marți, 30 iulie 2013

Din rubrica : asa da, asa nu

Ma intai m-am gandit sa prezentam : asa NU.

Week-endul de a trecut Lucian l-a numit week-endul degetelor. Va explic imediat de ce.
V-am povestit ieri foarte pe scurt de gradina din fata ca am destelenit-o, pieptanat-o, aranjat-o si aerisit-o. Nu v-am povestit efectele secundare ale acestei actiuni si din lipsa de timp, dar si ca n-am prea putut butona asa cum trebuie tastatura.
De obicei nu ma lovesc, nu ma impiedic, nu cad, dar si cand o fac, o fac cu simt de raspundere! Adica ori facem o treaba ori n-o mai facem, ce mama naibii!
De data asta le-a venit randul degetelor, fericite cele care au scapat, caci da! am mai avut si scapari, nu mi le-am hacuit chiar pe toate.
Sambata mi-am aranjat mana dreapta si piciorul stang, iar duminica, sa nu existe discutii intre ele si sa se supere pe mine, mi-am aranjat si mana stanga. La mana stanga cred ca am vrut sa-mi fac doua degete aratatoare, numai ca osul din dotarea aratatorului ( mult mai inteligent decat mine de altfel ) nu m-a lasat si s-a opus din rasputeri lamei cutitului.
Dar nimic nu mai conteaza ( totusi luati aminte!), pana la urma totul a avut o cauza : confortul si sanatatea plantutelor.

 
Aici am pus la inmultit Kumato cireasa, dar mai am si cateva de culoare rosie, habar n-am ce, oricum sunt foarte gustoase.

Sa trecem acum la rubrica: asa DA.

De ceva timp am inceput recoltatul semintelor la rosii.
Poate oi fi eu defecta din nascare, dar lucrul asta mi se parea ceva foarte-foarte greu, super migalos, mancator de rabdare ( care oricum e pe cale de disparitie), irealizabil chiar.
Adica, ati vazut cu totii semintele de rosii, da? Miiiici, miiici, amestecate prin pulpa rosiei.
Ei, eu nu intelegeam cum trebuie recoltate semintele si mai ales ce si cum trebuie sa fac astfel incat ele sa arate asa de curate la final.
Pentru cei la fel ca mine, ca imi place sa cred ca n-oi fi chiar singura de genu` asta, m-am gandit sa va explic in detaliu cum am procedat eu.
Totul incepe calm si frumos : iei din vrej o rosie bine coapta, dar bine coapta!, de obicei din primul rand de fructificare, adica cel de jos. Ideal ar fi, daca poti rezista ispitei si n-o mananci, sa iei prima rosie din vrej, dupa ce ai lasat-o sa se coaca bine-bine. Apoi urmeaza recoltatul semintelor. Simplu pana aici, asa-i?
Rosia nu o tai ca la salata pe lungime, ci o tai pe latime. Ca aici :

Apoi iei un cutit ( si-l manevrezi cu grija!!!! cum adica, de ce??? vezi rubrica asa NU!) si cu varful acestuia incepi sa scoti semintele din casutele rosiei, cu tot cu pulpa, in ceva recipiente curate si uscate.
Eu am ales niste pahare de plastic pe care am scris si numele soiului ( ca scleroza e in floare si nu vrem sa riscam nimic).
Apoi le lasi acolo cam o zi pana incep sa fermenteze. Pana aici e foarte clar si simplu, da?
Buuuun!
Acum, de aici incepe treaba aia naspa.
Semintele au inceput sa fermenteze in pahar, deja incepi sa simti si oaresce mirosuri. Deci trebuie luate de acolo si spalate bine. Cum facem asta?
In primul si in primul rand trebuie sa-ti ignori nervii si nevoia de a arunca paharele pe toti peretii din casa atunci cand te uiti in pahare si vezi semintele alea mici amestecate cu...chestia aia fermentata! Nu e frumos sa faci asa ceva, apoi s-ar putea ca sotul din dotarea fiecaruia sa aiba ceva de zis si nu vrem asta.
Luam frumusel o strecuratoare mica de ceai, ne ducem deasupra unei chiuvete si turnam scarbosenia din pahar in strecuratoare, apoi dam drumu` la apa incet, ca sa curga in strecuratoare si cu degetul...ma rog, cu un deget pe care il manevrati mai bine, incepeti si amestecati. O sa vedeti ca pulpa de rosii se dilueaza in apa si incepe sa curga prin gaurile strecuratorii, iar semintele se curata foarte bine.
Dupa ce semintele sunt curate le puneti pe o coala alba de hartie ( sau pe un suport de lemn) si le lasati la uscat. Eu am preferat sa le las sa se usuce la temperatura camerei, dar din cand in cand le-am mai amestecat, sa aiba aer si sa se usuce toate uniform. Nu uitati sa notati pe coala soiul din care sunt recoltate.
Rezultatul :

Dupa ce s-au uscat bine, le-am pus intr-un plic pe care e notat soiul.
Cam asta ar fi intreg procesul, super migalos, dar necesar.

In alta ordine, avem niste castraveti crocanti, fragezi si gata de livrare.
Ia uitati-va ce frumuseti!

