marți, 22 aprilie 2014

Raspuns concurs: Floare de...? - Inmulteste si daruieste!

Multumesc tare mult celor care au intrat in jocul meu si au dat raspunsuri prin comentarii pe blog, pe mail sau pe pagina noastra de Facebook.
Sincer, m-am distrat peste masura ( am ras si in hohote la raspunsul Roxanicii - pune mana si baga in pamant semintele de dovlecei pe care ti le-am dat, acum e timpul lor. Cand vor inflori, ai sa vezi ca nu seamana de nici o culoare floarea de dovleac/dovlecel cu ceea ce era aici. Dar la tine e de inteles, esti la inceput; si eu la randul meu am facut pe altii sa rada in hohote si probabil o s-o mai fac. Ai fost super-super simpatica :)) ).

Dar m-am cam lungit, asa :)?

Asadar, poza a fost facuta in solar pe o parcela care a fost cultivata in primavara trecuta, apoi a ramas necultivata pana in zilele noastre:


Frunze mai de aproape:



Radacina mai de aproape:

 Toata planta:


Iar raspunsul este: Floare de... ridiche!

Felicitari si un mare bravo castigatorilor!

Astept adresele voastre pe mail pentru ca saptamana asta as vrea sa va trimit rasadurile.

Toti cei care primesc rasadurile intra in "Inmulteste si daruieste" si trebuie sa dea mai departe (gratis) o parte din semintele recoltate, chiar numai unei singure persoane, daca nu va putea da mai multora.

Soiul din care veti primi rasadurile se numeste: rosii Mari de Dambovita.
Eu am primit cateva seminte de la o doamna foarte draga, Victoria, si anul trecut am reusit sa le inmultesc. Pentru ca nu am dat bani pe ele, am considerat ca am obligatia sa inmultesc si apoi sa daruiesc.
Asa ca, la randul meu, am daruit semintele din acest soi mai multor persoane din diferite zone ale tarii. Am trimis chiar si unei comunitati de romani din Belgia cateva seminte. Voi continua, din toamna, sa daruiesc seminte din acest soi.
Toti cei care ne-au dat comanda de rasaduri vor primi (gratis, evident) cateva plantute din acest soi cu aceeasi rugaminte: Inmulteste si daruieste!

Descriere: planta are crestere nedeterminata, face fructe mari, de culoare rosie, carnoase, suculente, dulci, cu gustul ala bun al rosiilor de odinioara. Fructul are putine seminte.
Dintr-o rosie faci un castron de salata ( efectiv imi ploua in gura acum cand descriu rosia si-mi aduc aminte de gustul ei :)) ).

In fine, ideea e ca aceste tomate sa fie inmultite si readuse pe mesele cat mai multor oameni.
In primul rand copiii din ziua de azi trebuie sa stie ce inseamna gustul adevarat de rosie, gustul adevarat de legume in general, dar si noi, adultii, trebuie sa ni-l reamintim.

Inca o data, multumesc tare mult tuturor celor care au participat.

18 comentarii:

  1. :)) Ma uitam la poze, citeam indicatiile tale (floarea din fata, din spate, din profil) si ma gandeam: "de ce or fi pus hrean in solar?"
    :))

    Felicitari castigatorilor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut anuntul vostru la vreo 2 minute dupa postarea pe Facebook in zori. Zic, mancati-as, sunt primul. Am dat raspunsul si mi-am vazut de treaba. Intru pe la pranz si vad ca nici nu s-a inregistrat macar raspunsul meu si deja erau alte raspunsuri. La cat hrean era pe topic si la cat de praf sunt la gradinarit, acum chiar ma mir ca a iesit. Cand mi-am luat pamantul am avut un intreg lan de ridichi care au inflorit pentru ca din lipsa de timp si dezamagit de marimea lor "impresionanta" le-am lasat in durerea lor neumblate. Le-am folosit pe post de gard viu...

