luni, 5 august 2013

Lenea - prietenul cel mai bun al romanului

De cateva zile sunt in concediu. Nu e chiar concediul pe care l-am visat, dar savurez fiecare zi acasa.
Lucian a terminat ambele acoperisuri, eu am terminat curatenia dupa ravagiile furtunii. Contrar asteptarilor, in afara de tavane, nu avem prea mari pierderi. Casa din fata oricum nu o renovasem cand am luat-o, asa ca munca adevarata la ea va fi atunci cand o sa ne permitem renovarea ei asa cum trebuie. Dar cel putin psihic suntem mai bine. In sat inca se aud batai in tablele de pe case, altii au fost mai putin norocosi.

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc azi.
Azi vreau sa vorbesc despre lene, mai specific despre mancare, anume despre conservele de iarna. Adica despre ceea ce oamenii nu-si mai prea fac pentru ca in supermarket gasesc mult si ieftin.
Nu stiu cati dintre voi stiu ca luna august este luna in care plantele ating maturitatea si lucreaza la foc continuu.
Cele mai gustoase, mari, zemoase legume se gasesc in august. Spre sfarsitul acestei luni, inceputul lui septembrie, plantele incep sa imbatraneasca. Asta nu inseamna ca legumele nu mai sunt bune, dar incep sa-si piarda gustul cel adevarat, una din cauze fiind perioada mai mica de expunere la soare.
Nu am putut sa nu vad, chiar si printre cunoscutii mei, ca de ani buni incoace lumea nu-si mai face conservele pentru iarna.
Gasesti in supermarket multe feluri si unele ieftine, asa ca de ce sa ne mai facem, nu? La ce sa ne mai muncim? 
Mai, eu nu inteleg de cand mama naibii s-a lenevit romanul in halul asta?!
Tin minte, acum cativa ani buni, vacarmul si aglomeratia din piete de la sfarsitul verii. Toti isi luau sa-si faca. Acum asa zisa democratie pe care o traim ne-a " desteptat " in asa hal incat eu sunt pur si simplu dezgustata. Mai mult, daca spui ca-ti faci conserve pentru iarna esti luat de prost, in ras, ti se arunca niste priviri pline de dispret. De cand munca a inceput sa fie privita cu dispret? De ce oare ne invatam copiii asa? E adevarat ca pe toate caile media se promoveaza prostia, prostitutia, furtul, inselatoria, dar chiar in halul asta li s-au spalat creierii romanilor? Chiar nu mai gandesc? Chiar le place sa inghita ca pelicanii toate rebuturile pe care piata UE le refuza?
Daca te uiti in magazine gasesti numai conserve facute in Italia, Olanda, Spania etc. De curand am cumparat sare fabricata si importata din Ucraina! E strigator la cer! Am gasit suc de rosii care avea numai aroma de rosii, in rest numai E-uri.
Probabil ca multi vor da vina pe stat, pe politicieni etc, lucru pe care nu il neg, au si astia partea lor de vina. Dar inca un lucru cu care ne-a invatat "democratia" asta este ca intotdeauna altii sunt de vina, nu noi. Ba, dragi romani si voi sunteti de vina!
Anul asta e un an bun. S-au facut toate cele. Asa si?!
In continuare lumea cumpara rosii din Spania si castraveti olandezi din supermarket. Cine va opreste ca macar o data pe luna sa faceti o mica excursie pe o raza de 30-40 km in afara Bucurestiului / orasului de resedinta si sa va luati din poarta taranilor cele necesare.
Aaa! Dar si aici or sa se gaseasca carcotasi, care in mod sigur habar n-au cu care parte din sapa se loveste pamantul si cu care capatanile lor goale, dar devin brusc experti in economie si incep sa dea din gura ca taranul le da mai scump decat in supermarket.
Ca asa ne-am invatat noi : sa-i comentam pe altii, sa moara si capra vecinului, toti se pricep la toate, in special la politica, toti asteapta sa le dea statul.
Chiar nu vedeti ca tot circul asta e ca sa va distraga atentia de la altceva? Cel mai rau si mai greu lucru e sa astepti sa-ti dea altul ceva. Atunci cand esti intr-un impas, intr-o situatie foarte grea, nimeni nu te va ajuta. Esti pe cont propriu. Asta am invatat din proprie experienta, asta trebuie sa vada si cei care tot asteapta sa le pice ceva.
Ar fi timpul ca romanii sa se apuce de muncit, de munca adevarata. Ar fi timpul ca munca sa fie repusa pe piedestalul pe care era. Nu e absolut nicio rusine sa muncesti, din contra. Statul nu o sa va mai dea nimic pentru ca e in faliment. Pana si eu care nu ma pricep la chestii d-astea, am inteles lucrul asta. Statul nu o sa faca altceva decat sa puna biruri in plus, mai multe, mai mari ( vezi noul impozit pe nevasta casnica).
Asadar sa revenim la oalele noastre.
Apropos, stiti ca e un magazin on-line care vinde mancare gatita la oala? Evident are un mare succes, pentru ca noi nu mai gatim, nu mai avem timp, suntem foarte ocupati si e cam jenant sa gatesti, haideti sa recunoastem ca nu mai e la moda gatitul mancarii.
Nu va indemn sa cumparati produsele noastre, sa fie clar! Pentru unii preturile noastre sunt mari. Mai jos decat le-am lasat azi nu o sa le mai las, motivul este evident si oricum nu doresc sa ma justific cuiva pe munca mea.
Va indemn sa cumparati produse romanesti de la tarani din poarta. Pentru ca taranii nu mai pot ajunge in piete din cauza samsarilor. Chiar si in asa-zisele targuri agro tot samsarii sunt primii.
Mergeti la tarani la poarta o data pe luna macar. In mod sigur sunt stropite, dar nu sunt rosiile luate din en-gross-urile din Militari si Voluntari, importate din Spania, Olanda etc.
Nu vom ajunge nicaieri daca nu se incepe lucrul asta ACUM. Nu mai sunt de ajuns like-urile si share-urile pe Facebook, trebuie facut fizic ceva.
Anul asta e un an bun in agricultura. Incepeti de acum si faceti-va macar 10 borcane de conserve pentru iarna. O sa vedeti cat de bune or sa fie la iarna, o sa vedeti ca va veti distra atunci cand le veti face. Pentru ca e o munca placuta. E o munca pe care o faceti VOI PENTRU VOI!
E cazul sa incepem sa ne culegem mandria de pe jos, sa o scuturam de praf si sa o punem la treaba.
Nu suntem groapa de gunoi a altora!

