marți, 2 aprilie 2013

Gunoaiele din capul meu. Despre natura si natural.

Am iesit aseara tarziu in curte, sa-mi fumez ultima tigara pe ziua in curs si sa mai verific o data puii, cotetele pasarilor, cainii.
Pe cer erau milioane de stele, se vedeau si cele mai micute dintre cele mai micute, in departare se auzea un cantec de brotaci si broscute, chiar nu stiu pe unde si-au gasit balta, pentru ca apa nu-i asa aproape de noi, era liniste si intuneric.
Am intrat iar in starea aia de bine, de visare si atunci mi-am dat seama ca asta inseamna natura: liniste, aer curat, brotaci cantand, milioane de stele pe cerul curat ca lacrima.
De la natura gandul m-a dus la natural, la ceea ce ar trebui sa fie natural, dar nu mai este, din varii motive, unul din principalele motive fiind actiunile nesabuite ale oamenilor.
Si am inceput sa ma gandesc la actiunile oamenilor asupra naturii si cat de rau au facut.
Nu le mai enumar pentru ca se stiu, dar vreau sa spun ca ieri am vazut o stire despre nu mai stiu ce baraj de pe un rau, care este blocat de gunoaie. Pusesera si o poza acolo in care se vedeau sute sau poate mii de peturi in apa.
Ma, cum mama dracului pot sa fie unii atat de marlani?! Poza aia m-a cam socat.
Acum, cu ajutorul netului, televiziunilor etc, sunt destule informatii despre aceste actiuni ale omului. Cu totii stim despre E-urile din mancare, din toate, absolut toate produsele. Si cu toate ca stim, continuam sa mancam tampeniile lor!
Am fost in supermarketuri si am urmarit oamenii, le-am urmarit mimica, miscarile in raionul de legume-fructe. E ciudat poate pentru unii, dar pe mine ma intereseaza lucrul asta.
Deci cum spuneam, am stat si am urmarit cate o tipa sau un tip sa vad ce-si aleg. Nimeni nu trece pe langa rosii fara sa-si puna in pungi! Rosiile in perioada de iarna...sunt otrava. Desi sunt sigura ca ei stiau, si-au cumparat.
A! Si am mai vazut ceva care m-a socat : baby spanac in caserole de 100 gr. Pret per caserola : 5.5 lei! Daca faceti un calcul pretul per kg ar fi 55 lei! Si nu ma pot abtine sa nu-mi pun intrebarea : oare ce-o fi in capul oamenilor alora de accepta asa ceva...
De ce nu se duc in piete unde este mai ieftin? De ce nu vor sa ajute producatorii romani, taranii?
Cumpara din hiper-supermarketuri mancarea asta, care de cele mai multe ori e refuzata de alte tari si redirectionata catre noi, bulgari si altii care-s pe post de pelicani. Adica inghit tot! Inclusiv gunoaie!
Da, posibil sa sara unii cu gura ca nici taranii nu mai fac ce faceau si e foarte adevarat, dar eu trebuie sa spun lucrul asta : si eu am condus la asta, eu personal!
Cum? Pai sa va spun : acum cativa ani cand au aparut pe piata legumele si fructele alea nemuritoare, atat de frumoase si egale in tot, au inceput sa-mi puta cele romanesti, am inceput sa stramb din nas. Ca astea de la tarani sunt mai mici si uite! sunt zbarcite, sunt urate, unele au viermi. Si ia uite ce pulpe de pui mari si frumoase au americanii, pe cand ale noastre sunt mai mici si-s mai scumpe! Neee, nu mai cumpar de la ei, las` ca iau d-alea frumoase.
Sunt sigura ca multi au facut exact ca mine. Si ar trebui sa recunoasteti lucrul asta.
Si atunci vine intrebarea : si taranul/producatorul ce trebuia sa faca, ha? S-a adaptat, evident! Si a luat si el seminte de rosii nemuritoare. Si a dat si el cu nu stiu ce otravuri ca sa fie rosia rosie si ardeiul gras de doi la kg.
Evident, s-a exagerat in tot!
Rezultatul? Mancam otrava! Ne mai miram ca se moare de cancer si alte boli? Pai de ce sa ne miram? NOI ne-am bagat singuri in organism otravurile.
Dar, ca sa revin la natura si natural, multi ne-am bagat mintile in cap. Vrem sa mancam sanatos, pentru ca e evident ca mancarea e unul din principalele cai pentru a ne mentine sanatosi.
Ei, acum urmeaza alta traznaie : vrem sa mancam sanatos, dar vrem ACUM, REPEDE, ca sa ne fie cat mai bine, sa ne insanatosim, sa fim veseli, linistiti, fara grija bolilor.
Pai, dragilor, natural, mancarea naturala inseamna urmatorul lucru : sa lasam natura sa-si urmeze cursul ei! Numai ca natura nu lucreaza repede, natura lucreaza incet. Si bine.
Noi am ales natura si mancarea naturala. Primesc din ce in ce mai multe intrebari cand incepem sa livram.
Dragii mei, va inteleg perfect! Dar nu o sa grabesc cu absolut nimic plantele. Pentru ca noi nu facem asa ceva! Si vreau sa va dau mancare naturala, ca sa vedeti ce inseamna mancarea naturala si curata!
Legumele naturale se fac incet, incet. Asta e cursul naturii. Legumele naturale nu or sa aiba aspectul celor cu otrava in ele! Dar au un gust si o culoare de neegalat.

