joi, 20 martie 2014

Bilant - un an de la deschidere

In curand, la inceputul lunii viitoare, se implineste un an de cand am livrat pentru prima data produsele noastre. Cata emotie, cata grija si cata incantare!
A fost un an excelent, frumos, plin de invataminte, plin de griji, mereu surprinzator.
Am avut ocazia sa intalnim o multime de oameni. Oameni frumosi, oameni calzi, oameni curiosi, oameni mirati, oameni rabdatori.
Multi erau curiosi sa ne cunoasca, erau curiosi sa ne stie povestea altfel decat din cele scrise de mine pe blog, cum de ne-a venit ideea asta, cum ne este, cum ne-a schimbat mutarea cursul vietii.
Unii dintre ei ne-au vizitat, iar noi am fost bucurosi de oaspeti ca intotdeauna. Cu altii am inceput sa toarcem un firicel de prietenie, iar cu altii ne-am imprietenit si am trecut la nivelul urmator.
E altceva! E cu totul altceva! Adica se formeaza o legatura intre noi si cel care ne sustine prin comenzile pe care le da.
Desi la inceput nu am gandit asa, de fapt nu am stiut, nu ne-am dat seama ca se poate forma acea legatura, cu timpul, prin comenzile date, prin mail-uri in care incetul cu incetul se strecoara mici confidente, apoi planuri de viitor, bucurii si apoi necazuri ( pentru ca trebuie sa ajungi la un anumit punct ca sa poti incepe sa-ti spui si necazul), acea legatura, intre noi Taranii dumneavoastra, bucurestenii mutati la sat, asa cum imi semnez eu newsletterele si cei care ne sustin prin comenzi, s-a format. Am ajuns sa ne cunoastem. Este extraordinara aceasta legatura care s-a format. Ei au incredere in noi, stiu ca mananca ceva sanatos, curat, gustos, stiu de la cine isi cumpara mancarea, ne cunosc, iar noi avem drag si incredere in ei si nu vrem sa-i dezamagim in nici un fel.
Multi ne-au sustinut, ne-au incurajat, iar unii dintre ei au inceput sa ne dea si sfaturi.
O sa va dau un singur exemplu, altfel m-as intinde foarte mult si as risca sa plictisesc: Florin, unul din cei care ne sustin, este unul din cei dragi :). Cel mai mare critic ( si cu drag ii primesc mail-urile de genul asta pentru ca numai asa ne putem imbunatati tot ce inseamna lucrul asta ), cel mai mare sfatuitor, bun prieten. Si-l ascult in tot ce spune. Datorita lui am ajuns sa livram in cursul saptamanii. Eu nu vedeam, nu mi-am dat seama de aceasta oportunitate. Dar intr-o zi a venit un mail de la el in care imi spunea scurt ca ar trebui s-o facem si mi-a spus si motivul. In momentul ala pur si simplu m-am luminat, am inceput sa vad din unghiul in care el imi expunea problema. L-am ascultat si bine am facut! Ne-a ajutat mult si inca ne mai ajuta. A! Si-i giulestean de-al meu :). Inca nu ne-am vazut fata in fata ( posibil sa-l cunosc deja), numai cu Lucian s-a vazut, dar sper sa ne faca o vizita, impreuna cu familia lui, cat de curand.
Sunt oameni care au fost alaturi de noi permanent in tot acest an. Si saptamana de saptamana cercul nostru de prieteni creste.

Am avut multe ocazii sa ne vindem marfa la diversi. Era mai simplu, veneau, luau tot si gata. Nu mai aveam alte cheltuieli, nu mai aveam alte griji. Dar n-am vrut, tocmai din cauza acestei legaturi. Sunt oameni care se bazeaza pe noi, iar noi nu putem si nu vrem sa dezamagim. Si mai mult, noi nu facem un simplu business, noi promovam un mod de viata. Pentru ca da, se poate si altfel!
Am observat ca oamenii au uitat gustul adevarat. Sunt atat de plini, atat de bombardati cu falsuri, ca s-a ajuns sa se uite gustul adevarat al mancarii. Iar reactia, atunci cand cineva gusta dintr-un produs natural, este aceeasi. Ma bucura aceasta reactie, pentru ca stiu ca acest mod de viata a castigat inca un adept.

M-am convins si cred in faptul ca atunci cand ingrijesti o planta trebuie sa ai mintea limpede si curata, sa ii arati dragoste si grija, sa ii vorbesti calm si frumos, sa o lasi sa se dezvolte asa cum ii e firea si atunci acea planta se dezvolta mult mai bine, iar fructul pe care il face este plin de nutrienti, vitamine, e gustos, te satura, e asa cum trebuie sa fie o leguma adevarata.
Daca acele plante sunt fortate, sunt "ingrijite" cu nervi, din nevoie, cred ca ies niste legume fortate, poate stresate ( desi imi pare cumva impropriu spus) si toate astea se transmit celui care le mananca.
Dar asta e numai o convingere a mea, e un rezultat pe care l-am vazut.


