luni, 28 ianuarie 2013

Iesiri, intrari, rinofaringite infectioase

Pana sa povestesc de alte lucruri, hai sa va zic cum va pot face unii sa va simtiti ca intr-o zona crepusculara, sa aveti impresia ca traiti in alt timp : sa mergi cu masina pe niste drumuri cu zapada, cu zapada si gheata sau partial curatate, stergatoarele sa munceasca din greu sa dea zapada de pe parbriz si pe toate posturile radio sa auzi " azi ceva ninsoare slaba ". Ai impresia ca nu mai traiesti pe lumea asta, ci in alta paralela. Si acum desi ninge de rupe, la radio tot asta se aude.
Miercuri am vazut-o pe Grasa ca avea un ochi un pic umed, un pic diferit. Am zis ca poate a lovit-o careva. Joi ochiul era parca mai umflat, in plus Tonto s-a prezentat si el cu un ochi umflat. Vineri cand am ajuns acasa, Grasa si Tonto aveau ochii ca la melc, cu scurgeri, in plus o alta matoanca avea un ochi umflat. Si toate stranutau la greu.
Sambata am fost dimineata la Brandusa si Cosmin ( aventuriprincurte.blogspot.com ) si am luat doua gaini Brahma si un cocos si o puicuta pitice, iar dupa ce am plecat de la ei ne-am oprit direct intr-o farmacie veterinara. Dupa ce i-am spus tipei de acolo ce simptome au mi-a spus ca e vorba de o rinofaringita infectioasa si ne-a dat tratament. De sambata matele sunt pe tratament, chestia aia nu s-a mai intins la altele, stranutatul s-a oprit, iar ochisorii sunt o idee mai bine.
Tot sambata, cand am ajuns acasa am gasit un cocos batut, plin de sange. El mai fusese batut cu vreo doua zile inainte, l-a gasit Lucian lovit rau, sambata s-a repetat. Asa ca a hotarat sa-l taie, iar mie mi-a revenit sarcina sa-l curat si sa-l gatesc. Am facut ce trebuia facut, dar mancarea nici macar n-am gustat-o, n-am putut.
Cocosul pe care ni l-a dat Brandusa si Cosmin e pitic. E frumos colorat, iar eu am mai avut de a face cu cocosi d-astia mici, sunt tare batausi, se infoaie, sunt plini de personalitate. Eu ii vad ca pe niste mici karatisti.

Cam asa arata micul luptator. Adi a zis ca o sa-l cheme Armando. Si asa i-a ramas numele micului macho. Nu e tafnos deloc, e bland si-si cauta perechea intr-una.
Perechea lui e o puicuta atat de blanda si atat de frumoasa, incat l-a facut pe Lucian sa o ia si in casa, pe umar.


Iar cele doua Brahme sunt atat de frumoase, cum nu va inchipuiti. Nu am putut sa fac poza decat la una din ele, nu am vrut sa le stresez mai mult decat o facusem deja cu mutatul lor.


Daca cei mici au iesit pe afara, s-au uitat, au inspectat, cele doua Brahme nu au iesit deloc din cotet. Stateau in usa, se uitau afara, dar nu au iesit. O sa le mai lasam o zi, sa se linisteasca, apoi le vom duce in curte, sa vada cat spatiu au.
Vulturica a fost extrem de incantat de fete, le arata apa si mancarea si " discuta " cu ele. A incercat si el sa le faca sa iasa, dar fetele inca nu vor.
Le mai lasam un pic, sa se obisnuiasca nu noi si cu noua lor casa. Dupa asta o sa le fac poze, sunt super, super frumoase.

26 de comentarii:

  1. Puicile de Brahma nu au iesit pt. ca au fost crescute doar in boxa. Usor usor se vor aventura si ele prin zapada mai ales ca vor fi ghidate de Vulturica ("fratele" lor - au eclozat in acelasi incubator si au crescut impreuna pana a ajuns la voi).
    Piticele au fost mai indraznete pt. ca ele au crescut libere. Puicuta este intr-adevar foarte blanda si asa va ramane mereu. Mare atentie cu ea cand va incepe ouatul pt. ca se va ascunde si, daca nu sunteti atenti, va disparea pt. vreo 3 saptamani iesind apoi cu o mica turma de pui dupa ea.
    :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e..."fratele" :)), i-am zis eu Brandusei despre ceva violuri.
      m-am gandit ca asa e, ca au crescut numai in boxa, pt ca am vazut ca se uitau afara curioase, dar nu au iesit. si se misca foarte mult in cotet, fara de ceilalti care in cotet stau.
      cat despre cea mica si dragalasa, cred ca o s-o pupacesc de nu se vede daca o sa vina cu o turma de puiuti mici, mici. ce mi-ar place.

      Ștergere
    2. O sa vina chiar cu mai multe turme de pui mici - mici (chiar sunt foarte mici puii lor si toti sunt galbiori cu niste dungi maro inchis - seamana cu puii de potarniche) pt. ca piticele astea cad la clocit intre 3 si 4 ori pe an. Scot o tura, ii cresc pana sa imbraca putin in pene iar apoi incep din nou ouatul si tot asa. Sunt ca niste soricei cu pene. Dintr-o pereche, intr-un an, daca-i tii pe toti, faci un stol.

      Ștergere
    3. ce frumos ai zis : soricei cu pene :). tare mi-ar place sa vad o multime de piticuti prin curte.

      Ștergere
  2. Și eu am un cocoș pitic. Îl cheamă Leo. A avut și o pereche, negruța. Nici nu mai știu cum a dispărut, nu mai este. Din păcate el n-o voia în schimb s-a îndreptat către găinile mari și le păstorește și acum. Nimeni nu-i suflă în borș, nici un alt cocoș din noua generație. Are grupul lui credincios de găini. Nu am știut de povestea cu clocitul la pitice, mi-ar fi plăcut și mie să se întâmple așa ceva.

