marți, 18 februarie 2014

De ce te complici, domn`e?!

Duminica dupa-amiaza tarziu.
Eu cu Lucian eram in solar, tocmai terminasem ultimele rasaduri de salata de pus la locul definitiv, eram cocosati amandoi, el uda, eu il incurajam din vorbe, ca prin fapte nu mai puteam, ma asezasem direct pe jos si savuram o tigara (ca recompensa pentru treaba buna ce-am facut).
La un moment dat se opreste o masina in dreptul solarului, claxoneaza si apoi auzim:
- Ce faci, sefu`, merge treaba?
Era un tip care venise la poarta in cursul saptamanii si voia sa vada solarul. Am vrut sa-l las atunci in curte, dar Lucian nu era acasa si n-am putut stapani cainii ( ca eu sunt buna numai cand le dau mancare si ma joc cu ei, cand e vorba de ascultat...e alta treaba), asa ca omul nu a mai intrat in curte, dar a vazut din strada solarul atat cat s-a putut si l-am rugat sa vina duminica pentru ca sigur il gaseste pe Lucian si pot vorbi pe limba lor ( toli, sarme, cata "carne" are teava, chestii d-astea pe care nici nu ma obosesc sa le inteleg).
Bun, deci a ajuns omu` in cauza, el nu era din sat ( nu stiu cine il trimisese, dar de-acu` ne-am obisnuit sa ne trezim cu oameni la poarta care vor sa vada solarul si ce e in el), dar voia sa-si faca si el vreo doua solarii, mai mari decat al nostru, in care vrea sa puna flori si voia sa vada un model.
Iau furtunul de la Lucian si continui udatul, in timp ce el se duce sa aduca oamenii de la poarta, mai apoi am vazut ca mai venise cu doi insi.
Cred ca si fetele noastre obosite i-au dat de gandit sau a citit el ceva, ca incepe din usa solarului:
- Dar de ce te chinui, domn`e, asa?! Pai e chinuiala naibii cu legumele, domn`e! ( mie imi zici, imi trece rapid prin cap). Pai cat muncesti, domn`e, sa faci un kil` de rosii, domn`e! Si faceti si bio! Alti bani! Inspectii, analize la pamant, la apa, la legume, pe care le platiti tot voi! Si cate si mai cate!
Pai da mana in ele, continua el fara sa ne lase sa vorbim, te chinui cu ele cat te chinui, apoi cand te duci cu ele la vanzare, iti stramba din nas cucoana, ca nu-i place si tie iti vine sa dai cu ele de pamant! Nu e treaba, domn`e, cu legumele, e munca multa, paguba multa, nervi multi si bani putini. Uite eu vreau sa pun flori! D-alea din bulbi, mai ales zambile! Ma uit aici ce investitie frumoasa ati facut! Si chiar e frumoasa domn`e, ca tot am vazut solarii zilele astea, dar asta e chiar frumos, facut bine, asa ca va spun, nu-i treaba cu legumele!
Si ne face un calcul rapid al profitului din flori, ne arata ce putin efort depui in ingrijirea lor, ne spune ca bulbii se aduc imediat din afara, deci n-ai probleme ca nu ai gasi material.
- Ei, continua el, e asa cum zic eu sau nu? Ce te complici, domn`e, cu legumele?! E mai usor asa, nu?
Omu` are dreptate in felul lui, se vede ca e din domeniu, are cunostinte solide, se vede ca urmareste profit, se vede ca nu-i un neica nimeni.
Eu raman pe ganduri si fara sa-mi dau seama reincep sa ud, Lucian da din cap si ii face semn sa mearga mai incolo sa ii arate solarul.
Termin de udat si ma indrept spre iesire, dar gandul imi sta tot la ce a spus el. Aproape-s langa casa, cand ajung la o concluzie:
- Da, omul are dreptate, treaba asta ar fi mai usoara. Dar vezi tu... nu-i treaba noastra:).

16 comentarii:

  1. Domnul respectiv a mentionat cumva daca mananca zambile? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu va doresc sa va mearga ata de bine, incat sa faceti inca un solar (langa cel de legume) pentru flori...bio :)
    Unii oameni nu inteleg ce inseamna " pe termen mediu", nici nu mai pomenesc de "pe termen lung"...ei vor totul acum, chiar ieri (daca se poate)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmatorul solar va fi tot cu legume bio. Si al treilea, daca om putea, tot cu legume va fi.
      Noi ne-am gasit calea si desi e mai grea, e cea corecta. Si e bine ca fiecare sa-si gaseasca calea.
      Normal ca-mi plac florile, dar sa am cateva acolo in gradina, asa cum altii ar spune asa de legume.