Primavara trecuta a fost destul de grea. Era normal, nici nu ma asteptam sa fie usor. Dar incetul cu incetul, din gura in gura ( publicitatea care mie imi pare cea mai sanatoasa si care imi place cel mai mult) am ajuns sa fim cunoscuti.
Vara iar a fost greuta, dar incepand cu toamna lucrurile au inceput sa mearga bine. Oamenilor le-au placut produsele noastre, le-a placut de noi, au revenit, ne-au recomandat.
Tot ce-am avut, legume, conserve, uleiul Duna ( pe care in toamna asta il vom relansa, iar de acum stim ca trebuie mult mai mult decat am avut) a placut.

Ne-a placut ca intotdeauna sa fim sinceri si cat mai transparenti. Si nu am gresit.
Nu am ascuns faptul ca suntem incepatori, ca n-am avut nici o legatura cu agricultura.
Nu m-am laudat ca sunt cea mai buna gospodina si am cea mai buna/veche/extraordinara si mirobolanta reteta de zacusca, dulceata, gogonele etc. Pentru ca nu e adevarat. Sunt o femeie simpla, care incearca sa devina o buna gospodina si o buna bucatareasa, dar care mai are multe de invatat.
Totusi, am avut un ajutor de nadejde: produse curate, sanatoase si foarte gustoase. Iar produsul final a iesit bun ( nu extraordinar, nu nemaivazut, nu nemaintalnit, ci bun, gustos, sanatos). Nu am folosit si nici n-o sa folosesc fel si fel de adaosuri pentru gust, aroma, consistenta. Iar rezultatul a fost ca toate s-au dat. Din cateva sute bune de borcane, din tot ce am avut, au ramas sub 20.


Stiu ca-s multi curiosi, asa ca o sa mai dezvalui ceva secrete, raspunsuri la intrebari primite pe mail:

 - nu, inca nu ne-am recuperat investitia, dar mult nu mai avem si de anul asta intram pe plus. Tot ce-a intrat a fost reinvestit pentru ca produsele sa ajunga in stare cat mai buna la cel care le-a comandat. Reinvestitia e necesara si de neevitat, altfel risti sa pierzi tot;
 - da, se poate face, dar nu o sa mint ca e usor. Este foarte greu, grijile-s multe, pierderile sunt semnificative, dar e o munca frumoasa, curata, cu multe beneficii si satisfactii;
 - da, in timp se poate trai numai din asta, dar la inceput va trebuie o sursa de bani constanta;
 - aveti nevoie de un plan de inceput cat mai real. Pe parcurs va vin idei noi si-l veti putea imbunatati.
 - problemele oricum apar, sa n-aveti griji din partea asta, dar asa cum apar, asa trebuiesc rezolvate;
 - deci nu, nu va puteti lua un iaht din asa ceva, nici avion;
 - trebuie sa va ganditi ca este un mod de viata, nu o afacere, pentru ca abia dupa ce voi va veti schimba si veti fi convinsi de beneficiile acestui mod de viata, veti vedea rezultatele, care nu vor intarzia sa apara, abia dupa aceea ii veti putea convinge pe altii.
 - da, mai avem idei, anul asta o sa aveti multe surprize din partea noastra. Sanatosi sa fim cu totii!

Inca o data multumim mult celor care ne sustin, multumim celor care ne promoveaza, celor care ne recomanda prin tot ce fac. Suntem recunoscatori pentru tot.
La multi ani si voua si noua, dragii nostri! Ne bucuram ca ne sunteti aproape, ne bucuram ca v-am cunoscut, ne bucuram sa ramaneti cu noi pe mai departe.
Iar celor care vor sa ni se alature, le uram "bun venit" :)!

46 de comentarii:

  1. La multi ani! Sa aveti putere de munca, sanatate si realizari cat mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  2. La cat mai multi ani! sa va bucurati de rezultatele muncii voastre si sa convingeti cat mai multa lume de beneficiile produselor naturale!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru tot ceea ce ati reusit.......si povestiti pe mai departe, fiindca e frumos

    RăspundețiȘtergere
  4. livrari spornice! parca nu-mi vine sa cred ca a trecut deja un an ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitări, încă o dată. La mai mare, pe viitor. Vă dorim să vă bucurați de tot ce faceți. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani si multe impliniri in domeniu ! Sunteti un exemplu care ar trebui urmat de foarte multi .
    Te imbratisez cu drag ! Dana B. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim :)
      Tocmai pentru asta l-am scris, stiu ca-s multi care vor, dar le lipseste curajul.
      Concluzia e ca se poate, greu, dar se poate.

