miercuri, 9 ianuarie 2013

Cateva pete de culoare

Nu mai stiu cand, intr-o buna zi cu siguranta, l-am insotit pe Lucian prin Hornbach sa-si ia una - alta. Imi place sa merg cu el acolo pentru ca il las la fieratanii, cabluri, suruburi etc, iar eu ma duc la flori si uite asa fiecare ne facem de cap acolo unde ne place.
Atunci am prins o oferta de 50% reducere la plante. Dar acele plante erau venite din retururi sau erau cam pe duca, nu aratau asa de bine. Printre altele am vazut o orhidee amarata, cam vestejita, cu o parte din frunze ciuntite, care mi-a atras atentia. Sunt lesinata dupa orhidee si dupa florile de primavara ( liliac, zambile, lalele etc ). Am stat si am analizat-o, am dat s-o iau, am pus-o la loc, dar cand m-a sunat Lucian sa-mi zica sa ma pregatesc ca el a terminat, m-am hotarat brusc si am luat-o. Parca ma implora sa o iau .
I-am luat pamant special, i-am luat ghiveci special si cand am ajuns acasa primul lucru de care m-am apucat a fost sa o mut in noua ei casuta.
Cum orhideele nu-s foarte pretentioase, dar au cateva cerinte de care trebuie sa tii cont, nu am avut atat de lucru la ea. Iar ea a fost atat de recunoscatoare si m-a rasplatit asa cum  a stiut mai bine .




Si pentru ca tot luasem pamant m-am apucat si de orhideea care o aveam deja si care facuse un  puiut. Radacinile puiului crescusera foarte mari, iar radacinile plantei mame iesisera din ghiveci. Puiul nu a intrat in ghivecele pe care le luasem, radacinile erau foarte lungi, asa ca am taiat o sticla de plastic de 2L, am facut orificiile pentru scurgere, am taiat legatura pe care o avea cu planta mama si am mutat-o in casa noua. 
Iar ele acum arata cam asa ( in stanga e planta mama, in dreapta puiul ).


Puiul.


Mama.

Tot atunci mi-am mai luat o planta, care habar nu am ce e pentru ca nu avea nici o eticheta cu numele, dar mi s-a parut tare haioasa. Poate stiti voi sa-mi spuneti.


17 comentarii:

  1. Imi pare ca este Crassula argentea.
    Poate iti raspunde cineva care are.
    Si eu fac la fel cand ajung in magazinele de bricolaj :) Si sa vezi nebunie, cand gasesc cateva flori ce-mi plac mult. Ma invart pe langa ele minute bune si in final nu le cumpar :))) Ca zic ca unde le mai pun si pe ele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, sunt criminale magazinele astea, mai ales cand au si reduceri :))).
      uite ca ma apuc sa caut sa vad daca e cea de care ai zis.
      mersi :)

      Ștergere
  2. Crassula pare a fi, da. Si eu tot ma invart pe langa orhidee dar inca nu m-am incumetat la una, poate, poate, imi iau inima in dinti si mi-oi lua si eu una.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai mana foarte buna la plante. Toate sunt frumoase, dar parca cea salvata e cea mai frumoasa!Ma mir si de puiut,e clar ca le oferi tot ce-si doresc de o duc asa bine! A mea pierde bobocii si nu stiu de ce.Sigur gresesc undeva.Unde? Crassula cred si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, nu am patit asta, cred c-am avut noroc.Eu le tin sa aiba soare si lumina suficienta, dar vara le tin in partea de est ( soarele de dupa-amiaza e prea tare pt ele ), iar acum iarna in partea de vest.
      Nu ud direct planta ci in tavita sau al doilea ghiveci, iar temperatura e stabila la mine in casa, nu-s variatii.
      Cam asta stiu ca le trebuie, asta am facut si a fost bine.
      A! si ghivece transparente sa aiba.
      In rest le-am lasat sa-si faca de cap, nu le-am taiat, nu le-am facut altceva.
      Poate ca a ta are nevoie de un pic de ingrasamant acum, sa o ajute.

      Ștergere
  4. Sunt foarte frumoase orhideele, am si eu si imi plac foarte mult, dar ca o curiozitate, stiai ca unele plante, printre care si orhideea, sunt vampiri energetici? dar se pare ca doar in cazul oamenilor slabi, nehotarati au acest efect, ceea ce nu este cazul vostru :). Abia astept primavara, sa-mi umplu iar curtea si sufletul de frumos, de culoare si parfum ...sa privesc minute in sir cum se joaca mâţele printre flori, sa savurez in linişte o cafea si o prajitura de casa...hai ca am inceput sa visez...te pup! Dana B.

    http://directproprietar.ro/PLANTELE-CARE-NE-UCID--Vampirii-energetici-pe-care-i-inem-n-apartament

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiam de faza cu furatul energiei :) si nici n-am simtit nimic de genu` asta.
      pai pan` la primavara nu mai e asa mult, nu? uite acus trece si iarna asta

      Ștergere
  5. O sa razi, dar cred ca m-am uitat cu lacomie la ea, nu stiu cum sa zic, am agresat-o cumva cu privirea, toate conditiile spuse de tine -multumesc!- le indeplinesc, intamplator stam spre vest... Pot sa te intreb, poate ai scris dar am uitat ca vad ca tot uit, voi stati in Arges sau in Dambovita? Incerc sa gasesc un loc unde se fura mai putin, iarta-ma ca am scris asta... Noi stam in Militari, deci o sa fie Arges sau Dambovita. Asa sper, ca o sa fie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi suntem in dambovita. inteleg ce vrei sa spui si vreau sa-ti trimit un mail, dar nu-ti vad adresa...

      Ștergere
    2. deci tot n-o gasesc..ai adresa mea in stanga sus, trimite-mi un mail chior ca sa pot da eu reply...

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. :)) sa stii ca da, multe lucruri am gasit acolo, inclusiv unele pt gradina bune si ieftine.
      mersi Irina :)

      Ștergere
  7. Iuliana, orhideele astea, phalenopsis, nu se planteaza in pamant, doar in scoarta de copac si se uda prin scufundarea ghiveciului in apa la 8-10 zile, dupa care se lasa sa se scurga apa si se pun pe farfurioara.
    Ma mir ca la tine merg bine ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dani, cam asa e, e mai multa scoarta de copac, e un amestec special pt orhidee.
      Cu udatul nu am facut niciodata asa... scufundat, numai am udat in farfurioara, sa nu ating radacinile aeriene.
      Si ala e rezultatul :).

      Ștergere
  8. hello, cred ca se cheama Crassula Ovata; am si eu una mica, mica mica rau; mai este cunoscuta sub numele de "jade plant", sau planta prieteniei, sau planta norocoasa/care aduce noroc ; si stiu ca poate inflori in conditii speciale

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Marlena si bine ai venit.
      Multumesc pt comentariu. O sa citesc despre ea sa vad de ce are nevoie.
      Si poate ca o sa fiu un pic norocoasa si o sa-mi infloreasca :)

      Ștergere