luni, 3 decembrie 2012

Cu treburi pe acasa

Tare bine mi-a prins si vinerea asta libera ( cred ca si voua la fel ), am rezolvat niste treburi care se cereau facute, iar zilele astea au picat la fix. Am terminat exact la tanc, dupa aceea a venit ploaia si frigul.
Vineri a fost o zi dedicata gatitului si temelor la fizica. Apropos de fizica, eu cred ca toata clasa lui fiu-meu mi-a cam facut " urari de bine", pentru ca m-am apucat sa-i cumpar o culegere de fizica, el a dus-o la scoala, d-nei profesoare i-a placut si a decis ca toata clasa sa lucreze din culegere. A facut cate o copie la fiecare copil si le-a dat la teme...de i-a zapacit bine!
Sambata s-a muncit la greu, am facut curatenie luna in cotetele gainilor si ratelor, apoi am facut o dezinfectare la fel de temeinica cu var.
Mie mi se parea ca gainilor le e frig in cotetul lor ( e vechi, ramas de la vechii proprietari, l-a mai reparat Lucian pe ici-colo, dar nu a avut timp sa le faca un cotet nou ) asa ca m-am apucat sa " tapitez" peretii cotetului cu cartoane. Aveam o multime de cutii mari de carton ramase de la mutare, cutii bune din carton gros. Si m-am apucat sa fixez cartonul pe peretii cotetului, ca sa am eu constiinta linistita ca nu o sa le mai fie asa de frig. Cotetul a iesit grozav asa, cel putin ratelor si matoancelor nu le venea sa mai iasa din el. Problema a fost seara cand au vrut gainile sa intre la culcare. Am ras de ele, zapacitele, veneau pana in prag, isi lungeau gaturile si se uitau inauntru, apoi coborau scara, ajungeau in curte  si se uitau in sus la cotet. Apoi iar se duceau in prag si se uitau inauntru. Tare ciudat li s-a parut. Pana la urma unul din cocosei a avut curaj si a intrat. Si dupa el si restul.
A doua problema a fost dimineata cand le-am deschis, nu-mi dadeam seama ce au de nu ies afara, ele care stateau buluc pe usa dimineata. Dar mi-am dat seama, inauntru e mai intuneric acum si aveau impresia ca inca nu era dimineata.
Joi seara am observat ca Vulturica nu se simtea bine : statea ghemuit, nu mergea, nu manca, in schimb bea apa intr-una. Vineri dimineata era si mai slabit. Drept urmare am luat cocosul in brate si am pornit sa-l cautam pe veterinar. I-am gasit casa, evident ca el nu era acasa ( doar nu o sa gasesti pe cineva cand ai nevoie disperata de el), i-am luat numarul de telefon si l-am sunat. Mai pe dupa-amiza a venit la noi si s-a uitat la cocos. A zis ca poate e batut (!) si i-a facut o injectie. Sambata dimineata a urmat Coculica, exact aceleasi simptome. De data asta a venit veterinarul singur la noi, asa spusese vineri ca trece sa-l vada sambata pe Vulturica, i-am aratat-o si pe Coculica si i-a facut si ei o injectie. Vulturica si-a revenit, a mancat, s-a plimbat, a mancat iar, a baut apa, Coculica nu pare sa-si revina asa repede. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost faptul ca ei singuri s-au izolat de ceilalti, nu mai stau in cotet cu ei. I-am mutat in magazie, oricum le e mai cald acolo. Si azi dimineata Vulturica a iesit afara, a mancat, e vioi, Coculica nu, picoteste, sta ghemuita, cu toate ca ieri a iesit un pic afara si a mancat.
Dupa ce am terminat cu curatatul cotetelor, m-am apucat sa-mi continui mica gradinita de flori, mi-am pus cepele de lalele si cateva radacini de tufanele pe care mi le-a dat tanti Ioana.


Inca nu era totul terminat, dar dupa ce am terminat nu am mai avut chef de facut poze. Spatele ma omora de-a dreptu`.
Duminica a fost zi de leneveala, citit, jucat un pic cu animalele, urmarit pe Coculica si pe Vulturica ( &co - imi este tare teama sa nu fie vreo boala si sa se intinda la toti, dar pare totul ok pana acum, niciunul nu da semn ca ar avea ceva ) si am facut o paine. La masina, nu va inchipuiti ca altfel. Am pus faina din grau de pe camp si macinata la moara, nu faina din comert. Si a iesit intr-un mare fel.


Toata casa a mirosit a paine proaspata, iar gustul...delicios!

13 comentarii:

  1. Tare bine arata painea
    Harnicuta, multe ai facut
    Sper sa se inzdraveneasca repede, sa nu va dea batai de cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi :), masina mea e micuta, drept urmare si painica iese micuta. dar asa de buuuuna

      Ștergere
  2. ai mana buna la facut painea. mie nici la masina nu prea-mi creste, daramite de mana, de aceea am cam renuntat. in plus, masina mea consuma foarte mult curent, nu stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e..mana buna :))), daca-i stii de cate ori mi-au iesit turte si porcarii pana sa-mi iasa o painica buna...

      Ștergere
  3. Sa mai zica cineva ca gainile sunt proaste!
    Multa sanatate pasaretului!Si spatelui tau!
    Despre faina vreau sa zic si eu un pic... Nu e buna asta din comert.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am folosit multe tipuri de faina, cu unele mi-au iesit painile, cu unele nu.
      dar din comert am vazut ca cele tip " 650 " sunt f bune, iese painea ...paine, nu altceva.

      Ștergere
  4. Pen'ca la aparatura aia tre' folosit doar un tip de faina-faina grea,tip 650, nu 3 nula[000]... d'aia nu iasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, dupa incercari si probari, mi-am dat seama ca aia-i cea mai buna, Anda (?)
      am mai incercat cu altele neagra, secara etc..dar ori nu stiu eu sa le fac, ori chiar ala-i gustul si nu prea ne place. dar cea 650 si asta de moara, cum se zice, sunt f bune

      Ștergere
    2. Yeeep!!clocitoarele astea de painica au fo' concepute anume pentru a se folosi faina grea...Ungurii au o faina de paine'grea' faina de tot.da' cine sa se tot plimbe pana acolo si-ndarat...Buna si 650.

      Ștergere
  5. Si eu fac paine la masina, cu faina cumparata de la brutarie, iese foarte bine. Sanatate pasaretului si spatelui :) ca la asa harnicie nu se poate altfel.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa ti se inzdraveneasca Vulturica si Coculica!
    Si multam de pontul cu faina, ca am deja vreo doua rateuri la activ in materie de paine de casa :D

    RăspundețiȘtergere