joi, 25 aprilie 2013

Surprize

Cand am ajuns aseara acasa, ca de obicei, nu intru in casa, ci ma duc sa-mi vad pasarile, dupa ce scap de jughinelile cainilor, care sar pe mine si se inghesuie la mangaiat, ma duc in solar sa-mi vad plantutele, ma duc ( mai nou) in gradina.
Bucurie mare am avut cand am gasit puii zglobii prin curte. Lucian a hotarat sa nu-i mai lase inchisi in tarc si fiindca tot avea treaba prin curte, lucra la gard, sa-i lase liberi impreuna cu ceilalti.
Erau atat de bucurosi, se miscau peste tot, iar cand m-au vazut, au navalit spre mine, urcandu-se pe incaltaminte si strangandu-se in jurul meu. Parca voiau sa-mi spuna "uite cat de bine ne e asa si uite ce cuminti suntem!". Ce-or fi mancat toata ziua, nu stiu, dar aveau niste gusici de abia isi mai tineau capetele drepte. Iar cand s-a lasat seara au intrat singuri in cotet, peste cei mari. Sunt cativa mai mamosi, acestia se baga pur si simplu in gaini, iar cativa dorm langa si pe Vulturica. Iar el ii suporta cu stoicism, mai ales foiala dinanintea somnului.
Apoi, "inspectand" noul gard, care-mi apara gradina de guri mancacioase, am avut o surpriza mare si placuta.
E normal ca luni sa aiba niste tentative de boboci, iar ieri sa arate asa ?
Cred ca e normal, de ce ar fi ale mele diferite, nu? Totusi m-au surprins, ma gandeam ca va mai dura ceva pana or sa-si deschida florile. Stiu ca luasem si unele roz, astept restul de boboci sa se deschida.
Apoi le-am intors spatele si am dat nas in nas cu un prun, care-i harnic si el, a inflorit.
Agrisul ( ca am agris, da?:) sar`na ca mi-ai spus, habar n-aveam ) e inflorit de tot acum.

Matoanca in flori. Sunt lesinate pisicile dupa flori!


Si zgubiliticul familiei, care latra, topaie ( eu cred ca daca a avut vieti anterioare, asta a fost capra sigur!), chinuie pisicile, fura incaltaminte, sare garduri si sapa! El stie ce cauta, dar face niste gropi cat capul lui de mari.
PS Da! Azi m-am trezit mai devreme decat de obicei :).
Cam asta e mereu urmarea unei zile oribile, agitate si foarte urate.
Dar in dimineata asta am avut parte iara de un rasarit superb, de o liniste buna, sparta numai de cantecele cocosilor.
Sa speram la mai bine in toate. O zi excelenta, oameni buni!

31 de comentarii:

  1. Ce plăcut e să te trezești dimineața devreme, primăvara, vara, când e răcoare... :)

    Cred că nu există animăluțe mai pozate ca mâțoanca și zgubiliticul - ele știu ce vedete îs? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca stiu, dupa fetele care si le iau atunci cand vad aparatul indreptat spre ei :)

      Ștergere
  2. O zi minunata si tie! Si nu are cum sa nu fie asa cand o incepi cu atatea minuni in jur! Sa ai parte de surprize placute in fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  3. ai inceput sa te trezesti foarte devreme, sau asa pateai si inainte dupa o zi agitata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa patesc de f mult timp, adorm greu si ma trezesc devreme. iar a doua seara pic lata, normal.

      Ștergere
  4. Ce frumooos! si la noi sunt aproape toate lalelele inflorite.cate satisfactii iti poate oferi viata la tara,satisfactii pe care niciun orasean nu are cum sa le guste......propria gradinita cu flori,copaceii tai care mai tarziu te vor rasfata cu fructe delicioase,plantutele tale care-ti indestuleaza masa si mai ales pasari si animale ....nimic nu se comapara cu dragostea ce ti-o arata bunii paznici ai curtii cand vii dupa o zi de munca obosit si plin de nervi.cand ii vezi uiti de toate problemele de peste zi,de aglomeratia orasului si seful gretos care a urlat toata ziua.suntem fericiti ca avem asemenea oaze de liniste .

