vineri, 5 februarie 2016

Concluzii dupa patru ani. Prima parte - Viata la tara

Luna asta se implinesc patru ani de cand am cumparat bucata asta de pamant, aflata intr-un sat absolut obisnuit, la intersectia a doua ulite dintr-un colt al satului (strazi nu le pot zice, ca-s neasfaltate ca si acum patru ani).
Patru ani care ne-au schimbat complet pe noi, oraseni get-beget, niste oameni obisnuiti, tipic romanului mediu cu casa, masina si rate la banci.
Am ales sa plecam la tara nu pentru ca nu mai aveam ce manca la oras, ci pentru ca am vrut o schimbare, am vrut mancare sanatoasa pentru Adi, am vrut spatiu, am vrut o afacere de familie din care sa ne castigam painea de zi cu zi.
Am venit aici cu niste impresii si pareri despre sat si tot ceea ce implica el, impresii care in timp s-au dovedit gresite, atat in sens pozitiv, cat si negativ.
Cum ziceam, anii astia ne-au schimbat modul de viata la 360  180 de grade. Daca la Bucuresti toate erau la indemana iar unele lucruri mi se pareau firesti si ca mi se cuvin, aici am constatat ca trebuie sa muncesti din greu pentru anumite lucruri.
In acesti patru ani am vazut si constatat multe lucruri si pot trage o concluzie. Evident, sunt numai patru ani, deci experienta nu e mare, iar analiza-i una precara, poate subiectiva, desi nu-mi doresc asta si este valabila pentru zona in care ma aflu.
Am gandit ca exista doua mari categorii care se pot dezvolta in mai multe subcategorii:

  1.  Viata la tara

 a. Traiul de zi cu zi

Locurile de munca si venituri


 La sate nu exista locuri de munca in afara de primarii, politie si scoli. Cand au noroc mai vezi cate unul angajat la Posta Romana sau diferite directii ce apartin de Agricultura.
Satenii lucreaza la oras, de regula barbatii, pe salarii de mizerie si, atunci cand le primesc, pe jumatate din norma de bonuri de masa care li s-ar cuveni. Pleaca dimineata devreme si vin seara tarziu sau sunt cazuri cand pleaca la oras luni dimineata si se mai intorc acasa vineri seara. Femeile muncesc si sustin gospodaria, au grija de copii, animale, pasari, gradina si culturile din camp cu tot ceea ce implica asta.
Cand copiii cresc iau locul barbatului si vor face naveta sat - oras zilnic sau saptamanal. Dupa care va urma rata la apartament si vizita la parinti o data pe saptamana, apoi la doua saptamani, apoi la o luna, la Paste si/sau Craciun. Cunoasteti voi, povestea-i clasica.
In general, in gospodarii exista cate o vaca, unul sau doi porci (de regula, unul il tin pentru ei si-l vor taia de Craciun, celalalt il vor tine pentru vanzarea din preajma Craciunului) si pasari cele mai multe dintre ele fiind gaini. Mai exista gospodarii cu rate, curci si (mai rar) gaste si bibilici.
Poate e o coincidenta sau nu, dar am vazut ca in unele gospodarii unde barbatul nu are un loc de munca stabil,  mai au si cate un cal. Caruta si calul sunt inca la putere, la fel si aratul cu plugul si calul, dar cu toate astea sunt si multe familii care au de ceva timp tractoare cu care isi lucreaza pamantul.
In sate mai exista "privatizatii". Adica acei oameni care si-au amenajat un magazin in camera de la drum a casei. In acele magazine muncesc numai membrii familiei si acolo vei gasi de toate, incepand de la seminte si chimicale pana la chiloti, tricouri, produse de igiena si papuci de plastic, terminand cu bautura si mancare foarte ieftine si extrem de prost calitative. Cateodata mai vand fructe, legume, oua, branza luate de la unii oameni din sat si da! au clienti la ele.
Mai exista, in unele cazuri fericite, diverse ferme prin sate. De regula, in acele ferme (vegetale sau animale) lucreaza membrii familiei, dar in sezoane mai aduc oameni de afara.
Alte venituri provin din vanzarea produselor facute in gospodarii: legume, fructe, oua, branza, carne. Nu se mai duc la piata, sunt samsari care vin in sate si le iau de la poarta pe preturi de nimic. Produsele nu sunt multe pentru ca in mare majoritate oamenii sunt batrani, nu mai au putere si au copii la oras carora le trimit din ele, deci castigul este foarte mic.
Alte venituri ar mai fi cele provenite din ajutoarele sociale.

