joi, 3 martie 2016

Semne. Pe la noi.

Soarele, caldura si timpul frumos au facut sa trezeasca in toti, fie el om, pasare sau animal, anumite chestii adormite peste iarna.
Pe ulite au reinceput sa circule tractoarele si mai toata ziua se aud motoarele pe campuri. In curti au inceput curateniile de primavara, se strang resturi, se curata pamantul si s-a inceput aratul cu tractorul sau sapatul cu motosapele, dupa cum isi are fiecare gradina.
Pomii au inceput sa fie varuiti, ceea ce ar trebui sa facem si noi, iar curtile greblate si curatate cu simt de raspundere, lasand la vedere varfuri delicate ale viitoarelor flori de primavara.


Peste zi au inceput sa se auda sunete casnice de prin curti, semn ca ferestrele sunt larg deschise si s-a inceput curatenia si-n case.
Aerul miroase a pamant reavan si curat, a fum, a inceput de primavara, mai ales dimineata si seara cand pe un cer cristal ne sunt oferite spectacole ale unei naturi abia trezite.


Pomii au inmugurit bine, cei mai harnici fiind corcodusii care stau sa-si deschida florile deja si liliacul care si-a deschis mugurii.
Trandafirii s-au trezit si ei la viata si mi-au aratat cat de norocoasa sunt ca-i am, asa neingrijiti cum sunt si probabil dezamagiti de promisiunile neonorate de ingrijire pe care le primesc.


Pasarile sunt grase si impanate, dar in curand isi vor da jos imbracamintea de iarna si sa te tii atunci inot prin pene. La rate a inceput sezonul de zbor si trebuie mers cu grija daca nu vrei sa te trezesti cu o rata super incantata de treaba ce o face.
Ratoii sunt mai greoi si se alearga prin curte cu viteza unui melc obosit si iar au inceput sa ma sasaie si sa se infoaie la mine.


Gainile oua de zici ca au motoare la tartite, sunt curtate asiduu de cocosi mandri, semn ca vom intra in sezonul de clocit cat de curand.
Nu mai mananca asa multe graunte, deci au inceput sa-si gaseasca surse alternative (iarba, gaze, viermi si ce mai gasesc ele prin pamant). Le mai ajutam si noi cu buruieni din solar si atunci primim cadou chiraituri molcome de incantare.


In solar au aparut primele flori de mustar, cel care a iesit singur si nechemat. Sunt tare frumoase si voi lasa cateva plante pentru a-i recolta semintele.


Cainii pitoci continua sa-mi faca zilnic cadouri, imi fura betele pentru aprins focul si le lasa prin toata curtea, alearga gaini si pisici, se joaca si latra ca nebunii aparandu-si teritoriul de care au devenit constienti ca-i al lor.


Iar matoancele alearga dement topaitor, se joaca intre ele, se mai si bat, mananca de m-au speriat si-mi arunca priviri disperate cersind ajutor atunci cand cainocii le necajesc.

4 comentarii: