joi, 10 ianuarie 2013

Nimic special

De luni e frig tare-tare, il simt parca mai rau decat gerurile trecute. La fel animalele si pasarile.
Cainii nu prea mai ies prin curte, stau incovrigati fiecare in culcusul lui, pisicile cer disperate in casa, iar gainile si ratele nu mai ies din cotete decat sa manance si sa bea apa. Nu stiu care-i cauza, dar parca beau mai multa apa acum decat in vara.
Luni dimineata, cand am plecat la servici, pe strada am vazut un grup mare de baieti si barbati. Nu intelegeam ce e cu ei si ce vor, dar dupa ce ei m-au oprit razand, mi-au spus ca-s colindatori si asa-i obiceiul satului. Erau cu Iordanul sau cam asa ceva. Unul dintre ei avea un fel de cruce mare, iar altul avea o cruciulita si un manunchi de busuioc. I-am platit pe colindatori, iar cel care tinea cruciulita si manunchiul de busuioc mi-a atins usor capul cu acel manunchi si apoi masina. Am inteles ca ar aduce noroc.
Lucian mi-a spus ca au intrat cam in toate curtile si au colindat si am vazut si eu oamenii la poarta cum ii asteptau. Imi place tare mult ca se mai mentin obiceiurile si traditiile.
Dupa ce a trecut si sarbatoarea asta, totul a revenit la normal, s-a incheiat oficial sezonul de colindat.
Marti a fost Lucian la targ si iar am gasit un motiv de mirare. Targul este de fapt un teren ingradit. Si atat. Oamenii vin si-si aduc marfa acolo si platesc o taxa. Care nu stiu cat e, daca e mare sau mica, important e ca platesc acea taxa. Marti cand s-a dus acolo, nici macar zapada nu era data in acel perimetru. Iar oamenii isi faceau loc prin stratul destul de maricel de zapada. Lucian a intrebat pe cineva daca plateste taxa si cand omul i-a raspuns ca da, a intrebat de ce cei care au acel teren nu ofera niste conditii, adica macar zapada sa fie curatata. I s-a raspuns ca nu are cine si ca asa-i la tara.
Acelasi raspuns l-a primit si cand s-a dus sa spuna despre cel care ne-a omorat cainele. Asa-i la tara! La intrebarea lui daca la tara sunt alte legi, in sensul ca-n localitate se circula cu 50 la ora si nu cu 80, nu a mai primit nici un raspuns.
De ce oare nu inteleg ca au niste drepturi? Ei sunt blanzi, nu cauta cearta, dar am impresia ca sunt destui care profita de ei. Si nu e corect.

Am totusi speranta la copiii care acum sunt la liceu. Sa vada niste chestii, sa caute si sa se informeze. Au mai multe mijloace de informare decat au avut parintii lor. Chiar daca unii blameaza acesti copii ( adolescentii de azi ), blameaza invatamantul de la tara, eu am totusi speranta la ei.

19 comentarii:

  1. Intr-adevar, parca e din ce in ce mai greu cu frigul asta.
    Si parca nu se mai termina.

    RăspundețiȘtergere
  2. adoelscentii de azi sunt, in mare, incredibil de frumosi, si eu cred categoric in ei. invatamantul prost, bla-bla! acum, pe bune, cati dintre noi aveam la varsta lor viziunea liberala, curajul, pragmatismul in viziuni, aplicarea in munca, adaptarea la deprinderea noilor tehnologii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asta gandesc si eu! si imi aduc aminte de mine cat de nauca, de zapacita eram.

      Ștergere
    2. Iti inteleg convingerile. Dupa cele citite pe blogul tau, sunt convins ca tu ai copii asa cum ai descris mai sus, si ei probabil s-au inconjurat de prieteni asemeni lor, ceea ce face ca tu sa ai o conceptie in general buna despre adolescentii din ziua de azi.

      Dar te rog sa-mi permiti sa te contrazic, sau, mai bine zis, sa-ti expun jumatatea goala a paharului.
      Prin prisma serviciului meu, imi este dat sa vad aproape zilnic adolescentii la distractie. Crede-ma, vad fete de 14ani, intr-o stare de betie crancena, baieti de 15-16 ani drogati, izbindu-se inconstient de pereti, petreceri numai si numai cu alcool, tutun, si alte diverse halucinogene. Vad parinti care vin senini sa-si culeaga beizadelele de pe la asemenea petreceri. Vad minori care isi fac de cap in bai, pe canapele, pe unde apuca.
      Vad zilnic copii care se maturizeaza precoce, care se comporta nepotrivit varstei, etc.
      Vad zeci, sute de fete aproape dezbracate, desi nu au mai mult de 18ani, carora le dau tarcoale fel de fel de barbati dubiosi, iar lor le face placere.

      Vad zilnic analfabetism la cote alarmante, copii care n-au citit in viata lor o carte, de placere, care nu au cultura generala nici cat sa spuna capitala Danemarcei, copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca decat in "dialectul messenger", si multe altele.

      Te felicit ca ai parte de copii cu capul pe umeri, si chiar ar fi bine sa fie cat mai multi asa, dar parerea mea e ca e tocmai invers.

      Nu vreau sa jignesc pe nimeni, opiniile sunt libere, la fel si exprimarea lor. Desi am 22ani, deci sunt parte a "generatiei tinere", parca nu mi-as pune toata increderea in generatia mea, sau generatia urmatoare... (Exceptii sunt multe, dar, de multe ori, palesc in fata majoritatii).

      Ștergere
    3. Nu toti suntem la fel.
      La fel se intampla si cu adolescentii. Nu toti au aceleasi viziuni, dorinte, valori.
      Conteaza foarte mult familia, educatia de acasa, ce au vazut acasa.
      Intr-o societate sufocata de nevoi de tot soiul, create sau reale, parintii se gasesc in situatia de a oferi educatie pe fuga.
      Si apoi, mai intra si categoria parintilor ce nu ar trebui sa fie parinti.
      Este foarte mult de discutat de ce societatea a ajuns asa.

      Ștergere
    4. Da, e mult prea mult de discutat pe tema asta, iar o asemenea discutie nu isi are locul pe un blog despre viata la sat.

      Asa ca ne vedem de gaini si zarzavaturi, incercand sa evitam si sa ne ferim de prostul gust care domina Romania, si reaua crestere a unora.

      Ca sa rezum, nu ii inteleg pe cei care muncesc tot timpul, ca sa aiba mai multi bani, dar isi neglijeaza copiii. Intre bani multi versus timp pentru familie si bani mai putini, as alege, oricand, familia.

      Ștergere
  3. Eu cred ca e la fel, dpdv. meteorologic, dar, la fel ca tine, asa zic si eu, in fiecare an, ca "anu' asta e mai ger decat geru' de anu' trecut".
    Nu stiu ce temperaturi au fost pe la voi, dar nu e distanta asa mare fata de noi, si cred ca tot ca pe aici a fost.
    E frig, e inconfortabil de frig, nu iti vine sa faci nimic, parca e frigu' in oase, noi facem uneori 25-26 grade in camera, cand facem focul in soba, si tot stam cu haine lungi, sosete, papuci de casa, etc.
    Sa nu mai zic ca prin curte nu iesim decat sa dam mancare la animale, sa mai spargem gheata sau sa dam zapada (cand e cazul) si cam atat.
    E frig de iti e mila sa lasi si masina afara.

    Dar o sa treaca, o sa vina vara si atunci o sa ne vaitam ca nu mai putem de canicula, ca bietele rosii parca-s parjolite de otomani, ca pana si iarba s-a oparit, etc, etc :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa si o sa regretam frigul de acum si " parca tot mai bine e iarna" :)))

      Ștergere
    2. Exact. Ciudata rasa mai suntem :)) Expresia "Si-asa-i rau, si-asa nu-i bine" pare a ne caracteriza pe deplin :))

      Ștergere
    3. Dincurteanoastra, eu voi împlini la sfâșitul anului 60 de ani. Dacă ai într-adevăr 22 mă înclin în fața ta pentru modul tău de a gândi și a cântări lucrurile. Ai trist de multă dreptate.