49 de comentarii:

  1. Dupa cum stii, suntem in cautare de casa la tara. Sambata am reusit sa vedem cateva - iar in cazul uneia am spus "Jos palaria ! ". Curtea si gradina pline de flori, fructe si legume totul frumos, ingrijit, si la tara dar si acel lux pe care multi il viseaza. oameni fabulos de gospodari, daca ma pot exprima asa. Se pregateau sa faca pt toamna conservaraia, vinul, tuica. Dar ideea era: daca esti dispus sa muncesti ai si rezultate minunate, nu trebuie sa traiesti in noroaie ca sa ai rosii, ardei, mere, nuci si toate cele si ideea principala... fi-miu, care nu mananca fructe, a constatat ca marul si rosia pe care le-a gustat acolo "sunt cele mai bune din lume, niciodata n-am mancat asa ceva de bun!" si fi-mea, la doar 10 luni, nu mai dadea drumul la pruna luata direct din pom si rosia culeasa atunci, pe loc, stearsa de pantaloni.

    Da, fructele si legumele cultivate prin munca, acest bio, atat de modern acum dar de fapt traditie pura, nu se compara cu nimic din hypermarket, ba nici din piata ! Si nu, nu ar trebui sa fie mai ieftine, desi ne-ar conveni; pretul ar trebui sa reflecte calitatea, efortul depus si dragostea acelor "tarani", blamati de unii, priviti cu coada ochiului, cam neincrezator, mai ales atunci cand sunt oraseni transplantati la tara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai avut ocazia sa vezi asa ceva, ma bucur si mai mult ca ai scris aici experienta ta si-ti multumesc pentru asta.

      Ștergere
  2. Si noi suntem bucuresteni mutati la sat. avem un pic de gradina, cam salbatica asa, din lipsa de timp, si care nu produce cine stie ce. Asa ca trebuie sa cumpar legume, si nu mi-ar fi departe, stand la tara. Dar cand vad cum le stropesc consatenii mei, parca imi cam piere cheful sa cumpar de la ei. Si sunt incantati ca-s naturale, asa mananca si ei. Ce daca dau troata ziua cu pesticide si ierbicide. In conceptia lor sunt naturale pt ca nu le dau cu ceva sa le forteze coacerea. Desi am intalnit si din astia. Am primit de la cineva rosii coapte pe exterior si in mijloc verzi si persoana care le produce sustine ca nu le da cu nimic.Eu n-am incredere in tarani. Singura solutie e sa cumperi de la oameni de incredere, ca voi, dar nu prea e la indemana oricui, sau sa ti le produci singur, daca ai cum.
    Eu stau la tara si cumpar copiilor lapte de la magazin.Pt ca n-am reusit sa gasesc o sursa de lapte adevarat.La noi e zona de gradinari, n-are lumea vaci, si cei foarte putini care au... Ne vindea cineva intr-un timp lapte, si la un moment dat a inceput sa fie amar. Ca o fi mancat vaca ceva, ca har, ca mar, ca pana la urma sa recunoasca ce se intamplase, facuse nu stiu ce tratament la vaca si ne vanduse noua laptele, desi stia ca il iau pt copii mici. Asa ca eu cu taranii, m-am cam lamurit.Sau poate n-am avut eu noroc sa intalnesc tarani adevarati si seriosi prin zona mea. Si nu-mi pot permite sa merg prea departe dupa ei, noi suntem multi si consumam muult, n-am unde sa fac stocuri, asa ca trebuie sa cumpar des si cat mai de aproape, ca nu pot sa merg la doua zile la cateva zeci de km sa mai cumpar cate ceva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai incearca, te rog, mai cauta. Si noi am incercat nenumarate surse pentru lapte si branza. Si oua cand sunt ale noastre-n greva.
      Am cautat, ne-am luat tepe, am selectat si am gasit cativa care fac asa cum trebuie.
      Incep incet, prea incet, sa-si dea seama de efectele nenorocitelor alea de stropiri. Multi mor de cancer in sate si-s sigura ca stropirile au un mare punct in cazul asta.
      Nu-s multi care renunta, dar au inceput sa fie.
      Din pacate la sat informatia intra foarte greu. Parca zici ca e cineva care n-ar vrea sa se afle...

