroll-ul meu si ai sa vezi fiecare cu ce s-a confruntat.
      La tara e altceva, nu-i asa simplu ca la oras, dar e mult-mult mai bine.
      Nu m-as mai intoarce iara in oras.

      Ștergere
  23. Da, ce facem cu copiii, care trebuie dați la școală? Aveți copii? Poate ați rezolvat și problema asta, nu am citit toate comentariile. Desigur, pot merge patru clase în sat și încă patru la comună, peste deal, dar mai departe? Cum?, un apartament la oraș? Internat, că trebuie să dea piept cu viața? Chirie? Gazdă? Nu?, că doar n-o să-i ținem pe lângă fustele noastre până se-nsoară!
    Vezi tu, unii au motive (copiii și nu numai) mai serioase pentru a rămâne în cercul șoricelului, decât lipsa de imaginație, de curaj, de INIȚIATIVĂ tovarăși, să-i spunem pe nume, că nu ni-i rușine, lipsă de inițiativă în organizația noastră de partid! Felicitări că ai reușit să te instalezi între cotcodac și meri vărateci, pot spune că te invidiez, ”dară pe calea ce-ai deschis”...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca citeai tot ai fi vazut ca problema cu scoala este rezolvata. Da, am copil si lucrul asta nu m-a impiedicat.
      Nu stiu de ce toti aveti impresia ca la tara mai umbla copiii desculti si fetele cu paru`n impletit duc vacile la pascut, iar restul lumii traiesc la lumina opaitului!
      Poate din cauza acelei "organizatii de partid" de care unii mai sunt inca legati...
      Am la sat conditii mai bune decat am avut in Buc. Iar in Buc nu am stat in cocioaba!
      Noi am ales satul asta tocmai pt ca are scoala 1-8, apoi liceul este in comuna invecinata - 10 min de mers cu masina, iar facultate, daca o vrea si l-o duce capu` avem la Targoviste -35 km- ( care chiar a fost premiata de curand) sau chiar Buc.
      Asa ca motivul cu scoala, copiii etc nu tine! Daca il duce mintea si vrea, invata oriunde. Daca e un dobitoc, asa ramane.
      Scolile aproape de casa : asta a fost unul din principalele criterii cand am ales casa si satul asta. Si da, se poate si pe calea ce-am deschis.
      Imi place ca voi comentati, nu e bine, dar scoala, dar apa, dar canal, dar nu iesiti dintre peretii vostri sa vedeti despre ce e vb. Luati de bun ce va zic Antenele si Realitatile.
      Iesiti afara!!! Deschideti ochii, fratilor!! Nu mai traim in evul mediu!

      Ștergere
  24. Eu si sotul meu muncim si locuim in Anglia dar nu suntem fericiti, departe de familie, doar noi 2, vreme mereu intunecata, vara tine doar 2 saptamani, mancarea nu are gust si nici miros ca e modificata genetic.
    Eu am crescut la tara si sotul a petrecut mult timp la bunici lui si la amandoi ne surade ideea ca in viitoar sa ne intoarcem in romania si sa locuim la tara.
    In curand vom avea si un bebe si stau asa si ma gandesc ca aici nu e mai nimic frumos pentru el. Eu am crescut langa rau si langa padure, primavara adunam flori din padure iar vara ne scaldam in rau. Iarna ne dadeam cu sania, aveam curtea plina de pasari (rate, curci, gaini, prepelite) si animale (oi, vacuta, iepuri, pisica, catel) -Ce este mai frumos? Asta da copilarie!
    Pe langa casa avem pomi fructiferi plantati de tataie: meri, visini, ciresi, caisi, soc si gutui.
    Nu se compara toate astea cu statul la oras sau traitul prin tari straine departe de femilie.
    Sper ca Dumnezeu sa ne ajute sa ne mutam in viitor si sa fim sanatosi ca daca suntem sanatosi le facem pe toate!

    Va felicit pe cei care v-ati mutat la tara si pe cei care ati luat aceasta decizie!
    Doamne-Ajuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar par o copilarie desprinsa din povestile lui Creanga, e normal sa tanjesti dupa asa ceva.
      Acu` nu mi-ai zis de cat timp esti plecata, vezi tu, nici in Ro nu mai e ce a fost. Si-s unele lucruri care uratesc tot si te fac sa vrei sa pleci inapoi.
      Alt adevar este ca si voi ii puteti face bebelului copilaria pe care tu ai avut-o: o casuta la tara, o gradina, animale si multa multa munca. E greu, dar se poate face.
      Eu zic sa veniti in tara, uitati-va, analizati si apoi hotarati. Nu hotari numai cu inima.

