miercuri, 3 decembrie 2014

Joaca

De cateva zile ninge ca-n povesti (desi azi dimineata m-am trezit pe ploaie, iar in curte acum e o mocirleala de numa`), e frig, bate vantul, ce mai! a venit iarna.
Prin solar nu prea mai e de stat pe vremea asta ( reusesc sa stau cam 20 de minute, dupa care fug repede in casa langa soba), plantutelor nu prea le merge asa bine, lipsa soarelui de atata timp le afecteaza foarte tare.
In curte, cum ziceam, e o baltoaca peste tot, singurele fericite de situatia asta fiind:

Da, zapacitele de rate :).

Asa ca, profitand din plin de situatia data, am reusit sa fac ceva ce-mi pusesem in cap de mult: propriile uleiuri aromatizate.

Intotdeauna mi-au placut sticlutele acela de ulei cu cate o crenguta de ceva planta aromatica sau ardei iute, imi par tare frumoase, iar continutul este delicios, insa pretul piperat din magazine m-a facut sa nu pot cumpara dupa bunul plac sau pofta.
Am vrut mai demult sa-mi fac propriul ulei aromatizat, dar ceva m-a descurajat la timpul ala.

Asa ca incet-incet am renuntat, dar de anul trecut mi s-a reinfiripat in minte lucrul asta.



Cum atunci nu am avut ulei suficient, am ajuns la concluzia ca fiecare lucru il obtii atunci cand ii vine timpul, indiferent de cat de mult ti-l doresti.
Asadar, anul asta s-a intamplat, in sfarsit!



Toata vara am adunat la ierburi aromatice fel de fel: busuioc verde si rosu, tarhon, cimbru, menta, flori de salcam, flori de soc, musetel etc.
Cand ma hotaram ca-i timpul pentru cules aromatice, mi se parea o sarbatoare.
Culegeam cate o ladita mare, plina ochi, iar mirosurile amestecate ma ameteau.
Asa o treaba buna mi se parea cand imi umpleam ladita si asa de norocoasa ma simteam, cum nu pot sa va povestesc.
Iar camera in care le puneam la uscat mirosea demential!


Asa ca intr-o buna zi mi-am facut inventarul la ierburi, m-am uitat cu subinteles la ulei, am rascolit prin baxurile cu sticle si borcane si am gasit sticlute perfecte pentru asa ceva ( de fapt, ar fi altele mai bune, urmeaza sa le iau, dar atunci m-am descurcat cu ce aveam).
Cum am ajuns la concluzia ca aveam tot ce-mi trebuia, mi-am adus ingredientele in bucatarie si sub privirile nedumerite ale lui Lucian, am inceput sa ma joc.


Mai intai timid, am aromatizat ulei cu busuioc rosu si ardei iute. Dupa ce am vazut ca iese bine am mai facut un sort cu busuioc verde si usturoi.


Apoi cand am vazut cat de gustoase sunt, a mai urmat un sort cu tarhon, cimbrisor salbatic, usturoi si ceva boabe de piper.


Si cat de curand vor mai urma si altele, abia mi-am facut incalzirea cu ele.
Concluzia? Sunt foarte bune si gustoase, uleiul imprumuta aromele plantelor, iar mancarea iese mai buna.

In plus, daca te hotarasti sa ti le faci tu cu ingredientele crescute de tine, evident ca-s mai sanatoase si stii ce mananci. Nu-i complicat de facut, deci merita din plin!

4 comentarii:

  1. Simplu si frumos- pentru mine, de retinut, de retinut...si de facut.
    Buna noapte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata, si eu tot imi propun sa fac dar inca n-am reusit, poate acum prind curaj :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da` nu-i nevoie de curaj, chiar sunt simplu de facut. Nu o sa-ti para rau :)

      Ștergere