luni, 1 iulie 2013

How do you do?

Ma, a plouat ieri de-a rupt! Sper ca si la voi. Dar ce bine a fost, plantele in gradina sunt intr-o culme a fericirii, toate-s verzi, ridicate, zgubilitice.
Sambata nu am facut mare lucru in gradina, doar am inceput un mic experiment cu vreo 12 fire de rosii.
Am curatat si scos la lumina una din parcelele de rosii, ca doar atat am avut chef sa fac si numai stirea ca o sa ploua m-a pus la facut treaba. Ma gandeam sa apuc sa fac ceva, sa le mearga si lor mai bine.
Iar duminica dimineata cand m-am trezit, totul era o aparaie si-o udatura si mirosea divin afara.
Toate pasarile si animalele erau bagate care incotro, numai ratelor nebune nu le mai ajungea ploaia, asa ca erau bagate si-n ligheanele de scaldat.

Hai sa va arat experimentul meu.
Am vazut la mai multi gradinari metoda asta, care pare a fi buna, in special pentru reducerea consumului de apa si directionarea apei numai acolo unde este necesar.
Asa ca am zis sa incerc, intai numai la cateva fire, apoi daca totul e ok si voi fi multumita, am sa fac la toate firele din gradina.
Am sa va tin la curent cu treaba asta, momentan fetele au apa din belsug.

Si-n restul gradinii lucrurile stau cam bine.

Am pus cateva fire de castraveti care-s tare harnici, am mancat din ei si-s tare buni, cruzi, crocanti, perfecti.


Dovleceii albi si verzi produc mult, spre deosebire de dolveacul placintar cu care mi-am luat o mare teapa.
Dovleacul cumparat in toamna (din care a iesit o placinta de zile mari) caruia i-am tinut semintele, era hibrid.
Evident ca n-am stiut, am pus semintele in pamant, au iesit niste tufe foarte mari, pline de flori, din pacate numai barbatesti.
Nici macar un singur dovleac nu s-a format pana acum.
Porumbul dulce, asa cum va povesteam mai deunazi, are papusoi si promite multe.



Si acum sa updatam pozele cu solarul.
Deci, nebunele au inceput! Si ce start au!

Marmande : 
San Marzano ( inca nu dau semne de coacere)
Siriana
Evident ca ieri n-am mai putut si m-am dus catinel in solar, mi-am luat vreo 4 rosii ( Marmande), apoi fuga-fuga in gradina si am luat si vreo 2 castraveti plus o mana de marar, iar produsul final :

Acu` stiu ca mi le laud p-ale mele, ma, da` sunt buuuune. Au coaja subtire ( care la mine e un punct forte), gust dulce-acrisor, moi, dar nu foarte moi, plus ca au umplut castronul de zeama.
Excelente! Le vom pune in continuare.

Maine va mai arat si altele de prin solar, dar acum sunt sigura ca aveti niste semne de intrebare referitor la titlul postarii de azi. Daca nu aveati, nu conteaza, oricum o sa va lamuresc.
De dimineata m-am trezit cu melodia asta in cap! Dar nu asa oricum, ci de cum am deschis ochii a venit brusc. De unde, habar n-am, ca n-am mai ascultat-o de o mie de ani.
M-am dat jos din pat si-n drum spre cafetiera am fredonat incet, ca Lucian inca baga la aghioase, iar vocea mea nu e chiar... ca o voce umana atunci cand cant.



Si am facut cafeaua cu melodia asta in cap, am si baut-o, melodia tot in capul meu era, iar cand am iesit afara si m-am dus pe la pasari, nu m-am mai putut abtine si am inceput s-o cant cu voce tare, ce mama naibii!
Pasarile mele care misunau pe ici pe colo, cand au auzit cantecul s-au oprit un pic din activitatile lor, gainile si cocosii au inceput sa-si miste capetele si sa se uite la mine cand din stanga, cand din dreapta, cu niste ochi mari, foarte mirati cu totii, ratele care initial se oprisera si ele, dupa cateva momente au inceput sa sasaie si sa dea din capete, puii si-au deschis aripile si au rupt-o la fuga cotcodacind un pic speriati mi s-a parut ( deh, asa-s copiii...sinceri!), iar Mairon a inceput sa urle din toti plaminii lui de caine.
Si asa s-a format o harmalaie de nedescris dis de dimineata la mine in curte.
Ce puteam face? Am tacut ( apoi au tacut si ei ), le-am intors spatele jignita si am intrat in casa.
Cu coada ochiului vedeam puii cum se intorc la locurile lor, pasind incet, cu grija, parca pregatiti s-o rupa iar la fuga la primul sunet.
Chiar asa, ma? Sa nu aprecieze ei asa o melodie?
Ziceti voi ca nu e super :).

