luni, 28 aprilie 2014

Week-end DIY

Week-end-ul de tocmai ne-a parasit ( ce bine ca vine unul muuult mai mare, asa :)? Sa te tii gradinareala!) a fost destul de aglomerat. Normal, in ton cu timpul.
Sambata, dupa ce Lucian a plecat la livrari, m-am apucat sa mut kalele din solar in gradina ( ca asa e cu incepatorii astia, habar n-au de capul lor).
Treaba migaloasa, dar frumoasa, in plus mi-am tras si-un bronz de Rascaeti de mai mare dragul.


Kalele rosii si feniculul sunt un pic cam capiate de mutare si aerul tare de afara, dar isi vor reveni. Kalele verzi, desi cresc mai incet decat cele rosii, vad ca se simt mult mai bine in gradina.
Sunt bucuroasa ca mangoldul si stolonii, care au stat cateva zile bune acoperiti complet de apa, si-au revenit si-si reincep cresterea. In plus stolonilor le dau flori.
Iar bobul...Bobul e o nebunie.



 Din pacate am pierdut doua plante din cauza apei, dar ma bucur de restul.

Mna...am vrut sa povestesc de lucruri DIY si tot in gradinareala am dat.
Revenim!
Acum cateva zile v-am dat pe facebook o recomandare a unei carti de la editura TEI: Intoarcerea la obarsie, de John Seymour.
Inca v-o recomand cu mare caldura, cred ca este o carte de capatai a celor ca noi ( oraseni care se duc la tara si habar n-au cu ce se mananca toata treaba).
Mai mult decat atat, este singura carte pe care am printat-o, restul sunt salvate digital.
Imprimanta noastra, care e de moda veche, a muncit o zi intreaga la ea. Dar vineri seara, bucurosi nevoie mare, aveam ditamai teancul de hartii printate, frumos aliniate si puse pe dulap langa usa, ca nu cumva Lucian sa uite sa le ia sambata. Voiam sa le spiralam.
Sambata dupa ce a terminat, se opreste in primul magazin care avea un asemenea aparat. Numai ca, dat fiind ca era sambata dupa-amiaza tarziu, soare si frumos afara, tanti de la magazin era cam visatoare si fara chef de treaba. Evident ca a dat gaurile aiurea, incepand apoi sa se scuze la un Lucian plin de nervi si cu ganduri ascunse despre cum i-ar sta acea carte pe post de guler duducii in cauza.
Dar s-a abtinut, a luat cartea, s-a urcat in masina si a venit direct acasa. Cum a ajuns, s-a apucat sa studieze dezastrul si apoi, meticulos cum ii e felul, a legat cartea.





Nu-i asa cum ne-am dorit-o, dar e tiparita, e legata bine, e durabila. Multumim celor de la TEI inca o data pentru munca lor!
Alte "proiecte", sa le spun, sunt urmatoarele: m-am apucat sa fac iaurt de casa si bors. Iaurtul este inca la "prins", borsul azi il termin, am stat pana acum sa fermenteze hustile.
Cum inca nu e gata nimic, nici poze nu am cum sa va pun. Dar va tin la curent.
Pana atunci va las sa va delectati cu ceva muscate, pe care am apucat sa le mut in ghivece mai mari si sa le dau afara si un liliac complet nebun.

Le-as putea inmulti, ca-s o gramada de puiuti, dar sunt inflorite si mi-e mila de ele.

12 comentarii:

  1. Liliacul este frumos foc...nebun de frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, e o nebunie de culoare si miros.
      cand trec pe langa el, automat mi se intoarce capul spre directia lui. miroase demential :)

      Ștergere
    2. Mangold! Știam eu că mai trebuia să iau niște semințe de ceva cu nume ciudat...bine că ați pus voi! Vreau să îți spun că toate roșiile sunt vesele, kalele par și ele că se împacă bine cu cele 5 fire supraviețuitoare ale mele :) Mama s-a declarat mulțumită de numărul de fire de roșii, nu credeam să apuc ziua asta. De când o cunosc, atunci când e vorba de plantat pomi (în particular cireși) și răsaduri de roșii și ardei, nu a zis vreodată gata, e destul. Le-a plantat cu grijă și se uita la ele ca veverița din Ice Age la ghinda ei.

      Ștergere
    3. :)))
      frate, cat am ras de comparatia ta :)
      ma bucur mult :)

      Ștergere
  2. Liliacul.... Daca si miroase....
    Il inmultesti dupa ce-i trec florile.

    Bobul tau chiar e frumos.
    Mi-a rasarit si mie, intr-un sfarsit :))
    Cine ne-a dat noua semintele ne-a spus sa il punem pe langa un gard, ca altfel il culca vantul... Cica creste inalt... Oare cat de inalt daca al tau deja are flori?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleu si cum miroase, te intoarce din drum :))

      Mie mi-a spus cineva ca nu creste asa inalt, in jur de 1m ( mi-a aratat cu mana distanta de la pamant, asa ca e la ochiometru).
      L-om vedea pe al meu cat de mare creste si ne vom lamuri. Acum cred ca are in jur de 50cm.

      Ștergere
  3. Iuliana, huștile le-ai făcut tu singură? Aș vrea și eu rețeta. Dacă nu e secretă. :)
    În câte zile e gata borșul.
    Am și eu niște tărâțe, dar neavând huști, nu știu cum să le transform în borș. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am facut hustile, nu-i greu deloc.
      am luat o farfurie adanca, am umplut-o ochi cu tarate si am pus intr-un castron mai mare ( ele se umfla si risti sa dea pe afara daca e vasul mic). apoi am pus o felie de paine rupta bucatele mici peste, am nivelat si am pus cam doua cani de apa, cat sa fie umed bine. am acoperit si le-am lasat doua zile. sambata am facut hustile si ieri l-am umplut.
      azi am bors :)

      Ștergere
    2. Mulţumesc mult!
      Dacă-mi iese, revin cu veşti.
      Dacă tac mâlc, să nu mă întrebi, înseamnă că am ratat. :)

      Ștergere
    3. pai nu vad cum ai rata :)
      si chiar daca ai face-o, ia-o de la capat. trebuie sa reusesti :)

      Ștergere
  4. sa vigilezi aprig asupra integritatii bobului, pentru ca reprezinta o atractie irezistibila pentru paduchi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deja am impresia ca e ceva pe acolo...m-am uitat aseara si parca nu-i ceva in regula, dar nici nu vedeam bine. ma duc azi pe lumina la el, cred ca incepe sa fie atacat.

      Ștergere