vineri, 9 octombrie 2015

De nervi! Legume asortate in saramura

Nu-mi place sa-mi dau retetele. Nu din cauza ca-s mari secrete, ci din cauza ca nu ma consider o mare bucatareasa, gospodina etc, adica nu ma vad in postura de a da sfaturi in privinta asta.
Caut in permanenta retete noi de conserve si muraturi, dar baza o am de la mama, mamaie, soacra, baza la care nu am renuntat, pana acum nu am gasit nimic nou care sa ma convinga sa renunt.
Tot uitandu-ma pe net, nu am putut sa nu observ recomandarea omniprezenta a conservantilor in marea majoritate a retetelor.
Mai, dar sunt asa recomandati de zici ca daca nu-i folosesti, pica cerul! Sa nu mai zic ca ti se strica muraturile. Lucru care mi-a incins creierii!
Mama lor de retete si de conservanti, ca nu inteleg de ce ii folosesc asa de mult si-n tot!

Pentru cei care inca n-au aflat, aflati acum ca anumite legume (usturoi, ardei iute, hrean) si sarea grunjoasa (aia mare si urata) sunt cei mai buni conservanti naturali. Nu trebuie sa bagati chimicale in tot.

Asadar, una din retetele mele preferate si cu care nu am dat gres, ar fi asta.

Legume necesare: gogonele, conopida, dovlecei mici si cruzi, sfecla, varza rosie, telina (radacina si frunze), usturoi, hrean, ardei iute, morcovi, marar uscat.


Legumele se sorteaza, spala, toaca bastonase, feliute, cubulete etc. Toata lumea stie lucrul asta.

 


La fel si borcanele/bidoanele in care o sa va puneti minunile.
S-apoi incep cu un strat de varza rosie (niciodata nu mi-a placut sa pun legumele direct pe fundul borcanului, cred ca de la mama mi se trage, ea face asa).


Urmeaza un rand de gogonele si incep deja cu usturoiul si hreanul.


Apoi, dupa imaginatia fiecaruia (nu va luati dupa mine, la capitolul asta stau foarte prost), asezati in borcan legumele. Repet, nu trebuie sa lipseasca cele trei legume: usturoi, hrean, ardei iute.


La final pun un strat foarte subtire de varza, frunze de telina, mararul uscat (bete si flori) si seminte de coriandru si mustar (daca le doriti, daca le aveti).


Saramura e cea clasica si se prepara foarte usor, in plus e si mai ieftina decat porcariile alea. La un litru de apa se adauga o lingura de sare grunjoasa, apoi se fierbe (sarea trebuie sa fie dizolvata) si se lasa la racit. Puteti incerca, eu am facut si asa, cu saramura nefiarta. Tin foarte bine legumele, numai ca dureaza mai mult pana vor fi gata de consum.
Cand saramura e calduta se toarna in borcane, grija mare ca legumele sa fie acoperite bine cu ea, se pun capacele si apoi via camara.


 In cateva zile incepe fermentatia si e foarte posibil sa iasa saramura din borcan, ceea ce e foarte bine, e un proces natural.


La final totul va arata intr-un mare fel, iar voi veti avea niste muraturi sanatoase, gustoase, aspectoase si mult mai ieftine.

Asadar, sa recapitulam elementele obligatorii: un pic de curaj si incredere in sine, regulile elementare de igiena pe care le respecta toata lumea, legume proaspete si chef pentru o viata sanatoasa :).


Eu zic sa incepeti chiar de azi, macar cu un borcanel de proba.
N-o sa va para rau :)!

18 comentarii:

  1. eu nu pun ardei iute, dar pun crengute si frunze de visin - in teorie tin legumele tari - de la mama citire reteta. in rest - fix la fel ca tine. uneori ma mai rasfat si pun legumele asortate in otet. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, am vazut ca se folosesc, eu nu am incercat pana acum.
      metoda ta fiind verificata, e de mare ajutor.
      cele in otet imi plac la nebunie, dar vorba ta, mai rarut, mai de un rasfat :)

      Ștergere
  2. Pun muraturi de vre-o 50 de ani... Nu am folosit nici-odata conservanti. Sarea trebuie sa fie ne-iodata.
    Intr-un an am pus toate muraturile cu apa de izvor de munte. Au fost cele mai gustoase muraturi pe care le-am mancat vre-o data...!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un sfat extrem de valoros venind de la cineva cu o asemenea experienta. multumim!
      referitor la apa, am observat si eu ca de cand folosesc apa din put muraturile sunt mai gustoase. la Bucuresti foloseam apa plata la bidon.

