luni, 5 mai 2014

Zile de "vacanta"

Zile pline si nebune am avut in ultima saptamana. Numai bucurii, vesti bune, multa munca si multe satisfactii.
Asa cum am spus si pe pagina noastra de Facebook, familia ni s-a marit cu puiuti de gaina si bobocei de rata. Puiutii erau planificati, boboceii nu, asa ca surpriza a fost mare, frumoasa, aducatoare de bucurii. Tare dragi imi sunt, cred ca as putea sta toata ziua langa ei si nu m-as plictisi.

Alta mare bucurie a fost vizita DaneiB, o cititoare a blogului si o prietena care acum nu mai este virtuala. Mi-a adus in dar o clematita minunata, planta de care ea s-a indragostit si m-a facut si pe mine sa ma indragostesc. Mi-a dat sfaturi despre plantare si ingrijire, caci eu habar n-aveam, iar acum o astept sa creasca si sa infloreasca, sa-mi bucure ochii si sufletul.

Cele doua proiecte pe care le-am inceput, borsul ( inspirat dupa reteta Alexandrei - gradinavisata.wordpress.com in combinatie cu reteta mamei) si iaurtul de casa:
 - prima tura de bors a iesit lesinata si amara. Dupa consultari telefonice cu mama, am ajuns la concluzia ca pusesem prea multe tarate, prea putin malai, prea mult leustean. In plus, mi-a mai spus si ceva trucuri despre fermentare. Asa ca am aruncat borsul, am adaugat malai, am pus numai o crenguta de leustean ( ca asa e gaina cand se vede-n boabe) si am asteptat o zi. Rezultatul este excelent, a iesit un bors acru, aromat, pe care il beau ca pe apa. Il puteti avea si voi pentru ca l-am pus in magazin de azi incepand.
 - prima tura de iaurt a iesit foarte cremoasa, nu-mi vine sa cred cat de bun este, cel din comert nu are legatura cu cel adevarat, numai ca nu a iesit foarte legat. Asa ca azi mai pun de o tura si asteptam sa vedem ce iese.

In solar s-a muncit la greu, am tras ca apucatii, iar rezultatul:



O noua tura de rucola




In curand vom avea surprize pentru cei care vor o gradina pe balcon.

Am pus craite si carciumarese langa rosii.


Primele 600 de fire de rosii, 60 de cuiburi de ardei iute, 30 de cuiburi de castraveti. Urmeaza in curand si restul. Am sa pun pe pagina de facebook mai multe poze in care puteti vedea si soiurile puse.
Rosiutelor le place noua locatie, s-au asezat frumos, iar unele au deja bobocei.
Cam asa ne-am petrecut noi intaiul de mai, munca multa si frumoasa, bucurii, rasete si satisfactii. Iar traditionalul gratar din prima zi a lunii l-am facut duminica seara ca atunci ne terminasem treburile.
A! Si sa nu uit ultima veste!

Miu, precoce dupa cum o stiti, mi-a copt-o! Initial am spus ca se ingrasa...si uite ce se mai ingrasa...ma, da` ce mananca asta de-i creste burta asa...si ie-te vere ca o sa aiba puiuti de fapt! Si nu are nici un an!
O sa fiu bunica. Iar:)!

25 de comentarii:

  1. Felicitari bunico! :)

    Langa firele de rosii sunt craite sau mi se pare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Multumesc :)
      Da, craite sunt.
      De fapt, am pus craite si carciumarese, urmeaza sa pun si galbenele. N-am apucat decat la un rand de rosii sa pun.

      Ștergere
  2. si busuioc? fara busuioc intre rosii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. urmeaza si busuiocul
      n-am uitat, anul asta vreau totul ca la carte :)

      Ștergere
  3. offf tineretul asta!tre musai sterilizata ca altfel....!mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu m-am gandit ca o ia cu treaba asa devreme.
      dupa ce naste, clar sterilizarea o asteapta