Conditiile din gospodarii

In marea majoritate, casele sunt intretinute si frumoase. Exista gospodarii cu case batranesti in care locuiesc sau cu case nou construite, de obicei foarte mari si cateodata nelocuite, gospodarii preferand sa stea tot in casa batraneasca. Desigur, asta nu e o regula, dar am intalnit foarte des astfel de cazuri.
In mare majoritate exista bai amenajate in case si bucatarii cu apa curenta. Apa este trasa din putul propriu si este deversata in fose.
Curtile si gradinile sunt ingrijite si frumoase, unele gospodarii avand in plus curti special amenajate pentru pasari si animale.
Primavara si toamna au loc curateniile generale, iar aerul devine irespirabil din cauza focurilor - ard tot ce e rest vegetal, plastic sau ce mai gasesc prin curti. Dupa acest hei-rup, in special primavara, inaintea Pastelui, satul isi schimba fata: curtile sunt foarte curate, cochete chiar, gradinile sunt proaspat sapate si in parte cu culturi pe ele, pomii sunt varuiti, apar florile de primavara si totul devine mirific.


b. Scoala

Cu cat satul este mai mic cu atat nivelul scolii este mai prost. Parerea mea este ca in Romania nivelul educatiei a scazut foarte mult, dar la sate situatia este strigator la cer de grava.
Nu voi vorbi de faptul ca am avut o surpriza extrem de neplacuta sa constat ca exista profesori care scriu incorect gramatical, nici de faptul ca un profesor sa fie corectat de un elev la materia pe care se presupune ca e pregatit, ci de faptul ca un profesor preda cel putin trei materii, materii importante si fara nici un fel de legatura una cu alta.
Dar am avut si surprize placute in care am vazut profesori dedicati si care chiar se straduiau ca elevii sa inteleaga ceva din ceea ce spuneau si care comunicau voit si real cu acestia.
La una din sedinte am avut surpriza sa mi se spuna in fata ca exista unele criterii politice, fapt ce nu m-a mirat foarte tare, dar care m-a facut sa ma simt ca intr-una din povestirile lui Caragiale.
Conditiile din scolile de la sate sunt foarte proaste si aici voi mentiona numai faptul ca nu exista bai in scoli, copiii facandu-si nevoile in latrine (o gaura in pamant, trei pereti din scandura, o usa si un miros insuportabil). Iar acolo unde exista bai (in satele mai rasarite), in speta e vorba de un singur WC la o multime de copii.

c. Cultura

Am introdus acest subcapitol ca sa ne mai amuzam putin. La sate nu exista surse de cultura si nici locuri de recreere. Da, exista acele faimoase parcuri facute pe bani europeni, parcuri care nu-s vizitate decat vara de cativa copii din satele respective.
In satul vecin exista un asa-zis parc, cred ca are vreo 500 mp, trei banci si o statuie, care este inchis cu lacat in cursul saptamanii, accesul fiind permis numai in week-end-uri.
Din cate stiu, mai exista cate o biblioteca sau doua in zona. Fostele centre de cultura comuniste s-au transformat in discoteci care au dat faliment la un moment dat, iar acum sunt pur si simplu niste cladiri lasate in paragina.
Singurele locuri mai la indemana unde vorbesc de una - alta sunt la biserica, in fata portilor si in birturile din sate. 
Nici la Gaesti (orasul cel mai apropiat de zona noastra) daca te duci nu gasesti mare lucru. Nu am vazut/auzit sa existe vreun muzeu sau teatru.
Sigur, alta e situatia in cazul oraselor mai mari, dar mai departate, cum ar fi Targoviste sau Pitesti.