    RăspundețiȘtergere
  5. A venit caldura si se simte
    Cred si eu ca au fost fericiti. Daca au mai gasit si niste rame...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuia sa-i vezi cum se bateau pe un greiere.
      Erau criminali, pana la urma arata ca si cum l-ar fi macinat, amaratul de el :)

      Ștergere
  6. mmmmmmmm, gata, mi-am luat portia de linistite pentru astazi. imi place mult, mult poza aia cu prunul (iar am pus poze de-ale tale pe desktop, a 3-a oara :D ). lalelele (uf, ce de l-uri) tale sunt foarte frumoase. iuliana, sotul tau lucreaza? intreb si eu ca femeia de la tara curioasa :)))))) de programul tau pentru ca mi se par foarte multe de facut la voi in curte si, cu toate astea, reusiti sa le duceti la capat. iuliana, draga mea, de luni voi intra si eu pe aceeasi lungime de unda cu tine pentru ca duminica voi merge la tara la ai mei sa ii mai ajut cu plantatul rasadurilor si toate celelalte treburi (tu stii mai bine la ce se munceste in perioada asta :D) uof, cata nevoie simt ca am de o plecare la tara desi sotul meu spune ca n-am sa ma odihnesc pentru ca voi fi ocupata, dar eu stiu ca o sa imi faca bine munca asta fizica afara dupa atata munca de birou, nu-i asa, Iuliana?! pupici (Alina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucian lucreaza acasa. La solar si la ce treburi mai sunt in curte si cu pasarile. El e baza, eu sunt la serviciu, lucrez numai sambata si duminica acasa.
      O sa te doara toate cele, dar sa vezi ce bine o sa te simti :).
      Spor in toate iti doresc!

      Ștergere
  7. inca putin si avem o saptamana intreaga la dispozitie sa ne bucuram de gradinareala...de o sa ducem dorul biroului si statului pe scaun cu telefonul in mana.....hihi,stiu ca nu va fi asa,ce-i al nostru e al nostru,si noi nu suntem alea care sa tanjim dupa statul pe scaun...nu suntem facute pentru asta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nostimă faza cu puii care vin alai mare la tine :) Foarte faină mai e și acolo primăvara asta mai întâi întârziată și acum grăbită foc. Se năpustește vegetația peste noi. Mult spor în tot ce faceți, oameni buni. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. buna Iuliana.sunt o romanca plecata la munca in Italia cu scopul de a strange niste bani sa/mi cumpar si eu o casuta la tara.De cand v/am descoperit,pe tine si toti prietenii tai,mi se pare ca timpul trece prea greu si eu nu mai strang odata blestematii aia de bani sa/mi implinesc si eu visul.Nu mai descrieti fratilor asa frumos rasaritul si apusul soarelui caci creati dependenta.....sunteti mai rai ca un drog,nu ma mai prinde nici somnul noaptea tot citindu/va.Prea frumos ca sa fie adevarat.....Dar eu stiu ca asa este..(trebuia sa fie cineva si cu critica...).Cunosc sentimentul acela minunat cand vezi ca munca ta este rasplatita cu asa minunatii...de aceea m/am si hotarat sa fac pasul de la oras la tara.Aventurile domnului Sitaru,ale tale,ale Simonei,imi fac zilele mai frumoase.Sper ca vor disparea romanii care asteapta ca statul sa le dea mereu,sa/i intretina. Eu nu am blog dar va urmaresc si invat din umbra.Iti multumesc Iuliana ca existi,va multumesc domnule Sitaru,stiu ca urmariti blogul Iulianei,si tie Simona si tuturor celor care va straduiti sa faceti ceva. Sper ca voi ajunge si eu sa ma bucur de minunatiile de care aveti voi parte.Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahaaa, deci de la tine aveam accesarile din Italia :).
      Bine ai venit, Mariana, imi pare bine ca mi-ai scris si-ti multumesc pt cuvintele frumoase.
      In mod sigur vei reusi, la tara o casuta batraneasca cu 2-3-5 mii de mp de gradina nu costa mult. Sper sa reusesti cat mai curand, pt ca in mod sigur vei reusi.
      O mica nelamurire am : cred ca te-ai referit la dl Scutaru, asa? Sau poate o fi si cineva Sitaru, dar eu nu-l cunosc :).
      Numai bine iti doresc si multa putere de munca!

      Ștergere
  10. O primavara frumoasa intr-o gradina cu suflet. V-am citi tot blogul si parca ma intorc cu ceva timp in urma, cand mai oblojeam un catelus si devenea al nostru, un alt pisoi avea nevoie de stapan si nu puteam rezista......
    Un vis frumos care a prins contur.