39 de comentarii:

  1. pe noi ne-a inundat de-a binelea, deja incepusem sa ma stresez.A plouat torential de sambata seara pana azi noapte, si dimineata inca ploua asa, mai mocaneste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a plouat bine, bine si la noi, nu torential, mocaneste, dar hotarat.
      f buna ploaia asta.

      Ștergere
  2. Ce de legume ai!!!! Numai vazandu-le imi vine sa le mananc!! De unde ai luat semintele?

    RăspundețiȘtergere
  3. melodia e faina, dar merge unsa vinerea, nu lunea, cred ca asta-i motivul pentru care s-au revoltat :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ti-ai luat injuraturiile pentru salata:))))
    Foarte frumos totul si melodia!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamneeeee, doamneeeeee! No coment... Sunteti un exemplu pentru comunitatea voastra. Ma bucur nespus ca existati si ma bucur cand va gasesc postarile pe blog. Nu-i asa ca satisfactia depaseste munca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar, DA! Stiu ca o sa sune aiurea, dar creste inima in noi cand le vedem si uitam si de griji si munca grea si febre musculare samd.
      Multumim mult :).

      Ștergere
  6. Mai avem un pic si incepem sa prindem mucegai de la atata ploaie, frateee....a ploua de sambata noapte pana azi dimineata, fara oprire , deci nu mai pot !!! eu nu zic ca nu e buna, dar acum a fost prea mult, Am avut o tigla sparta si m-am trezit ca-mi ploua in baie ! In alta ordine de idei, gradina e frumoasa iar salata ceea ...ce sa zic , o minune, eu pun in plus si ceapa si ardei , un deliciu ...si sa intingi cu paine in zeama aia...pffiu...acum ma apuc sa-mi fac una :)) Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. naspa faza cu plouatul in baie, implica multe alte lucruri.
      la noi n-a plouat torential, cum am auzit, a plouat mocaneste, dar bine.

      in salata stiu ca merge si o ceapa ( ardei inca n-am), dar cine mai avea rabdare :)

      Ștergere
    2. O sa-ti trimit pe mail poze cu gradina mea, sa vezi ce ardei am eu , :) dar, doar daca -mi permiti ! Dana.B

      Ștergere
    3. ba chiar te rog, trimite-mi :).
      poti sa trimiti oricand, d-aia am si facut publica adresa de mail, sa comunic cu voi.
      asa ca astept pozele ( multe)

      Ștergere
    4. Iuliana, pozele sunt pe drum, prin posta online. Cred ca mai sunt si in dublu exemplar, unele, m-am grabit sa le trimit si le-am luat de-a valma. Sunt poze facute din primavara si pana sambata. Sper sa-ti placa si gradina mea :) Dana B.

      Ștergere
    5. n-a ajuns mail-ul.
      vezi sa nu fie prea multe, capacitate mare, multi Mb, ca nu se pot primi.
      mai bine faci mai multe mail-uri si pui cate 1-2 poze.

      Ștergere
    6. uau...am ramas fara cuvinte. ce ai tu acolo e un colt de rai!
      felicitari din toata inima, m-ai impresionat.
      ardeii aia zici ca i-ai altoit cu pepeni, ce le-ai facut? in mod sigur eu am gresit cu ceva. si rosiile...super frumoase!ce soi sunt?
      si am invatat ceva nou : cimbrul se sapa, nu se lasa de capul lui.
      si ce-i cu sticlele alea in par? e vreo metoda ceva sau le pusesesi la uscat :).
      iar chiaky e demential :)))

      felicitari inca o data!

