La fel si bietele pasari si animale, peste zi se baga care pe unde pot la umbra, beau apa intr-una si gafaie de cald.
Insa dimineata si seara curtea se anima de pui, gaini, cocosi, rate si ratoi batausi, caini zapaciti si matoance care topaie ca niste capre bezmetice.
Ureche a crescut, a devenit foarte rasfatata, a umplut curtea de papuci, lemne si alte chestii de ma crucesc cand le vad, iar furatul papucilor este in continuare lucrul ei favorit.
Iar la intrebarea mea, complet justificata de altfel, chiar daca respectiva pereche de papuci nu mai e folosita: "de ce faci asa?", imi raspunde cu urmatoarea moaca:
Mna, ce sa-i mai fac? O iau in brate si o jughinesc, cum as putea rezista unei asemenea priviri?
( porumbul din poza l-am dat pasarilor, dar a furat si ea o bucata si l-a mancat cu placere. M-am mirat, dar am lasat-o).
Dar uite ca a venit si timpul de cules roade, chiar daca anul asta sunt mai mici, esti recunoscator pentru ce ai, e timp de facut conservaraie buna pentru iarna de-o veni, e timp pentru fiert suc de rosii, dar si tu, cel care-l faci, fierbi in sucu-ti propriu la 45 de grade in bucatarie. Dar nu mai conteaza asta, conteaza ca la iarna vei face niste economii substantiale, plus ca stii ca vei manca legume si nu chestii cu arome de legume.
( Dap, sunt pozele care le-am pus aseara pe facebook, dar zau de-am avut timp si chef sa fac altele)
Solarul produce bine de cand a dat caldura, legumele sunt vioaie, plus ca am scapat de purici din cauza caldurii. Bine, cred ca s-au bagat in pamant, cand s-o racori si o apare iar umezeala, isi vor face ei prezenta, banui ca foarte infometati. Vom vedea.
Tot prin solar am cateva fire de ardei iute bulgaresc. Personal, nu-mi place, il consider asa...nici cal, nici magar. Dar imi place sa-l folosesc la muraturi, mai ales la salata de ardei iute.
Dar uite ca unii s-au cam grabit sa creasca inaintea restului de ingrediente din acea salata, asa ca trebuia sa fac ceva cu ei.
Cum sunt lungi, nu incap in nici un borcan mai normal, cum chef de tocat nu am, m-am gandit sa fac un borcan mai mare de muraturi asortate si picante, pentru ca nu aveam din nici unele cantitati suficiente pentru a face borcane separat. Oricum muraturile asortate sunt mai gustoase decat cele "single" in borcan.
Asa ca am luat ardeii bulgaresti, am luat ardei iuti si am mai luat niste gogonici de cherry pe care le-am asezat frumos ( ma rog, atat cat m-a inzestrat natura la capitolul asta) intr-un borcan de 1.7L.
Dupa ce am terminat de asezat, am tras o fuga pana-n gradina si am luat cateva fire de fenicul si o floare ( nu e vreun secret de-al meu pentru muraturi gustoase, pur si simplu am uitat sa le pun la inceput. Voi sa nu faceti asa), apoi am pus cateva boabe de piper, o lingura rasa de sare grunjoasa, una si mai rasa de zahar, am pus otet pana la sfertul borcanului si restul apa.
Apoi, mandra nevoie mare de treaba ce-am facut, vreau sa capacesc borcanul, numa` ca-mi dau seama ca nu am cumparat capace.
Atunci imi zic vreo doua de dulce (de cap si creier) si trec la planul B. Folie alimentara.
Dar cum se vede tare rau asa, imi zic ca ar trebui sa asortez borcanul cu o hartie. Sa para mai rustic. Si sa leg borcanul cu o sfoara d-aia maro.
Deja nu-mi mai incap in piele de mandra ce mi-s, pun o bucata de hartie si imi dau seama ca nu am decat sfoara albastra, perfect neasortata la nimic, cu care leg verdeturile pentru livrari.
Nu mai pot da inapoi acum, leg borcanul cu sfoara albastra, il trag in poze ca sa ma fac de ras pe net, apoi il bag la fiert vreo 10 min intr-o oala cu apa.
Pune si o carpa sub el, iti aduci aminte, ca ai experiente neplacute cu borcane explodate.
am borcan de 1.7, sfoara albastra, folie alimentara, hartie, gogonici. sa ma apuc si eu?:)
RăspundețiȘtergere(bucatarie de vara... in aer liber... cu aragaz si chiuveta... - pe bune de nu-i o placere sa conservaresti. aseara ma gandeam la tine si la coptul painii, pe caldura asta.)
pai eu zic ca da. uite asa lansam o noua moda in muraturi: borcane 1.7 cu hartie si sfoara albastra :))
Ștergere( daca ai stii cat imi doresc o bucatarie de vara! zic ca mi-o veni si mie randul o data si o data. sau ei :) )
Cum e folia alimentara ? Eu de obicei pun celofan in doua randuri, primul il dau si prin albus de ou sau macar il ud, ca sa se lipeasca de sticla. Si nu fierbi intai saramura ?
