luni, 23 mai 2016

Prin gospodarie pe final de mai

Uite cum incet-incet intram in iunie.Noroc cu ultimele zile ca s-a mai incalzit, ca altfel credeam ca vine toamna. Fura cateva dimineti in care frigul a piscat bine si mi-am scos geaca de iarna iara la purtat prin curte. Dar de vreo doua-trei zile avem soare, caldura si cer senin.


Din pacate, frigul, ploaia si umezeala au afectat plantele atat din gradina, cat si din solar. Rosiile-s intarziate fata de anul trecut. Au gogonele, dar mai putine.



Inca nu au aparut boli la ele, dar efectul stagnarii se vede cu ochiul liber.
Castravetii sunt un fiasco total. Afidele pur si simplu i-au decimat.

Cultura ecologica de castraveti 

 Este al treilea an in care nu reusesc sa produc castraveti din cauza lor. Evident, i-am stropit cu macerate, dar totul a fost in zadar. Prima tura de castraveti e afectata cam in proportie de 80%. Ce-a ramas? Nici de o salata!


In momentul asta sunt in punctul in care sunt gata sa renunt la cultivarea lor pentru ca m-am convins ca nici o cale ecologica de combatere a afidelor nu are efect. Dar nu voi renunta pana nu o sa incerc si cultivarea in gradina. Poate asa o sa mearga mai bine.
Si a doua tura incepe sa fie atacata in celalat solar.



Urmeaza sa scot tot ce-i planta afectata, sa spal folia si apoi sa ma gandesc ce pun in locul lor. Poate vinete, ca-s mai rezistente la atacul afidelor.


Dar nu toate merg spre rau. Avem spanacul de Noua Zeelanda care-i tare frumusel si-i merge bine.


Mai avem gulioare, sfecla, mangold, kale, bob care merg foarte bine.






In gradina-i tot o buruiana (care normal ca nu au fost afectate nici de frig, nici de ploaie, nici de afida, fir-ar mama lor!) si mi-o luara inainte, ca de obicei. Au un ritm de crestere si inmultire mult mai rapid decat ritmul meu de a le smulge.
Dovleceii, pe care i-am dezburuionit de trei-patru ori pana acum, cresc bine, dar am vazut ca incep iar sa se strice la varfuri. Le-am aplicat ceva macerat de gunoi de la pasari, poate ca au nevoie de un intaritor in perioada asta.


La capitolul animale si pasari stam bine, ca de obicei. Gainile au reusit sa manance tot ce-i fir de iarba-n curte, rezultatul fiind o curte stearpa. Asa ca le-am pus gand rau, anul asta va fi ultimul in care vor fi libere prin curte vara. Le vom inchide de primavara pana toamna sau le vom da drumul in mod regulat la pascut, dar nu le vom mai lasa asa de capul lor. 


Cainii si pisicile se bucura si ei de vremea calda din ultima perioada, ca tare zgribuliti au mai stat.





Iar Dora... e o impielitata si jumatate! De cand sta printre caini (de pisici ii e frica rau, cred ca si-a luat vreo gheraiala de la vreuna) si-a luat un comportament de catel. Se baga cu ei sub masina la umbra, fura papuci si se baga intre ei gudurandu-se atunci cand e ora de masa si ies din casa cu oala de mancare.
Desi nu a renuntat la lapte pana acum (am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne luam o vaca ca sa crestem capra), mananca foarte bine frunze si roade tot.


Cel mai mult ii plac kalele si mangoldul si nu ii refuz placerea asta. Ii dau cam tot ce-i frunza urata, afectata ce nu poate fi vanduta. Dar mananca cu aceeasi placere frunze si flori de salcam, volbura si cateodata, cand ii e foarte foame, loboda salbatica. Mai gusta din grau si porumb, dar nu le mananca regulat.


Cere atentie, se rasfata si se obrazniceste pe zi ce trece. 



Mi-e draga de nu mai pot :)! 

26 de comentarii:

  1. Buna ziua,

    am mai gasit aici cateva solutii bio: http://vasilerosciuc.blogspot.ro/2013/02/leacuri-din-gradina-pentru-prevenirea_10.html
    Sper sa va fie de folos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Testez acum o reteta pe niste afide de la noi si scriu aici daca a functionat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ok, te astept :).
      mi-a trimis cineva un link cu mai multe retete si atunci mi-am dat seama ca in solutia cu sapun nu am pus nici ulei, nici alcool.
      in seara asta le-am aplicat o noua tura, de data asta si cu ulei. sa vedem cum o mai fi.

