joi, 1 noiembrie 2012

Rezumatul tentativei mele de gradinarit

Ca tot am terminat cu gradina, am hotarat sa fac un rezumat cu bune si cu rele, asa cum a fost, ce am facut bine, ce am facut rau, ce am observat si bineinteles, ce voi face. Un scurt rezumat al primei mele tentative de gradinarit.

Rosii

  - greseli  
    * Le-am pus foarte dese, foarte apropiate una de alta. Am citit, evident dupa ce le pusesem, ca distanta ar fi de 50 cm intre plante si 1 m intre randuri. Eu nu am facut asa, ele au crescut foarte mari sufocandu-se reciproc. In plus, datorita faptului ca erau dese, s-au imbolnavit mult mai repede, boala trecand de la una la alta mai rapid.


- dubii
* La inceput le-am copilit, dar apoi am vazut ca pe copili se formeaza flori si fructe, de cele mai multe ori avand fructe mai numeroase decat cele de pe tija principala. Nu m-a interesat sa am rosii foarte mari, asa ca la un moment dat m-am oprit cu copilitul si am vazut ca fructele, desi micute, sunt mai numeroase.
*Am testat evolutia lor cu buruieni sau fara. Buruienile nu le-am lasat chiar asa de capul lor, dar am lasat sa creasca suficiente intre randuri, respectand un mic cerc curat in jurul radacinii. Am observat ca isi mentin umiditatea mai bine asa. Totusi, am citit si am fost sfatuita de gradinari cu experienta sa nu mai las buruienile, pentru ca transmit boli.
* Am udat rosiile zilnic, totusi cu seceta de a fost au suferit foarte mult. Nu stiu cum la altii au rezistat cu udarea la cateva zile, pentru ca noi am avut in vara o problema cu hidroforul, patru zile nu am avut apa si atunci am avut pierderi foarte mari. Tot atunci a aparut si chestia aia care le usca de la varf spre radacina.


- ce voi face pe viitor
* mulcire
* distanta la plantare mare
* in solar vom avea udare prin picatura, dar in gradina voi uda zilnic.

Ardei

-greseli
* Am avut ardei gras pus in doua loturi. Intr-unul din loturi a existat mranita pusa, in celalalt nu. In cel care nu a avut deloc mranita, ingrasamant etc, ardeii au iesit mici de tot, sfrijiti, fructe foarte mici.
*Cei care nu au avut mranita au fost pusi intr-un loc unde soarele batea de dimineata pana seara. Celorlalti care dupa-amiaza aveau un pic de umbra, le-a mers foarte bine asa, dimineata soare puternic, iar mai pe dupa-amiaza tarziu ( in jur de 16.00) umbra.
Ardei iute - am avut un soi romanesc, banui ca si asta a contat in faptul ca nu am avut nici o problema cu ei. Sunt rezistenti, nu au fost atacati de nimic, nici insecte, nici ciuperci sau altceva. Au facut rod bun si mult.

- ce voi face pe viitor
* La ardeii grasi am sa copilesc un rand, sa vad daca are vreo influenta. Unii gradinari mi-au spus ca are.
* Mulcire

Vinete

-greseli
* Udare insuficienta
* Lipsa ingrasamant, desi au rodit foarte bine, fructele au fost mici. Dar gustoaseee..

- dubii
* Au fost atacate de o gramada de insecte, dar cei mai rai au fost gandacii de Colorado. Au fost multi adulti, iar larve si mai multe . I-am tot adunat pana intr-o buna zi cand au disparut. Cum, unde, ce s-a intamplat..habar n-am.

- ce voi face pe viitor
* Le voi planta, ca si anul asta, intr-un loc unde au soare de dimineata pana seara. Desi marea majoritate a legumelor erau blege incepand de dupa-amiaza, vinetele nu au avut o problema cu soarele puternic.
* Mulcire
* Udare abundenta, zilnic.

