miercuri, 1 ianuarie 2014

Prima zi din noul an

Iata ca s-a mai dus un an, asa? Cand ma uit in urma, nici nu stiu cand a trecut.
Zilele de sarbatori le-am savurat picatura cu picatura. Si inca nu s-au terminat!
Prin ce s-au caracterizat zilele asta? Prin timp liber, timp pentru mine.
Mult timp liber in care am facut ceea ce mi-a placut sa fac: sa citesc, sa gatesc, sa ma bucur de baietii mei, sa-mi curat, sa-mi rearanjez, sa-mi admir casa, gradina, solarul, sa respir aerul din curtea mea, sa fac ceva nou.
Am avut timp sa-mi citesc blogurile preferate si cu parere de rau am gasit o multime de postari de peste an pe care le-am ratat la momentul respectiv din lipsa timpului, din cauza aglomerarii mele. M-am bucurat de postarile gradinareselor si gradinarilor mei preferati, chiar si cu asa intarziere mare.
Am descoperit bloguri noi, foarte frumoase si interesante.
Am citit mult despre gradinarit, experientele gradinarilor, despre permacultura, ecologie, biologie, despre agricultura si problemele ei, despre tarani si problemele lor, am citit fix ceea ce ma intereseaza.
In a doua zi de Craciun, deja satui de stat si mutat din bucatarie pe canapea, de pe canapea in pat si retur, am hotarat sa facem o plimbare la una din padurile din apropiere.
Am imbinat utilul cu placutul, am luat pamant bun si gras de acolo si am luat si cate o gura de aer proaspat.
Ne-am bucurat de padure, ne-am bucurat de linistea ei, ne-am bucurat de peisaje, am inspirat adanc mirosul placut al padurii si chiar am gasit o mica poienita pe care am decretat-o "micul nostru loc secret".



Am cules macese bine inmuiate de ger si am facut acasa un gem care a urcat rapid in topul preferintelor noastre. Nu mai mancasem pana acum, habar n-aveam ce gust delicios, fin, bun pot avea aceste fructe de padure.
Am ajuns pe seara acasa, un pic inghetati, dar cu o stare de bine.

Am incercat si am reusit sambata de a trecut sa-mi fac primul din multele ( sper eu ) straturi inaltate. Vi-l voi arata si-n poze, in alta postare viitoare, eu zic ca-i reusit. Am muncit cam trei ore jumatate la el si mi-a facut mare placere, mai ales dupa atatea zile de stat degeaba. Pe acesta vreau sa-l umplu cu plante aromatice, cu urmatoarele am alte planuri.

Noaptea de Anul Nou am petrecut-o noi cu noi, am facut deja traditionalul gratar de Anul Nou cu peste si legume, mujdei si mamaliga, televizorul a stat numai pe VH1, am vorbit, ne-am planuit, am glumit si am ras.



Dupa ce am deschis sampaniile (una pentru "oameni mari" si una pentru copii), am ciocnit si ne-am urat, ne-am pupacit si ne-am zambit, ne-am pus dorinte de An Nou, apoi am iesit afara si am admirat spectacolul de artificii.
Acum in sat e liniste, nici macar vreun cocos nauc nu se aude cantand, semn ca toata lumea se odihneste dupa petrecerea de aseara.
Am vrut sa scriu prima postare in prima zi din an, in semn pentru ceea ce vrem sa facem pe mai departe, in semn ca nu mai vreau amanari in anul ce a venit, in semnul activitatilor ce le vom avea.
Va uram inca o data un An Nou bogat in toate:)!

36 de comentarii:

  1. Frumos inceput de an ! Si se simte atata energie in tot ce-ai scris :) De-abia astept sa vad stratul inaltat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani ! Multi ani la fel de minunati cum sunteti voi ! Va pup ! Serios ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si sa stii ca imi fac lista de shopping de la voi. Livrati si in Cornetu sau gasim alta modalitate? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoasa plimbarea, frumoase fotografii, frumoase ganduri. Va doresc un an 2014 plin de zile cu zambet!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani!! Sunt deosebite fotografiile...

    RăspundețiȘtergere
  6. la multi ani, aho, aho!:)
    gem de macese? si reteta? unde-i reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la multi ani:)!
      reteta a fost simpla, mai mult a durat pana am dat macesele fierte prin sita.
      am pus macesele in apa la fiert, le-am lasat cam 30 min sa bolboroseasca, apoi dupa datul prin sita mi-a ramas cam 800 gr de pasta (masurat la ochi) peste care am pus o cana jumate de zahar.
      apoi am lasat sa fiarba la foc mic pana s-a ingrosat, cred ca vreo 20 min si cam atat.
      dupa aia ne-am cam batut pe el :)
      e bestial gemul asta

      Ștergere
  7. La multi ani! Un an nou mai bun si mai bogat ! Spor sa aveti in noul an!