    Se pot cumpăra ouă pentru clocitoare de la prietenii tăi Iuliana?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum nu avem oua mai in primavara o sa fie! Tinem legatura!

      Ștergere
  3. Ilincuta, nu stiu, dar o sa intreb ( asta daca nu intra ei si vad inainte ).

    RăspundețiȘtergere
  4. sanatate la pisici!noile"intrari"frumoase,sa va bucurati de ele,sa speram ca nu le mai "supara"nimeni!mirela

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne bate si pe noi gandul sa adoptam niste pui, la primavara.
    Vazandu-va pe voi cu cat drag vorbiti despre ei, parca m-as incumeta si eu

    RăspundețiȘtergere
  6. noua ne e drag de toti si altfel nici n-ai cum, sunt atat de frumosi.
    nu-s greu de ingrijit, munca multa la ei nu e ( igiena elementara )
    eu zic sa incerci, mai putini la inceput si dupa aia vezi tu la cati te opresti :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' cine ii taie? Da' cine ii mananca?
      Stiind sigur ca nu o sa fac asta, ma vezi conducand masina cu ei in spate pana la bunici, sa se indure de noi :)))

      Ștergere
    2. asta asa e, vezi si la noi, totusi lucian a taiat sambata ( dupa aia i se cam facuse un pic rau, dar s-a tinut bine pana la urma). dar nu e bine asa cum facem noi si cum am facut sambata ca nici nu am gustat mancarea.
      pana la urma ne vom invata - le avem exemplu pe simona, pe brandusa - trebuie sa ne gandim la copii si la noi. nu mai mancam hormoni, nu?
      dar e greu, cand ii stii din stadiul de ou, e greu :)

      Ștergere
  7. Nu e greu sa tai e foarte greu, dar daca stai sa te gandesti la ceea ce mananci din comert si la ce ai in curte incepi sa tai si sa mananci !

    RăspundețiȘtergere
  8. Cam asta se intampla cand transformi pasarile / animalele de curte in animale de companie - o sa va invatati. :)
    http://irenadaiana.wordpress.com/2011/11/18/povestea-chiorului/
    http://irenadaiana.wordpress.com/2011/11/20/crima-sau-sinucidere/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. offf...am citit, exact asa si noi. sper sa ne putem obisnui, dar e tare greu

      Ștergere
    2. Nu o sa te obijnuiesti niciodata, intotdeauna o sa existe una doua care sunt mai speciale, noi am avut o familie de cochinchina pitic care au fost mutate la tara inaintea noastra: Xena, Big Mama, Albita si Frumusica, cand a venit vulpea acu' doua luni a ramas doar Frumusica care e cea mai batrana. Anu trecut tot vulpea a luat o gaina care a crescut la noi in curte de la stadiul de pui de o zi, Bibilica era numele ei! In fiecare serie de pui o sa fie 2-3 care sunt mai rasariti , mai smecheri , mai inteligenti.

      Ștergere
    3. si pe la noi am auzit oameni ca zic de vulpi... le e foame si au iesit din paduri ( noi suntem inconjurati de paduri, nu-s asa aproape, dar nici prea departe )

      Ștergere
  9. o sa va invatati sa le mancati - cu drag - nu sa nu le mai puneti nume. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi de cand ne-am mutat nu am mai cumparat carne de pasare, am mancat doar ce am produs la noi in curte:)

      Ștergere
  10. la noi,mama mai mananca ceva carne ....avem un cocos bland si e luat la bataie mereu de ratoi si de un alt cocos.pe acestia din urma o sa-i taiem curand ca si-au luat-o prea mult in cap.
    suntem mai mult vegetarieni si, pentru ca ne simtim bine fara carne, tinem gainile mai mult pentru oua.
    dar sunt tare amuzante...cele 2 Brahma sunt mari?se fac enorme...o sa pun si eu poze cu brahma(nii) mei...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. as vrea sa reduc consumul de carne, dar nu prea reusesc.
      Brahmutele sunt mari, desi Brandusa si Cosmin au spus ca sunt inca puici. tare-s curioasa cat de mari se fac.
      si pe langa faptul ca sunt mari sunt foarte frumoase ( vulturica e lesinat dupa ele, le-si-nat, in cap si-n limba :))

      Ștergere
  11. Frumoasa foc "familia Piticu". Fratele mamei are un cocos pitic care domina toata curtea, niciunul dintre cocosii cei mari nu reuseste sa-l bata, e tare simpatic atunci cand se infoaie si ii ia la goana pe ceilalti:))
    Cat despre taiatul pasaretului, daca ai doar cateva gainuse, o sa-ti fie mai greu sa te obisnuiesti. Cu cat numarul lor e mai mare, cu atat iti va fi mai usor sa le sacrifici si sa le mananci. Cel putin asa au rausit ai mei sa treaca de momentul "gaina - animal de companie" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma gandeam eu ca asta-i calea. din primavara vreau sa iau mai multi pui. oi vedea atunci ce fac cu ele :)

      Ștergere
  12. Foarte draguta ograda ta! Si se imbogateste mereu - mi se pare mie sau le cresteti ca animale de casa? Sa va traiasca toate si sa va spuna povesti, ca sa ni le spui apoi si noua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc. pai e la moda gaina ca animal de companie :)).
      asa cum am scris am inceput sa taiem ( ca n-am putut manca, e partea a 2 a ).
      dar incercam pe cat putem, desi e atat de greu. noi macar ne recunoastem slabiciunile

      Ștergere