Fasole

- greseli
* Am pus cuiburile foarte dese, la fel ca si rosiile, fasolea s-a autosufocat.
* Udare insuficienta

Ceapa si usturoi

Aici cred ca mi se potriveste exact sloganul : prost sa fii, noroc sa ai, ca am facut la ceapa in prostie. Am prasit-o o singura data si nici atunci cu mult chef, dar a fost udata mereu, nu zilnic, dar la doua-trei zile sigur. Din aprilie, de cand ne-a dat ceapa verde, eu nu am mai cumparat ceapa si inca mai am, cred ca prin februarie o sa se cam termine, asta daca nu s-o strica ( tanti Ioana zicea ca a ei a inceput sa se strice). La fel si cu usturoiul.

Castraveti

- greseli
* Udare insuficienta
* Nu am curatat frunzele de la baza, cele imbatranite.
* Nu am stiut ca fructele trebuie culese intr-una, in acest fel castravetii fiind stimulati sa rodeasca mereu.

- dubii
* Oare toate soiurile de castraveti sunt atat de sensibili la boli si insecte, ca soiul pe care l-am avut anul asta?


- ce voi face pe viitor
* Ingrijire mai atenta
* Udare zilnica
* Mulcire

Salata, spanac, loboda, sfecla, patrunjel

- greseli
* Semanare pe canicula
* Udare insuficienta
* Semanare in locuri in care soarele ardea de dimineata pana seara
 Patrunjelul este cel de radacina. L-am tot cules si frezat si am observat ca el creste incontinuu. Nu am scos radacinile si nici nu vreau sa le scot, peste el voi pune o folie ca sa-l protejeze.

Morcovi 

- greseli
* Udare insuficienta
* Lipsa raririi - au iesit mici si incolaciti
* Semanare in pamant lutos

- ce voi face pe viitor
* Sigur ii voi rari, mi-a fost mila sa scot plantutele, dar de la anul nu imi va mai fi
* Am sa incerc sa fac un mic lot in care sa amestec pamantul cu nisip, din experienta altora se pare ca le merge mai bine asa.


Cam asta e micul meu rezumat, dupa cum se vede dubiile sunt cele mai multe :), dar asa " balbaiti" cum am fost, rezultatele au fost frumoase. Congelator plin, conserve multe, consum, din primavara si pana acum, numai de la noi. Am invatat multe lucruri, mai avem o gramada de invatat, nu cred ca o sa terminam vreodata cu invatatul gradinaritului.
A meritat din plin si abia astept sa o iau de la capat.

18 comentarii:

  1. bilant cam bun, zic eu, pentru primul an, felicitari.
    (noi nu udam deloc fasole, ceapa, usturoi, morcovi, praz, pastarnac)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam am zic si eu :) ca-i bun. Nu am putut sa nu le udam pentru ca era pamantul crapat, desi udat in fiecare seara.
      Simona, eu iti multumesc tare mult, pentru ca am invatat multe de la tine, lucru pe care mi-l doresc in continuare :).

      Ștergere
  2. Bravo! Felicitari din toata inima! An de an invatam din propriile greseli. Nu trebuie sa ne para rau de nimic. Decat sa nu facem nimic si sa ne cumparam totul de la piata, mai bine ca noi! Si eu astept cu nerabdare anul viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Iulia, sa stii ca nici tu nu ai scapat necitita, mi-am extras de la tine ce aveam nevoie, cand aveam nevoie.
      Ceea ce faceti voi, gradinaresele cu experienta este extraordinar, pe mine una m-ati ajutat foarte mult.
      Si felicitari si tie pentru munca si rezultate, m-ai " innebunit" toata vara cu salata si ridichiile tale, care erau frumoase si foarte apetisante :)

