marți, 11 august 2015

Pepene galben "Heart of Gold"

Nu-mi plac pepenii galbeni. Numai cand le simt mirosul, fac cale intoarsa, ii ocolesc, plec din zona aia. Pur si simplu, nu suport acel miros. De mancat, nici nu mai zic. Nu mananc nici picata cu ceara.


De anul trecut am hotarat sa avem in portofoliu ceva fructe, asa ca ne-am propus sa incepem cu pepeni galbeni.
Ideea a fost ca sunt placuti de multa lume si ni s-a parut noua ca nu-i chiar grea cultivarea lor, plus ca vazusem soiuri care se puteau palisa.


Asadar am inceput sa caut ceva soiuri vechi, la fel ca la legume, cautand calitatea in detrimentul cantitatii. Dupa indelungi cautari pe net, dupa cateva discutii cu unul si altul care se pricepeau la ei, m-am hotarat la doua soiuri, unul dintre ele fiind Heart of Gold.
L-am ales, asa cum am zis mai sus, pentru ca e soi si nu hibrid, ba inca un soi vechi, fructele sunt mici  (cei mai mari au avut in jur de 500gr, marea majoritate avand 300-350gr, dar au fost cativa pe la 100-150gr) si poate fi palisat. La noi fiind spatiu limitat, trebuie sa gasim solutii de crestere pe verticala.

In partea dreapta sunt pepenii palisati
Am semanat semintele prin martie, au germinat destul de greut, dar apoi rasadurile au crescut frumos. Pe la inceputul lui mai am plantat rasadurile la loc definitiv. Curand, Lucian a cumparat plasa si a montat-o, pentru ca la cateva zile de la plantare pepenasii au inceput sa-si intinda "antenutele", invadand vecinii ardei.
Inevitabil, au fost atacati de afide, apoi de fainare, plus ca au avortat (si inca avorteaza) la greu. In mod sigur, am facut si noi o gramada de greseli in privinta ingrijirii lor, dar cu toate astea au avut rod. Nu mult, nu suficient pentru vanzare, dar a fost si mai este.
Sunt dimineti cand intru in solar si gasesc pe alee unul, doi, trei cazuti si atunci am impresia ca primesc un cadou.



Dar iata ca a venit momentul in care pepenasii au fost gata.
De fapt, atunci cand sunt copti, cad singuri de pe vrej, ceea ce e perfect pentru niste incepatori ca noi. Gen "pica para malaiata" :).


Sunetele pe care le scoteau baietii atunci cand i-au gustat, m-au facut sa-i incerc si eu. In plus, am remarcat ca nu aveau mirosul ala greu si insuportabil de pepene galben.
Asa ca i-am incercat. Fructele au coaja foarte moale, sunt placut parfumate, foarte zemoase, dulci, aromate.
Ca si concluzie, iata cum, adult fiind, mi-am descoperit o noua pasiune si am inceput sa mananc pepenii galbeni cultivati de mine. Iar la anul, in mod sigur, vom aloca o suprafata mai mare pentru cultivarea lor.
Cei care vor sa cultive acest soi, ii sfatuiesc sa nu ezite s-o faca, produsul final este exceptional!
V-o spune una careia nu-i plac pepenii galbeni :).

18 comentarii:

  1. Iuliana, nici mie nu-mi plac pepenii galbeni. Am senzatia ca mananc parfum cu apa. :)
    Dar, cei din pozele tale arata foooaaarte bine! Parca si culoarea lor este mai inchisa decat a celor pe care i-am incercat pana acum.
    In schimb, am admirat dantelaria de pe coaja. :) Sa-i mancati sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt mare fan pepeni galbeni si astia ai vostri arata bestial. Si faptul ca se pot palisa e un mare avantaj. De unde ai facut rost de seminte? Ca eu am incercat cu seminte din comert si nu am fost incantata de ce a iesit. Viorica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, nu mai stiu. Am avut doua valuri mari de achizitionat seminte din mai multe parti si nu mai tin minte.
      Dar daca ti-i doresti pt la anul, trimite-mi pe mail adresa si-ti pun intr-un plic cateva seminte. Deja am stras atatea de cred ca as putea cultiva un hectar cu ele.

      Ștergere
  3. Aruncati cu pepeni galbeni dupa mine,Doamne cat imi plac! Si cei rosii imi plac,dar cei galbeni parca intotdeauna mi-au placut mai mult, insa nu cei zemosi,cei malaeti .Cu painica de casa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu paine nu i-am incercat, o idee buna :). Cand eram mica ne dadea mamaia la tara pepeni rosii cu paine si se "bateau turcii" la gura noastra.

      Ștergere
  4. Nici eu nu am mancat patrunjel pana anul trecut :) dar acum, patrunjelul meu, este nelipsit in salata :)

    Arata tare bine pepenasiii. Nici eu nu ma prea omor dupa ei, dar sunt preferatii mamei. Poate am sa incerc si eu la anu, daca ii recomanzi cu asa mult drag :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nici mie nu-mi plac pepenii galbeni, dar zau ma faci sa incerc! nu de-alta, dar tot ce mi-ai recomandat a fost fix cum ai spus, ca dovada ca avem gusturi comune - n-ai idee cu cat drag ma gandesc la tine cand culeg azoici din gradina. vorbim in toamna-iarna, vremea schimbului de seminte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar ce "rotunda" m-am simtit ieri cand ti le-am vazut in poze. ma bucur ca-ti plac, sunt primele in top la mine.
      vorbim in toamna, sigur :)

      Ștergere
  6. Iuliana, astia erau pepenii mei favoriti cu niste ani in urma, dar nu prea i-am mai gasit la piata. Vezi cum faci ca la anul sa ai multi multi multi de vanzare, ca ma abonez :) Poate o sa iti cer si niste seminte, dar nu prea cred ca are rost sa le irosesc, pentru ca la mine nici castravetii nu se fac deocamdata. oricum, pastreaza semintele ca sunt foarte valoroase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei seminte, numai spune. Cu drag iti trimit.
      Cat priveste cultivarea lor, am ganduri mari cu ei. Vedem ce o mai fi.

      Ștergere
  7. Coaja arata de parca este crosetata. Imi place culoarea lor la interior si daca mai au si gust bun atunci chiar merita efortul! Mie imi plac pepenii la nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Exista un pepene "galben" cu miezul alb-verzui. Acela mi se pare cel mai bun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca-s multe alte soiuri bune. Eu mai caut, poate pana la anul voi gasi alte noutati

      Ștergere
  9. ziua buna,
    urmaresc de mult timp blogul vostru, este extraordinar ce faceti. avem si noi o gradina langa Iasi, sper ca pana da zapada sa ne mutam la casa pe pamant acolo. cum pot intra in posesia unor seminte de asemenea pepeni galbeni si de vinete albe ce se pot palisa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna Radu!
      felicitari pt decizia de a te muta la tara :).
      trimite-mi pe unul din mail-uri ( vezi sus in stanga) adresa ta si-ti trimit. inca nu am recoltat semintele de vinete, asa ca iti voi trimite cand le voi avea pe toate gata.
      numai bine si succes!

      Ștergere