luni, 24 august 2015

Pe final de august

Uite cum mai e o saptamana si s-a dus si august! Nu stiu cand si cum a trecut vara asta, nici n-am prea simtit-o. Ceva de genu`: acum era dimineata si dadeam mancare la pasari, apoi brusc era seara si le puneam animalelor ultima masa din zi.
Am muncit amandoi ca doi apucati, seara picand franti, dar anul asta avem rezultate, incepe sa se mai vada cate ceva. Pana acum bilantul e multumitor.

Soarele arunca o ocheada in solar.
A plouat si pe la noi, a plouat chiar bine si a fost frig. Adica, de la 40 de grade s-a ajuns pe la 15-16 in decurs de doua zile. Am resimtit chestia asta si am tremurat cu totii.
Acum este placut, serile si diminetile sunt reci (ciorapii in picioare si un pulover sunt chiar necesare), dar peste zi este bine.
Gainile si ratele incep sa se imbrace pentru timpul rece, le-au aparut tuleiele noilor pene, iar ratele sunt in perioada in care-s tare albe si frumoase. O sa vina vremea ploioasa si atunci or sa arate ca niste purceluse.

Closcutele isi plimba plozii peste tot prin curte si-mi e tare drag de ele cand le vad. Imi e drag si de restul animalelor si pasarilor pentru ca nu le fac nimic puiutilor. Ceea ce am vrut, merge! Adica pot convietui foarte bine cu toatele in acelasi loc, tolerandu-se unul pe celalalt si impartindu-si teritoriul.
Chiar ieri ma uitam prin curte la una din closti si la puii ei, iar unul din puiuti a inceput sa fuga luandu-se dupa o gaza. Si a fugit dupa ea pana s-a oprit fix pe botul lui Mairon care dormea linistit. Mi-a stat inima in momentul ala si n-am mai putut sa spun nimic, nici nu prea stiam cum sa reactionez. Dar el a deschis ochii, a clipit nedumerit de mai multe ori uitandu-se incrucis la piticania de pe nasul lui, apoi a miscat incet capul, iar puiul zapaug a fugit rupand pamantul la maica-sa. Dupa care s-a culcat la loc cu un oftat adanc, exasperat probabil ca a fost trezit.  

 

Plantele au trecut si ele de socul termic din ultimele zile, unele cu bine, altele nu prea. 
Prin rosii a aparut Tuta Absoluta si a cam facut ravagii. Nu m-a luat prin surprindere, pentru ca o asteptam, dar sigur ca nu-mi convine (si-i atat de scarboasaaaa, iac!).

Cam asa arata unele rosii dupa temperaturile din ultimele trei saptamani.

Si cam asa arata o parte din castraveti atacati de acarieni, cred (sunt plini de panze de paianjen, dar acestia sunt foarte mici, eu una nu ii vad cu ochiul liber).

In schimb vinetele si ardeii merg bine, nu par afectate si nici nu prea sunt pierderi printre ele.



Cu toate astea, recoltam din belsug si ne bucuram de rezultate. La ordinea zilei am conservaraiele si recoltatul semintelor pentru culturile de la anul.
Iar cand ma uit la cele de mai jos, uit de pierderi, de munca, de tot ce e rau. Nici nu as putea altfel, vazand asa rezultate.






Nebunie de arome si culori, o adevarata terapie :).



Am mai spus-o, anul asta natura a fost atat de buna cu noi! Adica e asa o mare diferenta fata de anul trecut.
Imi pare ca se anunta o toamna bogata si imbelsugata, cu camari pline, iar lucrul asta nu poate decat sa ma bucure.

Mai sper sa fie una lunga si calduta, astfel incat sa ne obisnuim treptat cu lipsa bunatatilor verii.

10 comentarii:

  1. Buna dimineata. Minunata recolta. Imi pare rau de plantele afectate dar, ce sa-i faci, si natura trebuie sa-si ia portia. O saptamana plina de spor si bogatie va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe bune? Tuta Absoluta?
    Prea ziceai serios, asa ca te-am crezut si am cautat pe net sa vad daca aflu ce e... Nu m-as fi gandit la asa ceva ... asa nume sa se gaseasca unei fiinte :)

    Rosiile tale arata intr-un mare fel!!! Sa va bucurati de tot ce aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. numele ca numele, dar lasa prapad in urma ei. nu-ti doresc sa te intalnesti cu ea, dar urmareste gogonele. daca ai gauri in ele, tuta tutelor e acolo.

      Ștergere
  3. Ei uite asa a fost si la noi iulie si august, munca si iar munca ba in gradina, ba la fan, ba cu animalele. Nici nu mai stim ce e ala concediu sau weekend. Partea buna e ca ne place :)
    Tare frumoase rosii mai ai. Te pomenesc de fiecare data cand vad roadele de la cele de Dambovita. S-au facut uriase. Un singur fruct sanatos am reusit sa culeg anul trecut din rasadurile castigate la concursul tau, si din ala am un rand plin in solar cu minunatii. Multumesc inca o data! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai salvat soiul, chiar merita. Nu-s asa aspectoase, dar nici nu conteaza.
      Mult spor, harnicutilor :)!

      Ștergere
  4. Toamna bate la usa.Galinaceele s-au strans frumos peste busteni,cateii au nevoie de odihna dupa cat soare au suportat ,felinele,cu siguranta,lenevesc precum aluatul ,in loc caldut. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. multumim pentru pozele oferite. Sunt sigura ca e doar un crampei din viata voastra plina de energie si culoare.

    RăspundețiȘtergere