      Ștergere
  3. foarte tare, frate!
    sa te vad la anu' cand o sa ai si solar cu legume bio cum o sa faci fata multumirilor! :))
    felicitarile mele si mult spor in continuare la tot!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bilantul vostru e bun bun. Nu-i norocul incepatorului. Pamantul ne da mereu ceva , ajunge doar sa-i cerem. La mine dupa "marea recolta" din vara am cam lasat solarul in paragina fara vreun strop de apa. Vreau sa spun ca pana acum o saptamana cand "am desfiintat" cultura si-am facut curatenie am mancat rosii de la noi si-am pus gogonele tot de acolo. Incomparabil mai gustoase decat cele de pe piata si cum spuneam , neudate niciun strop.Iar experienta vine de la sine . Deja la anul vei fi mult mai pregatita. Si la fel ca anul asta vei avea noi incercari. Spor la treaba si felicitari. :) :) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar ale noastre-s mai bune decat cele din piata, nici nu se compara.
      Ce chestie, neudate si au rezistat...eu am pierdut multe atunci cand nu le-am udat, in gradina, nu aveam solar atunci.
      Felicitari si voua :)

      Ștergere
    2. pai sa-ti spun si de ce - asa am patit si eu anul trecut in gradina , s-au dus rapid. in solar in schimb si-au facut rezerva serioasa de apa in sol , ca doar au fost udate toata vara pe saturate. si-au avut de unde "sa se alimenteze". dezvolta radacini destul de adanci daca au loc. :)

      Ștergere
    3. Ei da, acum am inteles. Nu am stiut ca isi dezvolta radacini adanci daca au loc. Cand le-am scos pe ale mele, nu aveau cine stie ce radacini si acum am inteles ca din cauza ca le-am pus atat de apropiate una de alta. Daca le puneam la distanta mai mare poate aveau o sansa si nu le mai pierdeam atunci sau nu atat de multe.
      Mersi tare mult, tocmai am invatat ceva nou :)

      Ștergere
  5. Bravo! Pentru curaj, pentru straduinta, pentru rezultate. Si pentru rezumat. Invatam si din carti, si de la altii, dar cel mai bine din propriile greseli!

    RăspundețiȘtergere
  6. - La roşii distanţa între plante trebuie să fie de 100 cm, pentru o dezvoltare bună.

    - Dacă ai posibilitatea, anul viitor să faci o plimbare prin una din pieţele din Ardeal, (Sibiu, Mediaş) vei găsi la producători locali roşii 100% româneşti. Cumperi câteva foarte bine coapte pentru seminţe. Au un gust cu totul deosebit faţă de ce se găseşte prin comerţul cu seminţe. Soiul local are o tulpină viguroasă care poate creşte pînă la 1,5-1,7m înălţime, şi face fructe foarte mari, de până la 2-400 gr/buc.

    - Udatul cu sistemul de picurare este cel mai indicat. (Un butoi, un furtun cu câte o gaură mică la nivelul fiecărei plante).

    - La castraveţi încearcă conducerea lujerilor pe spalieri, pentru economie de spaţiu.
    Cel mai bun soi de castraveţi este "cornişon", (varietatea verde deschis), foarte gustos pentru consum imediat şi pentru murături. Sigur, trebuie recoltaţi pe măsura creşterii.
    Poţi păstra câţi-va castraveţi până la dezvoltare totală, pentru seminţe.

    - Mulcirea este excelentă pentru păstrarea umidităţii în sol. (paie tocate sau fâşii din folie de plastic negru). La căpşuni este strict necesar pentru a evita murdărirea fructelor. Mulcirea împiedică creşterea buruienilor.

    - Buruienile trebuie stârpite total, deoarece consumă din mineralele necesare legumelor.

    - Usturoiul trebuie plantat din toamnă pentru a avea căpăţâni mari şi frumoase.
    La fel şi pentru ceapa de bulb.
    Dacă nu ninge, pentru a feri plăntuţele de ger, se poate acoperi stratul cu paie întregi şi crenguţe.

