luni, 16 iunie 2014

Ca vantu` si ca gandu`

...a trecut si weekend-ul asta! ( nici nu stiu de ce-l mai numesc weekend, acum nu mai are aceeasi semnificatie ca inainte).
 Desi am inceput sa ne mai linistim in privinta lucrarilor pentru ca multe-s rezolvate, au inceput lucrarile de intretinere a culturilor, infiintarea altor mici culturi, precum si inceperea planurilor pentru culturile tarzii de toamna.
In solar plantutele sunt spre bine, inca ne luptam (si cred ca asta o sa se intample tot sezonul asta ) cu puricii si cu larvele gandacilor de Colorado.
Printre randurile noi de rosii am plantat busuioc verde si rosu, craite si carciumarese. Peste un timp cand vor inflori si ele, iar busuiocul o sa fie maricel, voi avea o alee asa cum mi-am dorit in solar.


Ma gandesc sa plantez si ceva oregano, poate si cimbru.
Craitele si carciumaresele sunt aproape toate inflorite si ne bucura privile cand intram in solar.












Evident ca au fost ultimele lui momente

Am infiintat o alta parceluta cu ardei iute si alte cateva cu plante aromatice. Poate ca-i tarziu pentru ele, dar experimentam.


In gradina fasolea si dovleceii cresc foarte bine, rosiile au rod bun, Perunoasele sunt cele mai harnice si-s sunt pe cale sa se coaca. Iar buruienile sunt in largul lor, au niste dimensiuni de ma sperie.
Experimentul de a planta varza printre rosii este o reusita, varza nu e atacata de fluturi din cauza mirosului rosiilor.



Iar daca ratele vor fi mai amabile decat anul trecut, sper sa ma satur si eu de varza, nu numai ele.

11 comentarii:

  1. In poza aceea cu o craita si un gandacel... ce gandac era?
    Sa nu-mi spui ca de colorado... Ca am vazut si eu cativa la mine si nu i-am omorat, gandind ca sunt benefici...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in ultima poza? e larva de gandac de colorado. omoara-l, papa tot, tot, tot.

      Ștergere
    2. Ce sa-l mai omor acum... peste o saptamana, doua poate...
      Am adunat si eu (intr-o sticla, careia i-am pus capac si am dus-o direct la tomberonul de gunoi din strada... nu am putut sa omor...), am adunat si eu, deci, gandaci, oua si niste gandacei mai mici, care semanau cu aia mai. Dar astia mai portocalii asa, cu dungile acelea pe spate... nu m-am gandit ca ar fi rude cu colorado...
      Am si eu din astia pe vinete (unele le-au devorat). Si am si cartofi, dar in alta parte si acolo (inca) nu-i picior de gandac. Insa vorbind cu o vecina si spunandu-i ca mi-au atacat vinetele, m-a intrebat daca nu am si cartofi si m-am trezit raspunzandu-i in soapta ca am, de teama sa nu auda gandacii si sa se apuce sa caute si cartofii :)) (subconstientul, asta... ce sa-i faci. Tare m-am speriat de ei si tare mi-e teama pentru vinete. Dar la noi in sat toata lumea se vaita si toata lumea a stropit deja de cate doua-trei ori cu insecticid. Si toti ne spun ca nu suntem in firea noastra ca nu stropim... Cred ca ne condamna ca de la noi vin... Dar eu stiu sigur ca de la ei au venit la mine :)) )

      Ștergere
    3. :))) esti de groaza :)))
      auzi, n-ai putut sa-l omori :))
      pai cand o sa vezi cum din cartofi si vinete raman numai nervurile, o sa te infurii indeajuns de mult.
      astia-s larve, abia iesiti din oua si-s tare infometati ( si foarte-foarte scarbosi)
      in mod sigur ai si pe cartofi, sa te uiti mai bine. vezi ca se duc si pe rosii, nu prea le plac atat de mult, dar cand foamea e mare...
      n-ai ce sa faci decat sa-i aduni cu mana si sa-i strivesti sau pune-i in borcan, toarna niste apa peste ei, lasa-i vreo saptamana si ai insecticidul perfect pt asa ceva.

      Ștergere
  2. Cred ca anul asta este o problema generala cu puricii, gandacii, mana si ce naiba o vrea sa mai fie. Si toate de la vremea asta capricioasa, cu atatea ploi.
    La mine au aparut niste viespi mutante :)) pe bune, au o carapace, trei ace si doua corpuri unite printr-un tub foarte subtire !!! un soi de combinatie intre o musca mare si o viespe, am dat cu insecticid si vad ca au disparut, pe langa ele si un soi de purici negri, lipiciosi...bleah !
    Frumoase carciumarese ai in solar ! :) vezi ca astea sunt sensibile la fainare, ai grija .
    M-a uimit colectia de rosii din postarea anterioara :) productie maxima ! Pup, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. maaaama, pe bune cu viespile alea? ciudat...
      puricii d-aia negri au aparut la ardei ( pe langa aia rosii), i-am luat la spalat cu furtunul, ca nu stiu ce sa le mai fac.
      rosii mai am soiuri, inca nu le-am prezentat pe toate.
      pup si eu :)

      Ștergere
  3. Cand eram in scoala generală, fiind într-o scoala înafara Bucureștiului, mai făceam ore de agricultură=educație tehnologică. Câteodată ne puneau să culegem gândaci din aceștia cu tot cu larve. Ne puneau să venim de-acasă cu borcane sau sticle mai mici cu un pic de gaz (petrol lampant) și tot ce strangeam puneam în gaz. Mureau pe loc. Nu știu dacă acum se mai poate cumpăra de undeva gaz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar! uitasem de gaz. si eu stateam la coada cu ai mei sa ne luam gaz pt iarna.
      nu cred ca se mai gaseste

      Ștergere
    2. Se mai gaseste la magazinele metalo-chimica, tot petrol sau gaz lampant ii spune si e la pet de 1l. Eu cumpar pentru gaini, il amestec cu ulei de floarea soarelui si pulverizez pe sub aripi si pe la coada ca sa le scap de paduchi.

      Ștergere
    3. e bine de stiut. mai bine asa decat sa le dai cu prafuri

      Ștergere
  4. si pe noi ne scotea la cules gandaci de colorado din culturile de cartofi cand eram in generala :)).

    RăspundețiȘtergere