miercuri, 16 aprilie 2014

Vesti

Stiu ca am cam lasat blogul de izbeliste in ultima vreme si v-am dat numai poze si cateva cuvinte insipide risipite printre ele, numai ca nu e timp.
Treburi placute, dar foarte multe, cer sa fie incepute si terminate. Si cum pe plantute le doare fix in frunzele neadevarate de noi, trebuie sa facem ceea ce ne cer, altfel se supara si nu vrem asta deloc.
In ultima vreme ne-am ocupat in principal de repicari si ingrijit rasaduri, de semanat si plantat la loc definitiv, facut comenzi si livrat.
 
Soiurile romanesti de tomate nu se dezic. Plantutele cele mai mari si mai frumoase, desi n-am facut nici o diferentiere intre ele, sunt cele romanesti: mari de Dambovita, Prahova, Tulcea, cele de la Banca de Gene de la Suceava, cele de la Ecoruralis, cele de Buzau, Aurora, de Tiganesti, Pontica etc.


In solar au inceput sa apara din ce in ce mai multe portiuni goale, din ce in ce mai multe parcele goale, locuri ale plantelor care au plecat la comenzi. Mult timp nu va ramane gol acolo, alte plantute isi cer drepturile.
Cel mai mult ma fascineaza acum Kalele. Sunt frumoase, dar ciudate. Asa imi par. Vremea asta inchisa si rece le place la nebunie si cresc vazand cu ochii.


In gradina tot ce-am pus a iesit si creste bine, numai ca incepem sa fim si aici un pic in urma cu treburile.
Dar nu e de mirare ca ultima moda la noi a inceput sa fie intratul in casa in jur de zece seara, insotit de mirari si revelatii despre mese pe care iarasi le-am sarit.

Tot ploua in ultima vreme, deci am niste rate super murdare si super fericite. Restul pasaretului nu pare sa guste vremea asta.
Ursu si Piston se feresc si ei cum pot de ploaie, magazia revenind la statutul de domiciliu permanent, numai Mairon umbla de bezmetic prin curte, ud fleasca si mirosind specific, de nu te mai poti apropia de el.
Matoancele au revenit in casa cu totul, ele si urmele lor murdare pe care le lasa peste tot.

Prin sat, atunci cand nu ploua si nu-s sarbatori, oamenii sunt in plin lucru: tractoare care se duc la arat, oameni cu sape puse pe umeri in drum spre gradini, covoare si presuri spalate si frumos colorate puse la uscat cam pe fiecare gard, zgomote specifice curateniilor apasate.

17 comentarii:

  1. si max al meu puteeeeeeeeee!! si-i cade blana veche si arata groaznic!

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia aștept roșiile!! Ce frumos arată!

    RăspundețiȘtergere
  3. La noi in solar e multa racoare si umezeala de cand cu ploile, si cam multe frunze de rosii triste si un pic ingalbenite. Doar cele din mijloc sunt verde inchis si in regula. Voi lasati solarul deschis cand este vremea ploioasa si umeda atatea zile? Sau il tineti inchis? Ca nu mai stiu cum sa procedez. Spor la lucru si rezultate pe masura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la noi la fel este, dar lasam macar o ora pe zi deschise capetele solarului pe vremea asta.
      Si asta iarna lasam deschis minim jumatate de ora indiferent de cat de ger era.
      Le trebuie aer curat, trebuie un pic de curent sa se zvante pamantul, sa se primeneasca aerul.
      A! Si stopata udarea de tot in vremea asta.

      Ștergere
    2. Multumesc, Iuliana, pentru raspuns. Spor!

      Ștergere
  4. Iuliana, voi sunteti niste eroi! Macar eroii mei, daca nu si ai altora :)
    Cum sa ai atata rabdare sa pui atatea rasaduri in pahare?
    (parca am recunoscut intre ele si pe ale mele, nu? :)) )

    Recolta super-bogata va doresc si mult spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur sunt ale tale acolo :)
      Hai sa-ti mai spun ceva: toti cei care au comandat si au avut rabdarea sa ne astepte vor avea parte de o surpriza din partea noastra in momentul in care o sa va livram ( sau vin aici, dupa cum si-a ales fiecare) rasadurile.
      Dar cum e surpriza...mai mult nu mai spun :)

      Multumim, asemenea :)

      Ștergere
  5. Minunate rosiile ! De-abia astept sa ni le prezinti coapte :) Si poate infiintezi si un magazin cu seminte heirloom, ca vad ca ai adunat o multime de soiuri.
    Paste fericit, Iuliana ! Sa va odihniti macar in zilele de sarbatoare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un plan de viitor cu semintele:).

      Multumesc, Dani, asemenea si voua :)
      Sarbatori fericite!

      Ștergere
  6. Buna seara tuturor! Sa ma laud si eu un pic. Din prima serie de rasaduri de tomate rosii, cele crescute la fereastra, cam jumatate le-am plantat ieri in mini-solar.
    Cealalta jumatate asteapta o zi cu vremea mai prielnica pentru transplantare in gradina.
    Grosul rasadurilor, obtinute in minisolar, asteapta inceputul de mai sa treaca din paharele de cafea in gradini. Pana atunci ma astept, tinand cont si de experienta anului trecut, sa creasca precum fetii-frumosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, dl Craciun :).

      Ma bucur c-ati trecut pe aici si v-ati "laudat".
      Am vazut eu ca nu e lauda sau intrecere ceea ce se intampla cu noi, gradinarii, e vorba de e pasiune adevarata pentru plante care nu te lasa nici sa respiri si din cauza asta cateodata rabufnesti, dai p-afara si trebuie sa vorbesti despre ele. Nu m-am exprimat prea coerent, dar e dimineata inca.
      Iar cu plantatul in gradina, la fel spun si eu, cel mai bine e la incepututl lui mai. Este o perioada sigura, plantele nu vor suferi, iar munca gradinarului nu va fi facuta degeaba.

      Ștergere
  7. Buna ziua.
    Felicitari, ce poti spune cand vezi atata munca incorporata in mii de plantute transplantate in paharele care vor devenii plante cu roade minunate.
    Chiar daca-i frig si ploua de vreo 4 zile imaginile de la voi parca ma incalzesc putin.
    Aici suntem in asteptarea soarelui care n-a mai vrut sa-si arate fata de o saptamana.
    Sa aveti spor in tot ce faceti si sarbatori de Pasti cu sanatate, fericire si multe bucurii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Si la noi e la fel acum, de ieri ploua intr-una, mai bate si un vant turbat.
      Asteptam si noi soarele :).

      Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

      Ștergere
  8. Hristos a inviat! daca ai rasaduri de rosii la vanzare, as vrea si eu. Si kale as vrea, daca ai in plus. Vin eu sa le iau, cu ocazia asta poate rezolvam si cu uleiul :)). Poti sa-mi trimiti o oferta pe mai?Nu-mi trebuie foarte multe, gradina noastra fiind mai mult o gradinuta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!
      Am avut seminte in plus si am pus la comanda rasaduri.
      Nu stiu cate or sa-mi mai ramana la final, o sa vad in momentul in care o sa termin de plantat in solar si in gradina, dar va fi destul de tarziu, asa ca e bine sa-ti gasesti alta sursa.
      Uleiul l-am terminat din noiembrie, il relansam in toamna.

      Ștergere