Aseara le-am facut o vizita, i-am inspectat, i-am admirat, am si rontait unul si am decis ca-s gata de a fi gustati si de altii.
Toate astea le-am facut in timp ce soarele mi-a oferit iar un apus spectaculos...


19 comentarii:

  1. Pai,daca atunci cand faci bulion cu masina de rosii,selectionezi rosiile care-ti plac si-ti par corespunzatoare si le dai primele[ca doar le dai crude,nuuu???] vei avea samanta gata curatata,storcosita de orice urma de pulpa,le clatesti in 2-3 ape....Gigi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Gigi

      poi m-am gandit si eu la asta, dar am mai gandit ca daca-s trecute prin sita aia e posibil ca samanta sa fie lovita/zgariata etc. si n-as vrea lucrul asta.

      se poate sau nu?

      Ștergere
    2. se foarte poate, cele mai viguroase rasaduri de anul asta mi-au aparut singure din semintele de la sucul de rosii puse langa compost. si olteanul prietenul meu din piata mi-a spus ca fac la fel: rosi marii prin separator (mai multe soiuri, asa imi si da rasdurile, rosii mari sau rosii lungi), puse semintele la uscat. apoi rosii lungi si la fel. in primavara din aste seminte face rasaduri.

      Ștergere
    3. O sa incerc anul asta sa pun cu totul rosia aleasa pentru seminte in pamant uscat in ghivecele pentru rasaduri (adica bidoane de 5l taiate pe jumatate). Am un solar intreg cu rosii care au rasarit de la sine din rosiile cazute pe jos in toamna trecuta.

      Ștergere
  2. io-s mai lenesa: scot semintele cu pulpa de-a valma, cu lingura, si le pun intr-un castron cu apa. le partial framant, le las de azi pe maine, le aproximativ strecor, apoi le pun la uscat, la umbra, afara, in castroane/tavi pe bucati de hartie. cand si cand le mai rasfir (si mai arunc din pulpa), apoi le pun in pliculete de la farmacie pe care evident ca scriu ce-i acolo si cand e recoltat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bunica-mea lua semintele dupa ce treceau prin masina de bulion, le spala, le usca si gata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu puteam eu sa fac un articol despre asta mai demult si sa va cer ajutorul, decat sa ma complic atat cu apa, cu fermentat, cu site :)))?

      Mersi frumos,

      Ștergere
    2. lasa, ca acum o sa te bucuri zicand vaaai ce usor e si apoi oare ce fac eu cu atatea seminte?:)

      Ștergere
  4. scapai si de oaresce mirosuri daca scriai mai devreme articolul..si eu ma gandeam l afel ca luam semintele dupa ce faceam bulionul dar citind articolul ma si pregateam sa procedez ca tine....noroc ca si altii procedeaza la fel si raman la clasica masina de separat pentru bulion...oricum spor la gradinarit si ai grija la degetele

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt campioana loviturilor, cazaturi in plina strada, cad in curte, ma tai in fiecare zi :)))))
    Si eu fac la seminte ca si tine dar eu le las mai mult la macerat:)) dar uite ca exista si metode simple si misto:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu va urmaresc mai demult, nu am scris pina acum dar am o intrebare: de ce trebuie lasate in pahar pina incep sa fermenteze?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ anonim

      pai e simplu. ce inseamna fermentatia? o putrezire, in fapt.
      pulpa rosiei putrezeste si se poate curata mai usor.

      Ștergere
    2. Pai ,daca le speli intr-o strecuratoare se curata si atunci proaspete foarte bine. Se scurs bine dupa care de citiva ani eu le usuc pe servetel iar rasfirindu-le bine.Pentru ca stau la bloc primavara pun in ghiveci la insemintat servetelul cu semintele lipite. Merge! Va doresc putere de munca si sanatate!

      Ștergere
    3. @ anonim

      stiu ca merge, dar nu merge asa bine, asa de rapid.
      daca le lasi la fermentat, imediat se curata si raman semintele curate-curate.
      am incercat si cu ele proaspete, dar ori n-am eu rabdare, ori nu ma pricep asa bine, ca ramane o gramada de pulpa de la ele.

      Ștergere
  7. Cand vrei sa te complici gasesti metode,invatam din experiente.
    Eu pur si simplu le pun in strecuratoare si le frec sub jet de apa pana raman curate,le pun la uscat la temperatura camerei.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil, dar am incercat metoda ta si am stat mai mult la spalat/ curatat. Nu se curata asa usor.

      Ștergere
  8. Jur ca am citit cu tot interesul postarea, ca de la anul ma apuc de rosii pt propria salata :). Acu astept postarea cu rasadurile, ca altfel pap doar seminte :) Si dupa rasaduri.... alta distractie; nimic nu stiu, descopar acum, doarbanuiesc; va iau de profesori :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai uita-te mai in urma prin aprilie, mai.
      Si te-as sfatui sa cauti mai ales la cei din blogroll-ul meu, sunt mult mai priceputi decat mine.

      Stai linistita, te invata ele ce si cum :). O sa ai de toate, sunt sigura.

      Ștergere