      Ștergere
    2. Exact despre ulei vroiam sa spun. Am amestecat ieri ulei - jumatate de cana, detergent lichid - jumatate de lingurita, apa 500 ml- am injumatatit cantitatile - doar pentru test - dar dimineata am vazut ca inca mai sunt purici - chiar destui. Am testat pe frunzele de prun si pe un ardei. Oricum, pe frunzele de prun era afida langa afida...nici nu mai era loc pe frunza. Nici eu nu am adaugat alcool - am ars candva niste frunze de broccoli si nu am mai avut curaj.
      A si plouat azi un pic, ma gandesc pe la sfarsitul saptamanii sa repet operatiunea. Macar o parte din ei sper sa se duca.

      Ștergere
  3. Buna ziua, imi pare rau de castraveti ati incercat si cu ulei de neem iar printre ei planteaza niste ceapa,putina menta si condurasi. Sper sa ajute la indepartarea afidelor.Eu ma descurcam cu apa cu sapun bio, uei alb si putin spirt medicinal.In rest ferma este minunata iar caprita este pata de culoare si centrul atentiei. Spor la gradinarit si recolte bogate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Cu ulei de neem nu am incercat, dar cum ziceam mai sus, am uitat sa pun ulei in solutia cu sapun.
      Maine le bag si niste ceapa si condurasi.
      Multumesc tare mult de ajutor :).

      Ștergere
  4. Buna seara!Uleiul de neem trebuie să funcționeze, în combinație cu săpun negru lichid (de Alep), dacă nu cu un alt săpun lichid neutru. Cel mai bine ar fi cu ulei de Neem emulsionabil (evtl. de la firma Baier)

    RăspundețiȘtergere
  5. Groaznic ce soarta au bietii castraveti! Dar daca iubeam afidele, ne bucuram pentru ele :)) Daca animalutelor le merge bine la voi, afidelor de ce nu le-ar merge? Glumesc, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,
    Cred ca la cate solutii ati incercat cu afidele, au capatat rezistenta si de-abia asteapta sa-i mai hraniti! Iar noi, cei care va urmarim si va dam sfaturi(mai mult sau mai putin avizate) le suntem partasi. Doua sfaturi totusi: daca este posibil, cultivati o singura specie de planta intr-un spatiu securizat, in care neaparat aplicati rotatia culturilor la minim 3 ani si din moment ce castravetii sunt compromisi, pastrati-i pana gasiti o solutie pentru viitor. Nu stiu daca ati incercat cu otet diluat 50-50 (recomand Regal), in care puneti un ceva pt aderenta pe frunze (miere, ou)... Incercati pe o arie limitata dacadoriti.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu ca asa ar trebui cultivat, dar nu avem spatiu suficient. si probabil ca aveti dreptate ca si-au dezvoltat rezistenta.

      n-as spune partasi, as spune cineva care vrea sa ajute :). multumesc pt sfat

      Ștergere
  7. Ma gandeam inainte de Pasti,oare ce s-o intampla cu iezisoara,acum nu pot decat sa ma bucur.Chiar si de o strica anturajul ...canin ;)Pupici incornoratilor blanosi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Auzi tu, sa va luati vaca sa puteti creste capra :) Asta da afacere! :)

    Si mie imi pare rau pentru castravetii tai... Doamne, uracioase afide ai acolo. Cum naiba au aparut iar? Da-le cu solutie de orice, si cu usturoi. Usturoiul asta miroase rau si poate nu suporta... zic si eu...

    Cu buruienile... am aceeasi problema. Ma uimeste cum lor le merge pe orice vreme. Si ma mai uimeste ca scoate cate una capul de sub folia neagra si cand trag de ea, radacina e la mai mult de 10 cm de gaura pe unde a scos capul. Iar sub folie sunt 100 grade, cred, si ea s-a tarat, pe sub folie, la asa temperatura, sa aiba parte de lumina (sincer, cand am vazut ce vointa are, mi-a fost si mila sa o smulg...)

    Spor in toate va doresc. Si starpiti afidele acelea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai numai noi facem asa afaceri :))). Am pasari, dar nu le tai. Pt cainii si matele de pe strada sunt mama Dolores si acu` Dora.

