miercuri, 19 decembrie 2012

Despre țărani

Ieri l-am rugat pe Lucian să se ducă in târgul din satul vecin, să ne mai luăm cate una alta, v-am mai povestit de târgul din fiecare marți. Și s-a dus, iar aseară mi-a povestit ceva foarte interesant.
Acu` trebuie să vă spun câte ceva despre el. E un tip fooooarte vorbăret, se bagă in vorbă cu toată lumea, râde si glumește cu toată lumea. Aș putea spune că el e partea " vorbăreață" a familiei.
Eu sunt mai tacută, mai retrasă, chiar un pic taciturnă. Cred că din pricina asta el e Lucian sau vecine, iar eu sunt doamna, doamna Iulia sau mă doamnă.
In fine, aseară mi-a povestit cum a intrat in vorbă cu mai mulți oameni de pe la târg care aveau produse la vânzare. Toată lumea, fără nici o excepție, se plângea de vremuri, de prețuri, de afacerile pe care le aveau cu legume sau cu animale și care merg din ce in ce mai prost.
Mi-a spus că la un moment dat se strânsesera in jurul lui mai mulți oameni intre care și un inginer agronom. Lucian a inceput să-i intrebe de ce nu se asociază intre ei, pentru că ar avea mai multă putere astfel și posibil mai multe câștiguri. Iar omul a inceput să-i spună că intotdeauna există câte unul mai hoț și că le e frică de treaba asta, plus că le aduce aminte de CAP-urile din vremea răposatului. Lucian le-a răspuns că motivul ăsta e ca in povestea cu drobul de sare și-n plus lucrurile nu-s de capul lor, totul se controlează, că in țară lumea a inceput să se asocieze și-s numai exemple pozitive și bune de urmat, dar oamenii o tot țineau pe a lor, că le e frică să nu fie inșelați.
Apoi oamenii au inceput să-l intrebe pe Lucian de solar ( da..mai nou suntem bucureștenii cu solarul ăla mare ), despre cum vrem să incepem, cum vrem să ne vindem produsele. Iar el le-a spus, le-a povestit despre instalația de picurare, despre mulcire si folia de mulcire, despre folia de agril și le-a mai spus că nu vom renunța ușor la ideea de asociație. Ei...și aici a avut o mare surpriză! Oamenii nu știau ce e aia mulcire, folie de mulcire, de agril nu mai zic, inclusiv inginerul s-a mirat cand a auzit de ea și nu știau cum arată o instalație de picurare. Intre acei oameni erau cațiva care aveau solarii și se laudau că acum aveau roșii in ele. Dar nu știau cum arată o instalație de picurare. Și tare s-au mai mirat la exemplele lui Lucian, care le-a explicat pe ințelesul lor ce inseamnă fiecare in parte : " Mata te duci in solar, dai drumul la instalație și apoi te duci și bei o cafea. Când o termini, plantele sunt gata udate, fără risipă de apă și fără efort mare"
Apoi Lucian a lăsat orice jenă la o parte și le-a spus că noi nu știm incă nimic despre legumicultură, dar că ne-am luat cărți, care nu sunt foarte scumpe si le-am citit si răscitit. Că am facut cărări pe net despre metode de a cultiva legume in mod organic, le-a povestit despre culturile bio ( aici au sărit toti cu gura că e foarte greu, chiar imposibil ), despre cum iși pot crește animalele cât mai curat, dacă nu bio. Că ar trebui să pună mâna să-și cumpere cărți și să vadă care-s noutățile, cum se cultivă pe afară, ce metode au alții.
Și le-a mai spus că după ce terminam solarul toți care vor sa vină și să vadă sunt bineveniți. Să vină, să vadă, să invețe și să-și facă! Cu cât vom fi mai mulți, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea. Și pentru noi, cei care vom cultiva și vom vinde, dar și pentru cei care vor cumpara, pentru că vor mânca produse curate, care intr-adevar le vor menține sănătatea sau îi vor însănătoși.
Și să-i scoatem naibii o data pe olandezii aia, cu produsele lor din plastic crescute in aer, de la noi din piață. Nu știu cum oamenii pot cumpăra porcăriile alea și cum le pot mânca. Sau mai rău, le dau și la copii.
Apoi Lucian in stilul lui caracteristic, l-a intrebat pe inginer de ce e atât de greu ca primaria să facă niște cursuri sau niște prezentări sau să tiparească niște pliante, in care să le spună oamenilor despre lucrurile astea, pentru că păreau real interesați, mai ales când le-a explicat câte beneficii poate aduce mulcirea și folia de mulcire, la fel instalația de picurare. Omul a dat din umeri, dar și el a fost de acord ca tare bine le-ar prinde, pentru că la noi incă se face agricultura ca pe vremea bunicilor.
Hai să-nchei cu o melodie care-mi place tare mult ( vedeți că-i d-aia cu strigături :) ).


