marți, 13 noiembrie 2012

Sus pe deal la mine-n sat

De fapt, e comuna, sa fim drepti acu` :).
Sambata dupa ce am venit din targ, am ajuns acasa, am infasurat cateva sarmale ( ultimele pana la Craciun, ca sa fie pofta..pofta!), le-am pus la foc mic si am plecat cu Adi pe delusorul din spatele curtii, mi-a spus ca sunt frunze multe si frumos colorate.
Frunze n-am mai gasit, dar ceva poze dragute am facut. Si am zis sa va fac cunostinta cu satul meu.

La vreo doua case de mine...

O casuta parasita.

Terenul vecinilor.


Un cal si-o vaca la pascut.


Imas.

Grau


Scurtatura care ne duce in centrul satului.


Partea civilizata a comunei. In stanga, acu` am vazut ca l-am pozat si pe nebunul satului. Era..." trioxid de clei", motivul il are in mana .


Sus pe deal biserica si cimitirul.


O curte imprejmuita cu gard din copaci.


Si am mai gasit o vaca, isi facea siesta. Nici nu s-a sinchisit de noi, dovada fata care o avea cand ne privea.


Apoi am coborat delusorul, am ajuns la mine pe strada si in cinci minute eram in casa. Sarmalele erau aproape gata, am mai facut o mamaliga din malai de tara si cam asta a fost. Imi pare bine ca au inceput sa-mi iasa si mie mamaligile din malai de tara, ca tare m-am chinuit pana m-am prins cum se fac.

17 comentarii:

  1. Cate treceri de pietoni pe mp :)
    Si cate semne folosite
    Frumoasa zona :)
    Pacat de acea casuta, inca mai are viata in ea. Daca cineva ar avea grija de ea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In dreptul trecerilor e o scoala si o gradi, din cauza asta e asa.
      Pe casuta aia am cam pus si eu ochii...

      Ștergere
  2. (eu reusesc numai cu malai instant. da, exista si malai instant)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu ca exista si eu foloseam, dar am zis ca ..na, sa mancam mai natural.
      dar ce bine iesea mamaliga cu ala instant :))

      Ștergere
  3. iesea bine mamaliga cu ala instant, dar cu malai-malai parca e mai gustoasa, nu? dar care e secretul pe care l-ai aflat ca sa-ti iasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) rabdarea, asta e secretul magic.
      cu ala instant nu prea faceam mare lucru, dar cu asta tre` sa stai sa fiarba, mai pui un pic, mai stai sa fiarba si apoi tre` sa se coaca bine ( am mancat vreo doua mamaligi cam necoapte, dar n-am patit nimic nici unul :))) ).
      si cred ca mai conteaza si ceaunul, mi-am luat unu` special pt mamaliga

      Ștergere
  4. Frumoase imprejurimile. Iar cerul senin le face parca si mai frumoase. Urmeaza perioada aia mai urata, cand vegetatia dispare si apar noroaiele... sau poate la tine in sat nu e asa. Totusi daca ar ninge, pentru cateva zile macar s-ar transforma totul in poveste. PS Aveti si voi "nebunul satului"? PS2 Mi-ai facut o pofta grozava de sarmale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, cum sa nu fie si pe aici or sa apara noroaie, dar si cand o ninge...o sa fie super frumos.
      Avem si nebunul satului si nebuna satului...sunt separati, adica nu-s o pereche :)).
      Si spor la facut sarmale!

      Ștergere
  5. Cand m-am maritat[acum 100 si ceva de ani],al meu 'sos'lunea fugea la mama lui sa pasuneze mamaliga si "gasca".Gasca nu d-aia cu pene ci dupe ce ai facut mamaliga, se pune intr-o cratita unsa cu untura [de la carnea afumata si fripta pentru iarna]un rand de mamaliga fierbinte,un rand de branza[de burduf ,piscoasa],doua trei ling.de smantana,iar un rand de mamali'o ling de untura,branza,smantana,si un capac de mamaliga.Toata tevatura asta se baga la cuptor cam 20 de minute ca sa-n ceapa sa clocoteasca smantana si sa se topeasca branza.Si -i dai pe toti afara din casa ,incui usa,si pana nu intri in fibrilatii sau alte manifestari nu descui.M-a tarat si pe mine sa gust si sa iau aminte la produs!De bunaaaaa...BUNA!!Dar am decretat:eu nu stiu sa fac mamaliga.Si soacra a sarit :Poi,draguto, daca nu sti sa-nvarti mamaliga la ce te-ai maritat???PUAH!!!Pai la treaba asta am fost 2!!La mamaliga raman doar eu!!!Cumnatul meu cand a vazut norii de furtuna,a zis :stai linistita ca atata timp cat exista malai rapid e imposibil sa nu poti face si tu o treaba de omenie...Am zumzait pe drum...normal!! Dar lunea urmatoare cand a sunat mama soacra seara ,al meu a zis pai am facut si noi mamaliga si cu lapte si gasca si papara[papara nu era in programul ei,pusesem eu de-un supliment]A ras soacra si-a zis:da' cine v-a facut mamaliga....Am luat un tigan de pe drum[el o invartise]Apoi mai baiete,de-acu' cred ca te-am cam pierdut...Si-a inceput balciu' cu mama [ca noi statem la mama,la casa]:-No ,gata te-o scolit soacra-ta....bucatareasa te faci!!![Ca pupase un arici si asta ]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anonim,

