vineri, 21 februarie 2014

Am invatat

Intr-una zilele imediat urmatoare se implinesc doi ani de cand am cumparat locusorul asta.


 Nu de cand ne-am si mutat, casa a trebuit renovata, dar se implinesc doi ani de cand ne-am pus acea semnatura pe niste hartii in fata notarului, semnatura care a insemnat atat de mult.
Pentru ca acea semnatura a adus bucurie (facusem primul pas in visul nostru), emotii, indoieli, incurajari, lucruri noi de care nici habar n-aveam, lucruri bune, dar si rele, pe scurt, o noua viata. Viata la tara. Viata noastra la tara.
De la bun inceput am avut obiectivele noastre. De la bun inceput ne facusem un plan, care pe parcurs a fost modificat in functie de diverse situatii, dar linia nu s-a dus niciodata in jos, ci numai in sus.
Cu toate astea am avut momentele noastre de indoieli, de descurajari. Multi nu ne-au dat nici o sansa, desi acele vorbe poate au venit fix intr-un moment de indoiala. Altii ne-au sustinut si incurajat. Dar am trecut mai departe, noi aveam un tel bine stabilit.
In acest timp am invatat foarte multe lucruri, marea majoritate din greseli.
Am invatat lucruri practice.
Cum sa ai grija de o pasare, de un animal. Am invatat cum sa ne producem o parte din hrana, am invatat cum sa cresti o planta in asa fel incat sa produca bine.



Am vazut ca pasarile, animalele si plantele au simpatii si antipatii. Am vazut bucurie si tristete in ochii animalelor si pasarilor.
Am vazut cum cainii pot avea sechele psihice din cauza suferintelor pe care le-au indurat.
Am vazut asta la Ursu si Piston. Desi nu i-am batut niciodata, desi nu le lipseste hrana, apa, dragoste, ingrijire, atentie, desi sunt liberi in curte sa faca tot ce vor, acele sechele nu au disparut.
De exemplu, atunci cand vreau sa-i mangai, dar uit de problemele lor si ridic mana brusc, reactia lor intotdeauna este urmatoarea: se ghemuiesc, isi lasa urechile peste cap, inchid ochii si incep sa geama. Asteapta lovitura...Iar mie mi se rupe inima in doua de fiecare data cand ii vad asa. Mairon niciodata nu a avut o asemenea reactie.
Ursu, cu mutra lui de cateloi fericit
Chef de joaca
Dar am vazut cum cainii pot da dovada de compasiune. Acum doua veri Adi a iesit in curte cu un pui de gaina, abia iesit din ou, in mana. Miti l-a vazut, a sarit, i-a furat puiul din mana si s-a facut nevazuta. Adi s-a speriat si a tipat, noi ne-am alarmat si ne-am dus la el. Si atunci am vazut cum Adi statea pe vine, cu capul sprijit pe genunchi, era tare suparat, iar Ursu a venit, s-a lipit de el si incerca sa-l mangaie, sa-l impace.

Am invatat cum sa ne gospodarim singuri. Ciudat, marea majoritate care vin si ne viziteaza spun ca au avut impresia ca cineva ne mai ajuta sau ca unul din noi a avut radacini in satul asta.
Nu, inainte sa venim aici habar n-aveam ca exista un sat pe nume Rascaeti in Romania si nici nu avem pe nimeni sa ne ajute. 
Am invatat ca atunci cand pornesti o mica afacere, inceputul e foarte greu, dar cat de frumos! 

Am invatat ca atunci cand stii ca vine zapada, lopata trebuie sa o pui langa usa si nu in magazie, pentru ca nu e placut sa mergi 10m in zapada pana la jumatatea gambei. Dimineata, la prima ora, cu ochii carpiti de somn inca.
Am invatat sa tai lemne, am simtit caldura data la lemn si mi-a placut.
Inca n-am invatat sa folosesc sapa, chiar nu-i vad rostul, iar cand sap cu cazmaua folosesc piciorul stang si nu dreptul, asa cum spun toti ca ar trebui.
Am invatat ca nu toti oamenii sunt ceea ce par a fi.

Dar am mai invatat si altfel de lucruri.

Am invatat sa ma bucur cand vad soarele. 

Am invatat sa ma bucur cand vad o floare.

Am invatat sa economisim, am invatat sustenabilitatea, am invatat cat de bine iti prind iarna conservele facute vara ( si cat de gustoase sunt, doar sunt facute din legume crescute de mana ta), am invatat ca la tara trebuie sa ai un stoc de apa si alimente intotdeauna, atat noi, cat si animalele si pasarile.