24 de comentarii:

  1. taranii ca taranii, ca eu am o prietena mutata la tara-tara si mi-a zis ca taranii de acolo sunt atat de caposi ca nu pot sa accepte nimic nou, nici macar daca vad cu ochii lor ca e mai bine.
    cat despre melodie ( ;) ), sunt pe spate realmente! merciiii ca mi i-ai scos in caleeee!!!!

    ps: la multi ani pentru aniversarea voastra, am citit ieri postarea si mi-au dat lacrimile instant, asa ca nu mai dau pe acolo :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc.
      vezi ca baietii au multe cantece super, sa cauti tu pe you tube. sunt unii din preferatii mei.

      Ștergere
  2. Problema este: consumatorului final nu-i place daca leguma nu are forma perfecta.
    De aceea, o mare parte din producatori s-au reorientat spre alte soiuri, pentru ca nu mai vroiau sa ramana cu marfa nevanduta. Din pacate, aceste soiuri sunt cele de tip ping-pong. Rezista mai mult, mai bine si nici nu sunt refuzate la vanzare.
    La asta mai adauga si mafia din piete.
    Este o discutie foarte larga.
    Reticenta taranului vine si din saracie. Decat sa accepte o retehnologizare, care costa si nici nu sunt siguri ca in cazul lor functioneaza, mai bine reinvestesc in vechile metode.
    Sa stii ca e o idee buna ca le veti permite sa vina si sa vada cu ochii lor.
    In zona mea, sunt multe familii care din asta traiesc si au inceput si ei sa aplice diverse metode prin care scutesc din munca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa-i, consumatorul se uita la forma, sa fie perfecta, ca-n poze.
      dar unii s-au desteptat, au auzit, au vazut, au gustat si au vazut diferenta. si vor produse fara chimicale, chiar daca-s mai mici si mai urate.
      si eu cred ca incetul cu incetul or sa se mai destepte si altii...
      si vrem sa le aratam, sa vada si ei ca-s metode probate, care merg. uite, sa-ti mai zic ceva : trei vecini s-au luat dupa noi si si-au facut solarii, iar unul si-a facut sera. sunt mai mici decat al nostru, dar ideea e ca au vazut si vor sa faca ceva. si asta chiar imi da speranta.

      Ștergere
    2. Cand ne-am mutat noi la tara, toti se uitau la noi ca la nebuni. Cum adica am parasit confortul orasului, sa venim sa ne rupem oasele in pamant?
      Ei nu inteleg ca acel confort vine cu o gramada de dezavantaje, printre care si lipsa legumelor cat de cat naturale.
      Eu va incurajez si va tin pumnii sa reusiti si sa cooptati destui, astfel incat sa faceti o asociatie si sa puteti patrunde lejer in piata. Este nevoie si este timpul!

