luni, 27 iunie 2016

Adaptari

Mna, veni in sfarsit vara si aduse o data cu ea mult dorita caldura. Caci da, imi doream sa vina si caldura, ca prea a fost frig pana acum, plus ca-mi ploua in gura dupa rosii, ardei si alte minuni ale verii.
Si pentru ca peste zi este atat de cald, ne-am adaptat si noi cum am putut. Trezirea se da la patru sau cinci dimineata, la cinci sau sase suntem in solar sau gradina si ne incepem ziua de lucru. Lucram pana pe la noua (eu, daca sunt in solar) si in jur de 11.00 (Lucian, in solar) sau maxim 12.00 in gradina, dupa care ne bagam in casa si fiecare isi face treaba (eu cu casa, Lucian cu amenajarea spatiului pentru presa de ulei), apoi reincepem lucrul afara pe la cinci dupa-amiaza pana pe la 10.00-11.00 seara.
Plantele sufera mult din cauza caldurii, asa ca trebuie sa le acordam o atentie si mai mare.
Le udam din belsug, le defoliem, le legam, le dezburuionim, dar nu chiar de tot (buruienile mai tin cat de cat umezeala) si le bibilim asa cum stim mai bine..
Desi sezonul a inceput cam aiurea, ne-am luptat cu afide si melci, acum avem si rezultate.


O ambitie am avut cu castravetii anul asta. Dupa ce afidele mi-au topit peste 200 de cuiburi de castraveti, am plantat rasadurile de rezerva in gradina. Nu rodesc ca in solar, dar avem de o salata.


Mai mult, am semanat direct o tura noua in solar si au inceput sa se inalte binisor.


Acum sa vedem ce-o fi pe mai departe, daca va fi cald in continuare, va fi bine, pentru ca scarboseniile s-au ascuns in pamant din cauza caldurii.


Vinetele atacate si secatuite si ele de afide, au inceput sa-si dea drumul la crestere si cred ca saptamana asta vom gusta prima salata din acest sezon.
Cele albe lungi cred ca abia pe saptamana viitoare vor fi gata.


Iar cele albe rotunde le vom gusta mai tarziu anul asta pentru ca le-am plantat tarziu.


Ardeii grasi si-au revenit si ei si au inceput sa rodeasca binisor, iar cei iuti sunt gata de gustat.


Pepenasii galbeni cresc bine in solar si-s mult mai avansati decat cei din gradina.


pe ici, pe colo am mai semanat fasole, morcovi, dovlecei, am mai pus ceva arpagic si toate cresc binisor.

La finalul prezentarii am lasat rosiile. Anul asta sunt o minune. Sunt mult mai mari si mai pline decat anul trecut. E drept ca acum sufera de cald, au avortat din flori, frunzele-s uscate si au aparut probleme,


dar sunt multumita de ele.




Black Truffle m-a zapacit de tot. Acum doi ani au fost cat cherry-urile si am zis ca asa sunt ele. Anul trecut au fost duble, iar anul asta au ajuns la dimensiunile unei rosii normale.










La capitolul animale si pasari noutatile ar fi urmatoarele: avem pui de gaina clociti in pod de nebune. Mai mult de atat, sunt doua closti care au grija de aceiasi pui. Nu stiu cine a zis ca trebuiesc ferite una de alta, astea ale mele isi cresc impreuna puii. In afara de astea doua, mai am doua care-s fiecare cu puii ei. Ce am observat e ca si-au impartit curtea si se evita. Isi respecta teritoriile si fiecare isi vede de treaba. Iar eu am grija ca fiecare sa aiba apa si mancare la locul ei si pana acum sunt linistite.
O alta noutate ar fi ca am dat-o pe Dorica, puiul mamii, la turma, sa se duca la pascut si imi e dor de ea de nu mai pot. Am decis sa fac asta pentru ca se vedea ca are nevoie de iarba mai multa, de miscare, plus ca am rasfatat-o foarte mult si era necesar sa inceapa sa-si ia viata ei de caprita zapacita in piept. O vom lua acasa in toamna.
Si, asa cum ziceam la inceput, Lucian lucreaza printre picaturi la spatiul pentru presa.



Mai are de lucru aici, dar speram ca pana-n toamna spatiul sa fie gata si sa avem autorizarea, mai ales ca dovlecii de Styria si-au format primele fructe :).

4 comentarii:

  1. Aveti mult de lucru. Spor la treaba. Intrebare: Am cumparat in vre-o trei randuri castraveti zis cornichon, crescuti la solar, dar toti aveau gust de sapun... Oare dece?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo, ma bucur ca ati rezolvat-o cu castravetii! Se vor face mari si cei din solar si-o sa uitati ca au fost randul doi... Rosiile arata fenomenal, iar trufa neagra are, intr-adevar marimea unei rosii medii. De gust... ce sa mai vorbim: e una dintre preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze, Iulia, a intrat in spam mesajul si acum mi-a dat prin cap sa verific.

      Ștergere