      Ștergere
  3. Ce-i drept, e greu de gasit oameni corecti, onesti, fie la tara, fie la oras... E drept si ca am si cosmaruri despre mutarea asta: daca vecinu' imi da in cap cand e beat, daca x imi fura tot din curte etc... da, nici eu nu am incredere in oameni, trebuie sa recunosc; dar sunt si oameni care merita tot respectul; trebuie doar identificati :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai e un aspect demn de luat in seama nu doar la mutare la tara dar si la cumparat de la tarani: sunt foarte intuitivi. Si daca duci neincredere, superioritate (explicabila datorita educatiei din ultimii multi zeci de ani) sau idei preconcepute, ei simt si strecoara cumva ceva rautati in atitudine si comportament. Increderea, deschiderea, aprecierea pentru munca si devotamentul lor ca si dragostea este rasplatita cu aceeasi masura chiar daca nu de la inceput. Scepticismul e mare. Si mai e o mandrie/orgoliu a taranului roman ca el stie mai bine afisata mereu. Dar daca ajungi la sufletul lor sunt foarte deschisi la nou, la invatatura noua.
    Iar laptele se amaraste odata cu avansarea gestatiei si pentru putin timp la trecerea de la hrana verde la hrana uscata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte corect ceea ce ai spus, Corina. Am vazut si eu ca sunt ( cativa, din cei care am ajuns sa-i cunoastem mai bine) curiosi, deschisi ( dupa ce le explicam si motivul ) la ceea ce vad la noi in curte. Si-s bucurosi sa ne imparta experienta lor.

      Faza cu laptele n-o stiam. Am vazut ca laptele se subtiaza, nu mai e gras ca-n iarna, dar n-am simtit amareala.

      Ștergere
    2. vara laptele se subtiaza de la hrana verde iar la toamna cand vacuta nu mai merge la pascut si trece pe fan,coceni de porumb sau fulgi de sfecla se amareste un pic, pentru un timp, smantana si e posibil sa se simta si in lapte. Dupa luna a 7-a de gestatie (spre primavara)apare iar amareala intai in smantana si apoi in lapte... In schimb branza facuta din laptele prins e foarte buna si grasa...

      Ștergere
    3. Stiu ca sunt si motive scuzabile pt care se amaraste laptele, dar nenea al nostru a recunoscut ca a dat tratamente la vaca si pe urma ne-a vandut laptele. El nu s-a gandit c-ar fi o problema.Dar pentru mine e. Asa ca sunt in continuare in cautare de lapte sanatos. Daca stiti vreo sursa pe directia Bucuresti- Giurgiu, pe la 1 Decembrie, Jilava, as aprecia foarte tare daca mi-ati da de stire

      Ștergere
  5. Subscriu intru totul cu spusele tale.Ceea ce faci tu cu mana ta-daca mai ai si ingredientele produse de tine e si mai bine - nu va avea nici odata gustul la fel cu cele din supermarket. Am facut tot timpul conserve in casa.Chiar si cand nu aveam gradina, cumparam legume din piata si faceam acasa gemuri, dulceturi, suc de rosii, zarzavat ptr ciorbe, muraturi...etc.Anul trecut am facut dulceata de ardei iute.Se serveste cu friptura, cu cartofi la cuptor, in diferite sosuri.Anul acesta am testat un amestec de ierburi provensale( ierburi aromatice diverse, puese la uscat si amestecate intre ele ) si in plina desfasurare se afla procesul tehnologic ptr vegeta de casa.Recunosc , am mai folosit in gradina solutii cu fungicide ptr mana sau un insecticid ptr omizile ce mi-au invadat rosiile, dar tot sunt mai sanatoase ca cele din supermarketuri , ce sunt stropite la greu si coapte fortat.
    Insa , in momentul in care ma voi muta definitiv la tara, sunt hotarata sa fac totul bio.Acum nu am timp mult la dispozitie si fac si eu ce pot.Dar sunt convinsa ca se poate si altfel, adica asa ca VOI !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate, sigur ca se poate, exista multe remedii bio care, chiar daca dureaza mai mult, au efecte.
      bravo si felicitari, ce pot spune:)

      Ștergere
  6. oooo cita dreptate ai!!!ce conserve....cind eu am vazut la unele "gospodine"bulion in sticle de plastic,de lene sa nu mai spele sticle... probabil....zacusti,dulceturi,compoturi,cu eticheta pe ele....dezgustator!!!!mai bine bagam in noi E-uri...nuuuu???e mai comod!!!!mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si nu e nevoie decat de un pic de efort, iar rezultatele sigur vor incanta atat ochiul cat si papilele gustative...

      Ștergere
  7. si mie imi place sa fac conserve pentru iarna- placere mostenita de la bunica dinspre tata, care era foarte priceputa. Anul trecut am facut suc de rosii si bulion de casa pentru prima oara, a fost delicios!pe la noi sunt vecini care vand legume, e mai scump ca la piata, dar nu mai bat drumul pana in oras. Nu i-am vazut cu vermorelul la ele :)), deci sper ca sunt stropite cat mai putin. La anul sper sa fim si noi mai harnici :) si sa consumam din productia proprie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e cea mai buna cale asta, faci f bine asa.
      normal ca la anul veti face mai multe, anul asta ati facut deja :)

      Ștergere
  8. Da, este usor sa faci morala. Eu sunt singura cu sotul, nu ne ajuta absolut nimeni, avem salarii mici si nu avem masina si nici rude la tara (daca am avea am fi dispusi sa muncim cateva zile acolo pt legume). Adica strang ceva bani sa fac conserve? Bun, e usor de zis dar dupa birou zau daca imi arde sa mai fac si asta. Sunt multe probleme de pus, nu neaparat ca as fi lenesa dar le caram cu spatele de la piata? Avem o singura piata mai aproape de casa. Car sacii de rosii in metrou? Si muncesc un weekend pentru 10 borcane de bulion si 4 de gem? Da, am facut asta anul trecut - am incercat si asa si nu am tras concluzia ca a fost atat de minunat incat sa repetam si anul asta. Pur si simplu nu merita din punctul nostru de vedere caratul, cheltuitul si munca enorma de curatat si spalat. Da, din ce am scris pare lene dar nu e asa deloc. Si am gasit cateva produse prin magazine care sunt foarte ok din punctul de vedere al compozitiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, mi-ar fi placut sa te semnezi.
      Cu toatele facem treaba DUPA serviciu. Eu fac 200 km zilnic, ajung acasa la ora 19.00 si de la ora aia ma apuc de gatit, spalat, curatenie sau mai nou, un suc de rosii.
      Ce ti se pare asa de extraordinar incat sa renunti un week-end pt 10 borcane de bulion?! E mai bine sa stai la tv? Cred ca da, dar nu e ok.
      Esti din Bucuresti? Iti aduc eu legumele acasa, nu mai trebuie sa cari tu sacii prin metrou ( nu inteleg de ce trebuie sa iei o cantitate mare o data, dar ma rog...).
      Dupa felul cum ai scris nu ai inteles nimic din ce am vrut sa spun.
      Ceea ce ai scris nu pare lene, chiar este!