      Ștergere
  7. "Am avut multe ocazii sa ne vindem marfa la diversi."
    Am mai auzit asta, sunt oportunişti care cumpără totul de-a gata, pentru ca pe urmă să vândă de două ori mai scump.
    Adeseori, intermediarul este cel care-şi ia iaht şi avion. Din păcate!

    Este adevărat că relaţia producător-consumator e foarte importantă.
    Bravo pentru tot ce faceţi! Pentru curaj, hărnicie, perseverenţă, corectitudine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, corect. Asta trebuia sa raspund, ca intermediarul isi poate lua iaht, cel ce produce nu prea are sanse, nu mi-a dat prin cap.
      Dar ideea e ca daca abordezi modul asta de viata nu-ti mai trebuie iaht si avion, iti sunt de ajuns produsele tale, incepi si iti dai seama cat de mult ai cheltuit aiurea, pe produse pe care nu le-ai folosit ( exemplu la mine: am aruncat saci intregi de haine cu eticheta pe ele), incepi sa devii mai chibzuit, nu sa te limitezi, numai chibzuit.
      Incepi si apreciezi alte lucruri, nu hainele sau nush ce robinet in dunga sau nush ce mobila mov etc. Altele devin prioritati.
      Multumim,

      Ștergere
  8. La multi ani, sa fiti sanatosi, sa aveti spor, plantute rodnice si vanzari pe masura! Spun si eu ca sunteti un "ASA DA" si ca dati, mai departe,curaj si altora. Eu inca incerc sa-mi conving sotul sa renunte la corporatie. Stiu ca deocamdata nu se poate, dar mai am rabdare vreo 5 ani. :)
    Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. voi le stiti mai bine, dar e de admirat ca va ganditi la asta.
      multumim :)

      Ștergere
  9. Cât mai multă sănătate dublată de prosperitate! Baftă pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  10. ----Daca acele plante sunt fortate, sunt "ingrijite" cu nervi, din nevoie, cred ca ies niste legume fortate, poate stresate ( desi imi pare cumva impropriu spus) si toate astea se transmit celui care le mananca.-----(copy/paste)

    Cu mulţi ani înainte (cam 30), am avut curiozitatea să măsor câmpul electromagnetic dar şi biocurenţii care circulă prin plante în anumite condiţii. (Prima experienţă a fost pe un ficus).
    Am folosit o mică instalaţie electronică, construită de mine.
    Am rămas supefiat când am descoperit că plantele suferă la propriu dacă sunt ameninţate cu tăierea sau mutilarera, dacă sunt înjurate.
    Dar răspundeau cu plăcere la muzica plăcută, caldă, la mângâieri pe frunze şi când le udam. Dacă apa era prea rece aveau tresăriri.
    Dădeau semne de nelinişte când se certa cineva prin casă!
    Da! plantele se stresează cand sunt bruscate şi mânuite cu brutalitate.

    N-a fost invenţia mea, ci am citit într-o revistă străină şi am fost curios.
    De atunci am altă atitudine pentru plante, fie si o simplă ceapă verde...
    Planta este un organism viu mult mai complex decât ne putem închipui!

    Vă doresc putere de muncă şi succes în continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce interesant! Mi-a fost nu stiu cum sa scriu asta despre plante, dar pana la urma, chiar daca ma considera cineva sarita de pe fix, am scris-o.
      Deci chiar simt...

      Ștergere
  11. Oooo dragii mei, a fost un an plin! N-as fi zis ca sunteti doar de un an "pe piata", ati inceput tare frumos! Si tot asa sa fie :) si pe plus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai avem ceva pana la plus, dar ajungem si acolo.
      multumim, asemenea :)

      Ștergere
  12. La multi ani!!!!
    Sper ca macar copilul vostru, care poate va continua ce ati inceput voi, va putea spune: si da, poti sa-ti iei iaht si avion.

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani! Sa va ajute Dumnezeu cu ani manosi, cu vreme buna si cu sanatate! La cat mai multe produse si la cat mai multi clienti!

    RăspundețiȘtergere
  14. Va doresc multa multa sanatate pentru a putea sa realizati tot ceea ce va propuneti si bineinteles pentru a va putea avea aproape. Oamenii ca voi imi dau speranta intr-un viitor mai optimis. Datoria noastra este sa incurajam si sa sprijinim cum putem pe cei din jurul nostru, atunci cand observam la ei, atitudini si actiuni care intr-o vreme erau considerate normale dar acum din pacate sunt incadrate la exceptii. Mult succes si spor, in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ( El e Florin din povestea de mai sus :). E un tip foarte inteligent si super de treaba )

      Noi multumim pentru tot si iti dorim numai bine.