      Ștergere
  3. Bine de retinut reteta, multumim Iuliana! In alta ordine de idei si eu sunt total impotriva consrevantilor in muraturi,dulceturi,etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i cine stie ce reteta, e cea clasica pe care sigur o stie o gramada de lume.
      Dar mi-i ciuda ca au cazut in capcana asta cu chimicalele, pun d-ala si gata! sunt siguri de reusita. Nu se gandesc si la pretul pe care il platesc.

      Ștergere
  4. Pe langa cele de mai sus de pe la toti mai pun o maciulie de marar - cu seminte , eu nu pun bete ca mi se pare ca miros urat in timp - boabe de ienibahar , boabe de mustar , boabe de piper , foi de dafin , pere de toamna daca aveti sunt o minunatie , daca tot sunt asortate nu se supara nimeni de un capia rosu sau de-un gogosar , cine are si-i prisoseste poate sa puna si-un pepene mic verde - eu n-am nici mari :) - iar inchiderea o fac cu un gratar din crengute de visin cu frunze cu tot , vor tine in primul rand muraturile presate bine sub lichid apoi le mentin tari si au un parfum anume. Nici eu nu suport conservantii de niciun fel. Pentru cele in otet zice lumea ca otetul de vincon vrancea ar fi mai bun ca cel de topoloveni pe care-l foloseam de obicei. ce e drept in ultimii doi ani mi se parea mie ceva in neregula cu ala de topoloveni , parca era mult prea acru de cum il stiam. De, gusturi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aoleu, a inceput sa-mi ploua in gura :)). am pere si la urmatoarea tura le incerc. habar n-aveam, multam mult pt asta :)
      cu otetul de topoloveni, asa si eu. parca de la an la an mi s-a parut din ce in ce mai acru.
      mult prea acru pt a mai avea ceva natural in el.

      Ștergere
  5. Minunate culori.Nu folosesc conservanti ,mi se pare o prostie cata vreme se poate si fara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur tare mult. poate or citi si cei care folosesc, asa s-or convinge.

      Ștergere
  6. Subscriu si eu la apa din fantana, ies niste muraturi f gustoase, mie mi-au tinut si trei ani de zile in varianta in care le-ai facut si tu. Ce rost mai au conservantii? Poate psihic....
    Viorica

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu am pus niciodata conservant in nicio conserva, in dulceturi, sau gemuri, nici ca stiu cum se numesc pun doarte putin zhar, le fierb mult la foc mic si tin, am dulceata si de acum 3 ani. Spor la umplut camara!

    RăspundețiȘtergere
  8. Așa am procedat si eu,fara conservanți si alte porcarii.O singura nelămurire am ,la sfârșit se lasa fara capac,acoperite doar cu un tifon sau prosop,cateva zile(3,6 sau 10 ...) in bucatarie sau se capseaza ermetic imediat si se pun la rece?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat si asa si asa. Singura diferenta este ca daca le lasi descoperite cateva zile in bucatarie, fermentatia incepe mai repede si ele se vor acri mai repede.
      Asa ca poti proceda in functie de cum te aranjeaza :).

      Ștergere
  9. Nici eu nu pun conservanti niciodata. am facut rost de sare grunjoasa de la Salina Turda :D si anul acesta am incercat cu aceasta sare. Chiar sunt curioasa cum or iesi. Reteta o am tot de la bunica/mama, a iesit delicioasa de fiecare data si tin foarte bine. Deci nu vad rostul conservantilor oricum. asta-vara de pofta am luat un borcan mic de conopida in otet (cu conservanti cel mai probabil) si avea un gust groaznic...mancabil doar ca sa nu le arunc, dar nu se compara.

    RăspundețiȘtergere