marți, 3 martie 2015

Solar la inceput de martie

Eheeei, dragilor, tare bucuroasa mai sunt ca afara s-a incalzit, ca soarele apare des, chiar daca babele isi fac de cap in perioada asta, ca natura se trezeste incetul cu incetul la viata.
Plantele din solar sunt viguroase si le prieste tare mult caldura si lumina soarelui.

De cum pasim in solar, dam nas in nas cu parcele de spanac aflate in diferite stadii de crestere. Mai maricel sau mai pitic, se mareste cu fiece zi, iar culoarea-i de un verde sanatos. De gust nu mai zic nimic, iar dau impresii ca ma laud. Ba, iaca totusi o s-o fac :)! E crocant, e gustos, e dulce, asa cum ii sta bine spanacului sa fie.
Printre parcelele mai sus amintite, am pus usturoi care creste si se mareste in fiecare zi. Inca-i mic pentru cules, dar mult nu mai e pana atunci, mai ales daca vremea ne mai da si o mana de ajutor.

Anul asta, asa cum am mai spus, am pus plantute nou-noute cu care nu am mai lucrat pana acum. Pe langa cele doua soiuri de kale pe care le cultiv, unul verde si unul rosu, anul asta am mai pus inca doua in acelasi stil, adica unul verde si unul rosu.
Le-am semanat semintele si le-am pus in rasadnita, au crescut bine, iar acum le-a venit timpul pentru plantarea definitiva.
Adevarul e ca ar mai fi trebuit sa le mai las, dar trebuie sa fac loc in rasadnita pentru alte noi plantute.
Asa ca am plantat cateva in solar, iar pe restul le voi lasa repicate-n paharute inca vreo doua saptamani sau poate trei, timp in care sper ca pot iesi in gradina unde le voi amenaja locurile definitive.



Iata piticutele frumoase si nazdravane, tare bucuroase de spatiul primit. Desi micute, s-au prins si au inceput sa le apara frunze noi. Imi ploua in gura in momentul asta, abia astept sa le gust.
De acum mergem mai departe prin solar si dam de aromatul marar care abia si-a scos capusorul afara.

Imediat dupa el, dam de parcele de salata creata, preferata noastra din toate punctele de vedere, abia pusa de o zi la loc definitiv.

Dupa ea, dai nas in nas cu ceapa incoltita, care nu vrea sa se lase mai prejos de vecinii ei. A iesit si creste bine, are nevoie de soare si apa de acum.
Tocmai am constatat ca n-am pozat-o, deh, scleroza e in floare pe aici, asa ca mergem mai departe si dam de razoare cu ridichi. Pitice inca, dar cresc.


De cum trecem de ridichi, ochii se deschid mari si raman mirati de frumusetea mustarului.

Caci da, anul trecut am hotarat ca trebuie sa incep sa-l cultiv, dupa ce am citit cate proprietati are. L-am semanat devreme ( si asta e o greseala, voi sa nu faceti asa), a iesit greu, dar de acum pare ca nu-l mai opreste nimeni din crestere.
Dupa mustar, dam de alte parcelute cu salata creata si de capatana,

intercalate cu ceapa verde cruda si crocanta

si cu niste kale mai mari.

Prin solar mai avem patrunjel, care creste bine si s-a inzdravenit ( tare subtire si anemic mai era), rucola, mangold pitic inca si alte cateva plantute despre care voi vorbi altadata.
In rasadnita avem rosii in diferite stadii de crestere, salata multa si in curand gata de plantare, ardei abia iviti, varza gata de repicare, la fel si gulii, mangold abia iesit. Dintre aromatice numai busuiocul a incoltit momentan. Am pus multe soiuri, dar le voi arata cand or fi gata de aratat.
Mai am multe de semanat, dar inca sunt in grafic. Maine sper sa seman o buna parte din legumele de care nu m-am ocupat pana acum, iar pana duminica sa fie toate gata.

6 comentarii:

  1. Buna ziua, spor la munca si recolta bogata. Arata bine plantutele si dau semne ca vor sa se dezvolte, caldura sa fie. Sper ca recoltele sa fie pe masura muncii si dragostei cu care va ingrijiti plantele si sa va bucure cu belsug de verdeturi si legume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt aproabe bune de mancat. Inca un pic si le poti livra, mai ales ridichile, salata si ceapa. Rucola am vrut sa pun si eu numai ca nu am gasit seminte la noi pe piata. Probabil ca sunt din alea profesionale dar acolo nu ma bag...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intra pe semintelegumeflori.ro acolo gasesti, inclusiv seminte certificate ecologic.
      sunt mai scumpe,dar sunt foarte bune.
      la alea profesionale nu ma bag nici eu, sunt tratate, iar eu nu am voie sa cultiv din alea.

      Ștergere
  3. Doamne ce bine e sa ai solar.Sigur iarna e o mica mare problema cu folia.In rest e ok...La noi in nord acum e -4* , a nins si e zapada ca in Poema Rusa...Oricum e mult de munca in solar,vorba sotiei mele"toata ziua esti cu funduletul in solar".Plantele arata super bine.Se vede ca d-na Iuliana e "meseriasa" si ii place...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca folia este de calitate, n-ai nici o problema cu ea. Bineinteles, daca ninge foarte mult intr-un timp scurt, atunci trebuie sa o dai jos, dar altfel solarul nostru isi da singur zapada jos de pe el datorita foliei si formei lui.
      Desi imi place f mult, nu eu sunt meseriasa. Solarul si plantele arata cum arata, datorita lui Lucian.

      Ștergere