Am invatat cat de bine e sa traiesti pe cont propriu, chiar daca apar si greutati.
Am invatat sa ma bucur de liniste, de aer, de soare, apa si pamant, de iarba, gaze si fluturi.
Am invatat sa ma bucur de bucuria unei rate atunci cand se scalda in apa proaspat adusa.


Am invatat ca stabilitatea unui loc de munca nu-ti aduce fericire si nici bani mai multi.
Am invatat ca banii nu sunt totul in lumea asta, ca sanatatea e cea mai pretioasa, ca familia este cea mai importanta.
Am invatat ca momentele pierdute nu se mai recupereaza. Eu nu l-am vazut pe Adi cand a facut primul pas. Dar savurez momentele pe care le petrec cu el acum.

Am invatat multe in timpul in care ne-am mutat la sat. Dar cate mai avem de invatat, pentru ca suntem inca la inceput. 

Up-date: Postarea de azi a intarziat pentru ca ne tot "cade" curentul. Dar asa e la tara, cum bate vantul mai tare, apar si pene de curent.
Ne-am invatat cu ele si ma grabesc sa public.

52 de comentarii:

  1. ati invatat ca orice leguma, cat de mica, merita folosita, ca-i crescuta cu dragoste. ca paharul cu apa trebuie impartit cu muscata din ghiveciul de langa bucatarie, ca-i e si ei sete. ca puiului proaspat iesit din oua nu trebuie sa-i pui nume, el e hrana. ca cerul nu-i o imagine de privit in fotografie, ci acoperisul de zi cu zi. ca iarba uda mangaie talpile goale. ca apa e cea mai buna bautura. ca linistea din suflet, seara, in pat, nu se poate masura nicicand in bani. si alte o mie de lucruri.
    si da, cazmaua se foloseste numai cu piciorul stang; si da, sapa e ticaloasa si te-ataca pe neasteptate.
    la multi, multi ani! ca frumosi, plini, spornici, impliniti oricum vor fi. doar va cunosc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumos ai spus, Simonica.
      ai dreptate, astea le-am uitat ( si penele astea de curent mi-au alungat gandurile) si ma bucur ca-mi dai dreptate referitor la "ticalosia"sapei :).

      multumim, asemeni si voua :)

      Ștergere
    2. Mi-a plăcut foarte mult asta: "ca puiului proaspat iesit din oua nu trebuie sa-i pui nume, el e hrana".
      Nimic mai adevărat!
      Nu credeam că o să reuşesc să depăşesc faza asta, dar de o vreme am intrat şi noi în mersul firesc al lumii. Tăiem cocoşii şi-i păpăm. :)

      Ștergere
  2. Doi anisori, felicitari! Ati realizat foarte multe, va percep ca si cum ati fi de mult mai mult timp la casuta de la tara! Felicitari in primul rand ca ati facut pasul sa va mutati la tara si multi ani sanatosi ca sa faceti in continuare ceea ce va place si sa va bucurosi de roadele muncii voastre!

    RăspundețiȘtergere
  3. Invat de la voi si va iubesc ! Asa cum romanii numai stiu sa iubeasca sau sa spuna asta aproapelui ! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari. Oameni cu suflet! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va ajute in drumul vostru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari! Oameni cu suflet! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va ajute in drumul vostru!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu continui sa va felicit, sa va admir si sa va sustin, moral macar, ca altfel nu prea pot. La multi ani si impartaseste in continuare cu noi invataturile voastre :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar eu iti doresc din tot sufletul sa-ti afli gradina, ca o meriti cu varf si indesat :)

      Ștergere
  7. La multi ani! Sa fiti sanatosi si fericiti cu totii: voi, animalutele, plantutele, ograda! Sper ca n-am uitat pe nimeni. :)
    Un adevarat paradis ce ai descris tu mai sus, bravo, felicitari! Pentru mine sunteti un exemplu de : ASA DA! Atat voi cat si ceilalti pe care i-am descoperit intrand pe blogul tau.

    Spor in toate si un sfarsit de saptamana cu soare!

    Cu drag, Mihaela T.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i chiar un paradis, dar incercam sa ni-l facem.

