duminică, 11 ianuarie 2015

La pas prin curte si solar

E cald si-i bine de la un timp, am scapat de gerurile alea infioratoare. Prin curte avem acum gaini cantatoare, cocosi trufasi si foarte curtenitori, rate cuminti care pasesc leganat.

Caini tineri si dornici de joaca sau mai batrani si mai asezati.




Pisici n-avem, ca stau in casa, dar in curand le dau la aer.


Pornim incet catre solar, in timp ce soarele incepe sa apara peste el.

Plantutelor le prieste tare mult caldura asta, au iesit cam ciufulite din gerurile de deunazi, cu frunze un pic ciupite, cu intarzieri in crestere.

Dar asa cum a fost, ridichiile si-au vazut de treaba si cresc incetisor. Sunt crocante si suculente si spre deosebire de cele din primavara sau toamna, nu sunt iuti, sunt chiar dulci.


Spanac abia iesit, cu varfuri ciupite de ger, sau mai marisor si foarte asteptat sa-l punem intr-o salata.

Ceapa abia rasarita si care nu are nicio treaba cu gerul. Adevarat, creste mai greu, dar este rezistenta.

Kale micuta si rosie, soi Siberian Red. Din cauza gerului s-a inrosit si mai mult, dar imi pare mai gustoasa asa. Am semanat pe la sfarsitul lui august, in stadiul de rasad sunt foarte sensibile la ger si boli, dar dupa ce cresc si le mutam la loc definitiv este o planta extrem de  rezistenta, gustoasa, cu multe beneficii si tare frumoasa. Anul asta incerc soiuri noi, voi vorbi despre ele pe parcursul cresterii lor.

Rucola creste binisor la vremea asta, am semanat-o prin octombrie cand a avut caldura necesara pentru incoltire, apoi i-a mers tare bine, fara sa aiba probleme.
Prin solar mai avem patrunjel, destul de afectat de ger, este mic, subtire si anemic, dar frumos mirositor si ceva fire de usturoi care au rezistat cu succes la frig si-i tare aromat si bun.
Am semanat si voi semana seminte de plantute noi anul asta, dar despre ele voi vorbi alta data, o data cu incoltirea, cresterea si degustarea lor.

6 comentarii:

  1. da' nu aveti o soba,un godin, ceva acolo, in solar ,sa faceti cat de cat ,o leaca de caldura....e drept ca-i complicat si mai multa bataie de cap....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. solarul are 67m lungime, 8 latime, 4 inaltime...mi-ar trebui vreo patru :)
      dar asta inseamna cheltuieli mai multe, preturi mai mari etc
      cel pe care urmeaza sa-l facem o sa fie mai mic si ne socotim daca merita sau nu incalzire peste iarna. om vedea :)

      Ștergere
  2. Ce simpatica e Ureche! Cred ca toata ziua se zbenguie la ce figura de strengarita are :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se zbenguie, cum nu? si pe ea si pe mate si pe cate o gaina sau rata, zbenguie si nervii mei...o mai zbengui si eu cu o matura pe coada. ne distram :)
      e zapacita rau de tot si are o personalitate de m-a speriat :)

      Ștergere
  3. Buna dimineata. Arata foarte bine plantele din solar chiar daca au fost temperaturi destul de scazute. Sa speram ca se va indrepta vremea si vom reveni la un regim normal ca doar a trecut Boboteaza.
    O saptamana minunata va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Arata si nu prea, au fost zapacite de frig, de acum sper si eu la o vreme normala.
      O saptamana frumoasa :)

      Ștergere