    As fi bucuros sa ajung eu sa dau seminte de rosie, dar la mine la munte inca se vede din gradina zapada pe varful muntelui. In 3 ani de incercari am scos foarte putine rosii, nefolosind nici solar. (si nici nu a avut gradina prioritate in fata animalelor) Acum ar fi o noua provocare. Din pacate la noi inca e frig si nu stiu ce vor face rasadurile. Ca sa ilustrez mai bine diferentele, la mine abia acum imbobocesc lalelele, la altii cu 1-2 Km mai jos in oras deja se trec, nici nu mai vorbesc de alte zone ale tarii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa zic... de-ale lui Google :).
      Daca vrei ti le mai tin la mine pana s-o mai incalzi pe la tine si ti le trimit atunci. Mai am o tura semanata mai tarziu, deci plantutele sunt mai mici.
      Imi e de ajuns sa stiu ca ai vrut si ca ai incercat sa le plantezi si apoi sa recoltezi semintele.

      Ștergere
    2. Multumesc. Atunci asa facem, mai stam putin. Daca e vorba despre Victoria de pe eGradini, si eu vorbisem cu ea pentru niste seminte dar tocmai datorita experimentelor nereusite din gradina am renuntat sa o mai solicit. Mai incerc odata, poate poate.

      Ștergere
  3. Da...asta e, ne-am inselat...dar semana foarte bine cu floarea de hrean :( as vrea si eu, totusi, cateva rasaduri sau seminte din soiul asta de rosie, bineinteles contra cost. Felicitari celor care au ghicit . Pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am zis ca soiul asta se inmulteste si se daruieste :). N-am nevoie de bani :).
      Trimite-mi adresa pe mail, imi fac socotelile si te anunt cand le trimit.

      Ștergere
    2. Te pup de 1000 de ori :)Dana B.

      Ștergere
  4. Hristos a inviat!
    In primul rand ma bucur ca sunteti bine. Doamne ajuta sa rezolvati cat mai repede partea de solar afectata.
    Vreau sa transmit si eu felicitari castigatorilor! Bravo, din punctul meu de vedere ati fost foarte tari! :)
    Si tie, Iuliana, felicitari pentru concurs si pentru actiunea in sine de a inmultii acest soi de rosie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!
      Castigatorii sunt cei mai tari :)

      Multumim, ne vom descurca, intotdeauna o facem :)

      Ștergere
  5. Pfua...la concursul de anul viitor o să mă descurc mai bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si puteam sa pariez ca este hrean! :) Felicitari castigatorilor! Si cat doream si eu macar 4-5 seminte de rosie.... Data viitoare va fi sigur mai bine!
      Spor la ceea ce faceti si sa aveti numai vesti bune!

      Ștergere
    2. in toamna voi avea mai multe seminte de dat. am sa fac atunci un anunt.
      multumesc pt participare :)

      Ștergere
  6. Asadar nu stau chiar rau cu memoria :) ce-i drept semana si a flori de hrean, numa` ca era cam devreme, de obicei in zona mea infloreste prin iunie-iulie

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo pentru concurs! Felicitări câștigătorilor.
    Hai, bre, că în curând o să vă cunoască întreaga țară, și bine-i va fi să aibă de la cine lua exemplu! Tocmai v-am văzut în seara asta în direct la... Digi 24, cred că era. Mă rog, în direct zic eu, că de regulă prind înregistrări pe net. Acum moțăiam (plouă afară) și când am auzit de bucureșteni mutați la sat mi-a sărit arcul de la somn. :))
    V-au prezentat frumos și... mai exact decât ultimii. :) Bravo vouă, mă bucur pentru voi!

    P.S. Pariez că în câțiva ani faceți și cursuri cu amatori? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, au venit ieri dimineata si ne-au filmat.
      Pai mai exact, ca am insistat pe aspectul asta acum :)

      multumim :)

      Ștergere