      Ștergere
    7. Ma bucur ca ti-au placut pozele. Nu le-am facut nimic ardeilor si de fapt la niciunei legume , singurul lucru pe care l-am facut este faptul ca le-am stropit cu piatra vanata si var asa cum faceau si bunicii nostri, in rest...apa, soare, si ingrijite. Rosiile, nu stiu exact ce soi sunt, important este sa fie gustoase , si sunt ! Sticlele alea au inauntrul lor cate o para , cand inca erau mici si aveau loc pe gura sticlei , le-am agatat acolo ca sa creasca perele in sticla, cand vor fi coapte, pun tuiculita peste ele si...bei o tuica buna la o ciorba de cocos :)) si dă si bine sticla, cu para mare, coapta si frumoasa inauntru , ca sa nu mai spun ce parfum are tuica ! Da , Ciaky este un pisoi destept si are un ochi verde si unul albastru, sper ca ai vazut :)) de aici si numele , este ciacâr !
      In mare, cam asta este gradina mea, eu sunt multumita de ea , putea sa fie un pic mai mare dar...asta este .Dana B.

      Ștergere
    8. uite ca nu mi-a trecut prin cap faza cu para-n tuica, desi am mai vazut sticle asa.
      mi-a placut f mult gradina, florile si animalele tale, se vede cata munca ai depus acolo si cata grija ai de ele.
      felicitari inca o data:)!

      Ștergere
    9. Multumesc pentru aprecieri, la voi este totusi mai mult de munca si se si vede cat de aliniate sunt toate acolo in solar si chiar si in gradina din curte. Eu am zis ca suntem norocosi, noi cei care avem o palma de pamant, pentru ca mai economisim toata vara banii care i-am fi dat in piata pe legume si cel mai important este ca mancam si mai sanatos, adica stim ce mancam. Eu in momentul de fata nu am nevoie sa cumpar nimic din piata , vinetele sunt si ele gata, rosii am, ceapa, usturoi,castraveti ,spanac am toata vara ,cartofi, fasole, verdeturi de toate felurile de la marar, patrunjel, leustean, pana la rozmarin , salvie , cimbru si altele. Si ce este important , toate sunt puse in mai multe etape, ca sa avem pana la toamna tarziu ce aduna din gradina . Vrem acum sa incercam sa cultivam ciuperci, am un beci unde putem face acest lucru, si nu am renuntat la ideea de a-mi cumpara o caprita, este bogatie curata la casa omului o caprita, nu te stii de lapte si branza , ca sa nu mai spun cat este de sanatos laptele de capra. Cam atat :) In comentariul anterior este un ''la'' in plus , ignora-l :) Dana B.,

      Ștergere
    10. In gradina nu-s aliniate, sunt puse dupa cum batea vantul, vorba lui Lucian.
      In solar, acolo unde e treaba lui, da, sunt aliniate.
      Normal ca vara economisesti bani din bucatica ta de pamant, iar eu am vazut ca si iarna mai reusesti cat de cat. De ex : ceapa - n-am mai cumparat de un an jumate; morcovi ( cui ii ies), bulioane, zacusti, sucuri de rosii, fructe, legume si verdeata la congelator etc.
      Ti le poti face vara, iar iarna n-ai treaba.
      Cat despre capra si ciuperci eu zic ca te-ai gandit f bine. Si noi vrem sa ne luam o caprita, trebuie sa-i amenajem un loc. Stiu cum e laptele, branza si mai ales untul de capra. Aoleu, ce bune-s!

      Ștergere
  7. Merge si-o ceapa si-un ardei si niste masline si ceva frunze amarui de rucola :)) De branza nu mai spun :)) Dar cu marar nu le-am mancat niciodata. Pofta mare la salati !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai sa pui si un pic de marar, ii da o aroma placuta :)
      pofta mare si la voi :)

      Ștergere
    2. Dani,nici nu stii ce pierzi mancand salata fara marar ! :) Dana B.

      Ștergere
    3. La rosii e oregano pe locul intai, apoi busuiocul :) Aici vara mararul se usca de tot ...