      Multumesc mult, asemenea :)

      Ștergere
  8. Bravo pentru realizări şi perseverenţă! Mă bucur din suflet că vă plac TOATE animalele!!!
    Mult succes mai departe, sănătate şi numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunteti buni de cinste, nu? :))) Dati si voi o bere virtuala la aniversare, nu? :)
    Cat despre lectiile despre animala, o Doamne, nici nu vreau sa ma gandesc! Cand am citit "Asteapta lovitura..." mi s-a facut stomacul ghem. Nu vreau sa par naiva, stiu ca oamenii lovesc animalele, stiu ca oamenii dela sat isi bat cainii, caii, vacile, magarii, dar NU VREAU SA ACCEPT. Ma doare pe mine rautatea lor si gandul la suferinta bietului caine ma pune pe plans instantaneu. Nu e drept, dar cate nu sunt ?!
    Voi ati venit ca niste salvatori in viata acetsor caini, merita orice animal pe lume o viata buna, iar daca a mai si suferit, macar in ultima parte a vietii sa se bucure de bunatatea unui alt om, sa vada ca viata langa oameni nu e doar un chin pe care sa il suporte cu stoicism.
    Hai ca m-am lungit prea mult, dar asa sunt cand vine vorba de animale.
    La multi ani la casuta, fara evenimente rele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca e un pic socanta expresia, chiar am ezitat daca sa o las sau nu, dar e adevarat, asta le e comportamentul. Incerc sa nu uit, sa nu fiu repezita cu ei, invatata si cu Mairon pe care il smotocim rau, dar cateodata uit.
      Asta si vrem, in ultima parte a vietii lor sa nu mai duca lipsa de nimic, sa fie fericiti.

      Ștergere
    2. ( da, suntem buni de cinste, dam si bere :) )

      Ștergere
  10. Nici mie nu-mi vine sa cred, ca au trecut doar doi ani de cand ati schimbat cursul vietii voastre dinspre oras spre sat. Ati reusit sa realizati atat de multe in timpul asta, bravo !

    RăspundețiȘtergere
  11. Am să merg să plantez
    doi copaci pentru ei,
    am să merg să-nvelesc
    cu cer chipul lor,
    să le spun în limba română
    părinţilor mei -
    că sunt bine, că plâng,
    că mi-i dor.

    Va multumesc pentru tot ce faceti acolo. Sunteti de mare isprava. Felicitari oameni adevarati!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru ca mi-a placut foarte tare postarea aceasta si pentru ca trebuie sa va spun "multi ani sanatosi, frumosi si spornici", uite-ma comentand prima data pe blogul tau, blog pe care l-am citit in lung si-n lat, blog de pe care am aflat si despre alte bloguri pe care le-am citit si pe ele... Felicitari pentru tot ce ati realizat pana acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit :)!

      Ma bucur ca "te-ai aratat".
      Iti multumesc tare mult pt felicitari, le primesc cu bucurie.
      Multumesc si pt ca ne urmaresti povestea :)

      Ștergere
  13. Buna , multi ani sa va bucurati de investitia si sa o stapaniti sanatosi. Silvia Satu Mare.
    PS De ceva vreme urmaresc blogul tau si ma inspir de la tine si de la alti gradinari destoinici, va multumim ca existati. Spor la toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Silvia din Satu Mare. Bine ai venit pe la noi :).

      Multumesc pentru felicitari, multumesc si pt faptul ca ne citesti blogul.
      Daca gasesti si un pic de inspiratie aici, multumirea mea este peste masura.
      Spor si tie.

      Ștergere
  14. Ce sa mai lungim vorba Iuliana ati avut curajul sa invatati ce-i viata la tara si partea buna este ca, va si reusit. Sa fie intr-un ceas bun si sa aveti numai bucurii si prosperitate. Un sfarsit de saptamana minunat cu spor in toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa, dl Rosciuc :).

      Week-end placut si spor va dorim si noi

      Ștergere
    2. Cred ca trebuie sa-l lasi pe domn la intrarea-n sat si sa discutam mai asa gradinareste ca de domnit ne-am tot domnit, acum ,vorba unui amic de blogareala, hai sa ne mai si taranim - de acord - ca altfel trec la protocolare si nu suna prea bine. O seara frumoasa si o duminica linistita va doresc( tie si sotului ca el saracu duce greul solarului - si-l duce frumos si ordonat ca-n armata - felicitari). Sper ca te-ai suparat.

      Ștergere
    3. De acord :). Ei uite ca nu m-ai suparat, din contra m-ai facut sa zambesc.

      Seara frumoasa:)

      Ștergere
    4. Buna dimineata,Ce ti-e si cu foamea asta? Un cuvant si s-a dus tot intelesul. "Sper ca nu te-ai suparat era propozitia" dar capcaunul flamand, venit de pe scara Richter, de la curatat de pruni, nu s-a putut abtine si s-a dedulcit la cea negatie. Asta-i soarta pariorilor. O zi minunata.

