duminică, 18 august 2013

Au imbatranit dovleceii? Ce bine!

Pentru ca putem sa pregatim ceva excelent din ei! Dulceata si compot.
Nu strambati din nas inainte sa gustati asa ceva. Asta daca va veti da seama ce gustati, pentru ca nu are nici o legatura cu gustul dovlecelului asa cum il stim cu totii.
Am luat vreo cinci dovlecei din gradina, mai exact doi zuchini si trei dovlecei, din cei lasati pentru samanta sau pur si simplu neconsumati. Cam asa de mari.


Urmeaza partea cea mai dificila din tot procesul asta, curatarea monstrilor. Coaja e atat e tare ca pe tot parcursul curatarii am avut in minte numai toporul. Dar m-am descurcat pana la urma si cu cutitul.
Dupa ce monstruletii sunt curatati de coaja, gradinarii ar trebui sa le recolteze semintele.
Apoi ii taiem cubulete si ii impartim in doua parti : una pentru dulceata, cealalta pentru compot.
Sa incepem cu dulceata.
In afara de dovlecei ne mai trebuie zahar - aici am folosit 2 kg- ( la dulceturi pe mine m-a invatat mama asa : la fiecare farfurie d-aia adanca - si sa fie cu plina cu varf - de pulpa de fruct se pune tot atata zahar- cam 1 kg intra. N-am dat gres niciodata!), vanilie sau zahar vanilat, sucul de la un sfert de lamaie si apa ( 100 ml pentru fiecare farfurie cu varf de pulpa de fruct.Nu merge chestia asta in cazul fructelor zemoase).
Mai intai dovleceii trebuiesc fierti, asa ca am pus apa intr-o oala mai maricica, sa fie loc la fiert pentru ei, dupa ce apa incepe si fierbe, bagam 10 min cubuletele, apoi i-am scos si i-am pus intr-o strecuratoare la scurs.

Acum incepem dulceata propriu-zisa. Am pus zaharul intr-o oala impreuna cu 200 ml de apa si am lasat sa fiarba pana ce tot zaharul e topit si siropul incepe sa fie consistent ( se ingroasa).
Dupa ce chestia de mai sus e gata, am pus cubuletele de dovlecei in ea si am lasat sa fiarba cam 30 min ( cronometram din momentul in care incepe sa fiarba).

La final cand dulceata incepe si se leaga am pus vanilia si zeama de lamaie.
Nu sariti peste mirodenii, ca va iese un bors fara ele!
Apoi, in borcanele sterilizate si calde, am pus dulceata, am pus capacele si le-am mai bagat cam 10 min la cuptor.


Compot.
Nu am mai facut compot de dovlecei pana acum, dar o doamna draga mie, care imi citeste blogul si cu care am tot conversat pe mail, m-a indemnat sa fac trimitandu-mi totodata si reteta.
Cum stiam ce buna e dulceata, am zis sa incerc si compotul.
D-na Gabriela mi-a explicat cum procedeaza :
Reteta de compot de dovlecei.
Nu am cantitati exacte, dar este ca un compot obisnuit, numai ca este de dovlecei.
Alegi dovlecei batrani din cei lasati pentru samanta - ii cureti de coaja si scoti partea cu semintele. Pulpa care ramane ori o tai pe toata cubulete ori o faci cum faceam eu - aveam o lingurita care facea rotocoale, cred ca stii - se gaseste ceva asemanator pe la supermarketuri. Este asa ca o semisfera si cu ea faci rotocoale de doclecei. Pulpa care ramane dupa aceasta operatiune o poti taia cubulete. Deci vei avea 2 categorii de dovlecei pentru compot, asa procedam si eu - faceam 2 oale una cu cei de "friptura" si una pentru toata ziua.
Ii fierbeam ca pe compot cu zahar dupa gust ceva coaja si zeama de lamaie. Apoi ceea ce rezulta, imparteam iar 2 categorii dupa gust, in una puneam vanilie iar in cealalta puneam scortisoara. Deci 2 calitati si 2 gusturi. Le imparti cum vrei. Oricum, ma vei pomeni este un compot atat de simplu dar cu un gust deosebit ca nu vei stii ca mananci compot de dovlecei - gustul este asemanator cu cel al unui compot de ananas. Poti face, la inceput, de proba, cantitate mai mica si asa iti dai seama cat de mult ii fierbi, cat zahar, cat vanilie etc. SUPER BUN!! 


Eu am preferat sa-i fac pe toti "casual", am taiat cubulete, am pus la fiert cu zaharul, iar spre final am pus un sfert de zeama de lamaie, vanilie ( mai multa) si un strop de scortisoara.
Intr-adevar am pomenit-o pe d-na Gabriela, rezultatul e foarte bun. Lucian, dupa ce a gustat, a spus ca are un gust exotic.
La final am bagat si borcanele cu compot ( sterilizate si capsate) pentru 10 min la cuptor .

"Productia totala"
Eu zic sa incercati, sunt foarte bune ambele. Au un gust de ananas, sigur cei care gusta pentru prima data nu-si vor da seama ce mananca.
Iar la iarna, prin dulceata si compotul de dovlecei, veti mai incalzi atmosfera cu un strop de vara.
Spor sa aveti, oameni buni!