Castraveti.
Baby spanac
Salate
Rasad de conopida intre ceapa.
Tarhon ( v-am zis ca scriu urat :) )

Rasad de rosii si castraveti.

Ardei
Rasad de varza.
Salata in curs de crestere

 Sa stiti ca nu e ca-n reclama aia de la nu stiu ce companie telefonica, in care niste chestii ( inca nu m-am prins ce sunt) uda o floare si zbang! infloreste aia instant.
Totul se face incet, cu rabdare. Asta e natura si cursul ei normal.
Nu cred ca am fost foarte coerenta, am amestecat mai multe lucruri aici, dar ceea ce vreau sa spun e ca trebuie sa incepem sa ne educam, din toate punctele de vedere. Sa nu mai aruncam gunoaie ( atat de mult imi doresc sa nu mai vad reportaje cu gunoaiele care se lasa in paduri, dupa un 1 Mai sau mai stiu eu ce), sa ne invatam copiii ce si cum sa manance, ( pentru ca pentru noi, pentru mine, deja e cam tarziu, otravurile sunt in organismele noastre, suntem atinsi) ca si ei la randul lor sa-si invete copiii.
Ideea e ca si copiii copiilor nostri sa mai aiba ce sa manance, ca pamantul sa mai poata produce ceva.
Recitesc ce am scris...o zapaceala!
Azi sunt zapacita, mai zapacita decat de obicei. Pe A1 am vazut o gramada de animale moarte, lovite de masini. De obicei sunt multe, dar azi parca au fost si mai multe. De ce nu se pun garduri? de ce daca se pun garduri, se fura de idioti?
Sunt niste lucruri pe care trebuia sa le spun. Prea s-a ajuns la un grad de nesimtire, de marlanie, de ...nu stiu cum sa-i mai spun in tara asta.
Nu am sa rezolv nimic cu asta, dar sper ca daca vom scrie mai multi despre lucrurile astea...cine stie?

29 de comentarii:

  1. Ai perfecta dreptate, dupa revolutie toti am fost atrasi de rahaturi frumos ambalate. Inca mai sunt persoane care cumpara tot ce li se baga pe gat si nu sunt interesate de calitatea produselor pe care le consuma. Unii dintre noi reusesc sa faca diferenta intre ceva natural si falsurile din supermarket-uri, dar copii sunt atrasi de toate produsele cu chimicale(sucuri, fast-food...)si nu realizeaza ca ceea ce inghit le face atat de rau. Ar trebui interzise de la comercializare toate aceste produse daunatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu or sa fie interzise niciodata! Pentru ca noi am ajuns piata lor de desfacere si trebuie sa le inghitim gunoaiele.
      Dar exista si alta cale, asta trebuie sa se stie.
      Si Adi al meu este atras de junk-food, ca toti copiii. Dar i-am explicat multe lucruri si a inteles ( bine...inca are o problema cu Mc-ul ca de ani de zile nu l-am mai dus acolo). Si pe mai departe daca se insista, copiii vor intelege.