      ( mai e un pic si-i gata in sfarsit si spanacul al mare. vorbim)

      Ștergere
  15. La multi ani cu sanatate, fericire si satisfactii in munca.
    "Bebelusul" s-a ridicat in picioare si incepe sa mearga. Pas cu pas, strop de transpiratie langa strop de transpiratie se construieste, cu truda, migala dar si foarte multa pasiune un stil de viata sanatos care are un viitor stralucit.
    Nu pot decat sa ma inclin in fata unor oameni plini de curaj, pasiune si daruire care au renuntat la confortul unui camin in Bucuresti, inlocuind telecomanda cu coada sapei, ca sa-si schimbe viata si ce-i mai important, sa schimbe viata tuturor celor ce vor sa manance si sa traiasca sanatos.
    Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca si sa sarbatorim si a 100-a aniversare.
    Cu stima si respect,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, asemenea :)
      Mi-a placut comparatia cu bebelusul, frumoasa si adevarata :)
      Sa ne vedem la a 100 a aniversare si sa fim sanatosi cu totii!

      Ștergere
  16. Intr-un fel sa stii ca voi ne faceti fericiti si pe noi, pentru ca aratati ca se poate. Aratati ca viata asta aproape de natura o poate alege si un om nascut si format la oras si ca munca la tara e o sursa de sanatate si chiar de venit. Cred ca nu e nici un om care va citeste blogul care sa va doreasca altceva decat sa aveti succes in tot ceea ce faceti. In ceea ce ma priveste, stii ca nu e prima oara cand iti spun ca e una din cele mai mari placeri ale mele sa ma uit la pozele din solarul vostru. Toate plantele sunt asa de pline de viata, de ordonate, de vesele! E o incantare si o sursa de inspiratie si pentru noi. Va pup si la mai mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut si pierderi si o sa mai avem. Si din nestiinta noastra, dar si fiindca asa-i natura, ala slab se duce. Nu-mi pare rau de paguba, imi pare rau de planta in sine, de samanta ce-am pierdut. Dar n-ai cum sa salvezi totul si imi mai trece din suparare cand vad restul plantelor ca-s sanatoase si frumoase.
      Se poate trai asa, e o viata frumoasa, nu usoara, dar frumoasa.
      Iar dupa ce livram, dupa ce se mananca ceea ce am livrat, mai primim cate un telefon sau cate un mail in care ni se scrie ca a fost totul bun si gustos si ca produsele noastre nu au legatura cu ceea ce e in supermarket. bucuria si satisfactia sunt foarte mari.

      Ștergere
  17. Asa cum am scris in prima mea postare cand v- am descoperit, este o incantare sa ma uit la pozele postate de tine: soarele, solarul, verdele

    Multumim, multumim, multumim,
    Ai dreptate, ne bazam pe voi. Iar noi va vom sustine si la bine, si la mai putin bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu crezi ca-s toate frumoase si puse la punct aici. Mai avem mult de lucru in toate privintele, dar plantele nu asteapta, asa ca lasam in plan secund totul si ne ocupam de ele.

      Noi multumim :).

      Ștergere
  18. Multi ani , fericiti , voua si bucatii voastre de Rai.:) Pacat ca nu sunteti/suntem mai aproape.

    RăspundețiȘtergere
  19. La Multi Ani cu multe bunatati muncite de voi pentru noi, draga Iuliana si draga Lucian!
    Deci acu'-acu' se face un an de la prima noastra intalnire pe A1!
    Niste oameni cu minti deschise si drag de munca, ca voi, nu au cum sa nu reuseasca!

    Mult spor, sanatate si putere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Da, un an de la intalnirea de pe A1.

      Multi ani si voua, mult spor, multa sanatate!

      Ștergere
  20. La multi ani cu sanatate si putere de munca.Rodica

    RăspundețiȘtergere
  21. La cat mai multi ani asa cum va doriti! Va citesc cu mare drag,va admir si ma emotionez pentru fiecare rand scris. Faceti tot din suflet si se vede (citeste in cazul meu). Sunt prea departe sa gust din bunatatile voastre,dar sper ca intr-o buna zi sa se intample. Va imbratisez cu mare drag,Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca n-ar fi din suflet, n-ar mai fi nimic :).
      Cu drag te asteptam, daca ajungi acasa, nu ne ocoli.

      Ștergere