      Ștergere
  15. Un articol frumos ,pentru mine emotionant si cat de adevarat !!
    Unele intamplari ma pun in situatia de a sta in cumpana daca e de bine sau de rau , dar am invatat in timp sa fiu recunoscator divinitatii pentru tot ce-mi ofera fiindca nici nu stiu ce-mi voi aminti cu drag peste an , ori ce-mi va fi de folos la nevoie.
    Exista un sindrom al originalitatii printre noi ,oamenii acestor zile, insa daca e sa privim cu atentie experientele celor mutati la tara de ex, diferentele sant minore si mai devreme sau mai tarziu ajungem la aceleasi concluzii asa cum pe Dunare putem circula cu un vapor numai pe senalul sapat si orice incercare de a alage alta ruta esueaza.
    Pot sa bifez aproape toate invatamintele mentionate de tine in postare ,dar am sa ma multumesc sa spun ca si cainele meu a avut acelas gen de sechele dar in timp am reusit sa-l fac sa inteleaga ca mana poate sa si mangaie , sau ca ofera mancare fara un gand ascuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai asa si e, pentru ca nu noi, cei care ne-am mutat la sat, infaptuim viata la tara, ci viata la tara ne infaptuieste pe noi.
      Imi dai sperante cu cainele tau, poate, candva, reusesc si eu cu ai mei.

      Ștergere
  16. La cat mai multi si mai frumosi ani!
    Va urmaresc si tanjesc cu tot sufletul dupa viata la tara caci am trait-o si eu, desi copil fiind poate nu faceam asa analiza, ca e bine sau rau. La tara m-am nascut si am crescut iar "microbul" vietii de tara e sadit bine in sufletul meu si al sotului meu.
    Numai ca viata ne-a purtat pe cai necunoscute, acum suntem departe de tara, in Canada, dar si eu si sotul tanjim sa ne retragem candva la tara. Emigrarea a fost pentru noi o lectie care ne-a demonstrat ca putem sa schimbam locul, casa, tara, daca radacinile ne sunt altundeva, tot acolo ne cheama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, alta lume noua :)

      Bine ai venit, Cristina, pe la noi!
      Noi am avut ocazia, am fost la un pas, dar n-am putut.
      Va doresc din tot sufletul sa vi se implineasca dorinta.
      Multumesc pt vizita, felicitari si pt ca ne urmaresti :)

      Ștergere
  17. La mai mare! Suntem atatia cre va urmarim aproape cu sufletul la gura ca sa va iasa toate bune si sanatoase! Eu inca nu am curajul sa nu stropesc cu nimic. Ma multumesc sa le tratez eu mai putin decat taranii...
    Mi-a placut mult cand ai zis ca ati invatat ca o slujba stabila nu-ti aduce mereu fericirea si nici bani suficienti. Si eu am descoperit acelasi lucru. Recunosc ca n-am sa am niciodata curajul de a ma muta de tot la tara, dar e ceva in mine, sadit adanc (probabil cu multe generatii inapoi) care ma face sa va privesc si cu invidie, sa-mi doresc sa fiu ca voi. Sa fiti sanatosi si fericiti multi ani de-acum inainte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic ca ar trebui sa incerci, macar cateva fire la inceput, chiar de anul asta. Pune-le separat undeva si nu da cu nimic. Vezi cum e. Pe noi ne ajuta si pamantul, e roditor, stiu ca la tine e problema cu el, asa? Dar gasesti fel si fel de chestii ecologice care te pot ajuta. Bineinteles ca-s pierderi ( si nu mici, multi ardei si destule rosii mi s-au dus anul trecut), dar o sa ai si recolta.
      Cu locul de munca e realitate. Asta am constatat. E o iluzie, numai ca nu multi au curajul sa-si ia viata in propriile maine, li se pare mai sigur salariul lunar, si ala amarat, castigat cu nervi, stres, munca pe branci, nesomn...asa cum e peste tot.
      Iar chestia cu mutatul la tara, sa stii ca si mie mi-a fost teama la inceput, atunci cand numai ma gadeam ce-ar fi daca...Dar in timp mi-am dat seama ca e numai in mintea mea. Eu ma blocam pe mine, cu succes chiar. Dupa ce mi-am dat seama de asta, am vazut totul in alta lumina. Si n-am gresit.