      Afidele alea or sa dispara in momentul cand o sa avem aerisire in plus. Cand vom schimba folia, vom schimba putin si structura solarului mare.
      Spor si voua!

      Ștergere
  9. Mi-e rau aproape fizic atunci cand vad afidele alea cum omoara planta si cum munca voastra de a aduce pana acolo castravetii se duce de rapa. Chiar nu exista nimic? Acum vreo 2 ani am vazut la televizor ca erau unii care stropeau totul cu apa cu palinca, dar nu stiu dilutia. Alcool. Chestia ca ei le dadeau de de toate. Mana, insecte... O merge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata i-am scos. Nici nu stiu cati erau, 50-60 de cuiburi, dar acum zac mandri pe gramada de compost cu tot cu afidele de pe ei. Degeaba mai tineam plantele, erau aproape moarte.
      Azi plantez vinete in locul lor.
      Si pe mai departe, oi vedea ce mai fac.

      Ștergere
  10. Revin si imi cer scuze ca va tin din treaba!
    Pradatorul natural al afidelor este gargarita. Acum, daca va luati si vaca nu o sa aveti timp de crescut gargarite(cred), plus ca e greu sa va atasati de una anume!
    La modul cel mai serios, este cea mai eficienta cale de combatere si se achizitioneaza precum bondarii de polenizare, probabil si de aceiasi furnizori.
    la iarna sa va ganditi daca aplicati solutia. Si in afara de net, Indagra e o f. buna ocazie de contact cu cei avizati si implicati.
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu vaca a fost o gluma, apropo de cat mananca purcica aia de Dora si nu vrea sa se mai intarce o data. Baga cam trei biberoane la o masa. A fost o gluma, vaca ne mai trebuia.
      Gargaritele au inceput sa apara, dar sunt inca putine. Cred ca si pe ele le-a zapacit frigul asta.
      Multumesc pt sfaturi :)

      Ștergere
  11. Buna,

    Ai putea sa incerci cu un macerat facut din ardei iute, ceapa, usturoi si ghimbir. Se zdrobesc toate si se lasa la macerat o saptamana, apoi se stropesc plantele. Cred ca si gunoiul de vaca diluat si aplicat la radacina functioneaza, deci nu e o idee chiar rea sa luati vaca :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) am glumit cu vaca. nu vreau si nu-mi trebuie asa ceva, imi ajung toti pe care-i am (unde mai pui ca de ieri se aud piuituri in pod, deci sunt bunica iar).
      le-am dat cu usturoi si ardei iute si cred ca nici in varful cozii (daca or avea asa ceva) nu i-a durut.
      ieri am scos prima tura de castraveti, ca erau un focar imens plus ca plantele erau mult prea moarte ca sa mai fac ceva cu ele, am spalat folia si am stropit cativa ardei (care erau langa ei si s-au umplut si astia de purici) cu solutie de sapun de casa la care am bagat si ulei, macerat de frunze de rosii, macerat de gunoi de pasare. daca ardeii aia raman in viata si puricii nu, pana maine asta, pun iarasi castraveti. daca nu, maine pun vinete si asta e.

      Ștergere
  12. Cu afidele si eu ma lupt, doar ca la mine e la scara de 10% cat la tine (si la infestare, si la numar de castraveti). Pana acum a mers cu dusuri dese, dar voi cu 50-60 de plante....
    Eu m-as resemna si pune altceva, incercati cu castravetii in camp in cultura intercalata cu repelenti (nu ii stiu!! doar zic! ).

    Capra insa e de o frumusete seducatoare. O purcica, hahaha.
    Iar cu gainele, ma intreb mereu daca nu am putea sa prasim buruienile cu niste gaini :). Sau cum vazui la o vie in Franta, tundeau iarba idn vie cu turma de ratze :)))
    Sa scad bruienile, eu am pus culturi intercalate, de genul am cartofi si salata sau spanac, salata si spanacul le culesei (de fapt o mancasera limacsii intre timp) ca deja cartofii le tin umbra. Spatiu mai mic pt buruieni, mai mic de prasit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce gaini or avea aia si ce mod de educare, dar daca le dau drumu` in gradina alor mele vor manca intai legumele si apoi buruienile. Sunt testate.

      Ștergere