      Ștergere
    2. Eu fac conserve de ani de zile si luam cantitati mari ca sa iasa mai ieftin.Asa ca pot intelege chestia cu caratul. Imi era foarte greu, tot ziceam ca la anul nu mai fac asa, iau cate putin si fac treptat, dar cand gaseam ieftin nu ma induram sa nu iau cantitate mare. Acum sunt curioasa daca o sa am destule legume din gradina mea sa-mi ajunga si de conserve. Oricum, e mult mai usor sa vin cu o galetusa de rosii din gradina, decat cu lazile de la piata.
      nu are legatura cu subiectul, dar ai idee cam cate fire de rosii ar trebui sa-mi ajunga si pt consum si pt conserve la o familie de 10 persoane?Eu am pus 80 de fire si inca nu-mi dau seama daca ajung, abia au inceput sa se coaca pentru ca le-am pus tarziu, si par cam putine.

      Ștergere
    3. nu stiu daca iti vor ajunge si pt consum si pt conserve, dar parca inclin sa cred ca nu, mai ales daca vrei sa iesi in primavara cu conservele.
      oricum ele vor rodi pana la prima bruma, nu te speria de faptul ca le-ai pus tarziu.
      daca preturile mele sunt ok pt tine si vrei sa iei de la noi, da-mi un mail cu localitatea ta, poate reusim sa facem o zi de livrare numai pt tine.
      vedem, vorbim...
      astept mail, daca vrei.

      Ștergere
    4. Frumos, adevarat. Daca vrei se poate. Nici noi nu putem merge la poarta la tarani, dar sambata am gasit cativa oameni mai necajiti prin piata, asa mi s-au parut mie, mai tarani, si am luat cateva kg de rosii, ardei, vanata si azi le-am si copt. Am avut in total vre-o 20 kg pe care le-am carat pe manerul de la carutul copilului, ca da eram si cu un copil de un an dupa mine. Am facut suc de pere, de piersici, urmeaza zacusca, tocana si cateva feluri de sucuri. Intentionez si eu sa fac mai multe anul asta, tocmai pentru ca e un an bogat, si pentru ca sunt facute de mine si stiu ce pun si ce dau la copii sa manance. Iuliana, ti-am zis ce rau imi pare ca nu stau in Bucuresti, tocmai pentru ca aici nu avem producatori bio cu livrare acasa.
      SI noi suntem singuri, nu avem ajutor, sotul e plecat 12 ore la serviciu, eu singura cu 2 copii mici acasa, nu am rude, parinti aproape, insa daca vrei se poate. Nimic nu e mai important decat sa stiu ce le pun in farfurie copiilor, dar si noua.
      Multumesc ca m-ai intarit in dorinta mea de a face si eu anul asta mai multe!

      Ștergere
    5. Deci se poate, chiar si cu un copil dupa tine.
      Imi inchipui cat de greu ti-a fost.
      N-ai de ce sa-mi multumesti, tu voiai deja sa faci asta :).
      Eu iti multumesc ca ai trecut pe aici si ti-ai scris experienta ta

      Ștergere
  9. Daca vrei, se poate :) Si se poate in multe feluri. Daca nu reusesc sa pun conserve, mai intra si la congelator :)

    RăspundețiȘtergere
  10. verifici vecinii, probezi, alegi si cumperi de la cine merita - ai dreptate, ca jmecheri sunt peste tot.
    si aici se chimizeaza la greu, se cumpara bulion de la kaufland si la magazinele din sat gasesti compoturi si dulceturi de fabrica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact, altfel nu prea ai cum.
      sii la noi la fel, la magazine gasesti tot ce vrei si ce nu vrei. inclusiv rosii, care culmea, se cumpara!

      Ștergere
  11. Cum ziceai Iuliana totul tine de lene.... Si da e mai fancy sa cumperi de la supermarket, eventual conserve straine, decat sa le muncesti tu cu manuta mea. Pana acum vreo 3-4 ani nu intelegeam de ce sta mama papa noaptea tarziu si face fel de fel de conserve si dulecturi cand le poate cumpara de la magazin... Declick-ul s-a produs la cateva mii de km de locul unde m-am nascut si am petrecut buna parte din viata mea... Acum, chit ca o conserva ajunge sa coste de 4-5 ori mai mult decat una cumparata, prefer sa le fac eu cu manuta mea... Am invata singurica, rasfoind bloguri si cu mama la telefon sa fac si dulceata si zacusca si soc de rosii... Si Dumnezuele ce gust bun au... Dar nah, daca povestesti cuiva din tarisoara noastra draga ce preocupari am, ridica din sprancene si nu inteleg cum am putut "decade" in halul asta.... "Auzi tu... sa isi faca propriile conserve. Sigur o duce rau cu banii, sraca de ea...."
    Noi sa fim sanatosi ca belele curg.

    Tiza ta,

    Iuliana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corrrect! Asta cu "sigur o duce rau cu banii" am uitat-o :))))
      Stiu ca voi, cei care sunteti departe, apreciati mult mai mult lucrurile astea, decat noi cei care le avem la indemana. Dar poate o sa reincepem si noi sa le apreciem.
      Bravo tie, ma bucur ca-ti faci singura lucrurile astea.