d. Informatii

Internetul a patruns foarte bine si la sate, deci nu as putea sa spun ca nu ar avea de unde sa ia informatii, problema cred ca e faptul ca nu stiu cum sa caute si sa centralizeze acele informatii.
Parerea mea sincera este ca in general tara ne vrea prosti, la sate in special!
Nu le spune nimeni nimic, nu le arata nimeni ca exista si altceva in afara de ceea ce fac.
Un prim exemplu care-mi vine rapid in cap: desi este nerentabil si o recunosc si ei, continua sa cultive cereale pe care le vand la preturi de nimic. De cele mai multe ori banii obtinuti din vanzare fiind mai putini decat cei cheltuiti cu seminte si lucrarile specifice acestei culturi, dar sunt si cazuri fericite cand scot atat cat baga.
Nu vor sa se asocieze, dar nici nu cred ca cineva le-a explicat in detaliu si cu rabdare ce inseamna asta.
Dar cum speranta moare ultima, am intalnit cativa tineri din sate intorsi de la facultatile din orase si care chiar au mintea, vointa si puterea sa faca ceva. Am si auzit de altii, prin alte parti, ca au avut succes.

e.  Felul lor de a fi.
 
In general, la sate oamenii sunt mai deschisi, mai luminosi si zambesc mai mult. Evident ca exista si morocanosi, oameni inchisi etc, dar in general ei zambesc si rad in hohote.
In ciuda faptului ca viata la tara e asa cum e, ca-s greutati mai multe, ca si ei au cheltuieli, facturi, copii de dus la scoala, zambesc.
Poate ca asta e felul de a raspunde, nu stiu.
Sunt curiosi si indiscreti, iar unii dintre ei nu ezita sa isi rupa gatul uitandu-se la tine in curte in timp ce trec pe acolo.
Oamenii muncesc mult si din greu, contrar a ceea ce se spune. Isi castiga painea mult mai greu decat la oras. Sunt unele familii unde copiii muncesc de mici si isi ajuta real parintii in gospodarie. Cei care sunt in putere isi lucreaza pamantul, au grija de el. De fapt, muncesc pana in momentul cand o boala sau batranetea ii imobilizeaza.

Va urma o a doua parte despre experientele traite ca mic antrepenor in rural.

25 de comentarii:

  1. *o singura mentiune - atunci cand ceva se intoarce la 360grade, revine, de fapt, la pozitia-i initiala. Formularea corecta, pentru ca inteleg ceea ce-ai vrut sa expui, este ca viata s-a schimbat la 180grade.

    Lasand asta la o parte, mi-ar placea, sincer, sa ma regasesc in spusele tale, dar faptul ca suntem la doar 8km de cel mai apropiat oras face ca toata feeria sa piara.
    Viata la tara e frumoasa atunci cand "tara" nu a fost, inca, alterata de traiul la oras...
    Asa ca nu-mi ramane decat sa va invidiez, pentru ca tara voastra-i mai taraneasca decat tara mea, in care taranul nu mai munceste, pentru ca au rosii la oferta la hipermarket, si "sunt de-alea bune, le tii o saptamana si tot nu se strica"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru atentionare :).
      asta am vrut sa spun si voi modifica in text.

      vorbind despre legume, isi cultiva gradinile si-s chiar frumoase, la fel si campurile. nu am vazut intr-o gospodarie cu oameni muncitori sa nu aiba rosii si alte legume necesare peste an.
      dar sigur ca si aici influentele orasului incep sa se vada. probabil ca in cativa ani situatia nu va mai fi la fel.
      om vedea.

      Ștergere
  2. In general, ce-ai scris tu se pliaza pe imaginea pe care o am si eu despre sat, formata in satul unei prietene unde ma duc destul de des. Da, asa e, tara si lumea ne vrea prosti si nu poate decat sa-mi fie ciuda ca, desi am avea tot ce ne trebuie s-o ducem ca-n rai, noi o ducem tot prost de doua mii de ani ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt optimista, sper ca intr-un final, cat mai curand, sa vedem cu totii cam care ar fi drumul bun si (cel mai important!) sa reusim sa intram pe acel drum.

      Ștergere
    2. In general oamenii de la sate merg la vot in masa. Si DA. de asta ii vor prosti si usor de manipulat.

      Ștergere
  3. Frumoasa descrierea. Weekend cu spor si inspiratie va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. „Te salut generatie in blugi si-n adidasi!” Aproape ai reusit si atat de frumos povestesti... Dar ce spun eu - esti de poveste (a se citi sunteti). Salutari de la Area Zero si te citesc mereu chiar daca nu las amprente si nu am mai postat de o perioada indelungata.... https://www.facebook.com/mihai.apostu.71 deocamdata scriu in alta zona... hi - o zi excelenta „
    Bucuresteni mutati la sat”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Heeeei! Pe unde ai disparut? Ma bucur ca ai mai dat un semn de viata.
      Toate cele bune si vezi ca ai o cerere pe fb :)

      Ștergere
    2. a fost ocupat, tocmai i-a aparut o carte, il iertam :)

      Ștergere
    3. n-am stiut :). felicitari, Don Niai! astept sa-mi spui care e si de unde o pot cumpara.