    RăspundețiȘtergere
  8. De la atat de mult citit li se trage osteneala :))
    La multi ani, Iuliana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani!

      aaa, cele doua purceluse :). in mod sigur e foarte obositor sa stai in fata sobei si sa dormi pe spate cu picioarele in sus si cand simti ca chiar iei foc sa incerci sa te misti cumva de acolo sau si mai greu sa te urci in pat.
      f greu cu ele:)

      Ștergere
  9. Felicitări pentru ce aţi făcut şi mult spor în proiectele viitoare. La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  10. Fie ca 2014 sa va implineasca toate visele si sa va daruiasca sanatate, putere de munca, liniste si armonie in casa, prosperitate si roade bogate, postari multe si de calitate asa cum ne-ati obisnuit.
    LA MULTI ANI! Cu respect pentru o familie deosebita de oameni gospodari si muncitori,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, dl Rosciuc, sanatate si multe bucurii, tot ce va doriti sa se implineasca :)!

      Ștergere
  11. In loc de ger si zapada,zile superbe de toamna,chiar imi este teama cu asa caldura sa nu zica plantele ca a venit primavara...
    Credeam ca numai ai mei lenevesc in halul asta,dar vad ca este in general .Asa imi plac cand isi gasesc cate un loc de odihna mai ciudat,cred ca sunt fascinate de rafturi.
    Deabea astept sa-ti vad mestereala cu stratul inalt,eu sunt foarte incantata de ele ,anul asta as vrea sa fac cam toata gradina asa ,am fazut pe net si in solar facute ,vezi o foto cu asa ceva in ultima postare pe blogul Din Gradina,cu idei de ghivece,este si mai usor de lucrat.
    Cand o sa ai chef sa incerci sa faci si vin de macese,este super ,mai ales pentru cei mici si chiar si pentru voi ca munciti atat,
    Va doresc un nou an cu sanatate si multe realizari!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liliacul e inmugurit bine de tot, ceilalti pomi incep sa inmugureasca, e cam aiurea vremea asta.
      Asa cum ziceam am avut timp :). Ti-am citit toate blogurile cap-coada, iar postarea de care imi zici mi-a placut tare mult, ba inca i-am aratat si lui Lucian.
      Stratul e simplu, patru scanduri pe laturi si inauntru am pus toate cele. In primavara o sa-i mai pun un strat nou de pamant de padure si apoi la treaba cu el.
      Vreau sa fac mai multe straturi pt ca am in curte multe locuri care nu-s folosite, dar sunt insorite si cred ca plantutelor or sa le mearga bine asa.
      La multi ani va dorim si noi, toate cele bune sa ti se implineasca!

      Ștergere
  12. La mulţi ani cu bucurie, spor şi. mai ales, sănătate!

    Locuşorul vostru secret nu mai este aşa secret (după două colaje :))) ) Frumoase fotografii, păcat că nu-i şi zăpadă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani!
      E inca secret, nu l-am aratat, dar e pe aproape :)
      Sper sa inceapa sa ninga ca nu prea e a buna asa...

      An nou cu multe bucurii, impliniri si o sanatate de fier:)!

      Ștergere
  13. Frumoase peisaje!
    Măceşele mi-au amintit de o coroniţă pe care am văzut-o în revista asta, la ultimele pagini (pp. 86-87).
    Să ne facem şi noi la anul, că e foarte drăguţă şi veselă. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aaa, dar e chiar super coronita, nu mi-ar fi trecut prin cap.
      neaparat sa ne facem cate una, numai de nu as uita pana atunci :)

      Ștergere
  14. La Mulți Ani, cu sănătate și bucurii multe. Un 2014 plin de împliniri vă dorim.

    RăspundețiȘtergere
  15. La multi ani!
    Si da, e frumoasa padurea. Sa aveti o poienita faina, in tot anul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Daniel!
      E frumoasa padurea, e linistita, abia astept sa vina vara sa o vad impodobita.

      Ștergere
  16. Frumoase imagini, inspira mult liniste, pace, odihna...iar imaginea cu pisicutele ...mi-este foarte cunoscuta :)) Te pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, toate matoancele rasfatate au comportamentul asta.

      Te pup si eu :)

      Ștergere
  17. La multi ani sanatosi!
    Te rog, spune-mi si mie cum ai scos samburii maceselor? Sotul meu e fermecat de ce se poate prepara din ele, dar nu imi dau seama cum ar trebui sa le pregatesc inainte sa fac gem sau dulceata din ele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani!

      Mai intai le-am pus la fiert. Sunt gata cand sunt foarte moi ( le incerci pe parcursul fiertului). Apoi mi-am luat separat o oala ( in care am fiert gemul), deasupra ei am pus o sita ( de fapt e o strecuratoare mai deasa) si cu mana am inceput sa le storcosesc acolo. Prin gaurile sitei trece pasta curata, fara seminte si perisori.
      Apoi am pus zahar in acea pasta si am fiert pana s-a mai legat si dupa aia, cum am mai zis, ne-am apucat sa ne batem pe el.
      E un pic de bibileala, dar merita. Rezultatul e excelent.

      Ștergere