luni, 23 februarie 2015

O zi in gospodarie

Cucuriguuuu! aude prin somn. Fara sa deschida ochii, se gandeste ca o fi cinci deja.  
Mai stau pana suna ceasu`, isi spune, mai e ceva timp. Strange ochii, se culcuseste mai bine si ofteaza cu satisfactie, invaluita in caldura dulce a asternutului. In secunda urmatoare aude ceasul sunand.
Mna, azi s-au trezit mai tarziu!, constata bombanind dezamagita.
Sta in intuneric si simte cum, incetul cu incetul, creierul incepe sa-i functioneze. Ganduri-ganduri incep sa-i vina in cap, iar sarcinile zilnice isi fac intrarea pasind cu bocancii in linistea ei.
Hai jos! isi ordona ferm.
Paseste prin intunericul camerelor pana ajunge in bucatarie. Aprinde lumina si se uita imprejur. Doua matoance adormite se uita la ea, apoi casca lenese si se aseaza in sezut, buimace din cauza luminii.
Pune filtru de cafea in functiune, apoi da ceva de mancare mantoancelor care intre timp s-au trezit de-a binelea, au realizat ca-s infometate si devin foarte galagioase pentru ora aceea din zi.
Savureaza primele guri de cafea in timp ce-si deschide mail-ul, incearca sa citeasca ceea ce a primit, dar amana raspunsurile pentru mai tarziu, cand va fi in stare sa raspunda cat de cat coerent.


Afara se crapa de ziua, iar prin curte au inceput sa misune pasarile. Cloncanit de cocosi care cheama gainile la mancare, sasait de rate mute, cascaturi de caini somnorosi, miorlaituri jalnice de matoance infrigurate si infometate.

Trebuie sa iasa afara sa puna mancare si apa la pasari. Putin le pasa lor de lenea ei.
Mai pune o data mancare in castronul pisicilor, isi ia o tigara si deschide usa larg, stiind ca oricum nu va putea iesi ea prima, trebuie sa lase mai intai pisicile sa intre.
Ajunsa afara, se fereste de bucuria cainilor care sar pe ea si pe care ii doare fix in varful cozii ca ii orneaza hainele cu un model nedorit de labe canine.
Scapa de caini si da de pasari. Cum o vad, ii vin in intampinare toate, stiind ca urmeaza mancarea. Le pune graunte in adapatori, apoi isi ia galeata, o umple si le pune, pentru prima data in acea zi, apa in ligheane. Dupa care face o tura scurta prin solar.

Se uita la plantele abia mutate si se bucura cand vede ca le e bine. Apoi se uita la locurile ramase nelucrate si care trebuiesc grabnic umplute.

Si-a facut in cap planul pentru ziua asta.
Intra in casa unde vede ca baietii s-au trezit. Unul isi bea cafeaua si citeste presa, celalalt umbla prin casa, pregatindu-se de plecarea la scoala.
Conduce copilul pana la poarta, ii spune (ca-n fiecare zi) sa aiba grija, apoi intra in casa si pregateste mancarea cainilor. Dupa ce ii linisteste, vine si randul lor sa manance.
Dupa masa, el intra in solar, iar ea se apuca de gatit. Se grabeste, pentru ca in curand se va incalzi afara si va putea lucra in solar.
In timp ce isi face treaba prin casa, mai raspunde la un telefon sau doua si lamureste clientii care vor detalii despre produse sau preia cate o comanda.
Termina treaba, da pisicile afara si se indreapta catre solar. Acolo incepe cu udatul rasadurilor, treaba care-i ia cam doua ore. Rasadurile trebuiesc udate in faza asta cu apa calduta, apa pe care o cara din casa in solar. Intre timp, aude si cantecul gainilor, cantec specific ouatului si atunci lasa tot si fuge. E o intrecere intre ea si caini, intrecere pe care vrea sa o castige mereu. Dar, asa cum e in viata, mai si pierde din cand in cand.
Orele trec pe nesimtite, copilul vine de la scoala si e timpul pranzului. Dupa masa, in timp ce-si savureaza a doua cana de cafea a zilei, verifica mail-ul iar, verifica noile comenzi, citeste presa zilei, afla pe cine a mai legat DNA-ul pe ziua in curs.
Dar nu-i timp de stat pe net, le da si animalelor sa manance, dupa care intra iar in solar si-si continua treburile amandoi, in timp ce mai vorbesc de una-alta.


