joi, 19 iunie 2014

Si-am facut-o!

Fraaaate, ce mandra  mi-s!
Intotdeauna dulceata de nuci verzi mi s-a parut asa o chestie super extraterestra de facut. Imi aduc aminte ca in copilarie mancam la mamaia "din Dorobanti" si-mi placea la nebunie.
Imi place mirosul nucului, al nucilor verzi si uscate. Imi aduc aminte ca aveam la tara la mamaia "de la tara" un nuc mare si batran care-mi placea.
Mamaia de la tara nu facea dulceata de nuci verzi si nu din cauza ca nu s-ar fi priceput ( iarna aveam de toate, iar ca dulceata de baza aveam magiun de prune), ci mai degraba cred ca era o problema cu zaharul pe atunci.
Si iarasi imi aminte cum in fiecare sfarsit de vara - inceput de toamna veneau niste oameni in fata portii de la tara, cu carute sau tractoare pline cu diversi saci sau legume.
Iar tataia cand ii vedea se facea negru la fata, le vorbea rastit, le dadea multa sfecla de zahar, porumb, grau etc apoi dupa ce plecau, toata ziua auzeam numai de cristosi si dumnezei intr-o limba pur moldoveneasca.
Tataia cand se enerva ( si foarte rar se enerva, el a fost un om vesel, plin de imaginatie, iubitor si plin de grija pentru noi), nu-si mai putea controla accentul, deci accentul moldovenesc revenea in actualitate. Si-mi era si mai drag atunci :). Mai tarziu am aflat ca ceea ce dadeau ei era "cota".
Hai ca am luat-o pe aratura! Asadar vorbeam de dulceata de nuci verzi.
Imi promisesem de anul trecut ca anul asta nu voi rata nucile verzi si ca, desi mi se parea atat de complicat de facut, trebuie sa fac si trebuie sa iasa.
Asadar ochisem nucul si am trecut la treaba. Am cules nucile, le-am carat acasa si le-am cantarit. 15 kile!
Dupa ce le-am cantarit, mi-am dat seama cat timp o sa-mi ia sa le curat. Dar am zis ca n-o fi chiar asa de rau si m-am apucat de treaba. Dupa primele 10 nuci imi amortise mana, dupa urmatoarele 10 am facut pauza de tigara ( mda, norma de tigari a fost depasita cu mult).
Dupa vreo 50 de nuci, iti zic sigur ca te resemnezi si incepi sa-ti aduci aminte de copilarie, iti vine sa-ti tragi cate una in cap cu tot ce prinzi pentru ca ai numai idei tampite, apoi incepi sa vorbesti cu matoancele si te miri ca nu-ti raspund, dupa care iti dai seama ca e noapte si n-ai terminat.
Pe masura ce curatam nucile le puneam in vase cu apa si lamaie, pe care am schimbat-o periodic, cam din ora-n ora.
Dupa care pe la vreo zece seara incepe sa se vada fundul pungii si prinzi asa un elan de nu-ti vine sa crezi.
Nucile le-am lasat peste noapte in apa cu lamaie, dimineata le-am spalat, scurs si cantarit.
7 kg de nuci curate, fragede, frumos mirositoare. Buna treaba!
Alocam pe fiecare kg de nuci 400 ml de apa si 600 gr de zahar, punem apa cu zaharul la fiert in doua oale, amestecam bine sa se topeasca zaharul si asteptam cam 20 min sa se lege siropul.
Dupa care turnam nucile in oala, impreuna cu un pic de coaja de lamaie si le lasam la fiert. Cand incep sa se inmoaie, veti avea in bucatarie un miros divin.

Dupa vreo 30 de minute de la inceputul fierberii, am pus zeama de la cinci lamai. Si am mai lasat la foc domol vreo ora pana s-au inmuiat bine de tot si s-au umplut de siropul dulce aromat.
Iar ca rezultate avem:



Selfie :)))
Dap, am avut manusi de cauciuc, iar zeama aia a trecut ca prin branza.
Nu, nu se ia nici cu sare de lamaie, nici cu lamaie, nici cu clor, nici cu sapun. E pur si simplu...acolo!
Ce-i si mai naspa e ca zeama aia, in timp ce curatam nucile, a luat-o in sus spre coate si acu` am niste pete de zici ca-i rapan vechi de sase luni.
Dar a meritat din plin, dulceata este o minune si tare m-as mai baga la inca o tura.

24 de comentarii:

  1. :))
    Asa ceva... sa rad de una singura....
    PS: eu am curatat acum trei ani cirese amare (cred ca salbatice ca erau taaare mici) si am trecut prin toate fazele expuse de tine. Am vorbit si cu matele, desi nu aveam...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hih,hi, ma faceti sa rad ...tot de una singura pe aici. Tocmai ce am curatat zilele trecute 10 kg de cirese amare. Asa incat...anul asta nu ma bag la nuci. Hmm...poate la visine daca gasesc sa cumpar. Deci, revenind...felicitari, Iuliana si chiar ca arata bine dulceata!