RăspundețiȘtergereToate arata extraordinar :)
ii folie d-aia strech in rola. in mai multe straturi am pus-o si eu.
Ștergerefac si cu saramura fiarta, fac si cu saramura rece ( la castraveti si gogonele) sau pun direct in borcan toate cele si le bag la cuptor sau la fiert in oale.
cum cuptorul nu-l pot suferi in zilele astea, am zis sa pun in oala.
legumele ar trebui sa arate bine la cati peri albi si nopti nedormite am avut cu ele :)
Da...caldura mare, nu mai avem mult si vom avea o Sahara a noastra, ma refer la cei care locuiesc in sudul tarii. Eu ma gandesc de unde sa fac rost de o camila, nu de alta, dar ca sa fiu in ton :)
RăspundețiȘtergereNumai in bucatarie sa nu stai pe asa o vreme...eu, saptamana asta, am zis ca mor, nu glumesc! Gandeste-te ca eu fac naveta cu autobuzul....exista aer conditonat dar, nu face fata. Animalutele, simt si ele caldura, dar nu le-a pierit cheful de joaca, mai ales daca stau la umbra. E frumos ce ne arati tu mai sus, ma gandesc totusi cum de mai poti sa faci toate acele conserve, de unde ai atata energie? si in solar, si prin curte, si prin casa, si conserve...si prin canicula... Te pup, Dana B. :)
pai nu-i chiar asa :). totul e calculat :)
Ștergerein primul rand vreo trei saptamani Adi a fost la mama, asa ca in casa, in afara de balamucul aproape zilnic din bucatarie, n-a fost cine stie ce de facut. fiind noi doi am stat mai relaxata si cu gatitul, mai o rosie, mai o branza, mai o salata de vinete, un ou si-un lapte batut si...ne-a ajuns ( bine, acum asta s-a cam terminat, aseara mi l-a adus taica-su acasa, au vrut sa-mi faca o surpriza. primul lucru care m-a intrebat a fost ce ciorba am. n-aveam ca n-am stiut ca vine. a spus ca de acum nu-mi mai face asa surprize :) ).
in al doilea rand acum in solar nu mai sunt asa urgente, mici "lucrari de intretinere", mai un legat de rosii, mai un afanat de pamant unde nu e folie, lucruri pe care le poate face Lucian singur.
in al treilea rand, in gradina in afara de cateva parcelute cu fasole, kale si dovlecei, altceva nu mai am. dupa a doua salvare a rosiilor de mana, a treia le-a pus capac si nici n-am mai avut puterea sa mai fac ceva acolo. asa ca acum pe locul rosiilor cresc mandre buruieni. cam 500 de fire s-au dus naibii, nici nu mai vreau sa ma gandesc.
in al patrulea rand, nu conservaresc zilnic, cam la doua - trei zile, in functie de ce se coace si ma apuc cu noaptea-n cap, incerc sa evit caldura de la pranz ( cateodata nu-mi reuseste asta)
si in ultimul rand, nu prea imi permit sa n-am energie :). prima iarna petrecuta aici, dupa o vara in care n-am avut energie, si-a lasat urme adanci :)
ai grija cu cladura asta, in autobuz cred ca e crunt.
te pup si eu cu drag :)
Ei... Anul asta tot a fost bine (din punct de vedere al caldurii). Am dat drumul la aerul conditionat, acasa, abia la mijlocul lui august...
RăspundețiȘtergereSpor la "conservarit". Si mie imi place tare mult sa fac "chestii" pentru la iarna. Si tare ai un sentiment placut iarna cand "ai pe ce pune mana" :))
Am patit la fel ca tine cu ardeii bulgaresti: am cules, fiind mari i-am pus intr-un borcan mare, dar nu au fost suficienti sa-l umplu. Ardei iuti am pus doar sapte-opt, pentru ca am avut din cei rotunzi, foarte iuti si din cei negrii, criminal de iuti. Neavand hartie, nu mi-a trecut prin cap sa mai pun si gogonici :)) asa ca acum mancam ardeii cruzi, din borcan :))
Insa am facut patru borcane de pastai cu ardei iute (ar trebui sa pun emoticonul care face cu ochiul, dar nu-l stiu scrie :) )
:))) hai ca m-ai facut sa rad cu noaptea-n cap cu lipsa de hartie :))
Ștergerespor si tie la conservaraie :)