Incetul cu incetul apar razoare noi pe care ei le populeaza cu plantute mici, verzi, fragile. Le ingrijesc, le alinta si le dezmiarda asa cum stiu ei mai bine.
 Rasadurile si-au primit demult portia de apa si s-au bucurat de caldura si lumina soarelui. Bine ar fi daca s-ar incalzi o data, isi spune cu ochii la ele.
Gandul ii e intrerupt de sunetul telefonului. Raspunde si da detalii clientului de la telefon, cam incoerenta si cam ametita de oboseala. In timpul apelului constata ca soarele apune, ca s-a cam lasat frigul si ca o doare spatele.


Isi declara inchisa activitatea pe ziua in curs, se duce sa ia lemne si incepe sa aprinda focul in soba.
Infrigurata, sta langa soba pana e sigura ca focul nu se mai stinge.

Intre timp intra si el in casa, iar ea se indreapta spre bucatarie, unde incepe si pregateste masa de seara pentru ei si animale.
Dupa masa, oboseala isi spune cuvantul, dar fiecare dintre ei mai trag de timp si de ochii care raspund din ce in ce mai bine fortei gravitationale.
Iese afara pentru ultima tigara din zi, se aseaza pe vine si se uita spre cer. Milioane de stele clipesc catre ea. In timp ce se uita la ele simte cum pe spate i se urca o pisica, in timp ce cainii se lipesc de ea, fiecare pe cate o latura.
De nicaieri, din intuneric, apare agale o rata. Cand ajunge in dreptul ei, se opreste si o priveste insistent.
Ea ii sustine privirea, apoi o intreaba incet: Ce vrei, fata? Ce cauti la ora asta prin curte?
Rata se uita la fel de fix la ea, apoi ii intoarce spatele si pleaca agale, la fel cum a venit.
Termina tigara, da animalele jos de pe ea, apoi intra in casa unde-i anunta pe baieti ca toata lumea merge la culcare atunci, in momentul ala.
Urmeaza trezirea matoancelor care dorm cracanate care pe unde le vine, apoi datul lor afara. Se asigura ca totul e in regula, se duce in dormitor, stinge lumina si cu un oftat adanc adoarme in drum spre perna.


Cucuriguuuu! aude prin somn...

9 comentarii:

  1. Buna ziua ca m-am cam saturat de seara la ora 5 - sa vina vara. O frumoasa si palpabila descriere a unei zile pline la sat. Abia astept sa ajung la Valcea sa schimb soneria ceasului cu cocosul de pe gard. Incepe sa ia contur solarul si sa-si dea drumul plantutele, primavara-i pe aproape.O seara linistita si o noua saptamana plina de spor si realizari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara :).
      Dar se vede ca s-a mai lungit ziua, se vede clar. Da, in solar e din ce in ce mai bine, zilele calde se vad direct in cresterea plantutelor.
      Va cred ca abia asteptati sa ajungeti la Valcea, si eu abia astept sa vad minunile pe care le faceti amandoi :)

      Ștergere
  2. ooooo ,daaa...de atata plictis de-abia mai imi taraiam aseara ...un lonjeron si planetara stanga ...si m-am stroflocit doar in curte,fara gaini si rasaduri,....am ramat,am smuls,curatat, dus la container, tot ce nu mai corespundea cu ....Oricum ,s-aveti SPOOOR

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine e micuta cu" floricele" pe botic? Cum se inteleg matzoancele cu "avioanele"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E Baltata :). E cea mai cuminte dintre ele.
      De inteles...hm. Se ignora mai mult, nu prea au treaba unii cu altii. Din cand in cand, se mai ia vreun ratoi dupa cate o matoanca, dar nu se intampla nimic, daca stau, ratoiul numai le atinge cu ciocul.
      Am vazut o faza tare intr-o zi. Ureche era langa un lighean al pasarilor, bea apa, cand vine o rata si incepe sa o sasaie. Atunci Ureche se opreste din baut, ii da o limboanca-doua peste fata ratei si incepe sa bea. Rata iar se da pe langa Ureche si sasaie, Ureche iar o spala pe ochi.
      Era haioasa fata ratei, care ramanea nemiscata cand se simtea spalata, dar si rabdarea lui Ureche :).

      Ștergere
  4. Dragalasele ,minunate sunt.

    RăspundețiȘtergere