      Ștergere
    2. daaa si ciresele alea sunt la fel de migaloase, dar dulceata...mmm :))

      Ștergere
  2. Tin minte ca a facut si mama odata cand eram eu mica, de am adunat tot familionul la claca la curatat de nuci :) de atunci s-a lecuit, oricat de buna ar fi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba as mai baga o tura, acu` cat se mai poate
      iarna, la gura sobei, cred ca nu exista rasfat mai mare :)

      Ștergere
  3. Mainile ca mainile, dar dulceata arata splendid.....

    RăspundețiȘtergere
  4. iuliana, cred ca intr-o viata anterioara tu ai fost chinez, ca altfel nu-mi explic de unde ai atata rabdare :)) dulceata sunt convinsa ca e divina (domnul meu negociaza sa facem si noi, macar de proba, ma mai gandesc), arata incredibil si cred ca la iarna rasfat la fel de mare nu poate fi decat dulceata de trandafiri ;)
    mainile sunt de-a dreptul geniale, stiu ca nu se iau cu nimic urmele (uuu, ce misto ar fi sa mergi asa la o nunta de familie), asa ca mai baga o tura repede :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      stai ca urmeaza o intalnire importanta azi, sunt curioasa ce mutre or face oamenii cand mi-or vede mainile asa

      Ștergere
    2. fii o doamna, pune-ti manusi lungi :D

      Ștergere
    3. chiar de aveam nu le purtam :)
      nu-mi plac manusile. nici iarna nu port, mai degraba imi trag manecile peste maini ( d-aia am numai pulovere labartate si sui)
      a fost ok, s-au facut niste fete speriate, m-au intrebat ce-am patit, le-am spus si gata :)

      Ștergere
  5. Buna treaba ai facut ! eu nu as fi avut atata rabdare. Nu am mancat niciodata dulceata de nuci verzi ca sa vad cat este de buna si poate de aceea nici nu ma bate gandul sa fac. Daca mai vin la tine sa ma servesti cu o nuca din dulceata :)) si poate la anu' o sa fac si eu . Puuup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deja s-au facut nucile pentru dulceata? wow! Nucul meu are 2 ani si nici o nuca :-P :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai vezi ca in curand nu vor mai fi bune de dulceata ca isi vor forma coaja

      Ștergere
  7. Ce frumos ai povestit, mi-ai inseninat ziua asta mohorata! Multumesc. :)
    Ca de obicei totul arata frumos si este facut cu multa dragoste, migala si atentie. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari , mi-am tot promis in fiecare an ca fac si eu dar n-am avut curaj niciodata. Uite , acum ma motivezi si poate incerc si eu anul asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iuliana, am vazut la stiri ce se intampla acolo.
    Sunteti bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, suntem ok, noi suntem mai sus decat zona aia. Ne-a inundat iar o parte din solar si gradina, dar suntem ok si noi si plantele.

      mersi :)

      Ștergere
  10. Lasa, lasa, ca dulceata a fost foarte buna, multumim! (iar siropul l-am luat cu masura, sa nu se termine prea repede )
    Abia acum am revenit pe blog sa vedem ce-ai mai scris in ultima luna.
    Fam. Mocanu ( nu ma descurc cu niciun chip sa ma inregistrez, cum sa fac?! )
    Imi pare rau ca am ajuns asa de tarziu atunci, a fost o peripetie prin niste sate, si era seara si cum nici masina nu era a noastra a trebuit sa plecam...
    Apropo, acum inteleg de ce in toata copilaria mi-a facut bunica dulceata de nuci doar de 2 ori ! Dar ca bonus, m-a pus sa ma spal pe cap cu apa de la cojile de nuci( facute ca un ceai), daca-ti poti inchipui, mi-a zis ca imi face parul mai negru si eu am fost incantata, aveam vreo 8 ani, nu stiu ce efect a avut si nici daca nu m-o fi pacalit , poate din alt motiv era buna, vreo virtute medicinala...?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma gandeam la voi ca n-ati mai dat nici un semn :)
      Nu mi-a parut rau decat ca n-ati putut sa stati mai mult, dar ma bucur ca ne-am vazut, chiar si asa pe fuga.
      Cred ca au ceva virtuti medicale cojile, in mod sigur bunicile noastre stiau ceea ce fac. Uite ca o sa ma uit pe net, probabil voi gasi ceva.
      Cel mai usor pt blogger e sa-ti faci un cont de gmail, eu asa zic.
      Ma bucur ca v-au placut, intotdeauna am asa emotii cand le dau...:)

      Ștergere