18 comentarii:

  1. Ingenios și foarte folositor. Valorifici la maxim roadele grădinii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă gândeam ce să fac din dovleceii care, anul ăsta, au fost din abundență, așa că au „dat și pe-afară”, la modul INVAZIE. O parte i-am băgat la beci. Altă parte am dăruit-o. Tot mai am! Articolul acesta pică perfect, Iuliana! :) Mulțumim pentru rețetele ingenioase și pentru „munca de cercetare”. :) Felicitări, de asemenea. Minuni ți-au ieșit din mâini :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai in aceeasi situatie sunt si eu. Sunt o gramada, am dat, am mai folosit, dar nu mai stiam ce sa fac din ei.
      Si asa vin idei:).

      Mersi, sunt sigura ca o sa va placa ambele retete.

      Ștergere
  3. Te pup Iuliana draga! Ma bucur din suflet ca v-a placut compotul! Multumesc ca nu ai uitat de mine si m-ai citat! Sa aveti parte de tot ce e mai frumos si mai bun, munciti, meritati! Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super compotul si dulceata,dar mai poti sa faci si gem. Mie gemul imi place cel mai mult.Eu am facut gem cu scortisoara mmmmm si cu vanilie.
    Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai... da` nu mi-a tras prin cap sa fac si gem.
      Sa stii ca fac si gem, cred ca-i grozav.
      Mersi mult!

      PS Bine ai venit :)!

      Ștergere
    2. Cum se face gemul de dovlecei?
      eu n-am pus decat un fir de dovlecel in gradina, ca nu vor copiii mei sa manance, il mai strecor pasat prin cate o supa.asa ca m-am gandit ca imi ajunge "productia" de la un singur vrej, numai ca am avut surpriza sa produca toata vara un singur dovlecel, si ala cam amarat.asa ca ieri am facut rost de un dovlecel batran de la vecini si am facut si compot si dulceata. De compot nu stiu ce sa zic, e un gust inedit, nu pot sa spun nici ca-mi place, nici ca nu. Sotul a crezut ca-i compot de pere. Dar dulceata mi-a placut fara rezerve. Asa ca sigur o sa mai fac daca mai gasesc dovlecei batrani prin vecini

      Ștergere
    3. la fel ca dulceata, numai ca dovleceii ii cureti si-i bagi la robot sau masina de tocat, apoi ii pui la fiert cu apa, zaharul si mirodeniile pana se ingroasa ( nu-i mai fierbi separat ca la dulceata).
      e simplu :).
      ma bucur ca ti-a placut dulceata, o sa inceapa sa-ti placa si compotul cand te mai obisnuiesti cu gustul. eventual puna mai multa vanilie si lamaie, poate ca trebuie.

      Ștergere
  5. Acum doi ani am avut in prostie dovlecei si am inceput sa caut idei de cum ii pot conserva ,asa am facut gem de dovlecei,coji de pepene verde,gogonele,ardei iute,ardei capia,iar la mirodenii pe langa ce ai pus tu musai ghimbir,menta,roinita,o nebunie.
    Am facut combinatii cu alte fructe/legume,principal este sa ii pui mirodenii diverse dupa gustul fiecaruia,mie imi place teribil cum ies cu ghimbir,menta,roinita.
    http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/46695231
    Pentru conservat dovleceii pentru mancare eu i-am taiat cubulete cu sfecla rosie taiata feliute,le-am pus in borcane cu apa si le-am sterilizat,iar pentru ciorba am pus in borcane si cateva corcoduse,a iesit o nebunie.
    Am facut si un sos de legume ,il vezi in album
    http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/pagina5
    este un sos pentru orice mancare.
    Acum am facut cateva borcane cu ardei feliute,dovlecel cuburi si rosii date prin blender,sterilizate.
    Dovleceii se pot conserva in tot felul,este pacat acum cand sunt sa nu ii conservam pentru perioada rece.
    http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/pagina15
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca m-am gandit si eu la menta ca ar merge, mai ales la compot, dar n-am pus, mi-a fost nu-stiu-cum ca il stric.
      Dar o sa mai fac o tura, ca-s dovlecei in prostie si o sa pun.
      Ghimbir si roinita n-am, dar intru acum la tine sa ma mai inspir. Nu-mi vine sa-i las acolo, in gradina, asa...

      Mersi, la fel si tie :)

      Ștergere
    2. Ghimbir iei din hipermarket,eu cand veneam in Bucuresti imi faceam provizie special pentru diversele dulcegarii,dar este grozav si la cele acre,in special la gogosari,ghimbirul este si conservant,daca ii prinzi spilul nu mai poti face dulcegarii fara el,are o aroma faina si il testezi din aproape ,in aproape,dupa gustul tau,la fel si cu menta,eu am pus cate putin am gustat am vazut cum e .
      Sa faci o portie gem de dovlecel,mar,ardei capia/gogosar,ardei iute doar cat sa piste putin plus mirodeniile care ti le-am zis,chiar daca nu ai roinita momentan,pui din celelalte si ai sa vezi ce fain este si il poti folosi la diverse alte dulcegarii.
      Numai bine!

      Ștergere
    3. Mersi Mihaela, am sa-l fac :). Si asa trebuie sa fac o tura prin supermarket pt aprovizionare, ma uit si dupa ghimbir.

      Ștergere
  6. De ce pui borcanele cu dulceata si compot la cuptor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca sa nu le pun la fiert in 4-5 oale cu apa si sa-mi ocup toate ochiurile de la aragaz. basca aburul.
      le sterilizez.
      ma impac mai bine cu cuptorul decat cu fierturile pe aragaz.
      tin f bine asa.

      Ștergere
  7. Deci, in loc de bain-marine, le bagi la cuptor 10 minute. De retinut, mercic.

    RăspundețiȘtergere