      Ștergere
  5. primii 4 din multii ani de libertate ce vor urma. la multi ani! cu zambet pe chip si oase maraind de munca, cu pisici in cale si apusuri de-ti taie respiratia, cu febre musculare si somn de pranz, cu pasarele gurese si zarzari nebuni de primavara... cu tot ce va ofera libertatea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, Simonica, tare frumos ai scris :). ca de obicei.
      am spus-o si o s-o mai spun intr-una, intr-una: tu ai fost inspiratia mea, te-am citit si te citesc in continuare (chiar daca nu mai zic nimic), dar timpul asta e criminal

      multi, multi ani frumosi si voua!

      Ștergere
  6. La multi ani! Frumoasa e viata la tara, dar din pacate putini realizeaza asta. Si noi avem mai bine de 2 ani de cand ne-am mutat la tara, dar inca nu avem casuta noastra, doar in chirie. Dar gradina o putem lucra si asa, si cat e ea de mica - tot ne ofera satisfactii si recolta buna si sanatoasa. Multumesc pentru inspiratie! Spor si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru pasul facut!
      Viata la tara este o viata dura, foarte frumoasa, dar dura.
      Asa cum i-am raspuns cuiva care a postat un comentariu recent (nu stia daca sa faca sau nu pasul), cel mai bine este sa stai la tara in primavara, toamna tarziu sau iarna. Nu vara cand e totul cat de cat asezat, verde si frumos.
      Atunci, in extrasezon, se vede daca ai sa poti face fata sau nu.
      Spor si voua!

      Ștergere
  7. Buna seara.Va urmaresc si va apreciez munca depusa.E greu la tara si veniturile sunt mici.Dar daca nu avem asa pretentii, chivernisim bine veniturile si facem economie ne descurcam.Sunt multe de facut in comunitati dar satele mici se sting incet incet .Eu am asteptat si am crezut ca dupa 90 va fi o migratie mai mare de la oras la sat dar m-am inselat.Dar sa ramanem optimisti si macar noi sa rabdam si sa nu luam drumul strainatatii.Spor la treaba va doresc.OMUL SFINTESTE LOCUL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc pentru aprecieri.
      Nu sunt eu mare specialist economic, dar din ce vad ca se intampla, cred ca si anul asta va fi un val de mutari la tara.
      Din pacate, piata va fi invadata de borcane cu gemuri, zacusti si muraturi, in detrimentul altor nise care poate ar avea succes.
      Dar asta e numai parerea mea, o mica ignoranta in ale economiei si chestiunile adiacente acesteia.
      Mult succes va doresc si eu!

      Ștergere
  8. Hai cu partea a doua,ca asteptam :). Urmeaza sa ma mut si eu anul asta la tara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai placut decat sa locuiesti la tara nu-i niciunde .Mai ales pentru cei care s-au nascut acolo .E minunata natura in toate anotimpurile .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La sate populatia este imbatranita. Poate ca-i apreciata natura si anotimpurile ei, dar multi tineri au plecat, iar restul abia asteapta sa plece. Cumva, aici se potriveste perfect zicala "dragostea trece prin stomac".

      Ștergere
  10. Draga mea,
    de ce nu pui tu toate articolele astea intr-o carte. imi place tare mult usurinta cu care scrii.
    ar iesi o minunatie daca ai adauga si cateva fotografii.
    cu mult drag,
    maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi s-a mai spus, dar nu ma ridic la nivelul ala. si apoi cine ar mai avea grija de plante :)?

      Ștergere
  11. Iuliana,tu esti un scriitor inascut !Pune mana si scrie cartea,va fi un succes garantat !!!!
    Esti o frumoasa,o harnica,inteligenta si ai un suflet mare !
    Imi place mult de voi !
    Cu drag,
    Florentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Florentina :). Asa cum am mai spus, nu ma ridic la acel nivel. Prefer sa raman asa si sa fac ce-mi place mai mult, adica sa lucrez cu plantele, cu animalele si sa fac conserve.
      Multumesc inca o data :).

      Ștergere