      Ștergere
  12. Iuliana, ai uitat un prieten, la fel de important, al românului: PROSTIA!
    Cei doi prieteni, ai românului „modern”, Lenea și Prostia, merg mână în mână, iar din acest „menage a trois” (Lene, Prostie și „român modern”) ia naștere Răutatea.
    Fibra sănătoasă a poporului român are mult de muncă și mult de luptat cu aceste probleme.
    În rest, ce pot să mai scriu! Ai cam spus tu totul. :)
    Subscriu la ce ai scris în artiCOOL și în comentariile aferente. :)
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu fac conserve si umplu si sapte (nu rade) sertare de congelator cu legume. De ce? Pai in primul rand de lene. Mi-e lene si groaza sa vin acasa de la serviciu, sa vreau sa fac o mancare si sa nu am pe ce pune mana, sa fiu nevoita sa merg la magazin. Asa, am eu in camara/congelator , scot ce-mi trebuie si pun linistita de mancare.
    Mi s-a intimplat sa povestesc cuiva ca fac conserve si mi-a zis "Yah, apucaturi de gospodina!" Ce face? De cand a fi gospodina e un criteriu de "yah"???
    Un alt motiv pentru care fac conserve, sunt banii. In timpul verii cheltuielile cu intretinerea casei nu sunt atit de mari ca iarna. Trebuie sa pot (daca se iveste situatia) sa supravietuiesc o perioada, cu ce am in camara.
    Legumele le cumpar de la cultivatorii din zona. Ii cunosc si ii stiu deja de multa vreme si avem o oarecare relatie.
    As vrea, daca nu ma intind prea mult, sa povestesc cum, la o cumetrie in familie, am povestit cuiva ca, atunci cand ne-am ocupat noi (sotul si cu mine) de gradinarit, am trecut rasadurile intai prin amestec de balega de vaca cu apa si pamint si abia apoi le-am plantat. Mi-a zis "Aaaa, nu se exista. Pui o cana de azot la fiecare planta si nu mai ai treaba" Jalnic, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, exact dupa principiul asta merg si eu. Vara sunt toate ieftine, iarna sunt o groaza de cheltuieli.
      E f corect cum procedezi si cum gandesti.
      Faza cu azotul...ce sa mai zic, ca nu am ce...

      Ștergere
  14. Şi eu sunt un leneş notoriu.
    Decât să fac efortul de a merge la magazin (sau mai rău - la mall), mai bine deschid uşa la cămară, întind mâna şi iau ce-mi pofteşte inima...

    P.S. Nu sunt de acord cu observaţia că la mall ar fi mai ieftin.
    Din experienţele mele, este mai scump şi mai prost...


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal ca sunt mai proaste si mai scumpe.
      De la dvs nici nu ma asteptam la altfel de "lene" :))

      Ștergere
  15. Eu recunosc, iarna sunt asa lovita de lene si asa de greu imi este sa merg pe frig , ploaie sau mai rau ninsoare si ger la magazin sa cumpar ceva , ca prefer sa coc acum la ardei si vinete si sa fac pachetele cu dovlecei si fasole teci si multe altele si sa le indes in congelator , iar iarna sa trantesc cate-o mancarica cu ce am eu prin congelator, toate din gradina mea, nici nu stii cate de fain este sa faci iarna in casa, pe aragaz , la caldurica, cate un tuci(tuci de mamaliga) de zacusca cu ardei copti si vinete, care in momentul cand sunt dezghetate, juri ca atunci sunt culese din gradina. Eu si acum sunt foarte incantata ca de asta primavara, nu am cumparat nimic din piata, am avut tot ,tot ce trebuie in gradina mea, de la verdeturi de toate felurile, fructe, la legume de toate felurile. S-a simtit foarte bine la BANI !!! Te pup si spor la toate! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danuta, draga mea, pai la ce bijuterie de gradina ai tu, nici nu ma asteptam la altceva de la tine.
      Nu-mi ramane decat sa te felicit :)

      Ștergere

  16. Buna Iuliana. Din punctul meu de vedere (al oraseanului), nu ma intereseaza de unde e mancarea. Fac o analiza pret/calitate si asta e. Din punctul meu de vedere, taranii pot disparea maine. Eu tot am sa mananc castraveti gustosi din Spania cu 1 leu/kg si rosii (chiar bunicele) din Olanda cu 2 lei/kg (preturi actuale). Tu nu ai inteles ca e vorba de CAPITALISM. Produceti mai ieftin si mai bun si am sa cumpar de la tine si alti agricultori autohtoni. Daca nu, veti disparea ca producatori. Simplu. Nimeni nu ma poate forta sa cumpar de la tarani. Trebuie sa intelegem cu totii ca traim intr-o lume deschisa si competitiva. Asta se aplica si in agricultura. Planeta asta nu e hranita de tarani (cu 2 rosii in solar), ci de fermieri (cu zeci de tractoare si mii de ha de pamant). Taranii mici nici nu conteaza, nu ei controleaza piata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Sorin,