      Ștergere
  4. Arata foarte bine!
    Si noi ne-am trezit zilele trecute cu o alta serie de pui.
    Si cand ma gandesc ca sunt 4 pisici...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar ati muncit ceva in solar de vineri pana duminica...toate rosiile alea puse... si noi le-am pus !:) craite pun si eu in gradina dar nu la radacina rosiei, ajuta rosia daca este chiar la radacina ei?
    Vineri, pe drumul de intoarcere batuse grindina, erau gramezi, gramezi, am facut poze.
    Cu pisoiasi stai linistita, sa vezi cat ai sa-i iubesti, sunt atat de haiosi si de jucausi cand sunt mici ca nu o sa te mai saturi uitandu-te la ei. Spor in toate, si putere de munca.
    Va imbratisez cu drag :) Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu pisoiasii am experienta, nu-i prima data, numai ca m-a surprins zuza asta.
      Nu stiu daca ajuta rosia langa care e plantata, dar sigur le ajuta pe celelalte. Schema pe care am gandit-o este craita-pauza-carciumareasa-pauza. In "pauze" voi semana sau planta, dupa cum mi-au iesit rasadurile, aromatice.
      Eu zic ca e super plan, iar rezultatul va fi bun. Om vedea :)

      Ștergere
    2. De foame, mancai un ''i'' de la pisoiasii ...

      Ștergere
  6. Solarul e de revista, i-am aratat unui coleg care are si el casa de vacanta prin zona voastra si i-a cazut fata.
    Cat despre fata, la cat e de frumoasa, la ce te asteptai? Credeai ca motanii-mitocanii stau si se uita la ea ca la icoana? Pe ale mele, desi sterilizate, si acum le curteaza astia. Sa fie ea sanatoasa si sa aiba pui sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inca nu-i chiar de revista, e perioada cand sunt ramasite din prima cultura si incepem cu a doua. e cam abramburit. dar il facem noi asa cum ne place :).
      cat despre Miu, ce sa-i mai fac acu` :), dar chiar nu ma asteptam sa fie asa harnica, o duceam la veterinar. dar dupa ce naste, nu mai are scapare.

      Ștergere
  7. Frumos si foarte ordonat in solar la voi. Cum s-ar zice tot prin munca ati sarbatorit iar rezultatele sunt pe masura. Langa rosii mai merge si limba mielului dar de preferat in gradina pentru ca se dezvolta destul de mult si ocupa spatiu dar gustul rosiilor este minunat si poti folosi si frunzele la salata plus ca este decorativa cand infloreste si atrage polenizatori. Ma distram cand am vazut eticheta cu inima de bou( in 2011 aveam in piata o batrana tare priceputa in rasaduri si i-am cerut cateva rasaduri inima de taur la care ea suparata mi-a spus ca taurii nu mai sunt ce-au fost dar pot sa incerc inima de bou ca-s bune si de atunci asa le-a ramas numele).
    Sa aveti o saptamana frumoasa cu spor si rezultate minunate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce e si cu taurii astia :)))
      Nu stiam de limba mielului, caut sa vad cand se seamana, daca mai e timp si de unde sa iau seminte.

      Multumim, asemenea :)

      Ștergere
  8. Foarte bine arata si rasadurile si aranjamentul! Sa aveti spor in continuare si recolte bogate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos arata toate.
    Spui ca o sa pui si carciumarese printre rosii?
    De craite, galbenele, condurasi si busuioc stiam si eu, dar de carciumarese nu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Iuliana, eu am avut mereu fainare la galbenelele din solar si mereu am fost nevoita sa le scot, Nu ai patit anul trecut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am pus anul trecut, n-am pus niciodata de fapt, acum vreau sa incerc.

      Ștergere
    2. Vasi are dreptate. Si eu am avut galbenele in solar anul trecut si au avut fainare.Le-am scos urgent. Anul acesta nu le mai las in solar, doar pe afara. Am citit aici despre diverse leacuri: http://vasilerosciuc.blogspot.ro/2013/02/leacuri-din-gradina-pentru-prevenirea.html
      O zi frumoasa si mult spor!

      Ștergere
    3. Hai ca m-ati pus pe ganduri daca sa o mai plantez sau nu.

      Ștergere
  11. Iuliana,eu am pus numai craite ca de circiumarese nu stiam, dar nu am fost asa multumita pentru ca rosia aceea a ramas mai mica decit celelalte iar trandafirii pe linga care am pus usturoi tot au facut puricei.Asta a fost in aer liber ,eu nu am solar.Te-as ma i intreba de ulei, pentru ca mai vreau!(Rodica)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am pus pana acum nici un fel de planta vraci. Anul asta vad ce si cum.
      Uleiul s-a terminat de mult timp, dar in toamna in relansam in cantitati corespunzatoare :)

      Ștergere