      Ștergere
  18. La multi ani si de la Arad ! In fiecare zi ,cand deschid calculatorul prima data ma uit sa vad ce ai mai scris , ce noutati ai si asta demuuuult ,..oricat de tarziu ar fi....ma uit cu drag pe blogul Vasilicai adica Vasi-Gioni si apoi la voi ...stiu tot, n- a existat o postare necitita, dar azi nu m-am putut abtine sa nu iti scriu si sa nu va felicit din toata inima....sa fiti fericiti ! si sanatosi !...restul vine incet dar sigur..Eu sant crescuta la bloc,stau la bloc,dar am inchiriat o mica gradinuta ,de vreo 4 ani ,la inceput doar asa pentru putin patrujel verde ,marar ,busuioc.dar am pus pe rand de toate si doar din seminte puse in pahare cu pamant ,pe balcon si apoi rasaduri si apoi.roadele noastre dragi........multe cu sfaturi de la Vasi draga de ea..am si eu o gradinuta cat de cat bio sau eco cum s-o numi,ca n-o vazut decat ceaiuri si macerate! Deci, fiindca am facut``cunostiinta``....va pup si inca o data ..La multi Ani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ohooo, cata lume noua, iar eu nici nu stiam de voi:)
      Tare mult ma bucur.

      Bine ai venit, in primul rand.
      In al doilea rand felicitari pentru gradina, pe foarte putini am auzit sa faca asa, desi este o modalitate f buna de a-si face, vorba ta, macar verdeata la inceput.
      Vasi ne da lectii la toti, nici macar nu indraznesc sa ma compar cu ea:)

      Iti multumesc tare mult pentru felicitari, vizita si ca ne urmaresti blogul.
      Te pupam si noi :)

      Ștergere
  19. Toata admiratia noastra pentru ceea ce ati realizat in numai doi ani. Si noi am redescoperit unele din invataturile voastre pe piele noastra :), la altele ne-am amuzat vazand ca nu suntem singurii care o patim, iar altele probabil urmeaza sa ni se intample.
    La multi ani in gospodarie, multe livrari direct in farfurie, si multe postari pe blog astfel incat sa invatam in continuare de la si impreuna cu voi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, asemenea si voua.
      Vrem sa facem multe, de planuri nu ducem lipsa, dar am ajuns la concluzia ca solarul e mic, trebuie inca unul rapid si ne mai trebuie si teren in plus.
      Om vedea, noi sa fim sanatosi:)

      Ștergere
  20. La multi ani Iuliana draga! Multi , fericiti , sanatosi , imbelsugati si plini de invataminte.Va pupam de la Giurgiu! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Salutari ! E primul mesaj pe care-l scriu in semn de multumire pentru tot ce ati realizat si pentru curajul de a face "marele pas" , acela de a trai sanatos intr-un mediu sanatos.
    Va citesc in fiecare zi si ma bucur ca existati ca si o sursa de inspiratie pentru noi toti cei care vrem sa facem o schimbare. La multi ani si multa putere de munca si povesti cat mai frumoase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit pe la noi :)!

      Poate a trebui sa scriu mai multe asemenea postari, asa fac si noicunostinta cu cei care ne citesc.
      Multumesc pt mesaj, multumesc pt ca ne urmaresti zilnic.
      Multumesc si pt urari, le primim cu bucurie.
      Si-ti dorim sa faci acea schimbare :)

      Ștergere
  22. La multi ani 2015 si multe recolte bogate va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  23. LA MULTI ANI 2015 ! SA AVETI UN AN MINUNAT !
    Nu am mai citit o perioada postarile facute de Iuliana. Si eu anul acesta fac trei ani de cand am renuntat la cuburile din Bucuresti si am inceput o viata noua undeva la marginea unei comune din apropierea Bucurestiului. Citind ce a scris Iuliana imi curg rauri de lacrimi pentru ca ma regasesc in tot ce a scris. Cat de mare a fost schimbarea din viata mea si a sotului meu, cate greutati am intalnit pana acum si cate o sa mai avem de infruntat, dar nu regret deloc faptul ca am luat aceasta decizie. Trairile pe care le am aici nu le-am avut in 40 de ani traiti in oras. Abia acum simt ca traiesc cand ma bucur de fiecare frunza care creste in pomii saditi de noi, cand infloresc trandafirii si celelalte flori, cand ma lupt cu tot ce ataca rosiile, ardeii etc, cand cateii salvati de noi de pe camp ne iubesc ca pe soare si daca ar putea ne-ar imbratisa in fiecare moment. Chiar si iarna, cand este mai greu cu zapada care trebuie data pentru ca sa plece sotul meu la treaba, dar cat este de placut sa intri sa te incazesti la focul de lemne si multe, multe alte lucruri cele ai multe placute. Avem multe de facut dar nu ne descurajam pentru asa simtim adevarata viata, nu intre patru pereti de beton in care aveam o viata robotica (serviciu - acasa- facut mancare- spalat- privit la tele... si iar de la inceput). AICI POT SA RESPIR .

    RăspundețiȘtergere