      Ștergere
  2. Draga mea, azi amandoua vad c-avem ceva cu tampitii si n-am reusit sa ne abtinem...
    Mor de drag de plantute! Extraordinar arata, mie o sa-mi fie mila sa le mananc. Dar o sa-mi calc pe inima.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alimente frumoase si pline de chimice cred ca am mancat cu totii,de animalele lovite de masini nu-ti spun nimic ca sunt oripilata cand le vad pe drum, despre gunoie as putea face o teza de doctorat sunt peste tot, in fiecare colt.
    Am observat si eu ca plantutele fara ingrasamant chimic cresc mai usor dar e o placere atat de mare sa le vezi de la o zi la alta ca sunt mai frumoase:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt frumoase pt ca sunt sanatoase. si sunt sanatoase pt ca sunt lasate in legea lor :)

      Ștergere
  4. Of cat sunt si eu de revoltata, si ma enerveaza ca nu se mai intampla parca nimic bun, oare cand ne vom trezi la realitate. Mai scrie, ca poate, poate ... Spor la treaba ca ai destula :) si la vanzari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paote ca ar trebui sa scrii si tu un pic, in limita timpului. Sau sa pui niscai poze. La fel si altii...
      De treaba chiar nu ma plang :)
      Spor si tie!

      Ștergere
  5. Asa sor'mea zile tu ...trebuia sa bagi limbaj de Giulesti :)) Felicitari pentru plante sunt adorabile ca sa zic asa :* (ptiu sa nu le deochi) :* Spor si noroc mai departe :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă zăpăceală. Pardon, postare. :) Se vor schimba lucrurile, încet-încet. Lumea începe să se deștepte. Normal să fii de acord cu ideea că dacă mărul are viermi, nu-i are degeaba și că ce nu e bun pentru ei, nu e bun nici pentru noi. La educația civică însă, într-adevăr, e mai mult de lucru.
    Mai e cazul să repet că pozele sunt superbe și că îmi place ce văd la voi în solar? OK. Rămâne cum am stabilit :) Spor la treabă și vânzare bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca lucrurile se vor schimba in bine.
      Multumim, spor si voua!

      Ștergere
  7. De ce,de ce.....pentru ca tara asta e LOCUITAAA.....daca nu ar fi ar fi un paradis!!!!!mirela

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga mea, Iuliana,
    ieri am dat o fuga pana la B. La intoarcere, in Bucuresti, in buricul targului, politisti in toate intersectiile, la dirijat. Dadeau din maini degeaba, pentru ca se circula tot dupa luminile semafoarelor.In doua intersectii consecutive, din care una, fix rondul de la Universitate, mi-a taiat fata cate un marlan, de a trebuit sa ma urc pe frane,sa nu dau in ei (n-ar fi fost mare deranj pt. mine, ca am bullbar, dar era timp pierdut). Crezi ca s-a sesizat vreunul din politisti? NU! Si-au fluturat aiurea mainile, in continuare, iar eu m-am ales cu fitze gen mers cu 20 pe ora sau frane bruste, pentru ca am indraznit sa-l claxonez pe marlanul de la Universitate, cand mi s-a bagat in fata de pe banda care il obliga sa mearga inainte, nu sa vireze la stanga, peste mine!

    De-aia, ajungi, om normal la cap, sa te intrebi daca asta n-a ajuns o tara de nebuni si limitati la minte, care se considera ei normali, si pe tine aiurea!
    Lucrurile sunt simple: educatie, aplicarea legii, sanatate! Fara astea, vai de noi toti!

    Te pup!
    Sa ne sustinem reciproc,macar noi astia, care mai indraznim sa traim normal!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i, am patit-o si eu de nenumarate ori.
      De cateva ori pe A1, tot asa se facea ca intra in mine, imi punea frana brusca in fata...