      Ștergere
  3. ei, uite, la raspunsul din final nu m-am asteptat. a fost surprinzator. Dumnezeu sa va auda si sa va rasplateasca pentru gandul bun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este pacat ca omu a spus un adevar dar este bine ca voi aveti dreptate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu e vorba de cine are dreptate.
      E vorba de ceea ce vrei sa faci, de conceptia ta despre viata, de felul tau de a fi ca om.
      Atat :).

      Ștergere
  5. "Trandafiri votati, trandafiri mancati" era un slogan inainte de niste alegeri. Iuliana draga daca rosiile tale se pateaza nu cred ca se supara bulionul, mai pui un dovlecel, niste pastai si iese de-o ciorba, sa vedem, daca face domnu` o tocanita de zambile cu garnitura de garoafe o poate manca, sau piure de narcise. Cred ca suntem putin deplasati , judecam totul prin prisma profitului, dar nimeni nu se gandeste ca daca toata lumea cultiva flori nu mai exista nici o leguma pe piata si asa sunt precum caprele negre iar daca si cei cativa care au mai ramas sunt descurajati, mergem pe izlaz la pasunat artistic. Sunt de acor ca si flori trebuie dar hai sa vedem cam ce nevoi sunt in societate si sa ne gandim ca toate avertismentele specialistilor se leaga de o apropiata criza alimentara si chiar daca nu va fi nimic, chiar ne convine sa platim in valuta mararul si patrunjelul, suntem chiar atat de neputinciosi incat nici macar strictul necesar sa nu-l putem produce aici.
    Va admir si va respect pentru tot ceea ce faceti, sunteti niste oameni minunati de la care am foarte multe de invatat.
    O seara minunata, plina de parfum de salata ( daca cultivai zambile...).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci abia ma potolisem din ras, cu faza cu robul si roaba din blogul dvs ( v-am lasat si un comentariu) si am luat-o de la capat mai dihai cu parfumul de salata :))))
      M-ati facut sa rad cu lacrimi in seara asta :))).

      Si acum devenind serioasa, va dau dreptate deplina. Criza alimentara, parerea mea, este ca deja a cam inceput si se face totul sa ne adancim in ea ( vezi povestea cu semintele care trebuiesc "inregistrate"si alte noutati de genu` ).
      Dar nu-i nimic, noi mergem mai departe. Bucurosi le-om duce toate :)

      Ștergere
  6. Las-o asa cum e, ca stiti voi mai bine ce sa faceti :) Din pacate unii vad doar profit in fata ochilor, io in locul lui as importa direct, nici macar nu m-as mai deranja sa-mi fac solar si alte alea, da nu-s in locul lui, insa as prefera sa fiu in al vostru :) pana atunci, mananc ceapa verde si creson crescute la mine in balcon :) Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai las` ca ti-o veni si tie randul la o gradina. Abia astept sa te vad atunci:)

      Ștergere
  7. Am si eu o rugaminte:nu mai munciti in Sfanta Duminica; o sa realizati tot atatea lucruri si daca ocoliti aceasta zi, credeti-ma...

    RăspundețiȘtergere
  8. Iuliana , nu vei reusi niciodata sa convingi un "calculator£ ca aparitia soarelui iti schimba starea de spirit ,tot asa cum nu-l vei face sa inteleaga pe un afacerist ca realizarea unei sere poate avea si alta motivatie decat profitul maxim. Datorita luptei pentru profit maxim, al carei reprezentant in povestea ta e acel vizitator , astazi oamenii se calca in picioare cand sant reduceri la supermarket , coca-cola e mai scumpa de cat laptele , masinile noi tin doar 5 ani si omul a devenit un fel de computer rece si lipsit de scrupule ce se ascunde in spatele zicerii "it's just business"
    Mi-a placut extraordinar - "treaba asta ar fi mai usoara ,..dar nu e treaba noastra"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laurentiu, noi nu am incercat sa-l convingem, nici nu l-am aprobat, nici dezaprobat, pur si simplu am constatat. Omul era pus pe profit mare si rapid, clar.
      Mare dreptate ai in tot ce ai spus.

      Ștergere