joi, 26 iunie 2014

Legume

Ar fi vrut sa fac o postare despre legumele din gradina, dar cum aseara a fost o furtuna grozava cu multa ploaie, vant si ceva grindina, nu pot sa intru inca acolo. Este mult prea ud pentru gustul meu, asa ca amanam pe o alta data.
Plantele din solar au fost foarte chinuite anul asta de vremea rece si umeda. Nu s-au dezvoltat asa cum trebuie, si-au avortat florile, am avut si o tentativa de ceva ciuperca, fungi, dar am oprit-o din fasa, ca sa nu mai spunem de puricii aia nesuferiti de care nu putem sa scapam deloc.
In conditiile date, incearca si ele sa-si faca treaba atat cat pot de bine.
Rosiile dau semne ca-si incep procesul de coacere, foarte timid, ce-i drept.




Altele incep sa se ingalbeneasca, intrand astfel in penultimul stadiu de coacere, altele inca copilaresc, sunt verzi bine, iar altele abia au incep sa-si formeze rodul
 





Castravetii au inceput si ei, la fel de timid, sa faca un fruct, doua.


Ardeii si vinetele vad ca arata mult mai bine decat anul trecut si-s plini de flori. Acum sa vedem pe mai departe ce-o mai fi.



Vinetele sunt inca in stadiul de floare.


Ardeii iuti, desi au avut multa apa acolo unde i-am plantat, au inceput si ei sa-si faca rodul. Inca doua-trei zile si-i fac proba primului ardei iute proaspat pe anul asta.
Ca sa fim in ton cu vremea, am semanat inca o tura de rucola si ridichi, le merge de minune cu vremea asta racoroasa.
Langa rucola se vede un rand de cimbru abia rasarit.



A doua tura de dovlecei, zucchini si patison si-au facut aparitia.


Ce-am mai facut? Am mai semanat pentru a face rasad, sfecla de toamna si gulii albe si mov. Chiar sunt multumita de gulii si sfecla, desi credeam ca nu vor merge, au mers bine. Chiar si morcovii au facut cate ceva, dar recunosc ca nu i-am ingrijit cum trebuie.
Mararul care inflorise l-am scos si l-am pus la uscat, iar pe locul lui as vrea sa seman ceva mustar. Nu stiu daca o sa reziste si nu-i cumva prea tarziu pentru a-si face tecile, dar o frunza-doua tot o sa rontaim intr-o salata.
Tot ma chinui sa pun niste dovleci de copt in gradina, dar parca cineva nu vrea, cum ma apuc de parcela, cum incepe sa ploua. Astept sa se zvante, dupa care iar o iau de la capat cu buruieni ( ah, palamida aia!), sapat, nivelat, apoi iar incepe sa ploua! Parca-i un facut!
 Per total...nu stiu ce sa zic. Vremea asta ne-a dat peste cap. In conditiile date, hai sa zic ca-s multumita. Oarecum...

14 comentarii:

  1. Banuiesc ca te referi la dovleacul de placinta. Nu te mai chinui sa eliberezi toata parcela de buruieni. Sapa toar intr-un capat si planteaza doua trei seminte in cuib. El se intinde oricum peste buruieni. Cel pe care il am eu a facut luceri si de peste 2 m.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cel de placinta. A, am scris de copt...mna, sunt varza :).
      Nu puteam sa deschid eu discutia asta mai devreme?! Nu mi-a tras prin cap sa fac asa. Sar`na mult de tot!

      Ștergere
    2. Lasa ca si eu sunt varza, am scris luceri in loc de lujeri. dar tu, fata desteapta ai inteles ce vroiam sa zic. Abia astept sa-i vad. Ai mei, cei pusi special intr-un loc amenajat n-au vrust sa iasa, doar unul. In schimb mi-a iesit o intreaga tufa acolo unde a aruncat sotul semintelele de la unul ce l-am gatit in primavera.

      Ștergere
  2. Iuliana, ce frumos ai surprins in penultima poza camasa semintei deasupra plantutie proaspat itita! Tare mi-e draga acea poza. :)
    Sper sa treceti cu bine peste tot ce se intampla cu vremea din ultimul timp. Cu drag, MihaelaT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum om trece, dar decat sa fie legume multe si stropite cu chimicale, mai bine putine si curate.
      Peste tot, toti arata numai rosii calitatea intai si bineinteles ca "au stropit numai ecologic", de parca ar fi facut rosiile alea in Egipt si nu in Romania anului 2014.
      Numai noi, doi-trei fraieri, o tinem una si buna si ne pozam aratarile...
      Cate or fi, or fi, cu vremea nu te poti pune. O poti pacali cu chimicale, dar eu nu vreau asta.

      Ștergere
    2. Ce, nu-s faine rosiile voastre? Eu zic ca sunt faine!

      Ștergere
    3. E, nu-s urate, Da` tare mi-au scos peri albi anul asta. Am fost aproape sa le pierdem de la puricii aia, Acum sunt binisor, dar am asa niste nervi pe ele cateodata...
      Da` - mi trece :). N-au ele vina ca ne-am umplut noi de purici rosii. Mai rabufnesc cateodata

      Ștergere
  3. nici rosiile mele n-arata prea grozav :(.In schimb castravetii rodesc ca disperatii, deja am pus un borcan mare la murat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei bravo :). ce poate fi mai frumos decat sa pui ce ai ingrijit si plantat, la salata, la murat etc
      ai intrat bine in viata de gradinar, asa?

      Ștergere
  4. ploile astea ne strica de-a dreptul toate ploile. la noi e o impresionanta cultura de balarii si printre ele plante folositoare omului. si eu tot vreau sa pun niste fasole pentru teci, dar... ploua.
    apropo de palamida: e plina de afide iar in preajma ei ardeii sunt feriti, mi-am propus doar s-o tund sa nu faca seminte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atrage afidele palamida? super tare! n-am stiut, nici n-am vazut la mine asta. adevarul e ca cea mai sanatoasa planta din gradina mea e palamida :)

      Ștergere
    2. dap, si pentru mine a fost o mare mirare. si galbenelele le atrag, caltunasii sunt plini de fluturi albi, nu degeaba sunt plante capcana.

      Ștergere
  5. Si afara ploua, ploua...m-a disperat ploaia asta, dimineata la 4.30 turna cu galeata, piatra, fulgere de se lumina si tunete de trepida casa. Ieri, la fel. Nu stiu ce s-o mai alege de gradinile noastre. In solarul tau este bine, din ce se vede in poze dar, am vazut la stiri ce apa ati avut si voi acolo. La anu' sa pui din loc in loc, in solar, pelin, este o gazda buna pentru purici. Te pup, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa si aici, mai putin piatra. apa la greu, frig, vant, umezeala. mi-am luat pulover si ciorapi grosi.
      si uite ca mai e un pic si intram in iulie...

      ( pun pelin, bine ca mi-ai adus aminte de asta)

      te pup

      Ștergere