      Bunii și ne-bunii sunt în ziua de astăzi în proporție egală precum carnea de cal și de pui în salamul de Sibiu pe vremea lui Ceau: un cal/un pui, un cal/un pui. A cui e vin...a asta e o poveste.

      Oricum, să-i prețuim și să-i susținem pe cei buni și să-i felicităm pe cei care îi au.

      Ștergere
  4. Din pacate, chiar este prea frig si cred ca o confirma comportamentul animalelor. Si vara sunt perioade in care e prea cald, lucru iar confirmat si de animale, si de plante.
    Cred ca e felul lor de-a rezista la orice, Iuliana. Cred ca-si stiu, oarecum, drepturile, dar mai stiu si ca n-o sa-i ajute nimeni sa si le realizeze, dimpotriva. Nu e corect,dar nici aici nu vad vreo cale. Ce faci cand "n-ai fost acasa" si buruienile ti-au invadat peste masura pamantul?
    Si mie imi plac adolescentii de azi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt intru totul de acord cu "dincurteanoastra" dar, il contrazic pe "alex", ce daca este un blog despre viata la tara, viata este si la oras, viata este si la tara, rosii, castraveti, muraturi si alte alea mananca si ăl de la oras si ăl de la tara. Copii sunt si la oras si la tara...mai buni, mai putin buni...depinde de mediul in care au crescut si in functie si de anturajul pe care si-l fac. Sa nu uitam ca cele mai urate crime se produc in mediul rural, si cate si mai cat nu se intampla in lumea satului, cum bine zicea dragul nostru Topirceanu intr-o bine cunoscuta poezie: ...Ale satului mari fete
    Fara ghete
    Ies la garduri pe-nserat…
    (Am vazut aci-ntr-o noapte
    Niste fapte
    Care m-au scandalizat!)...
    Sa revin :)) deci, diferenta ar fi ca acum sunt incaltate cu pantofi de firma ! Viata este colorata si la oras si la tara, depind doar nuanţele . Cunosc foarte bine generatia de copii din ziua de azi, eu avand un baiat de 19 ani (student). Daaaar...in mod curios , el nu este nici un impatimit al barurilor(bauturilor),nici al tigarilor si cu atat mai putin, drogurilor, in schimb, nu suporta cand se produc oarece nedreptati, de orice fel si atunci incepe si zice cate in luna si-n stele persoanelor implicate, iar eu intru in pamant de rusine :))) si-i mai suier printre dinti cate -un taaaaci, mai incet ...ca ne aude lumea , si-l mai trag de mana... dar, din pacate, o mare parte din generatia de astazi este asa cum bine creionat-o "dincurteanoastra". Si uite cum dintr-o postare numita "Nimic special " am facut aici o adevarata dezbatere cu lumea satului si nu numai :)) . Si la mine este ger de crapa pietrele ! Te pup! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca da, adevarat dezbatere :).
      alex si dincurtea noastra e una si aceeasi persoana:)
      in legatura cu nedreptatile si spusul cate in luna si stele si eu dar in special Lucian ( are o guuuraaa) cam la fel facem :) si sincer nu cred ca e rau.
      mmm...dar stii vorba aia adevarul doare si pe unii ii deranjeaza

      Ștergere
    2. Pe buneeee ?! alex si dincurtea noastra e una si aceeasi persoana? :))Ce tare ! Bine ca nu am inceput sa fac conversatie cu amandoi:)Dana B.

      Ștergere
    3. Imi cer scuze pentru greselile strecurate prin text, ma grabeam sa plec acasa .:)D.B

      Ștergere
  6. Eu sunt de aceeasi parere cu Alex. Jobul meu de acum ma face sa fiu numai si numai in preajma elevilor. JALE! Jale mare! Daca aveti copii cuminti si care invata bine la scoala, multumiti-i lui Dumnezeu in fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  7. daca si olimpicii la matematica beau si se arunca pe geam la 13 ani, nu mai e nimic de spus.
    mare pacat, am senzatia ca ne-a fost atins sufletul de-o molima, ceva ...

    RăspundețiȘtergere