      Esti fara de mila! Mi-ai facut papilele gustative tandari si stomacul franjuri! Imi ploua-n gura dupa " gasca" ta, de numa! :)))) si m-ai facut sa rad in hohote...
      Multumesc tare pt vizita si reteta cu gasca, o fac sigur cand oi avea untura, dupa craciun.
      Te mai astept!

      Ștergere
  6. ANDA!! Eu vin asa ca uraganu' Sandy si lovesc fara mila in papile.Tatal meu era de la Valcea,aclimatizat pe Ardeal si cand venea de acolo cautam ca flamanda din Carpati prin plase o oala de pamant cu carne prajita de porc in untura afumata.Saracu' tata!!Matusile de-acolo taie porcul,fac randuielile[carnat,maiosi si ce mai fac ele]Si in pod exista ,langa hornu' casei ,o cusca mare facuta din plasa de-aia deasa 'de batoza' cu usa tot de plasa .Si iarna carnea,slanina,carnatii,toba se pun acolo se inchid[mai ceva ca banca nationala,-tezaur nu gluma] sa n-ajunga soarecii,sobolanii,matzele,parshii...Hornu' sobii e de obicei astupat cu o tigla si atunci se ia jos ca tot fumu' sa iasa in pod pe carnuri si pe slanina de topit.Si slanina aceea se taie cuburi ,se pune la topit dar o cantitate de jumeri nu se scot din untura care va fi folosita la friptul carnii.Tot atunci kilaresc si curcile si le frig cu aceeasi untura ,de data asa amestecata cu ulei.
    Si asa se intra in posesia acestei unturi atat de minunat de buna,datorita fumului ala de lemn Sterge-te pe barbita ca te-ai uns tyoata!Tanti Ioana nu stie nimic....???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai pe barbita, a luat-o si pe piept in jos :))).
      Nu, tanti Ioana nu mi-a spus de lucruri d-astea, de multi ani nu mai mananca porc, afumaturi etc...e cu inima, dar mi-a spus ca afuma lumea carnea de porc, care au sau isi fac afumatori.
      Urmeaza sa ne faca Lucian - al meu barbat - o afumatoare, imediat cum termina cu solarul, ca nu mai are mult la el. Si atunci sa te tii...

      Ștergere
  7. Si noi afumam carnea...dar niciodata nu va avea GUSTUL ala...Alte feluri de lemn nu rumegus ca la noi,fum rece, tihnit nu pe fuga....Eh alte lumi,alte plaisire de amour-uri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i, s-au schimbat multe, dar sa incercam si noi, atat cat s-o putea, sa facem asa cum faceau ei. Macar un pic

      Ștergere
  8. Da !! s-au schimbat multe...Unde-s vremile cand stateam si rodeam la soric ca un shoarece...acum doar cand ma uit la carlig ,sare vreo boala de doctor-"Colesterolul,colesterolul!!!!" "Triglicerida,triglicerida!!!!"ca sa nu ma piarda de clienta,sa ramana fara castig...Dar moralul meu e forte si ingerul meu pazitor zice ca nu-i de la mancare[deci inainte de post mai pot pacatui cu mintea,cu burta...]ci c-ar fi pe baza nervoasa cand ii aud la propaganda de 2 lei....Noi sa fim sanatosi ca belelele curg...

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai sa-ti mai dau eu un pont si gata, termin pe ziua de azi cu tine :)) nu de alta , dar se termina programul si trebuie sa plec acasa...deci sa revin la pont: peste toata tevatura aia de mai sus, mamaliga , branza, smantana...deasupra, sa arunci si vreo doua oua ! :) te pup, Dana B

    RăspundețiȘtergere