      Ștergere
  25. Scumpa mea Iuliana,

    Eu si sotul tocmai ne facem o casuta la tara ,la 17 km de Slatina, Olt si sotul are vreo 200 de hectare arenda cu cereale. Si eu vreau neaparat sa ma mut la tara, dar la fel cu toata lumea matem... de naveta copiilor, de munca, etc. Dati-mi un sut in fund, va rog, sa ma mut mai degraba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 17 Km si te temi? Chiar n-ai de ce.
      Considera ca ai primit sutul in fund :)))
      Nu va fie teama de probleme, de munca, infruntati-le si gasiti solutii.
      Totul o sa fie ok, o sa va para rau ca nu ati facut pasul asta mai devreme.

      Succes:)

      Ștergere
  26. Buna seara,urmaresc blogul de ceva timp..nu mai stiu exact ce cautam pe net,ceva despre rasaduri asta-i clar (sunt gradinareasa in devenire) stapana cu acte in regula pe 250 m livada si loc de plantat tot ce iti place+70 m gradina flori ..nu de comercializat ci pt ca de cand o avem pe Paula,fetita noastra ne-am gandit serios ca la apartament nu-I viata asa ca ne-am facut o casa langa Bucuresti ( Branesti).....ador linistea asta,jur ca nu as mai putea trai in apartament....spre ex,astazi abia pe la 8 am adunat pitica in casa cu amenintarea ca maine are scoala etc...Felicitari voua si din suflet o spun...eu sunt pentru viata la tara si pentru mncarea sanatoasa.Daca iti place nebunia,aglomeratia ,mizeria si mitocania (uneori si in doze admise de lege) esti pentru oras,daca insa iubesti natura si tot ceea ce iti poate oferi ea,esti pentru sat.Cu mult drag,Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit pe la noi :)
      Felicitari si voua! Nimic nu se compara cu legumele, fructele, conservele, sucurile etc facute din plante ingrijite de tine.
      Si foarte curand se vad si rezultatele: nu am mai racit ( o smiorcaiala scurta de o seara si trece cu lapte cald si miere sau un ceai cu lamaie), nu ne-am mai ingrasat, copiloiul are o culoare sanatoasa si nu mai are cercane ( sa nu mai spun cat s-a inaltat...acum eu stau cu capul pe umarul lui, nu el pe al meu).
      Iar linistea, aerul, apa...nu se compara cu ce e la oras. Dar cred ca ai inceput sa observi asta.

      Ștergere
  27. pe 1 mai, probabil ca ma sinucid social (asa este considerat downshiftingul de catre familie si aia care stau la sat), visul meu e sa fiu liber: http://sandrinilie.blogspot.co.at/2014/03/e-visul-meusi-am-dreptul-sa-il-realizez_17.html , manifestul meu e aici : http://sandrinilie.blogspot.co.at/2014/02/impreuna-putem-face-mai-multe-decat.html abia astept, deja am luat seminte de peste 100 de euro, am casa de lemn tencuita cu lut, acoperis de toata jena, anexe slabe dar un curaj nebun sa fac panouri solare, o baie in interior si o toaleta noua in exterior, si poate ma voi face profesor de desen daca nu pot sa imi castig existenta dintr-o mica sera cu produse bio, sau din gemuri si conserve naturale din macese sau sucuri gen socata, ori conserve de ciuperci de padure, apai cred ca ma pun acum sa fac o lista din ce as putea face bani la tara poate si altii prind aripi, inainte de toate ar trebui toata lumea ca nu e usor, si e mult mai greu decat la oras si nu esti sclav, daca muncesti mananci sigur mai bine decat daca muncesti la oras + ca poti sa lucrezi cat vrei sau cand vrei, daca stai la tara, toata iarna si vara poti sta in casa , curentul e ieftin, netul 15 lei 20 mb, tv 22 lei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit!

      Nu pot decat sa te felicit din toata inima, sunt sigura ca vei reusi.
      Sa nu te astepti ca o sa fie totul lin si usor, dar tot raul spre bine, cu ajutorul greutatilor vei invata mult mai multe si vei putea sa reusesti in ceea ce ti-ai propus ( sau ceva de genu` ce nu te omoara te face mai puternic).

      Ștergere
  28. Pentru ca majoritatea va intrebati cum sa va sustineti financiar la tara am facut un articol intre cele 2 comentarii: http://sandrinilie.blogspot.co.at/2014/03/surse-posibile-de-venit-in-mediul-rural.html.