      Eu nu sunt atat de stiutoare intr-ale agriculturii ca tine, dar iti pot spune ca sunt mai multe ramuri ale acesteia. Unele intr-adevar se fac pe mii de hectare, altele nu. Pe partea pe care mi-am ales-o se poate produce bine pe suprafata mai mica.
      Tocmai ca am inteles ca e vorba de capitalism produc ieftin. Tu-mi spui ca rosiile din Olanda sunt 2 lei. Bineinteles ca o data cu acele rosii sau castraveti iei la pachet si alte chimicale pe care ti le bagi ( cu multa placere, din cat imi dau seama ) in organism. Dar ai spus ca nu te intereseaza cat de sanatoasa e mancarea pe care o mananci, cu toate ca rosiile alea sunt crescute in vata, la bec.
      Ale mele care-s curate, fara chimicale, fara modificari genetice, costa 3 lei. Uita-te la altii care produc bio cat costa un kg de rosii.
      Deci da, asta e capitalismul! Noi am reusit sa producem mancare fara chimicale, ieftina.
      Nu te obliga nimeni sa iei de la tarani, poti lua de unde vrei, e organismul tau, sunt banii tai.
      Daca esti fericit cu gustul de plastic cu care, din pacate, te-ai invatat, e ok. E decizia ta, fiecare are dreptul la o opinie.
      Pe mine nu ma deranjeaza, nici pe tarani nu-i deranjeaza. Avem cui sa vindem marfa, din fericire sunt persoane carora le pasa de faptul ca banii trebuie sa ramana in tara si nu sa crestem olandezii sau spaniolii.
      Si aici e o alta discutie, mult mai mare, de ce produc aia ieftin si noi nu.
      PS Pana in momentul de fata am produs aproximativ o tona de rosii, din cele doua plante amarate pe care le avem. Si suntem printre ultimii :), altii sunt mult peste noi.

      Ștergere
    2. In cazul in care mai citeste domnul Sorin, as dori sa mentionez ,Spania : modificari genetice ale plantelor cultivate, provocatoare de cancer si alte boli, Olanda practic acelasi lucru, doar ca alte legume. Si in ce priveste gustul "ala bunicel" , se pare ca nu ai mancat nici o leguma care provine de acolo. Oameni care isi tot dau cu parerea in necunostinta de cauza, aduc diversitatea astea de probleme care fac tineretul roman, sa fuga din tara si in acelasi timp oamnei ca TINE promoveaza un mod de viata nociv si neproductiv in Romania, asa ca data viitoare cand vrei sa arunci cu pietre in balta, dute la balta! Multumesc :)) Te pup Iuliana :)

      Ștergere

  17. Mersi ca ti-ai luat timp sa imi raspunzi. Ma gandesc ca ai multe de facut, spre deosebire de mine (orasean) :) Nu neaparat lenes, doar comod. Cred ca stii cum e, doar ai trait la oras. E alt stil de viata. Cat despre alimentatie, putem vedea cum e in lumea civilizata pentru a ne da seama de viitor. 2% din populatie (fermieri) hraneste 98%. Iar cei cativa tarani care produc eco nu reprezinta aproape nimic. Desi ma indoiesc cum se produce eco cand vecinii stropesc de dimineata pana seara si contamineaza tot mediul. Nu mai este nimic curat, crede-ma (nu neaparat pentru ca sunt doctor in chimie), totul este contaminat: apa, aerul,pamantul. Eu raman la viata mea de orasean unde merg in 2 minute la magazin si imi cumpar rosii din Olanda la 1.5 lei (promotie saptamana asta :) ) si pepeni galbeni din Spania ( o minune, se topesc in gura si au un miros, hmmm) la 0.5 lei kg. O fi lene ......, o fi lipsa de patriotism ca nu mananc de la romani...... sau o fi chiar economia de piata - cel mai bun produs la cel mai mic pret, castiga.
    Eu iti urez succes in tot ceea ce faci si sa ajungi sa ne hranesti pe toti ecologic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ceva treaba, tocmai am bagat borcanele cu zacusca la cuptor. Urmeaza sucul de rosii. Nu ma plang de munca, imi place ceea ce fac.
      Nu m-ai nimerit nici cu rosiile din Olanda cu gustul lor de plastic si nici nu pepenii galbeni care nu-mi plac deloc, ocolesc la 2 m cand le simt mirosul ala groaznic.
      E vorba de alegere : eu am ales ceva, noi in speta, tu ai ales altceva.
      Evident ca nu mai e nimic curat, nici in varf de munte nu e curat ca trec avioanele pe sus, asa? Dar nu inteleg de ce trebuie sa bagi si alte chimicale in tine, mai ales ca stii despre ce e vorba, cand poti alege altceva.
      Dar daca nu-ti pasa de sanatatea ta, e chiar problema ta, sincer nu ma intereseaza.
      Asta e alegerea mea, mie imi place munca in aer liber, imi place sa muncesc pentru mine si sa nu-i fac altuia buzunarul mare.
      Nu-mi doresc sa va hranesc pe toti, imi sunt de ajuns abonatii pe care ii am. In plus am familie mare si spre deosebire de tine, imi pasa de sanatatea lor.
      Sanatate iti doresc!

      Ștergere
    2. Iuliana, tu îi dorești lui Sorin ceva despre care el nu este curios: sănătate.
      După ce am citit, ce a scris Sorin, este clar că nu cunoaște gustul roșiilor și nici pe cel al pepenilor.
      Faza „șmecheră”, a lumii „civilizate” amintite de el, este că ei produc și exportă „gunoaiele”. Deci, „civilizații”, în timp ce ei mănâncă sănătos, îi otrăvesc pe alții. Fiindcă ei, în timp ce se hrănesc sănătos și fac mișcare, nu mănâncă otrăvurile pe care le produc, ci doar le exportă pentru săraci și pentru proști. Dintre aceștia, pe care i-am amintit la urmă, unii se trezesc, alții (majoritatea) nu. Cei conștienți vor trăi fără să simtă vreo durere de oase sau mușchi ani buni și lungi, iar ceilalți vor deveni clienți ai spitalelor și ai „minunatei” industrii farmaceutice.
      Și așa suntem prea mulți oameni pe Pământul acesta. Eu văd, ceea ce se întâmplă cu chimicalele, ca pe un rău necesar. Deci, e perfect!

