joi, 7 august 2014

Solar la inceput de august

Multe probleme cu legumele au fost in sezonul asta, dar se pare ca au trecut. Nu fara urmari, dar poate ca, in ceea ce ne priveste, pe undeva, a fost bine.
A fost bine pentru ca am capatat mai multa experienta si am vazut care-s problemele in producerea legumelor. Sau o buna parte din ele.
Voi incepe cu vinetele, prea-s rosiile pe primul plan mereu.
S-au facut vinete, s-au facut bine si mult. De altfel, am si mancat salata din ele.

Vinetele negre le-am amestecat atunci cand le-am semanat. Au fost mai multe soiuri, diferite forme si nuante de negru, nu difera la gust intre ele.



Vinetele albe insa difera la gust si textura de cele negre. Desi cele lungi au avut un start mai rapid decat cele rotunde, nu stiu ce s-a intamplat, ce le-a lipsit de au ramas in urma. Sau poate ca din cauza puricilor rosii au stagnat, adevarul e ca ele au fost mai afectate.
S-au facut, dar sunt inca micute.




Or sa creasca, in mod sigur. Observ ca de cand a dat caldura isi revin toate la ritmul lor normal ( inclusiv dovleceii au inceput sa rodeasca).


Vinete Bianca Sfumata - niste frumuseti de fete.



 Piticele portocalii si verzi.



Si mai am ciudatenia asta care habar n-am cine e, cum o cheama si cum a ajuns la mine in solar, sunt cam 10 fire.
Dar e frumusica foc :)
 
Ardeii rodesc bine, numai ca a aparut lipsa de calciu si cam incepe sa faca ravagii printre ei. Ma mai gandesc ca aceasta lipsa poate fi si din cauza ca au prea mult rod si planta-i epuizata.





Singura cultura care a fost afectata foarte grav de afide a fost cea de castraveti. Aproape decimata.
Dar am mai semanat un rand, speram ca mai spre toamna sa avem si castraveti.
In fine, in solar au mai ramas rosiile care isi traiesc a doua adolescenta.





In concluzie, zic ca e bine. :)

In felul asta apreciem mai mult ceea ce avem.

15 comentarii:

  1. Rosiile alea in ciorchine sunt o nebunie si ardeii sunt frumosi iar vinetele sunt deosebite, asa forme si culori nu prea am vazut, stii ca mi-ai dat si mie doua fire din cele albe, sunt mari, sunt frumoase dar doar una s-a dovedit a fi alba, am sa incerc sa opresc samanta de la ea. Am trimis iar pozele, sunt si doua filmulete mici si printre ele s-au strecurat 4 care sunt de la soacra mea, de la Breaza, este una cu niste capite si cu niste plopi . Te pup, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi ca tot n-am primit. ai scris corect adresa de mail?
      nu voi putea verifica decat diseara, pana atunci nu avem curent, fac astia nush ce lucrari

      Ștergere
    2. Doamne...dar ce se intampla, nu inteleg, am scris corect adresa exact asa : iuliana.iordache7@gmail.com , sa incerc sa trimit pe adresa cealalta cu bucuresteni...? hai ca trimit si pe aia.

      Ștergere
    3. am primit pe cea cu bucuresteni; cred ca la mine e problema cu adresa de mail, am mai fost anuntata de niste mail-uri pe care nu le-am primit de prima data.
      sunt toate absolut superbe!
      de ce nu ti-oi face tu un blog sa ne inveti si pe noi ce si cum, nu stiu...

      Ștergere
    4. Ma bucur ca ti-au placut. De fasolea aia la metru ce zici?:)) parca a fost nebuna, asa a rodit, cealalta galbena la fel, am facut la pachete cu fasole ...sa vreau sa mor de foame si nu pot, la iarna.
      Cu blogul ma mai gandesc....nu consider ca sunt atat de priceputa in ale gradinaritului....noi punem in gradina de toate, daca se fac bine , daca nu....punem din nou:)) atat doar ca imi place sa am de toate prin gradina de legume si chiar si prin cea de flori. Si ca si la tine, vreau sa cred ca toate animalutele din dotare sunt fericite:) Te pup !

      Ștergere
    5. Mi-a placut fasolea la nebunie. Toate au crescut ca nebunele, de fapt, la tine :)))

      Danuta, dar cine-i priceput? In afara de doi - trei care chiar se pricep, restul ne aratam experimentele pe net, ca altfel nu stiu cum sa-i spun, iar unii dintre noi au puterea sa recunoasca cand au gresit sau cand ceva n-a mers, restul tac, din pacate, iar cei care citesc cred ca a mers, cred ca e un succes, incearca si ei, evident nu merge si tot asa.
      In fine, am luat-o pe aratura...
      Eu zic sa incerci.
      Si mai cred ca esti modesta :)

      Ștergere
  2. Io ca tiganu', da-mi o mana ca iti iau tot :) pe langa rosii ma treci si cu niste seminte de vinete ? de toate felurile :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    mai aveti bame?
    cred ca in iunie ati pus o postare in cae vorbeati de bame!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos arata totul in solarul tau.

    Dar, daca poti sa lunimezi un novice: prin ce se caracterizeaza "lipsa de calciu" la ardei? Si doar ardeii sufera de asa ceva?
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. practic incep sa se strice in partea de jos, unde au avut floarea. trebuie sa te uiti pe net sa vezi exact cum arata.
      de lipsa de calciu sufera cam toate, dar eu probleme am la ardei si rosii.

      Ștergere
  5. Superb arata solarul tau. Imi doresc si eu unul dar nu e acum pe lista de prioritati.
    Ai scris de afide la castraveti. Am avut si eu probleme la un singur fir si le-am tratat de la inceput cu un fel spray pe baza de frunze de soc. Am scapat repede de ele asa. "Reteta" am vazut-o initial pe blogul domnului Vasile Rosciug, dar n-am respectat-o exact. Am scris pe blogul meu cum am procedat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt ajutor si pt reteta, dar la noi a fost altceva.
      Din cauza celor patru inundatii pe care le-am avut anul asta intr-un sfert din solar, porcariile alea au putut sa-si faca de cap pana am reusit noi sa intram acolo, pana s-a uscat suficient pamantul.
      Cum nu am fost decat eu si Lucian, cum am avut peste o mie de fire de ingrijit, la castraveti nu am mai ajuns in timp.
      De fapt, intre rosii, ardei, vinete, castraveti, castravetii au pierdut, practic i-am lasat ultimii, ei nu sunt f rezistenti si asta a fost.

      Ștergere
    2. Inteleg situatia. Eu n-am avut parte de inundatii, dar sigura fiind in primul an la o gradina maricica si le mine sunt zone neglijate de defavoarea altora. Succes in continuare.

      Ștergere