    Asta pentru ca la tara e mai greu decat credeti, inafara de vocea scarboasa a lumii si de hotii (care in loc sa te sprijine te fura sau stau in carciuma, si au mana lunga), imi pare rau ca la tara stau aia lenesi si prosti, iar la oras aia fraieri si fricosi (deci sclavi), asa in mare parte, e bine ca noi incercam sa schimbam fata taranului roman si a romanului in general, sper ca ideile mele sa fie folositoare si poate mai sunt si altele mai bune de adaugat.

    RăspundețiȘtergere
  29. bravo pentru curaj! cat despre durerile de spate si in general, conduita fizica a gradinarului, e o carte tradusa de TEI, numita Gestul corect. e scrisa de un gradinar francez si cred ca te va scuti de multe neajunsuri ale efortului fizic necontrolat corespunzator. o gasesti sigur pe net. spor! Florin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O am si am citit-o, incerc sa fiu atenta, dar .... :)

      ( bine ai venit!)

      Ștergere
  30. 500g se porc- vor fi 5 euro, dupa trecerea la euro- 100g de ceai peste 3 euro, intreaba lumea: unde gasesc mai "mare" mai " mult"- nu gasesti decat daca iti faci tu! Socoteala va fi o imensitate de cheltuiala- insa lumea occidentala nu mai poate judeca. Dau 3-4-7euro pe o gogoasa sau paine- integrala- asa va fi si la noi. Si nu mai e mult pana atunci! E vorba de sanatate, de liniste, de exemplu pe care l dai copiilor- pt ca nefacand si neavand timp- asta invata si ei, ca daca vor mancare, trebuie sa l distruga pe colegul, sa si pastreze jobul. Vor pleca de la oras de foame, si vom cumpara si pamant in alte tari, bulgaria..poate. Am incredere ca romanul nu va da 7euro pe o paine integrala...pt ca nu e asa dobitoc! Problema e tot ceea ce devine ilegal- pt ca e singura metoda prin care devii obligat...legea. Dar cine poate gasii o metoda legala- traieste nu bine, ci cel mai bine posibil- la ora asta. Daca 150g de nuci vor costa 4-5euro- si tu ai 2 nuci in curte- fa un calcul- si nu trebuie aa muncesti pt a se face nucile- doar le culegi si le vinzi. Deci ei pot interzice vanzare, ca pe vremea comunistilor- incearca acum cu rosiile- EU- ul...dar romanul va face oricum, si pt asta suntem se pare unii dintre cei mai destepti cetateni europeni..fara indoiala. Cu durerea de spate- trebuie sa vina la tara si "specialistii", " vracii", " moasele"- se va face i super comunitate...si se vor ajuta intre ei! Spiritul romanesc, si intuitia omului- nu ti le poate cumpara statul sau EU decat daca te vinzi tu singur!

    RăspundețiȘtergere
  31. Si eu recomand cartea sperantei anton- med naturista! Sunt uimita de ea!

    RăspundețiȘtergere
  32. Concluzie, poate prematura, dupa 1 and de stat la sat, cheltuielile sunt cam la fel, daca nu luam in calcul investitia in casa, teren si altele similare, dar calitatea vietii e mai buna :)
    Ce-i drept avem niste avantaje, eu muncesc de acasa, partenerul e pe cont propriu de mult si un apartament inchiriat, iar casa e mostenita...
    Suntem la inceput de drum, mai avem mult de investit, ne-am mutat cam de pe-o zi pe alta, nu a fost ceva planuit indelung, am rugat un vecin sa ne are gradina, am pus una alta iar prin iunie 2016 eram deja mutati, in plin santier :)Deocamdata avem strictul necesar, baia si bucataria sunt functionale, dar nu prea aspectuoase, sunt multe de facut inca, dar ne simtim bine :)
    Avem liniste, un parau in fata casei, padurea la vreo 20 min de mers pe jos, un rau la vreo max 5 km; o gradina cu legume, mai am de invatat pana reusesc sa estimez corect necesarul de hrana, dar cu toate astea am cam avut de toate, mai putin pastarnac si patrunjel. avem si rate si cativa iepuri si urmeaza si gaini, gaste si bibilici, doar sa finalizam cotetul. Bineinteles ca peisajul n-ar fi complet fara 2 catei si 2 pisici iar in viitor am vreo si niste stupi, pt consum casnic.
    Cel putin deocamdata, n-am avut experiente neplacute cu vecinii, ce-i drept, nu prea parasesc curtea. Drept urmare mie-mi prieste traiul la sat.

    Numa` bine va doresc!

    RăspundețiȘtergere