      Ștergere
    3. Stiu! Si sper ca sa inteleaga si el si altii ca el intr-un final, cat inca se mai poate.
      I-am urat ceea ce o sa aiba nevoie.

      Mi-a placut cum ai scris :)

      Ștergere

  18. Mai mai, eu v-am lasat in pace, nu ma lasati voi. Tocmai am primit niste rosii zemoase de la socru, bio cum se cheama acu :) Nici apa nu le-a pus, ca a plouat in munti. Stiu cum e mancarea naturala. Dar ma deranjeaza ca se face aici apologia sapei. Faptul ca 50% din populatia Romaniei sta la sapa demonstreaza doar gradul de inapoiere a acestei tari de aproximativ 50 ani fata de civilizatie (unde 2-10% din populatie traieste la sat). Hai toti la prasit ca sa mancam bio. O tampenie mai mare nu am auzit. Jumatate din copiii din sate merg la somn nemancati si nu au caldura in scoli. Dar hai toti la tara sa mancam bio. :) Si mai sunt si altii care te invidiaza Iuliana. Oameni buni, de cand e lumea a fost mai usor sa mergem in jos , ca individ si ca societate. In loc sa ne pregatim zi de zi, sa avansam, sa castigam mai mult, sa traim mai bine, sa ridicam tara, sa platim taxe mai mari,etc., Iuliana ne spune sa ne luam fiecare cate o bucata de pamant intr-un sat uitat de lume si sa traim ca acum 100 de ani, sa dam cu sapa. Plus sa facem si evaziune fiscala (daca dai bon fiscal pentru fiecare kg de rosii care il vinzi, imi cer scuze Iuliana). Americani trimit oameni pe lume si noi crestem castraveti. Asa gandire, asa popor. Vom ramane inapoiatii Europei si 1000 de ani de acum. Dar hei, o sa traim de 2 ori cat ei, ca mancam bio :) N-are rost sa ne uitam ca suntem cei mai bolnavi si batrani din Europa. Am sa iau si eu o casa sa imi traiesc pensia la tara, dar doar atunci, pana atunci prefer sa mancanc ca sa traiesc, nu sa traiesc ca sa mananc, chiar si bio. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de ce sa-ti iei casa la tara daca tot iti place la oras ca-i totul aproape, la nas?
      Si unde am spus eu sa dam cu sapa, ca asa e mai bine?
      Habar n-ai de ce se intampla in sate acum! Cred ca esti un fan Antena 3 si Realitatea, asa? Nu mai dau decat cei f saraci cu sapa, restul au tractoare, motocultoare etc. Nici macar cu coasa aia veche nu se mai da, exista motocoasa!
      Exista folie de mulcire, ca sa nu mai dai cu sapa si ei stiu si folosesc. Exista cate un tractor in aproape fiecare curte. Cerealele le vin acasa deja boabe, nu mai stau ei sa le curete de pe stiuleti.
      Asa cum tu ti-ai exprimat o parere la mine pe blog, la fel poate sa o faca si restul lumii. De ce te deranjeaza ca altii nu-s de acord cu tine?
      Crezi ca eu traiesc ca acum 100 de ani? Sunt unii la oras care nu au ce am eu in sat sau altii in satul asta uitat de lume in care stau. Si-s altele si mai si!
      Sa platim taxe mai mari? Nu-ti sunt de ajuns astea care sunt acum si care sunt mult mai mari decat ale altor tari din occident? Pai sa platesti tu taxe mai mari, ca eu nu vreau! Banii aia te-ai intrebat unde se duc? Nu, noi muncim, noi nu gandim! Suntem ca niste robotei, ne place sa fim condusi de altii.
      De ce sa platesc taxe mai mari? M-a ajutat statul cu ceva? Mi-a dat statul ceva, ca eu sa-i returnez? M-a ajutat statul sa-mi pun afacerea pe picioare? Sa tina puscariasii din banii mei? Sa aiba politicienii bani pt casute, masini, amante? Nu, statul cere din ce in ce mai mult taxe din ce in ce mai idioate! Si unul ca tine e de acord!
      Cand am avut copilul bolnav a trebuit sa-l duc tot la privat pt ca la stat nu mi s-a oferit nimic altceva decat jeg si mi s-au cerut bani pt toate cele ce i-au fost necesare copilului pt operatie, desi platesc taxe de mai bine de 20 de ani si nu am fost bolnavi nici unul dintre noi pana atunci. Scoala e gratuita? Iti zic eu ca nu!
      Asa ca uita-te la tine, apoi la altii, abia dupa aia comenteaza.
      Intr-adevar vom ramane inapoiatii Europei cu gandirea pe care o ai.

      Ștergere
  19. Inca ceva : unde am scris eu ca incurajez evaziunea? De ce scrii minciuni? Chiar nu ai limite? Dar la cat de limitat esti, nu stiu de ce ma mir.
    Stii cat imi ia statul impozit? 16% din VENIT si nu din PROFIT! Stii ce profit am eu ca vand rosia cu 3 lei kg? Stii cat se munceste la un kg de rosii, tu asta dl doctor chimist care le stie pe toate?
    Dar in tara asta se pretuiesc putorile, aia care traiesc pe spinarile astora de mai muncim. Munca este ceva jenant, mai bine marim impozite, sa aiba toata lumea, asa?
    Muriti de foame, dar stiti sa dati din gura! Tipic de altfel!
    De acum incolo, desi nu credeam sa fac asta, esti SPAM!