      Ștergere
  9. Si eu sunt enervata la culmea de marlanie si prostie.
    Am vrut zilele trecute sa merg in padure sa iau niste pamant. Am renuntat din motive evidente...
    Parca tara asta este subiectul unui banc extrem de prost

    Intrebare la Radio Erevan:
    - Cum se inmultesc prostii?
    - Ingrijorator!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bun bancul, am ras amar. e ff real, din pacate

      Ștergere
    2. suma inteligentei peplaneta este constanta dar populatia este in crestere. :(

      Ștergere
  10. Buna dimineata si nu va faceti probleme. Este adorabila zapaceala - in primul rand firul este gunoiul chiar daca este sub forma de peturi , resturi sau alte plastice care nu sunt biodegradabile, sau sub forma mancarii care ne este servita ca sa putem "evolua" - intro tara in care presedintele spune ca trebuie sa dispara pe cale naturala cate 300000 de pensionari anual nu poate fi incurajata agricultura si productia ecologica. Ce este mai ingrijorator -cel putin din punctul meu de vedere - este faptul ca numeroase produse contin substante care creeaza dependenta, si atunci nechinuim sa educam copilul sa nu le foloseasca dar el este deja dependent. Felicitari pentru frumusetile din solar si mult succes in continuare. Sa aveti o zi cat se poate de placuta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în țara aia? Cine-l mai are și cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susține un program care se intitulează “Sufficiency Economy”, prin care oamenii sunt încurajați să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supraviețui fără ajutoare de la țările “prietene”. La noi chestia asta se numește “agricultură de subzistență” și lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca țăranii să-și cumpere roșiile și șoriciul de la hypermarketuri franțuzești și germane, că d-aia avem UE. Cântatul cocoșilor dimineața, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiță până de Ignat, corcodușele furate de la vecini și iazul cu sălcii și broaște sunt imagini pe care castrații de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înțelege și, prin urmare, le califică drept niște arhaisme barbare. Să dispară! Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.

    E off-topic,dar este un citat din Dan Puric care pe mine m-a impresionat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. total de acord. Vai de neamul nostru...

      Ștergere
    2. "I-au facut comunistii primari..."
      Daca pe atunci mai era o iexplicatie (omul sub vremuri) in zilele noastre nu mai este. De ce taranii care mai muncesc cu suflet pamantul nu i-au ales pe cei mai buni dintre ei sa-i conduca?

      Ștergere
    3. Si mie imi place mult, mult citatul asta! Alina

      Ștergere
  12. Doamne, cata munca este in imaginile acelea!
    Felicitari pentru tot ceea ce faceti si sa va ajute Dumnezeu !

    RăspundețiȘtergere
  13. Iuliana, iti dau perfecta dreptate. Sunt de acord 100% cu absolut tot ce ai scris. Cu siguranta am facut si eu rau naturii de-a lungul timpului (fara sa-mi dau seama, dar sunt mandra ca nu fac parte din categoria acelor "marlani" care arunca orice, oriunde. Eu si sotul meu avem mai multi prieteni, genul acela de prieteni apropiati cu care iti petreci concediile, duminicile, 1 Mai-urile etc. De fiecare data cand mergem la gratar, ne luam si saci menajeri. E regula. De fiecare data cand plecam, luam gunoiul acasa in saci sau sacose ori ii dam foc si stam pana arde tot apoi stingem jarul cu apa. Daca am un ambalaj in mana, il car cu mine acasa ori astept sa ajung la primul tomberon ca sa il arunc. Nu pot, pur si simplu nu pot sa ii dau drumul pe strada. Nu conteaza ca cei care arunca gunoaiele la ... gunoi sunt putini. Eu o sa fac mereu asta. Nu am spus-o ca sa ma laud ci ca sa evidentiez faptul ca trebuie sa fim educati de mici, altminteri nu ne mai poate schimba nimeni sau foarte, foarte greu se va intampla asta. Si-i atat de usor sa arunci un gunoi la gunoi. Niciodata nu i-am inteles pe oameni de ce n-o fac. Zilele trecute am gasit un filmulet atat de trist pe facebook ca mi s-a rupt inima. E menit sa induioseze si inimile "marlanilor". Sper sa-si faca efectul! (Alina) P.S. Aveti aici adresa (pentru cei care doresc sa il vada): http://www.youtube.com/watch?v=1SO89Bj2Fvc

    RăspundețiȘtergere