    Ps. Agrisul ala e de fapt un agris salbatic, Ribes aureum, nu prea sunt bune fructele, desi comestibile, insa florile sunt parfumate frumos de asta se numeste arbust de cuisoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Corina pentru cuvintele frumoase :).
      O primavara frumoasa si tie iti dorim:)

      Ștergere
  11. Buna Iuliana! Iti multumesc ca imi dai voie sa ma integrez si eu in fam.voastra,a gradinarilor incepatori.D/lui Scutaru trebuie sa/i dau un miel ca l/am botezat,dar poate,cine stie,ne vom intalni si/l voi cunoaste....Eu sunt din Galati,get-beget,si pe langa oras sunt niste preturi..... mama mia...
    dar cum speranta moare ultima.....Numai bine va doresc si voi fi cu ochii pe voi.Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dau voie?! Nu...nu asa se pune problema. esti binevenita si cineva vrea, cui ii face placere sa ma urmareasca sau sa comenteze sau sa-mi dea sfaturi este mai mult decat binevenit.
      Parerea mea e ca nu ar fi ok sa stai langa oras, f aproape de oras.In primul rand ca, asa cum ai zis sunt preturi mari, apoi nu prea e tara/sat...Parerea mea. Mergi un pic mai departe, poate nu asa ca noi la 85 km de Buc, dar o idee mai departe. Ai sa te minunezi :).

      Ștergere
  12. Eu sunt o viitoare "constanteanca mutate la tara"...... Mi-am luat si eu o mosie mica acolo....undeva prin statiuni..dar mai retrasa asa si liniste si verdeata muulta. Nu am plantat in viata mea nici macar o ceapa dar era visul meu sa stau la casa cu gradina si sa-mi cultiv singurica ierburile ptr hrana mea de zi cu zi. Sunt de abea la faza in care ma apuc de acte si avize si cred ca pana-n iarna construiesc. Sper sa reusesc in 2-3 saptamani sa montez un gard si sa nu pierd timpul ptr toate culturile din acest an.
    Am si eu o dilemma si poate ma ajutati: pe teren e o cultura de lucerna asa foarte frumoasa. Asta au pus in ultimii 11 ani. Cum "scap" de ea???? Daca o cosesc ..creste alta la loc??? Daca o ar.. rasare ea cred..Cum fac sa..dispara ca mie e clar ca nu-mi trebuie.
    Uf, am atatea de invatat!
    Superbe pozele! M-au umplut asa de optimism gandindu-ma la cum va fi si la mine. Ieri am infiat un pisoi mic si pricajit din scara unui bloc. Sunt la faza hranit cu siringa. Ma si vad la anul pozandu-l printer flori.....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Tatiana, bine ai venit!
      Felicitari pentru pasul de a te muta la sat. Intradevar, un pas mare.
      Cu lucerna...nici nu stiu sa zic cum sa scapi de ea, stiu ca iese an de an. Cred ca trebuie sa iei bucata cu bucata si scos totul din radacina, dar nu sunt sigura, mai intereseaza-te.

      Ștergere
  13. Desi de abia am aterizat aici am ceva experienta cu mutatul la tara si deci cu gradinaritul. In primul rand, lucerna e unul din cele mai bune ingrasaminte. Sapata si ncorporata in sol, inainte de a face flori, e aur curat. In al doilea rand, e aur curat pentru pasaret, daca vrei vreodata sa cresti, fiindca ooti cosi des si o dai la pasari. In al treilea rand, cosita devreme de cateva ori, face un minunat mulci, care peste iarna se transforma in ingrasamant.
    Du-te in gradina ta, stai si gandeste-te la ce iti foloseste fiecare plantuta de acolo, nu cum sa scapi de ea. eu am experienta oraseanului de inceputuri, care a aruncat cateva plante si care acum regreta enorm.nu stiam si le-am considerst nefolositoare, insa in timp am inteles gradinaritul altfel. In loc de gazon am floare de fan, fara lretentii si rezistenta la orice, pomii fructiferei sunt soiuri vechi, de incredere, fac fructe si nestropiti......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim pentru sfaturi, sunt extrem de pretioase pt noi, incepatorii.

      Ștergere
    2. Daaa, buna lucerna! Dar e absolut tot terenul... Deci sapata manual si smulse radacini unde vreau sa pun legume. O Doamne....o sa am de furca ca nu stiu sa sap. Invat eu. Sper sa fac fata cu boala mea reumatica....Intentii exista asa ca incerc.
      Daca pun rasaduri alea trebuie udate bine. Se pare ca apa se va trage mai tarziu pe teren. Nu stiu cat pot face anul asta dar..primavara viitoare cu siguranta voi fi pe baricade de la inceput de sezon.

      Ștergere
    3. Noroc cu netul....Taranul modern asa invata!

      Ștergere
  14. Trebuie sa inveti ca altfel nu merge, gradina fara sapa....

    RăspundețiȘtergere
  15. la voi agrisii cu florile acestea galbene fac fructe ca la mine nu fac...numai cei cu floare alba grasa...

    RăspundețiȘtergere