Recunosc, sunt vinovata! Din decembrie incepu mancarimea de degete si pipaitul semintelor, iar in ianuarie se acutiza treaba, asa ca am dat startul pentru 2016, ca nu mai pot!
Incep cu cele mai fitoase, nesuferite si mofturoase plante ale caror sclavi suntem cu totii, neputand rezista nimeni in fata gustului, parfumului, culorilor si (de ce nu?) provocarilor gradinaresti la care ne supun: rosiile!
Na! sa va mai ploua si voua-n gura, ca eu facui balta-n tastatura cat am cautat poze in arhiva. |
Din soiurile mai vechi pe care le cultivam si-au castigat un loc in preferintele noastre:
Inima de bou - soiul ala vechi, nu ceea ce gasiti in comertul socialist la plic de 1.99 lei.
Printre ultimele Inima de bou rosii, roz si albe culese anul trecut spre sfarsitul lui octombrie |
Vor ramane toate, le vom cultiva si anul asta.
Azoychka si Orange Banana - soiuri heirloom
Minunate soiuri! Sunt printre preferate, mie placandu-mi rosiile mai acide, mai acrisoare, deci raman.
Orange Banana |
Azoychka |
Soi vechi romanesc si raman la parerea ca toate soiurile "Mari de..." Dambovita, Prahova, Gorgova, Fagaras, Suceava, Cluj etc sunt inrudite si-s pornite din acelasi soi care a suferit unele modificari genetice naturale de-a lungul anilor in care a fost cultivat in zonele respective.
Raman si cele de DB, Gorgova, Suceava, Cluj.
Trecem la "verzituri" :). Aunt Ruby`s German Green si Green Zebra - soiuri heirloom
Aunt Ruby`s |
Green Zebra - cele mici, verzi-galbui si vargate; Aunt Ruby`s - cele verzi mai mari; Paul Robeson - cele negre |
Brandywine - rosii, roz, negre si galbene - soiuri heirloom
Astea-s niste rosii care nu ar trebui sa lipseasca din nici o gradina si din nici o salata. Atat zic despre ele!
Adica, nu! Mai zic ceva. Stiti voi cum e un sandvis facut dintr-o felie de paine de casa, una de branza proaspata de capra si o felie groasa de Brandy de ce culoare s-o nimeri? Mama, mama... Nu-ti mai trebuie nimic altceva!
Paul Robeson si Black Krim - doua soiuri heirloom la care nu vom renunta vreodata.
Black Krim in prim plan |
Paul Robeson |
Old German si Pineapple - doua soiuri heirloom perfecte.
Gust desavarsit, parfumate, zemoase, frumoase, piele subtire, productie foarte buna.
Inchei capitolul rosii mari cu specificatia ca vor mai fi soiuri plantate anul asta, soiuri care trec la capitolul "surprize pentru toti".
Cherry-uri.
Cherry-uri am cultivat si vom mai cultiva anul asta o groaza de soiuri: para galbene si rosii, rotunde rosii, roz, galbene, albe, portocalii, negre - Tigerella, Black Plum, Blueberry, Kumato etc.
Singurul soi la care vom renunta pentru ca desi fructifica foarte-foarte bine, are un gust oribil, este Green Grape.
Marele perdant al anului trecut:
San Marzano!
Pur si simplu am uitat de el si asa s-a ales praful de planurile mele de a face rosii uscate la soare, plus ca am plans cu lacrimi de crocodil cand mi-am facut bulioanele in vara. In fine, anul asta nu se va mai intampla, indiferent de ce lucruri vor mai apare sa ne strice armonia.
Inchei capitolul rosii in 2016. Vor urma alte articole cu restul de legume pe care le vom cultiva anul asta.
Nu uitati! Diversitatea este foarte buna, din toate punctele de vedere :).
Ioi ce-mi ploua in gura! si afara ninge :D
RăspundețiȘtergere:))) las` ca ce-am patit si eu :))
Ștergeredaca faceti rasaduri anul asta vreau si eu.Ma inscriu din timp :)).Eu n-am solar, deci prin aprilie cred ca am nevoie de ele, nu?
RăspundețiȘtergerefacem, facem, cum nu?
Ștergerela sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie o sa arat oferta de rasaduri disponibile si le vom face tot ca pana acum, numai la comanda, nu vom avea la liber.
rosiile se pun in gradina pe la sfarsitul lui aprilie, ardeii pe la inceput de mai. astfel eviti posibilele brume care mai pot sa cada si pierderea plantelor, implicit.
super,stau pe faza ca sa dau comanda :)
Ștergeremultumesc :)
Ștergerece rosii mi-ai recomanda pentru gradina/stiu ca unele merg bine numai in solar
Ștergeremari de PH si DB, toata gama Inima de Bou, cele de BZ, Azoychka, Orange Banana, tot ce inseamna cherry, San Marzano - am avut rezultate f bune in gradina.
Ștergererestul sunt ok si ele, sunt aclimatizate, dar in solar parca le-a priit mai bine mi s-a parut.
Ce frumuseti si ce pofta mi-ai facut!
RăspundețiȘtergereSpor in 2016 si un an minunat!!!!
Multumesc si bun sosit pe la noi :)!
ȘtergereRosiile au fost minunate anul trecut, ne-a ajutat mult si vremea.
Abia astept sa incep sezonul cu adevarat, adica sa trec la fapte, nu numai planuri si idei :).
Toate cele bune si tie, an nou cu spor!
brandywine pun si eu anul acesta, iar de azoici - ce sa spun? sunt niste minunatii! da, si black krim o sa pun an de an. of, ce-mi faci tu mie, parca vad ca azi-maine dau atacul in cutiile cu seminte. :) (la multi ani!)
RăspundețiȘtergerela multi ani, Simonica :)!
Ștergerepai e timpul sa incepem incet-incet, sa fim pregatiti cand s-o da startul cu adevarat :)
Vaai ce de frumuseti! Care mai colorate, bucalate, zemoase si dodoloate! :) Sa va iasa tot ce v-ati propus anul asta, sa fie recolta bogata si sanatoasa! Iti multumim pentru informatiile nepretuite pe care ni le oferi. Imbratisari cu drag.
RăspundețiȘtergereEu iti multumesc :).
ȘtergereAm mai spus, anul trecut ne-a ajutat si vremea. Au fost pierderi, dar a fost bine. Sper ca anul asta sa fie tot asa.
Moama... cat mai e pana se coc rosiile?
RăspundețiȘtergere:)
In primul rand LA MULTI ANI! iar anul asta sa fie fix asa cum vi-l doriti!
In al doilea rand trebuie sa mai citesc de trei-patru ori postarea asta... eu inca nu stiu ce rosii voi pune... :)
Si in al treilea rand... eu sunt cu mainile in seminte de prin noiembrie...simt deja ca nu mai am rabdare. Abia astept sa simt mirosul rasadurilor de rosii (care parca iti mai alina dorul).
Un an minunat va doresc!
Multumim. La multi ani si toate cele bune :)!
ȘtergereAm balele pana-n pamant. Ma mananca mainile sa pun niste seminte in pamant.
RăspundețiȘtergereLa multi ani cu spor in toate!
Eu ma apuc in curand. Nu in forta cu toate ca inca-i devreme, dar ma apuc.
ȘtergereLa multi ani, Iulia! Toate cele bune!
cu pozele astea ai innebunit netul! Doar australienii mai rezista, restul...Ce splendori in farfurie!
RăspundețiȘtergereSpor la facut rasaduri!
mai avem un pic si ne apucam de ele. abia astept.
Ștergeremultumesc :)