luni, 26 mai 2014

Pregatiri pentru...iarna :)

Cat de naspa suna, asa? Nici n-a venit vara bine.
Dar ce poate fi mai placut intr-o seara friguroasa de iarna decat sa stai la gura sobei cu o mare halba de ceai aromat si fierbinte? Probabil ca o cana de vin fiert, dar eu zic pas la asta.
Asadar, dupa cateva zile pline-pline la refuz cu de toate, m-am apucat sa-mi fac provizii pentru iarna care vine.
Imi aduc aminte in prima noastra vara aici, in curte am gasit cateva fire de musetel. M-am minunat peste masura, nu mai vazusem de mult timp la momentul ala.
Vara trecuta a fost mai mult, am vrut sa culeg, dar n-am mai apucat, ca doar nu ma astepta musetelul pe mine.
Acum e curtea plina de musetel, imi place tare mult, prin culorile lui ii da curtii un aer rustic. Iar de data asta nu l-am mai ratat!

Asa ca am purces la treaba si m-am apucat de cules, insotita bineinteles de Mairon si de scaiul curtii, Tonto. Tare mamosi baietii astia!
Dupa ce am terminat cu prima tura de musetel, abia ce ma incalzisem, m-am apucat de cules si flori de salcam, flori de soc si menta.
Le-am intins in strat subtire pe hartii si le-am pus intr-o camera unde se vor putea usca incet si bine. Nu va pot spune cat de bine miroase in camera aia!




Si uite asa, in iarna care o veni, gama de ceaiuri naturale va fi diversificata.
Acum sa vedem ce spun fetele specialiste in trandafiri, s-ar putea sa-mi diversific gama si mai mult :)
Fetelor, ia vedeti aici poze cu trandafirul. E sau nu e pentru dulceata?



Florile sunt mici, multe si dese, e catarator, dar eu l-am neglijat, se ridica si el asa cum poate si e foarte parfumat. In ultima poza florile s-au cam scuturat. Sper sa va puteti da seama din ele. Daca nu, ma duc si mai fac altele.
Multam!

22 de comentarii:

  1. orice trandafir e bun de dulceata, dar de preferat sunt cei care: 1. au petalele delicate, nu aspre. 2 au gust usor dulceag, nu astringent spre acrisor. 3. au cat mai multe petale pe floare, ca-i mai putin de lucru la ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. In prima si a doua poza este de dulceata, in a treia imi pare alt trandafir. Eu stiu ca nu orice trandafir este de dulceata, petalele sunt fine la trandafirul de dulceata si se inmoaie la fiert, la ceilalti nu stiu ca nu am probat si sunt foarte parfumate, frunzele trandafirului sunt de un verde mai crud si nu sunt lucioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In a treia sunt flori cu petale scuturate, primele doua sunt flori pline, sa le zic asa.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. pana la urma o sa-i fac o proba si vad ce iese :)

      Ștergere
  4. am uitat esentialul:))) : sa aiba miros puternic de trandafir!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce fain arată florile alea puse la uscat! Așa-i la oamenii gospodari.
    Nu te pot ajuta la faza cu trandafirul. Arată ca unul de dulceață, dar ce te faci dacă n-o fi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai am vazut diferenta dintre ceaiurile de la plic si celelalte. Alea la plic n-au nici o legatura...
      Asa ca trebuie sa am d-astea bune-bune :)

      Ștergere
  6. Si eu am uscat flori de soc pentru iarna, am facut si socata, am facut doua ture de dulceata de trandafir si mai urmeaza, am pus usturoi si ceapa verde la congelator, si ceva marar, tot la sfarsitul lui mai si iunie pun frunzele de vita la congelator, anul asta pun si boambe(corcoduse) verzi pentru acrit ciorba. Peste putin timp se coc si visinii!
    Spor la conservat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, ce harnicuta esti :)! Bravo tie, gospodina adevarata! Spor!

      Ștergere
  7. Buna ziua, felicitari pentru proviziile de toamna, eu ador ceaiul de flori de salcam ca si cel de trandafir. Nu stiu daca stiti dar ceaiul de trandafiri contine echivalentul a 60 de portocale in vitamina C . In afara vitaminei C,trandafiri contin si pectinei , acidului citric si alte substante benefice organismului care:
    - curata organismul de toxine si racoreste corpul la propriu ajutand la eliminarea caldurii excesive acumulate in corp
    - ajuta la curatarea cailor respiratorii de la nivelul nazal pana la nivel bronsic
    - combate infectiile toracale
    - ajuta la combaterea infectiilor tractului digestiv si restabilirea florei intestinale normale
    - impiedica retinerea lichidelor si ajuta la fuctionalitatea rinichilor
    - este un remediu exceptional pentru diaree , gastro-enterita si dezinterie
    - curata ficatul , vezica si promoveaza fluxul normal al bilei ajuta in lupta contra fertilitatii si perioadelor menstruale neregulate
    - inlatura insomnia,oboseala si depresia
    - este un bun laxativ.
    Eu stiam ca pentru dulceata sunt preferati trandafirii din soiul rosa Damascena dar ma mai documentez.
    O saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Nu stiam ca-i atat de vitaminizat. Multumesc pt informatii.
      Pt dulceata am citit si eu ca-i preferat Rosa Damascena, dar merg si ceilalti.Am pusi trei trandafiri de dulceata, dar inca-s mici. Nu cred ca anul asta voi face dulceata ( sau ma mai gandesc), dar in mod sigur pun petale la uscat pt ceai.
      O saptamana fix asa cum v-o doriti :)!

      Ștergere
  8. Pare a fi de soi vechi. Poti incerca sa usuci petalele, oricum toti trandafirii sunt comestibili, cum zice Simona, doar ca cei de dulceata au petalele mai fine si mai aromate. Asta cu vitaminele, cum scrie Vasile, e valabila la macese, petalele nu-s asa bogate in vitamina C :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pus deja la uscat petale, acum astept. Om vedea :)

      Ștergere
  9. Ai grija cu Mairon al tau ,ca se usureaza pe unde nici nu gandesti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba o idee am avut eu, n-am luat din zonele lor de "plimbari", dar eu mai stiu?

      Ștergere
  10. Iuliana, mi-e drag trandafirul acela... de numa'. Musai sa te induri de mine si sa-mi dai un butasel prin august, te rog.

    Si eu vreau trandafir de dulceata... O cunostinta de-a mea pune petalele in congelator intr-un fel si dulceata o face iarna, cateva borcane-cateva borcane... E intr-un mare fel in toiul iernii sa-ti miroasa a trandafiri in casa (mi-a dat si mie o portie si am facut asta iarna, cam trei borcanase)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai abia ai invatat drumul, nu asa? :))
      Vii aici si iei pe care iti place.
      Uite ca nu stiam ca se pot congela, imi dau seama cat de placut e sa miroasa a trandafiri in casa cand omatu`-i mare afare.

      Ștergere
  11. Foarte bine ca strangi musetel si alte plante pentru ceai, este atat de placut sa savurezi in toiul iernii o cana de cei cu parfum de vara... si eu am strans musetel si soc si am facut dulceata de trandafir.
    Cel din poza pare sa fie de dulceata, daca este foarte parfumat, ala este ! :)) Pup, Dana B. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte parfumat, am strans petalele pt ceai, pt dulceata nu cred ca am suficient. Dar se fac si ceilalti trei pusi in primavara, la anul sigur fac.
      pup!

      Ștergere