luni, 8 iulie 2013

Recolte, rezultate

In weekend-ul de a trecut ne-a venit si noua randul sa aducem graul acasa. Tare mult ne-am bucurat cand ne-am vazut "marea" recolta.
Cand a venit cel care a treierat graul cu ditamai combina in fata portii si a dat drumul la grau in curte, se zguduia pamantul sub noi.
Dar ne-a placut, am fost si un pic mandri cand am vazut gramajoara de grau.
In fata curtii se adunasera cativa vecini, unii dadeau nemultumiti din cap, ca-i putin, ca de ce nu l-am erbicidat si azotat. Ete, ca n-am vrut, le raspundea Lucian. Nu vrem sa vindem graul, ci vrem sa avem hrana pentru pasari si faina pentru noi. La ce sa ne otravim singuri?!

Dupa cum se vede, graul nostru e plin de musetel. Dar il vom " vantura" si vom separa pleava de boabe. Si va iesi o faina clasa intai ( pentru ca e grau de panificatie), iar pasarilor in mod sigur nu le va sta vreun bob in gat.
Apoi am trecut la caratul graului, pus intr-un loc la soare, sa se usuce bine.

Alte recolte ar fi ceapa. Am lasat-o in solar la uscat, apoi voi trece la ce-mi place mie mai mult, facut funii.


Am si ceva rezultate imbucuratoare.
Va povesteam intr-o postare mai veche de problemele pe care le am cu ardeii. Le-am tot pus fel si fel de macerate, nici un rezultat.
Intr-o seara eram cu o vecina in fata portii si ne plangeam fiecare de pagubele din gradinile proprii, cand o aud ca spune ca furnicile vin la apa, d-aia stau pe ardei.
Si atunci mi-a venit ideea : Gresit! Furnicilor nu place apa, fug de ea!
Asa ca m-am apucat de furtun pe seara si am inceput sa spal ardeii mei frunza cu frunza. Cateva zile erau curati, apoi iar veneau dihaniile.
Dar am avut un ajutor nesperat si care chiar nu banuiam cat de mare va fi : gargaritele! Intai a aparut una, apoi a doua, apoi am vazut si puiuti...iar noi le-am protejat si am avut grija sa ramana in solar.
Si rezultatele :
Deci, la modul cel mai serios, aveti grija de gargarite. Nu credeam ca pot face asa curatenie, dar este adevarat!
Iar aici avem un loc in gradina pe care l-am "luminat" sambata, era o mare de buruieni si rosii, amestecate temeinic, loc pe care eu il numesc maternitate.
Sunt rosii bune, numai soiuri galbene, negre si portocalii.
Le-am pus la inmultit si daca totul va fi bine, la anul vom avea mult mai multe tomate, mult mai diversificate, mult mai colorate.
Deocamdata inca cresc, le asteptam sa se coaca.

Daca va intrebati de ce sunt defoliate asa, raspunsul este foarte simplu : vedeti voi pamantul dintre randuri? E, inainte nu se vedea :)! Nu puteam sa intru in ele deloc, asa ca a trebuit sa fac si treaba asta, desi nu am vrut.

11 comentarii:

  1. Recolta buna:)) din toate.
    O sa manance gainile ca nebunele:) Ma bucur ca au trecut ardeii de perioada critica:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gainile vad ca o duc bine. Au parte si de tratament cu musetel :)
    Si cate paini, prajituri si placinte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) nu stiu daca le place musetelul, oricum graul va fi separat de el.
      asa ca madamele vor manca grau curat :)

      Ștergere
  3. Wau, wau, wau.... dar graul meu e mai curat... cum de vi l-a dat asa?
    Am si eu vreo tona jumate de grau de luat de la asociatia agricola unde am pamantul, dar repet arata altfel. Cat despre celelalte poze, ... ma uimesti mereu si mereu invat cate ceva. Lasa, lasa, nu ma fac eu mare? si in blog si in postare? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca o fi fost vanturat deja, al nostru e direct din combina, il mai lasam un timp sa se usuce, apoi il vom separa.
      Mai e posibil ca cei de la asociatia sa fi erbicidat pamantul, noi nu am facut-o.
      In mod sigur te vei face mare :).

      Ștergere
  4. Frumoasă postare, ca de obicei. La mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am și eu o porțiune mică semănată cu secară pe care o voi culege manual. Apoi va trebui sa-l vântur.Deocamdată nu am nicio idee cum voi face acest lucru așa ca mi-ar fi de folos experiența d-voastra cu grâul. Asa ca va rog sa imi spuneti cum ati procedat la vanturarea lui. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imprumutam o chestie, o masinaraie care are o sita mare si cumva il curata. masinaraie e mult spus, e ceva rudimentar. cere mult efort, iar zgomotul pe care il face e groaznic, dar merge.

      Ștergere
    2. se poate o poza cu masinaria? cum se numeste? cum sa identific? multumesc!

      Ștergere