luni, 10 august 2015

Inimi (rosii cinstite I)

Toata lumea cred ca a auzit de soiul de tomate "Inima de bou". Stiu sigur ca are multi fani, Lucian numarandu-se printre ei. Ar lasa orice alta rosie in favoarea unei "Inimi de bou".
Seminte din acest soi se gasesc din belsug in comert, plus ca au aparut pe net fel si fel de vanzatori/cultivatori etc care-si lauda acest soi. Au si de ce, soiul este intr-adevar gustos, suculent, cu piele subtire, asa cum ii sta bine unei rosii.
Anul asta am avut placerea sa cresc mai multe tipuri de tomate din acest soi, iar azi voi prezenta cateva din ele, cele mai harnice, care s-au copt primele.
Aceste rosii (soiuri multe, vechi si bune)  le-am plantat mult mai tarziu, pe la inceputul lui iunie, ca sa fiu sigura ca vor creste bine si armonios.


In imagine avem patru soiuri de Inima de Bou de culoare roz, rosie, galbena si alba.
Inima de bou roz, ca si cea rosie, nu au absolut nici o asemanare cu cele din comert. Pot spune ca acelea din comert sunt mici copii nereusite ale acestui soi.

Inima de bou rosie
 Cresc in ciorchini de cate trei - patru - cinci fructe, iar fructele sunt mari, cu umeri usori verzi.

Inima de bou rosie
Gustul este absolut fantastic si nu are nici o legatura cu cele din comert. Este gustul rosiilor de pe vremuri, iar cand rupi rosia in doua, aceasta se brumeaza. Nu am mai vazut din copilarie asa rosii.

Inima de bou roz
Plantele au crestere nedeterminata si ce mi s-a parut absolut spectaculos la ele, nu sufera de lipsa de calciu.


Toate patru soiurile au frunze rare, cresc cam alambicat, iar semintele-s putine in fruct.

Pe etajele unu si doi au fructe mari, pe celelalte sunt mai mici, dar inca sunt in crestere. Rodesc foarte bine pentru un soi.


Daca cea galbena mi s-a parut cea mai frumoasa dintre ele, ei bine, cea alba mi s-a parut o adevarata minune. E atat de delicata si frumoasa, o adevarata bijuterie.
Sfatul meu este ca aceste soiuri sa nu lipseasca din gradinile pasionatilor.
Merita cu varf si indesat orice efort.

4 comentarii:

  1. In solar le-ati pus, Iuliana?
    Mie nu prea mi-a mers "inima de bou" in solar. Cand a dat caldura le-a afectat foarte tare. Dar pana atunci am mancat si noi.... insa numai rosii. Cele albe mi-au facut si mie rau cu ochiul :)
    Foarte frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In solar sunt puse, in locul ala pe care ti l-am aratat.
      La mine caldura a afectat aproape toate soiurile, mai putin cele care-s plantate in capete.

      Ștergere
  2. Pohta nebuna ,nu alta,nicaieri nu-i ca la Romanica noastra,asta e.Bucurati-va de ce aveti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rosiile inima de bou sunt si preferatele mele... nu le-as schimba pe nici o rosie. Din pacate mama le aranjeaza cumva in fiecare primavara: sau pierde din samanta, sau amesteca cu samanta celorlalte rosii. Anul acesta in afara de faptul ca a incurcat samanta, a pus inima de bou pe primele rosii care s-au stricat de la o mica inundatie din gradina la inceputul verii, pe vremea cand mai ploua...deci mai putine rosii inima de bou.... nici nu stiam ca sunt si galbene din soiul asta...

    RăspundețiȘtergere