    RăspundețiȘtergere
  20. Lenea!
    De atata amar de vreme de cand exista poprul asta al nostru pe aceste meleaguri, l-a caracterizat orice altceva numai lenea nu.
    Sa lasam istoria si sa revenim la prezent.
    Sunt, suntem de fapt - eu si sotia, 2 oraseni care s-au mutat la sat. Eu, desi oraseam, am copilarit la tara, sotia nici poveste.
    Ne caracterizeaza lenea, romani fiind get-beget?
    Nici pomeneala! O putem demonastra pe viu. :)
    Prieteni, rude, cunoscuti. La oras sau la tara, mai cititi sau mai putini. Romani si ei.
    Ii caracterizeaza lenea?
    Nici pomeneala de asemenea. Sa lasam insa orasenii si sa ne concentram pe viata la tara.
    Taranu' roman, de la cativa ani pana la multi ani, mult prea multi, este caracterizat de lene?
    O fi in anumite zone ale tarii. Nu pot vorbi la modul general ca doar nu sunt atotstiutor.
    In zona mea de bastina, zona de Nord a judetului Dambovita, de lene nu se poate vorbi.
    Muncesc oamenii de li se crapa palmele. Curge sudoarea pe ei ziua in amiaza mare, in mijlocul verii, cand cosesc si fac la fan. Si oamenii aia MUNCESC, nu se joaca, nu simuleaza. O fac de NEVOIE, nu de drag, nu de placere, nu din dorinta de a avansa, de a prospera, de a le fi mai bine ci pt. ca daca nu o fac s-ar putea sa ajunga sa faca foamea.
    Initial ma gandisem sa scriu mai mult insa cred ca nu se cuvine.
    Din punctul meu de vedere, daca tinem mortis sa caracterizam acest popor intr-un singur cuvant, "lenea" e' departe de a fi acela.
    Stiu! Venind de la oras, munca la tara ti se pare grea la inceput (asa si este de fapt) si ai impresia ca muncind ai facut ceva inimaginabil.
    90% dintre taranii romani insa o fac de 90 de ori mai mult, mai asiduu si mai greu.
    Cu bune si cu rele (ohooo si cate sunt astea din urma, din pacate), sa-i respectam.
    Ei sunt radacina noastra si, mai devreme sau mai tarziu, toti se vor intoarce in mediul rural. Am spus "se vor" si nu ne vom pt. ca noi am facut-o deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba puteai sa scrii mai mult Cosmin. De ce sa nu se cuvina?

      Mersi pt comentariu.

      Ștergere
  21. Desi este o discutie la care nu s a mai postat de anul trecut...totusi nu pot trece cu vederea comentariile postate: WTF dupa cum zic cei de la sektor7 TRREZITI-VA OAMENI BUNI!!! se gasesc idioti, @Sorin - sper sa mai citeasca pe blogul acesta si sa imi vada postarea, care se cred buricul pamantului dar sunt niste putori care umbresc pamantul degeaba si nu au nici cea mai mica idee despre cum se cultiva o leguma, despre cum se creste un animal, etc... dar ei sunt experti in: dat cu parerea, politica, fotbal, si alte activitatii de genu care sa (nu) ii stimuleze intelectul si asa redus.
    Omuletul acesta este incapabil sa inteleaga ca a postat pe blogul unor persoane care s au mutat de la oras la sat DAR care sunt capabili sa munceasca in gradina, sa creasca animale, si sa tina si un jurnal pe internet...ding ding. In momentul in care a postat mizeriile de mai sus nu cred ca a fost capabil sa inteleaga faptul ca: fam. Iordache si a facut temele legat de viata la tara (vezi prin alte postari uneltele folosite, tehnici folosite, etc.) si au aceleasi facilitati precum la oras... fara sa mai luam in calcul beneficiile unui astfel de mod de viata.
    Dar prostia nu s a oprit aici a inceput sa insire numere pe care nu este capabil sa le inteleaga, scoase din "burta" ca asa i s a parut lui ca da mai bine in postare dar: daca esti te consideri atat de avansat ca stai la oras, mandru pana peste cap ca ti cumperi rosii din alta tara, pepeni din alta: de ce iti pierzi timpul pe un blog de genul acesta ? de ce te intereseaza modul de viata la sat? Nu ai altceva de facut: de mers prin mall... sa ti etalezi prostia ? sau sa admiri vitrinele? sa prinzi oferte de genul: 3 la leu??? ocupa ti timpul cu chestii care sa nu solicite un efort din partea ta: SA GANDESTI!!!

    Imi cer scuze fata de cititorii acestui blog pentru exprimarea poate un pic cam blanda fata de personajul acesta si de intarziere (ma refer la data) dar de putin timp am descoperit blogul acesta.

    Cat despre fam. Iordache nu cred ca imi pot gasi cuvintele potrivite ca sa imi exprim admiratia pe care o am fata de ei. Dar le pot ura mult succes in ce proiecte au :)

    PS. Imi doresc un astfel de stil de viata si m as considera mandru daca as fi numit: taran.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai, din pacate nu e singurul, sunt mai multi care gandesc asa. Nu pot sa sper decat ca or sa se trezeasca intr-un final.
      Dar ma bucura faptul ca noi, cei care sustinem acest mod de viata, suntem mai multi, suntem din ce in ce mai multi.
      Acum cateva zile am fost sunata de un viitor abonat la noi si printre altele, din viteza discutiei, i-a scapat: "imi doresc sa-mi iau produsele de la un taran", dupa care s-a blocat si apoi a incercat sa-si ceara scuze.
      Am fost atat de mandra in momentul ala, asa m-a emotionat, ca mi-au dat lacrimile. L-am rugat sa nu-si ceara scuze pentru ca mi-a facut cel mai mare compliment.
      Nu te mai enerva cu asemenea personaje, e risipa de nervi si energie. Noi suntem din ce in ce mai multi.
      Iti doresc sa te muti la sat si sa abordezi acest stil de viata. N-o sa-ti para rau :)

      Ștergere