luni, 7 decembrie 2015

Decembrie colorat

Ar fi fost mai bine sa fie decembrie alb, dar daca-i colorat, il luam ca atare.
Iata cum a trecut si noiembrie ca vantu` si ca gandu`, luna inceputa-n forta cu plantat si semanat, terminandu-se tot in forta, dar cu tort si sarbatorirea zilei de nastere a copiloiului din dotare.
Decembrie a inceput un pic mai calm, suntem mai linistiti in privinta plantelor, toate-s puse la locul lor cat de cat.
Si daca ne-am mai linistit cu ele, avem mai mult timp pentru altele. Ca de exemplu, joaca cu matoancele si cateii zapaciti.
 Nu prea le place vremea asta umeda, dar nici nu este o stavila in fata chefului de joaca. In special dupa mese ies cu totii in curte unde se alearga, se catara, topaie, chiuie si cherlalaie ca niste apucati.


 Cateloii si-au descoperit puterile si au inceput sa alerge si sa chinuie matoancele, facandu-le sa impodobeasca asortat gardurile.


Evident ca-i cert si-i mustruluiesc cat pot de apasat, dar cand vad cate o mutra d-asta...


Iar purceii parca au inceput sa priceapa care-i treaba cu mutrele de nevinovati si incep a le folosi cat de des pot.


Na! mai cearta-i daca poti!
Dar nici ele, matoancele, nu se lasa si fac fel si fel de gesturi...


Sau isi iau cate o moaca demna de toata mila din lumea asta :)


Cum gradina e in hibernare si-i stapanita de rate si gaini, nu prea am ce povesti de ea.
Curtea am reusit s-o aducem cat de cat la lumina, pasarile nu mai naparlesc, deci arata a fi locuita de acum. Am facut cateva planuri cu ea, as vrea in primavara sa plantez niste pomi si ceva butasi pe ici, pe colo, dar nu mai zic hop pana nu sar parleazul.


Au mai ramas de adus pe ordinea de zi solariile, care-s colorate si frumoase. Daca in noiembrie plantele au crescut bine, in decembrie si-au mai incetit cresterea, "ajutate" si de norii grosi si ceata din ultima vreme. Cu toate astea, suntem multumiti de ele, nici nu am avea ce sa le cerem mai mult.


Plantele sunt sanatoase, viguroase, chiar daca-s micute. De gust nu mai vorbesc, salatele de verdeturi fiind pe ordinea de zi.


Salatele, spanac, kale, rucola, creson, ceapa, usturoi, marar, patrunjel, ridichi, mustar, mangold.



La fel de bine o duc si plantutele din ghivece: patrunjel, maghiran, oregano, salvie, rozmarin si lemon thyme.

Cu toate astea, treaba nu-i terminata nici pe departe. Mai avem de plantat in solarii cate ceva, mai avem si de semanat pentru culturile de primavara. Trebuie sa ne grabim cu ele, mai sunt numai doua luni si o luam de la capat cu rasadurile de rosii, vinete, ardei. Abia astept :)

10 comentarii:

  1. Cineva scruteaza zarile, altii mai somnorosi dormiteaza ziua si, probabil, pazesc si latra noaptea, in solar viata e la puterea a treia, asa ca e bine si-n decembrie. Dupa revelion speram deja la primavara viitoare :) Sarabatori fericite, Iuliana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Smecheri mari,pufosii,unii practica si rugaciunea :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, Miloaga, smechera nr 1 :)).
      a invatat ca daca sta in fund si da din labute(imita felul cum mancam) i se da de mancare.

      Ștergere
  3. Frumos, ca de obicei. Atatea nuante si culori pe fondul verde din solar te lasa masca, cred ca numai in solar as sta toata ziua. O minunatie fara sa punem la socoteala bogatia de vitamine si minerale la masa a salatelor proaspete cu de toate in aceasta perioada cand legumele au cam disparut iar majoritatea fructelor vin din tari indepartate pline de chimicale. Spor la treaba si sarbatori cu bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim :). e foarte placut intre plante si daca mai sunt si zile insorite, inauntru fiind cald, e o minune.
      sarbatori linistite va dorim si noi!

      Ștergere
    2. Ce simpatici sunt cateii...cum stau ei tolaniti acolo la soare...Solarul splendid intr-adevar! Multa culoare si viata! Rucola am pus si eu in primavara dar nu a iesit...din pacate. Spor la treaba prin gospodarie!

      Ștergere
    3. Probabil nu ai udat suficient. Rucola are un mic secret: pentru ca semintele sa germineze, pamantul in care se seamana trebuie sa fie foarte fin si trebuie udat abundent -sa balteasca apa- pana cand vezi varfurile ca ies (5-7 zile).
      Dupa rasarire vei uda numai cand pamantul incepe sa se usuce. Iar recoltatul se face esalonat, rupi frunzele de pe margini avand grija sa nu epuizezi planta. Nu ii place caldura deloc, semintele nu mai germineaza, planta infloreste. In momentul infloririi, se opreste consumul ei.
      E usor de crescut. Te rog mai incearca in primavara si tine-ma la curent, bine :)?
      Mult spor si voua!

      Ștergere
    4. Multumesc pentru sfaturile pretioase! Cu siguranta mai incercam in primavara si tin informaa cu desfasurarea actiunii!

      Ștergere