    Succes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Un adevarat curs de legumicultura mi-ai facut, scurt si cuprinzator.
      Multumesc tare mult

      Ștergere
  7. P.S.
    Dacă vrei să ai roşii proaspete peste iarnă, citeşte:

    http://arta-culinara-romaneasca.blogspot.com/2011/10/rosii-pentru-iarnai.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Rezultatul a fost bun,dar ce este fain ca faci analiza si vezi ce ai facut bine si ce nu si incerci sa remediezi acolo unde ai gresit,cam asa am facut si eu.
    Cand am plantat tomatele am inceput asa cum scria pe plic ,dar vine un gradinar cu "experienta" si imi zice ca nu am facut bine sa le pun la 50 cm intre ele ,ca trebuie la 25 -30 cm,punte si scoatele ,fa cu zice specialistul,in final a trebuit sa intru drastic in ele sa le scot caci se sufocau,eu avand tomate mari si frunzoase.
    Acum las lacomia deoparte si le pun mai rar.
    De udat la inceput am udat pe vad,asa este modelul in zona asta,consumam apa in prostie,noi avem 3 butoaie racordate la hidrofor,trebuia sa le umplem de vreo 6-8 ori ca sa udam,in plus dura vreo 3-4 ore udatul,balariile cresteau mai repede decat legumele,apoi am facut experientele cu sticlele pet si colacelul de sticla pet,nu am vrut sa fac investitii in furtunul de picurare,incerc cu resurse de reciclare cu costuri 0 ,ori f .f. mici.
    Cu sticlele pet este grozav,apa se duce direct la radacina,o umplu de 2 ori ,asa fiecare planta are aproape 5 l de apa,pierderile de apa sunt f.mici,iar buruienile sufera.,acum umplu cam de 2-3 ori butoaiele si intr-o ora termin de udat.
    Ardeilor le trebuie mai multa apa,semiumbra,eventual umbresti cu plasa,palisare ca sa nu se rupa crengutele cu ardei,eu am avut ardei capia ureche de elefant,sunt asa de productivi ca m-au lasat masca,daca ar fi dupa ei ar rodii non stop si din ce in ce mai multi ardei,dar nu la toate firele ,ca si la ei ,unii sunt mai vrednici,altii mai puturosi.
    Ardeii iuti nu au probleme,fac fructe in prostie,ma plictisisem de ei si i-am scos.
    Fasolea am observat ca ii place semiumbra ,apa si ceva mai rara.
    Vinete nu mai pun,prea fitoase,iar noi oricum mancam f.f.multe vinete si tot cumparam de la piata.
    La radacinoase dupa primul an in care am plantat normal in gradina si au iesit ca si la tine,mai ales ca pamantul nostru este plin de pietris,anul trecut am facut parcela speciala pentru radacinoase,mai inalta,am scos pamantul cam 60 cm si l-am cernut ,am impartit-o in trei,morcovi,patrunjel radacina si pastarnac.
    Morcovii si patrunjelul l-am rarit din mers,pe cei mici ii foloseam cu totul la mancare.
    De fapt eu am pus morcovi mai mult pentru frunze,sunt super aromate.
    Cand ai ceapa/usturoi care incepe sa creasca le toci si le pui in pungi duble in congelator,eu anul trecut am avut ceapa verde in prostie si trebuia sa eliberez locul si nu stiam ce sa mai fac,dar mama soacra imi zice sa o toc si sa o pun la congelator,asa am facut ,iar peste iarna am avut ceapa verde,este super.
    Castravetii sunt sensibili,indiferent de soi si ca sa rodeasca trebuie rupti mereu,ca si dovleceii,in plus le trebuie apa mult mai multa.
    Ce am mai observat,nu doar in solar trebuie umbrire cu plasa,ci si in gradina.
    Sa te uiti la borcanelile mele ,avand atatea roade am tot facut diverse bunatati,tot felul de combinatii,toate super,poate te inspira ceva.
    http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli
    Este fain sa ai gradina,e ceva munca,dar si satisfactia este alta.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul trecut a fost unul de inceput de gradinarit, nu mai pusesem legume niciodata.
      Anul asta normal ca nu am mai repetat greselile de anul trecut, dar au aparut alte probleme. Dar la anul...:) asa capeti experienta.
      Am sa ma uit, imediat incepe sezonul de conservaraie

      Ștergere