      Ștergere
    3. Mersi :), avem nevoie.
      Si da, chiar e timpul pt asta

      Ștergere
  3. Of, Doamne! Mie de-abia acum mi-au dat lacrimile. Parcă citesc o carte de povești. Copii frumoși și buni! Vă țin pumnii și mai aștept relatări. Îmi place de mă topesc ce și cum încercați voi să faceți.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo ! De-abia astept, sa vad inaugurarea solarului. Si eu va tin pumnii :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Lumineaza-ma cu tanti Joanna,pls!...Si-ar da pamantu' in asociatie,ca sa vina doar toamna cu sacu' si sa il umpleti??Sau l-ar da si ar contribui la cheltuieli:-motorina ,gunoi,tratamente,intretinerea culturii...Eu nu stiu cum sant taranii vostri,dar aici pe Ardeal sant foarte deschisi la cap in privinta tehnologiilor-adica nu e casa fara unelte,tractor,animale[acestea insemnand gunoi]...sa nu cumva sa-si ia vreunu' vreo scula mai acatari ca toti in primul an asteapta sa vada cum merge si ce rezultate da, apoi se reped 2-3 si-si iau.sa aiva al lor, sa nu se roage de altu'. Sau cu solariile,..majoritatea s-au apucat de ele..Si asociatiile merg destul de bine...Mai ales zona de sub munte unde puterea sta in cartofi....si porumbul merge bine...Dar cad vine vorba de Colectiva...cu reguli ,depozite...Asa, castiga cel cu asociatia,si castiga bine de tot...Si oamenii vad,si prefera sa se descurce singuri.Am fost la Valcea intr-un sat inspre Govora si acolo toata curtea are un solar,un solaroi chiar,...Dar poate vorba ta :e nevoie de un lider,unu' cu sange in instalatie care sa ia bou' de coarne si sa darame gardurile....Eu ma alatur Ilincai si va tin PUMNII....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ea a inteles, ar contribui cu tot. munca fizica la camp nu mai e nici la noi, cam toata lumea are cate un tractor si pe aici si toate se fac mecanizat.
      cam cum zici tu ca e la voi, cam asa am vazut ca e si aici, numai ca noi suntem intr-un stadiu incipient.
      sunt sigura ca daca intra macar trei in asociatie, desi-s putini, restul or sa vina cand or sa vada rezultatele.
      mersi Anda :)

      Ștergere
  6. Exact ca Ilinca si eu! Si daca eu n-o sa-mi mai pot vedea visul cu ochii, sper ca fiu-meu sa fie cum l-am crescut si cum pare a fi, ca voi. Si eu va tin pumnii mereu! O sa reusiti, fiindca vreti, fiindca nu va e frica de munca, fiindca va iubiti,fiindca si eu cred ca a sosit timpul! Si cred ca se vor lua dupa voi si altii, vei vedea ca nu vor dori sa ramana mai prejos, chiar daca vor fi mai neincrezatori, dar n-o sa le placa sa ramana in urma voastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca poti si tu, de ce sa nu poti? noi ne-am vandut apartamentul si am cumparat aici. si ne-au ramas si ceva bani pt solar. dar tare m-as bucura ca si fiul tau sa vrea sa faca asa. tare mult m-as bucura si l-am ajuta, atat cat stim si cum putem, din toata inima.
      multumesc pt incurajari si pt cuvintele frumoase.

      Ștergere
  7. Doamne, de-ar avea tara asta mai multi romani ca voi, zau ca poate am reusi sa iesim din groapa in care ne-au bagat politicienii!!...acum daca va hotarati sa si vindeti ce va prisoseste ma gandesc ca ar fi o idee sa initiati un fel de ''cos de legume'' cum se practica prin Ardeal de cativa ani, mai precis pe langa Timisoara, unde oamenii fac un fel de abonament/contract cu producatorul si participa alaturi de acesta si la riscurile pe care le presupune agricultura bio(productie redusa, vreme proasta, mana etc.) si astfel va puteti acoperi si voi eventuale pierderi, basca veti avea si clienti garantati la produse nu va trebui sa stati in piata cu ele la taraba si sa va intoarceti cu ele acasa ca nu le-ati vandut, se strica etc...mi se pare o idee care se poate pune in practica, sunt destui care s-ar inscrie la asa ceva bucurosi si cred ca ati ajunge ca fermierul acela din Timisoara sa nu mai puteti face fata cererilor:)...mai stii, poate cu ocazia asta te reprofilezi si scapi de serviciul in Bucuresti si implicit drumurile aferente, faci si ce-ti place:)..eu zic asta pentru ca eu asa intentioneza sa fac dupa ce reusesc sa ma stabilesc la tara, numai ca in zona mea nu prea sunt oamenii deschisi la minte si exista si enorm de multa lene,nu cred sa am succes prea mare, dar e de incercat...pe la voi vad ca sunt oamenii mai receptivi..
    cu drag
    Maria

    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai cam asta vrem sa facem, am auzit de cutia taranului, am citit despre ei.
      solarul este mare, iar produsele vor fi pt vanzare.
      da, cam asta este planul :), asta vrem sa facem.
      eu zic ca trebuie sa incerci si tu, sa stai de vorba cu ei si mai ales sa le arati, sa aiba ei exemplu concret, sa vada ca metoda functioneaza.
      si chiar ma bucur ca asta iti doresti sa faci, bravo!

