joi, 4 iulie 2013

Ce se mai intampla prin sat...

... in ultima vreme?

Hmm...lumea a intrat in febra treieratului, oamenii isi aduc graul acasa.
Stiti cat de frumos miroase graul proaspat taiat? E o minune!

S-a facut graul anul asta, la toata lumea s-a facut din belsug. Si la noi s-a facut, zilele astea il aducem acasa .
Campurile sunt frumoase de-a lungul soselei, sunt mari, frumoase, pline, colorate.
Galben spre gri cele de grau, verde crud cele de porumb si un amestec splendid de verde cu galben, asa cum numai Natura poate face, cele de floarea soarelui. Sunt asa frumoase cu palariile intoarse catre soare. Dimineata au capetele indreptate catre rasarit, iar seara, cand ajung acasa, spre apus. Ti-e mai mare dragul sa te plimbi alene pe sosea printre lanurile bogate.
S-a muncit anul asta in sat, chiar s-a muncit. Toti si-au lucrat pamanturile.
Alt lucru pe care il mai fac oamenii e sa-si adune lucerna si fanul de pe camp. Hrana animalelor pentru iarna ce va veni. Si ce bun si gras e laptele iarna!

De la un timp nu mai aud greierii. Taraiau zi si noapte, dar acum au cam tacut. In schimb, in solar am vazut mai ales, au aparut pui de greieri. Pui care nu seamana cu parintii lor defel si care ma sperie atunci cand topaie.

Vad ca si pomii mai putin pretentiosi, gen corcodus sau prun, sunt plini de fructe.
Unul din sporturile locale ( banui ca e national, dar hai sa nu fac o afirmatie bazata numai pe o presupunere ) e urmatorul : in fiecare dimineata si seara vad, de la un timp, cate o persoana sau doua care stau in fata propriei curti cu fundul in sus, la cules corcoduse.
Dap, si la noi tuica rulz :), doar nu o sa facem noi parte separata la asa ceva!
Sa vedeti cum miroase cand isi pun cazanele in functiune, o minune, te imbeti numai din inhalarea aerului.

Prin sat au inceput sa se auda chiote si rasete de copiluti noi sositi, se vede ca-i vacanta si-au venit la bunici la tara.
In plus, ii vad seara pe cei mai mari care bat mingea pe sosea sau cate un baiat si-o fata care stau separati de grupuri si vorbesc, zambindu-si cu subinteles.

Iar prin curtea noastra...nu avem noutati prea multe.
 Ursu e " in focuri ", mi-a spus un vecin ca sta in parc cu o catelusa, vine numai seara rupt de foame si de sete, dimineata cand ma trezesc eu, el nu mai e.
Mairon e suparat ca Ursu pleaca si-l lasa singur, in plus nici Adi nu-i acasa, asa ca nu mai are nici un prieten. Mai incearca sa se joace cu matoancele, dar n-are succes.
Piston, asa cum ne-a obisnuit, mananca si doarme. Mai are din cand in cand cate o tresarire si mai trage un latrat, dar dupa aceea este foarte obosit si se odihneste iara.
Pisicile au atins o culme a nesimtirii, soarecii mai au un pic si joaca sotronul pe ele, dar pisicile mele nu au nici o treaba decat somn si mancare ( cred c-au baut apa dupa Piston).
Puii sunt dementi, avem un pui care noaptea doarme pe bicicleta, iar altul doarme pe prag in fata usii. Mai sunt vreo doi care-s mai agili decat pisicile : cum deschid usa, tusti in casa! pisici si pui amestecati.
Ratele impreuna cu puii au evadat in gradina si mi-au mancat toata varza. Nu chiar toata, mi-au mai lasat vreo cinci, asa ca sambata fac si eu prima varza calita din gradina mea.
O rata a cazut closca si am zis s-o las, mai incerc o data. I-am pus oua si om vedea pe mai departe, nu-mi mai fac planuri.
Puii cei mici cresc si ei, toata gradina e a lor, au loc sa se miste si au ce sa manance. I-am vazut de curand pe doi cum se incinsese tarata-n ei si se luasera la bataie cu gaturile intinse la maxim si foarte infoiati. Aha, deci sunt cocosi!

Mi-am propus pentru sambata, dupa ce pleaca Lucian cu comenzile, sa fac :
 - cules fasolea ( ca urla! ) si apoi via congelator
 - cules cimbru - pus la uscat
 - cules menta - pus la uscat
 - cules tarhon - pus la uscat
 - in gradina din spate lotul doi de rosii scos la lumina din buruieni si legate rosiile de araci
 - treburile casnice obisnuite

Hmm...cam multe totusi, nu-i asa?

10 comentarii:

  1. si pregatiri pentru duminica, plus vreo 2-3 masini de rufe, vasele nu se spala singure, hraneste septelul de mamifere, vezi de pasari - nu uita de apa -, bibileste si uda un pic florile din ghivece, iar e casa plina de praf, nu uita ca trebuie sa faci ceva de mancare, iar suna telefonul?, vorbeste cu copilul, vezi ce face. trebuie udat, maturat pe la intrari, iar sunt barbiduci pe alei?, strange rufele, pune-le la locul lor, se intuneca, ah, vreau o baie! E DEJA 10???
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine, ca e un an bun si oamenii o sa-si umple camarile :) Si ce buna va fi painea din graul vostru :) Spor la treaba !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca va fi tare buna painica, abia astept sa fac.
      Spor si tie Dani :)

      Ștergere
  3. Bai . bai , bai...
    Vezi ce faci cu puiu' ala de doarme pe bicicleta..totusi mai am nevoie de ea , ok?:))
    Adi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa-l vezi cand isi cum isi cauta locu` pana il ia somnu`. Se fatatie de colo-colo pe ghidon si " claxoneaza" .
      Aseara nu stiam ce se tot aude afara, cand ies vad puiu` cum se fredona pe ghidon si apasa pe claxon :))

      Ștergere
  4. Multe treburi de facut, eu zic ca ar fi extraordinar sa fie ziua de 48 de ore:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cu rata pe oua n-am avut succes. Anul trecut a scos trei boboci, unul a fost mancat de sobolan si unul s-a inecat. Anul asta n-a mai scos niciun boboc, a stat constiincioasa pe oua 3 saptamani, pana intr-o zi cand a plecat cam mult la plimbare si s-au racit ouale. pe urma s-a asezat ea la loc si a stat iar constiincioasa 3 saptamani, dar puii murisera deja in ou. Acum a inceput iar sa oua si nu stiu ce sa fac cu ea, s-o las sa le cloceasca sau sa astept, poate pica closca vreo gaina, sa le bag la ea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am avut noroc, dar am zis sa mai incerc. I-am lasat cam 6-7 oua. Sa vedem...

      Ștergere