      Ștergere
    4. Cu oregano nu am mancat , busuiocul l-am mai folosit dar mai rar, mie cu mult marar imi place salata de rosii. Am sa incerc si cu oregano , poate-mi place ! :)

      Ștergere
  8. Cui nu i-a plăcut postarea asta să ridice mâna! Ăla nu, ăla nu... Ne-ai luat pe toți de mușterii, Iuliana :) Salată. Roxette (trupa mea preferată, prin anii 90 - eram fan de la primul lor album). Găini și câine cu ureche muzicală. Da' ce poze ai pus, ne-ai dezintegrat! Cum poa' s-arate salata aia! Ai vrut să-i dai Simonei o replică pe partea gastronomică, ai? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o, nu, n-as putea concura cu Simona, n-ai vazut ce-i iese din maini?! o nebunie...

      mersi :)

      Ștergere
  9. Super rosii ai tu acolo :P
    Si la mine a plouat de Sambata noaptea pana Duminica noaptea. O minune de ploaie pe care o asteptam.Si gradina mea e vesela tare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Victoria, venind de la tine, ma bucura foarte mult.
      Si la noi tot asa, de sambata noaptea pana duminica noaptea, o ploaie pe care o asteptam cu totii ( si eu si plantutele din gradina)

      Ștergere
  10. Veselie mare si gradina frumoasa asa sa tot incepi o saptamana intreaga( cea care a trecut a fost plina de cruci).O saptamana frumoasa si spornica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) chiar ca a fost plina de cruci.
      Multumim, asemenea va dorim si noi :)

      Ștergere
  11. imagineaza-ti cum ar fi sunat melodia cantata pasariceste,dar ritmata asa cum e ea.mmm,la mine nu s-au parguit inca rosiile...mai am de asteptat.Mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ar fi sunat intr-un mare fel.
      in gradina nici ale mele nu s-au facut, in solar e altceva.

      Ștergere
  12. Ai vrut tu sa fi next star,dar juriul orataniilor au zis Pas,mai exerseaza,poate,poate.
    De plouat ,a plouat 30 de ore cand vijelios ,cand mocaneste de ne saturasem de atata apa,doar gradina a fost ceva mai vesela chiar daca era murata de atata apa,iar balariile au fost cele mai fericite.
    Experimentul tau este bun,l-am inceput acum doi ani cu sticle taiate la fund,apoi anul trecut am experimentat cu colacei din pet,dar cu sticla infipta langa planta este mai bine,este udarea cu picatura,dar fara udatura aeriana decat cat treci furtunul de la o sticla la alta,este si foarte economic ,nu se mai risipeste apa,iar buruienile sunt suferinde.
    Eu mi-am facut provizii toata iarna/primavara cu sticle de bere,au gatul mai lung si sunt inchise la culoare,se infig mult mai bine,iar pentru flori,mirodenii merg cele de 1 l.
    Initial le pusesem cu dopul desurubat putin ,dar se colmateaza si pana la urma le-am scos.
    Daca ai vost vrenicuta,acum mananci rosii,eu le-am pus tarziu si inca le dau tarcoale ,doar,doar or incepe sa se coloreze.
    Nu vad bine in prima foto,dar in a doua nu sunt Marmande,sunt Inima de bou roze,asai?
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca alea de bere sunt mult mai bune, dar nu prea am ( imi facusem eu un plan sa-l pun pe lucian la treaba, dar mi-a trecut :)) ).
      N-am fost vrednica pt ca si-n solar si-n gradina le-am pus tarziu. In gradina nu s-au facut.
      Da, sunt Inima de Bou ( le-am cam zapacit la plantare Marmande-ul cu Inima de Bou), dar inca nu-i coapta bine, se fac de culoare rosie. Sunt bune, bune

      Ștergere
    2. Sticlele de bere le-am adunat de pe drum ,cand ma duceam in oras si vedeam aruncata vreo sticla(unii nu stiu ca este si cos de gunoi)o adunam,am vorbit cu cativa vecini care beau bere sa imi dea mie sticlele sa nu le mai arunce la gunoi,am facut la sfarsit de saptamana turul ghenelor,asa am adunat sticle.
      Nu trebuie sa il pui pe Lucian la treaba,poti vorbi cu cativa vecini care sunt consumatori de bere sa iti dea tie sticlele,ai sa vezi ca o sa aduni o gramada.
      Printre colegi de la servici dai sfoara,rude,asa am adunat bidoane de 5-6 l.
      Numai bine!

      Ștergere
    3. "treaba" in cauza era bautul berii, ca sa am eu sticle.
      a fost o gluma :)

      Ștergere