luni, 19 august 2013

Vesti

Ie-te ca se dusera si zilele mele libere, luate cu voie sau fara voie, dar toate bine primite si savurate din plin.
Ce-am facut? Nici nu mai stiu...
 * Am facut conservaraie la greu : suc de rosii, zacusca, zarzavaturi, gemuri si compoturi. Am vrut sa termin treaba asta tocmai pentru ca stiam ca se apropie o perioada aglomerata profesional.
 * Apoi am recoltat, uscat si " arhivat" seminte. Am recoltat la greu ( asta a fost si cauza conservaraielor, ca-mi ramaneau o gramada de rosii si ardei), dar asa si trebuie pentru ca semintele inseamna painea noastra de la anul.
 * In solar rosiile sunt cam pe ultima suta de metri, am ajuns la etajele 4 si 5, fructele fiind mici si inca verzi. Din cauza caldurii s-au mai uscat din ele, dar per total stam bine. Aceeasi situatie o avem si la vinete, suntem la etajele 3 si 4 de fructificare si marea majoritate inca infloresc.
Ardeii in schimb isi traiesc a doua adolescenta, fructifica la greu. Am avut si doi monstri, unul de 240 gr, celalalt de 250 gr.
Castravetii rodesc si ei, totusi cornisonii sunt foarte ciudati (si atacati de toate cele ), cred ca din cauza caldurii pur si simplu expoldeaza in crestere. Adica ii vezi mici si in doua zile se fac uriasi. Celor semilungi le merge bine, nu prea s-au imbolnavit si rodesc bine. Fructele lor sunt foarte gustoase.
* In gradina nu prea mai am multe...am cules porumbul dulce, fasolea, tentativa de conopida care a rodit, dar n-am stiut eu cand s-o culeg, asa ca a imbatranit si a ajuns la pasari. Cred ca joi a plouat dimineata, iar dupa-amiaza a iesit un soare foarte puternic, lucru care nu a dus decat la arderea rosiilor, care acum arata cam jalnic. Nu toate sunt asa, cele romanesti nu au absolut nimic.
 * Avem sase boboci de rata si un pui de gaina, care habar n-are ca e gaina, el se crede rata. A fost clocit de rate, creste cu ratele si a preluat conducerea cardului, fiind cel mai mare dintre ei, primul nascut. Cand le schimb apa, el e primul care se balaceste in ea, cand ii mai bagam in bucatarie cu noi, el e cel care-i conduce peste tot. Si seamana cu Blondu.
Jedi cand ii vede e foarte derutata, nu stie pe care sa-l prinda. Animalul salbatic din ea nu se dezminte, a inceput sa-i ia la rontaiala, asa ca atunci cand bobocii sunt in bucatarie, ea trebuie sa dispara de acolo. Noroc ca e cuminte, o duc in dormitor si doarme dusa.
 * Ne pregatim pentru sezonul de toamna, speram sa avem salata, spanac si ceapa verde si am inceput sa ne facem planuri pentru sezonul 2014. Am invatat foarte multe anul asta, fiind primul an in care am inceput sa producem mult, suntem multumiti. Dar se poate si mai bine. Mult mai bine.
 * Nu stiu de ce am impresia ca vara a trecut deja si a trecut cam repede...

8 comentarii:

  1. Si tu?
    Nici eu nu stiu unde pleaca asa de repede...serios, unde fuge timpul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, parca e trecut repede, mult prea repede. Dar am zis ca e numai o impresia a mea...

      Ștergere
  2. ”Am invatat foarte multe anul asta, fiind primul an in care am inceput sa producem mult, suntem multumiti. Dar se poate si mai bine. Mult mai bine”.
    Acesta e mersul. Fruntea sus și dați-i înainte, că bine faceți! :) Felicitări pentru realizările din acest an. Vă doresc un sezon 2014 de excepție.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact acum te citeam :))

      multumim, la fel si voua, ca meritati din plin!

      Ștergere
  3. Asa putin concediu ? pentru mine , azi a fost prima zi de concediu si pana pe 16 septembrie ....vreau in primul rand sa ma odihnesc, sa plec cateva zile ....nici eu nu stiu unde dar plec, sa mai pregatesc cate ceva pentru iarna, vreau sa coc ardei kapia , vinete deja am copt vreo 22 de kg, sa fac putina curatenie de toamna si cam atat. Am pus si eu rosii in borcane asa cum ai facut tu, am facut si cateva borcanele de gem de prune, deci nu am stat nici eu :) maine poate iti trimit niste poze ( daca am timp) . Despre voi, eu zic ca ati facut o treaba buna !! Tot timpul este loc de mai bine (in orice) si cred ca experienta acumulata anul acesta, se va vedea in urmatorul an , pe care vi-l doresc plin de roade si satisfactii personale. Te pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai atat ca atat s-a putut, 7 zile amarate ( lucratoare).
      Trimite-mi poze cand ai timp, tare-mi place in gradina ta :).

      Multumesc, asemenea :)

      PS Daca-mi trimiti poze, m-ai lasa sa fac un post despre gradina ta? Sa vada si altii cat e de frumos la tine si cata munca ai investit acolo.

      Ștergere
  4. Remarc:
    despre roşii...
    "cele româneşti nu au absolut nimic"!

    Morala:
    cultivaţi legume cu origine românească!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, chiar nu au patit nimic, sunt ok si fac niste rosii uriase cred ca la 350-400 gr.
      problema e ca mai mult de 20 de seminte nu au; le-am numarat 20 au fost cele mai multe.
      restul numai pulpa si suc, super-super bune!

      Ștergere