      Ștergere
    2. Iarasi faimoasa confuzie a regatenilor...
      "pe langa Timisoara" nu e nicidecum in Ardeal, nici n-a fost, nici nu va fi!
      Spre documentare puteti citi articolul lui Sorin Fortiu:
      http://www.banat.ro/academica/Transilvania.htm
      Numai daca va intereseaza sa nu mai cadeti in confuzie!

      Ștergere
  8. Eu te citesc de putin timp....doua luni sa zicem, poate si mai putin. Dar te urmaresc pentru ca imi place al naibii de tare cum scrii si asta ma binedispune :)
    Acum iti scriu ca sa te/va felicit....ca deschideti ochii celor de pe langa voi, sau ma rog, macar incercati. Ma bucur tare mult cand citesc despre oameni simpli ca voi care chiar vor sa faca ceva in tara aia, asa cum pot... Imi dau seama ca asa Romania chiar are o sansa. Felicitari inca o data si sa va iasa toate cum va doriti. Si pt ca locuiesc intr-o tara ahtiata dupa fondurile UE....interesati-va si de asa ceva, se pare ca se dau bani frumosi pt agricultura bio in toate tarile membre...
    Multa bafta!
    Iulia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Iulia si bine ai venit pe la noi :).
      Multumesc tare pt cuvintele frumoase.
      Ne-am interesat cam care ar fi treaba cu fondurile, prima impresie nu a fost buna deloc, dar nu ne lasam asa usor, vom incerca mai departe sa mergem si pe partea asta.
      Multumesc pentru vizita si pentru ca ma citesti.
      Te mai astept :)

      Ștergere
  9. Buna Iulia si La Multi Ani tie, alor tai si celor care te citesc!
    Ma bucur ca ai luat in considerare propunerea cu ''cosul'', si sa stii ca pana ce ajung sa aplic si eu ideea mai dureaza oleaca, asa ca daca esti de acord ma inscriu deocamdata pe lista ta de cumparatori:)...pana la primavara deja vei avea lista de ''musterii'' gata:)...
    Sarbatori Fericite tuturor!
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Maria!
      Da` normal ca-s de acord :))), asta-i si ideea.
      Multumesc mult pentru intentia ta, apreciez! Si tinem legatura.
      Sarbatori fericite si numai bine va dorim!

      Ștergere
  10. He...he...he...
    Treaba cu mulcitul am păţit-o şi eu cu mulţi ani în urmă...
    Ţăranul habar n-are de multe lucruri dar nici nu vrea sa înveţe...
    Ştiu câteva cazuri concrete; ţăranii se minunează când văd ce pot avea în grădină câţi-va orăşeni mutaţi la ţară... ca să nu mai vorbesc de ochii cât cepele când au avut ocazia să arunce o privire prin cămară...

    Din păcate aşa este ţăranul român. Greu va putea fi urnit din loc...

    La mulţi ani şi un 2013 cât mai bun.



    http://arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
    http://romania-azi-srl.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani! An nou mai bun!
      Noi o sa incercam, nu ne lasam usor. sunt unii interesati care chiar vor sa munceasca. vom vedea pe mai departe cum va fi.
      dar adevarat ce ai zis. si eu m-am mirat de mirarea lor cand ne vedeau gradina :)

      Ștergere
  11. In general,cei care gradinaresc traditional sunt greu de convins ca se poate face gradinarit cu cap,mai eficient,cu munca mai putina si rezultate mai bune.
    Noroc cu internetul,daca era sa ma iau dupa vecini nu faceam gradinarit in veci.
    Cand au venit si au vazut gradina mea si ce roade am ,se minunau ,le aratam de ce am eu si ei nu,dar in final tot ca ei faceau,asta este,obisnuintele sunt greu de urnit.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere